Super League was al dood voor het begon


Ze moeten hebben geweten dat degenen die ze in de steek hadden gelaten, grote schade zouden aanrichten. Het maakt niet uit hoe rijk de miljardairs, oligarchen en prinsen achter het plan voor een Europese superleague waren of hoe rijk ze ook waren, ze hadden niet kunnen vermoeden dat de competities, federaties en clubs die ze van plan waren overboord te gooien om bodemloze rijkdom na te jagen, hun plan met bloemenslingers zouden begroeten. en gejuich.

Ze moeten ook hebben geanticipeerd op een soort terugslag van fans. Ze hadden niet kunnen verwachten dat de grootste verandering in een halve eeuw in ‘s werelds populairste sport – een sport met een woeste, intens persoonlijke passie die in de genen is gecodeerd – met instemming en apathie zou worden beantwoord, laat staan ​​met universele goedkeuring.

Terwijl ze oorlog voerden hoe de lancering van hun idee van de hersenen van een melkweg zou kunnen verlopen, hoe het vooruitzicht van een fundamentele hertekening van het landschap van het Europese voetbal zou kunnen worden ontvangen, moet er ten minste één scenario zijn geweest waarbij spandoeken van leuningen werden gedrapeerd en protesten die aanzwolgen. de straten.

Misschien wisten ze het wel. Misschien dachten ze dat ze hun fans en hun leeftijdsgenoten en hun voormalige instellingen konden verliezen en er toch uit zouden rijden. Wat misschien een project ondermijnde dat – ondanks alle drogredenen van Florentino Pérez, de tweedaagse president van de 48-uurs revolutie – jaren in de maak was, was het feit dat ze ook alle anderen verloren.

Maandag, minder dan een dag in hun dappere nieuwe wereld, hadden ze de regeringen verloren en hadden ze de Europese Unie verloren. Niet lang daarna raakten ze de televisienetwerken kwijt die uiteindelijk voor de hele zaak hadden moeten betalen.

Toen verloren ze de spelers en de managers, de sterren van de show die ze over de hele wereld hoopten te verkopen, zodat ze nog dikker zouden worden van de winst: eerst Ander Herrera en James Milner en Pep Guardiola en Luke Shaw en daarna, in een kwestie van uren, tientallen meer, hele squadrons van spelers , dekking zoeken en uit de strijd komen tegen het plan.

Dinsdag was er bijna niemand die ze niet hadden verloren. Ze waren Eric Cantona kwijt . Ze hadden de koninklijke familie verloren . Ze hadden nationale schatten verloren . Ze hadden zelfs de luxe horlogemakers verloren , en zonder de luxe horlogemakers was er niets anders te verliezen dan zichzelf.

Europa’s nieuwe Super League, slechts twee dagen eerder opgericht, was dood .

Atlético Madrid was, stilletjes, de eerste geweest die met zijn ogen knipperde en dinsdagochtend contact opnam met de UEFA om een ​​weg terug te kiezen. Een paar uur later volgde Chelsea, waarna Manchester City de eerste was die dat in het openbaar zei . Pérez zou tegen die tijd op televisie te zien zijn; hij trok zich terug, naar verluidt omdat hij vergaderingen hield met zijn mede-rebellen.

Als hij had geprobeerd hen over te halen om aan de lijn te blijven, werkte het niet. Het overgebleven Engelse contingent – Liverpool , Manchester United , Tottenham en Arsenal – bracht net voor 23.00 uur in Groot-Brittannië vrijwel gelijktijdige verklaringen uit, waarin ze bevestigden dat ze niet langer betrokken waren. Slechts een van hen, Arsenal, dacht eigenlijk dat hij zich moest verontschuldigen. Inter Milan viel kort daarna uit.

Ongeveer een uur later bevestigden ambtenaren dat het project dood in het water lag. Pérez had maandagavond op de Spaanse televisie gekweld dat jongeren niet meer de aandacht hadden voor voetbal. Zijn oplossing voor dat probleem, zo bleek, had een halfwaardetijd die zo kort was dat een goudvis hem zou hebben gevolgd.

Maar het was niet alleen hoe snel het allemaal verdween – de toekomst van het voetbal van zondag haalde woensdag niet eens – maar ook hoe gemakkelijk leken degenen die het hadden ontworpen en ondertekend te capituleren. Ze verloren niet alleen de fans, de competities, de omroepen en de sponsors. Het is dat ze op geen enkel moment geïnteresseerd leken om zelfs maar te proberen hen voor zich te winnen.

Het vooruitzicht van een Super League is het grootste deel van twee decennia de grote Damoclean-dreiging die boven het Europese voetbal hangt. Het is elke twee of drie jaar zonder mankeren naar buiten gereden, de troef in elke onderhandeling met de UEFA – en anderen – om meer geld en meer macht te concentreren in de handen van een select aantal.

En toch, in de 48 uur van het bestaan ​​van de Super League, sprak slechts één van de architecten in het openbaar: Pérez, die een interview gaf aan ‘El Chiringuito’, een opzichtige Spaanse sporttalkshow op de late avond, het equivalent van het aankondigen van het begin van de oorlog op het winkelkanaal. In zekere zin verdient hij daar een beetje lof voor, voor de bereidheid om zijn beslissing te nemen.

Daarentegen zei geen van zijn collega’s en mede-samenzweerders een woord: niet tegen de nieuwsmedia, niet tegen de fans, zelfs niet tegen de peetvaders van hun kinderen . Andrea Agnelli, de president van Juventus, was nooit eerder terughoudend geweest om een ​​stem te geven aan enkele van zijn onbezonnen ideeën over het verbeteren van voetbal; nu hij er een had gevonden, leek hij niet zo bereid om het te verdedigen.

John Henry, de belangrijkste eigenaar van Liverpool, heeft zijn overtuiging nooit verborgen gehouden dat voetbal manieren moet vinden om de uitgaven te beteugelen, maar deze keer weigerde hij zijn zaak in het openbaar te verdedigen, hoewel hij woensdagochtend wel zijn excuses aanbood . Evenmin als de Russische plutocraat of de vice-premier van een Golfstaat, of de activistische investeerder of de eigenaar van een boerderij ter grootte van Los Angeles .

Er was geen poging om het idee te verkopen, geen poging om de voordelen te schetsen, zoals ze die zagen. Een spraakmakend PR-bedrijf in Londen was ingehuurd om de lancering af te handelen, en toch naarmate de kritiek luider en schriller en woester werd, kwam er geen enkele reactie, geen poging om een ​​gunstiger verhaal te vormen.

Ondanks al het werk dat ze hadden gedaan, voor alle miljoenen die ze hadden uitgegeven, voor alle juridische documenten die ze hadden ingediend, leek niets aan dit project compleet. De architecten konden niet eens een manier bedenken om elke eigenaar een verklaring te laten maken die door hun eigen club zou worden gepubliceerd, waarin ze uitlegden waarom ze zich bij de kopgroep hadden aangesloten. Op de een of andere manier was het allemaal niet serieus: er was een geplaveide website , een ongeïnspireerd logo en een Amerikaanse bankier, maar geen omroeporganisatie, geen sponsorsuite en uiteindelijk geen enkele toezegging om er iets van te maken.

Dat is niet bepaald een gunstige eigenschap voor de beheerders van instellingen die dat wel zijn, hoewel ze worden geleid als bedrijven en worden behandeld als entertainmentcomplexen, maar ook als culturele en sociale toetsstenen. Als ze zo ontrouw zijn aan hun eigen gekoesterde ideeën, stel je dan eens voor hoe zorgwekkend het zou zijn als ze de leiding hadden over dingen waar ze in wezen helemaal niets om geven.

En toch zit er in deze hele, sorry zooi, iets heel aanmoedigend voor voetbal. Wat voor een deel aanleiding heeft gegeven tot de ongelijkheid die de Super League moest aanpakken, is de noodzaak om juist deze groep eigenaren te kalmeren, om aan hun steeds toenemende eisen te voldoen, om ze te geven wat ze willen.

Ze hebben nu echter hun hand laten zien. Ze hebben hun kaart gespeeld. De reactie zou niet moeten zijn om te zeggen dat genoeg genoeg is. Het is de vraag of, na alle paardenhandel en al het plotten, na jaren en jaren van buigen en vormen en kraken van het spel zodat het meer bij hen past, wat ze uiteindelijk hebben geproduceerd een website is, een merknaam en een waterval van bitterheid en minachting die ze niet eens de moed hebben om te proberen tegen te houden. Is dit echt alles wat ze hebben?

Rory Smith is de belangrijkste voetbalcorrespondent, gevestigd in Manchester, Engeland. Hij behandelt alle aspecten van het Europese voetbal en heeft verslag gedaan van drie Wereldbekers, de Olympische Spelen en talloze Europese toernooien.@RorySmith

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord