Zet het kabinet de ‘Eerste stap naar meer vrijheid’

Zet het kabinet de ‘Eerste stap naar meer vrijheid’

20 april 2021 0 Door Indignatie redactie

Alle ogen zijn vanavond gericht op demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Want het demissionaire kabinet zal om 19.00 uur tijdens een persconferentie naar verwachting enkele voorzichtige versoepelingen aankondigen.

Het lijkt erop dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames voorzichtig afneemt en door gunstige vooruitzichten durft het kabinet weer wat risico te nemen.

Het kabinet gaat bekendmaken dat de terrassen open kunnen, al zullen er strenge regels gaan gelden voor het drinken van een biertje. Ook kunnen we na drie maanden afscheid gaan nemen van de avondklok.

Voorwaarden op terras

Ingewijden meldden gisteren al bij RTL Nieuws dat er op het terras maximaal twee bezoekers uit verschillende huishoudens aan een tafeltje mogen zitten of meerdere bezoekers die tot een huishouden behoren. Per terras zouden maximaal 50 gasten welkom zijn.

De hele avond op het terras hangen, zit er niet in. Het kabinet heeft ook een begin- en eindtijd voor de horeca: de terrassen mogen van 12:00 tot 18:00 uur open.

Lange tijd konden versoepelingen niet worden doorgevoerd, maar dit weekend sprak het kabinet na het Catshuisberaad over ‘positieve signalen.’

De huidige besmettingscijfers zijn dan nog wel altijd hoog, maar als er breder wordt gekeken naar de vaccinatiegraad, het aantal mensen dat corona heeft gehad en een stabilisatie in de ziekenhuisopnames de afgelopen tijd, ziet het kabinet ruimte voor versoepeling.

Lees ook:  Politie breekt moslimprotesten in India

Demissionair minister Ferd Grapperhaus sprak gisteren over een ‘positiever gemoed’. “Het licht achter de wolken lijkt te gloren”, zei Grapperhaus. Ook Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet de situatie in de ziekenhuizen voorzichtig ten goede keren. Kuipers zei wel dat versoepelingen stapsgewijs moeten worden ingevoerd.

‘Eerste stap naar meer vrijheid’

“Voor het kabinet is dit de eerste stap naar meer vrijheid, maar naar verluidt staat het OMT niet te juichen bij alle versoepelingen”, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. “Er zit wat ruimte in de prognoses voor de komende weken en die ruimte gebruikt het kabinet meteen.”

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenAvondklok en bezoek thuis

De avondklok – die op 23 januari inging – zal volgens ingewijden vanaf 28 april worden geschrapt. Dat betekent dat er na drie maanden een einde komt aan de ingrijpende maatregel. Verder gaat het kabinet de bezoekregeling voor thuis versoepelen van maximaal één naar twee bezoekers.

Winkels

Op de persconferentie vanavond moet ook duidelijk worden hoe niet-essentiële winkels onder voorwaarden weer open kunnen. Volgens ingewijden kunnen winkels straks zonder afspraak klanten ontvangen. Er gaat een maximumaantal klanten gelden per vierkante meter, hoogstwaarschijnlijk gaat het om 1 klant per 25 vierkante meter.

Handhaving

De winkels moeten zorgen dat het niet te druk wordt op straat of in de rijen voor de winkels. Winkeliersverenigingen kunnen daarin een rol spelen. Ook horecaondernemers worden medeverantwoordelijk voor de handhaving van de coronaregels rondom hun terrassen.

Lees ook:  Iedereen naar Stuttgart! De demo van zaterdag zal naar verwachting de 500.000 deelnemers overschrijden

Ook voor studenten is er goed nieuws. Zij kunnen, zoals eerder al aangekondigd, vanaf maandag 26 april weer gemiddeld een dag in de week fysiek onderwijs volgen op het hbo en de universiteit.

Onder druk

“De afgelopen weken kwam het corona-beleid steeds meer onder druk te staan, met steeds meer kritiek en steeds minder draagvlak”, zegt Lambie.

“De langzame start van het vaccineren, het gezwabber met verschillende routekaarten en de twijfel over testsamenleving maakt dat Rutte en De Jonge wel wat goed nieuws kunnen gebruiken. Het zal vanavond met voorwaarden, waarschuwingen en voorzichtigheid worden gepresenteerd, maar Nederland kan eindelijk weer een beetje open.”

19:00 uur persconferentie

De persconferentie met demissionair premier Rutte en minister De Jonge is vanavond om 19:00 uur.Comments

comments