Uw belangrijkste vragen over het vaccinpaspoort

Uw belangrijkste vragen over het vaccinpaspoort

30 april 2021 0 Door Indignatie redactie

In de Verenigde Staten en Europa zijn vaccinpaspoorten een controversieel onderwerp geworden. Maar niet iedereen lijkt over hetzelfde te discussiëren.

De term ‘vaccinpaspoort’ verwijst doorgaans naar een smartphone-app die snel kan bevestigen dat iemand een Covid-19- vaccin heeft gekregen , zodat de eigenaar van de telefoon dingen kan doen zoals een locatie betreden of aan boord van een vliegtuig gaan. Het debat over vaccinpaspoorten verwart deze apps echter vaak met de bredere kwestie van hoe vaccinatierecords worden behandeld. Sommige Republikeinen hebben het concept vergeleken met invasief overheidstoezicht en zelfs verboden vaccinpaspoorten in sommige staten, terwijl voorstanders van vaccinpaspoorten hebben betoogd dat bewijs van inenting bedrijven zou kunnen helpen zich te herstellen en het leven van mensen dichter bij het normale te brengen.

Ambtenaren van het Witte Huis hebben gezegd dat er geen vaccinatiepaspoort zal worden aangeboden of verplicht gesteld door de federale overheid. In plaats daarvan zijn er verschillende particuliere en door de staat gerunde initiatieven verschenen die honderden vaccingerelateerde apps en diensten aanbieden die mensen kunnen gebruiken. Tegelijkertijd zeggen sommige Amerikaanse universiteiten dat ze een bewijs van een Covid-19-vaccinatie van studenten nodig hebben om terug te keren naar de campus. Volgens sommige juridische experts zouden werkplekken en werkgevers vergelijkbare eisen kunnen stellen .

Vaccinpaspoorten kunnen ook helpen om het reisverbod tussen de VS en Europa op te heffen. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, vertelde de New York Times eind april dat ze binnenkort een beleid zou voorstellen waarin de praktische logistiek wordt uiteengezet van het gebruik van vaccinatiegegevens uit de VS om Europese landen binnen te komen. De Europese Unie is ook bezig met de ontwikkeling van een vaccinpaspoort , het “digitale groencertificaat” genaamd, waarmee EU-burgers binnen Europa kunnen reizen, maar het zal maanden duren voordat het systeem klaar is.

Of deze vaccinpaspoorten een groot deel gaan uitmaken van de heropening van de Amerikaanse economie valt nog te bezien. (Immers, andere Covid-19 volksgezondheidsinitiatieven, zoals digitale contactopsporing , zijn mislukt in de VS.) Waarschijnlijk heb je nog steeds vragen. Er zijn veel onbekenden, maar hier is onze beste poging om ze te beantwoorden.

Ik kreeg een vaccinatiekaart toen ik mijn prik kreeg, dus nu heb ik een vaccinpaspoort, toch?

Niet precies. De papieren vaccinatiekaart die iedereen in de VS ontvangt – die met de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) -insignes – bevat uw persoonlijke informatie, welk vaccin u heeft gekregen, waar u het vandaan heeft en een batchnummer. Ten minste één locatie heeft deze kaarten gebruikt om de vaccinatiestatus van mensen te bevestigen, maar de kaarten zullen waarschijnlijk niet de rol van een vaccinpaspoort vervullen, deels omdat ze gemakkelijk vernietigd, verloren of vervalst kunnen worden .

Maar het onderliggende concept om een ​​papieren vaccinatierapport te gebruiken als een soort vaccinpaspoort is niet nieuw. Ouders moeten vaak bewijzen dat hun kinderen bepaalde vaccinaties hebben gekregen voordat ze naar school of zomerkamp gaan. Sommige landen eisen dat bezoekers een klein geel document bij zich hebben dat wordt gecontroleerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) , een internationaal certificaat voor vaccinatie of profylaxe, dat bevestigt dat die bezoekers zijn ingeënt tegen een ziekte, vaak gele koorts .

Sommige zorgverleners die de Covid-19-vaccins toedienen, bieden digitale en papieren vaccinatiegegevens aan. Zo kondigde Walmart vorige maand aan dat het ” Smart Health Cards ” zou aanbieden aan iedereen die via zijn apotheken een Covid-19-vaccin krijgt. Die gegevens zijn toegankelijk via de Walmart-apotheekrekeningen van patiënten of zijn beschikbaar op papier. Evenzo heeft Carbon Health, dat samenwerkt met de stad Los Angeles voor vaccinaties, een digitale gezondheidspas gelanceerd die binnenkort zal werken met Apple Wallet en Google Pay.

Dus hoe werkt een vaccinpaspoort dan precies? Wat is het verschil met het tonen van een vaccinatierapport?

Een vaccinpaspoort stroomlijnt het proces om te verifiëren dat een persoon is gevaccineerd of een recente negatieve test heeft ondergaan. Dit gebeurt meestal via een app of een afgedrukte code. De locatie, luchtvaartmaatschappij of andere partij scant deze code, die aangeeft of de persoon een digitaal vaccinatierecord of een negatief testresultaat heeft geregistreerd bij bepaalde zorgverleners, particuliere bedrijven of zelfs de staat of lokale overheid.

De CommonPass en Health Pass zijn twee nieuwe apps die werken als vaccinpaspoorten. De CommonPass is gelanceerd door het Commons Project, een non-profitinitiatief dat zich richt op digitale gezondheid. Clear, het bedrijf dat bekend staat om zijn vermogen om zijn leden snel door de luchthavenbeveiliging te loodsen, introduceert een Health Pass-app , die is gebruikt bij evenementen, waaronder NBA-games . Dan is er de Excelsior Pass , een vaccinpaspoortsysteem dat is geïntroduceerd door de staat New York. Al deze tools kunnen ook negatieve Covid-19-testresultaten verifiëren.

In het buitenland geeft de Israëlische regering de Groene Pas uit , waarmee mensen die zijn gevaccineerd of hersteld van Covid-19 kunnen terugkeren naar overdekte locaties zoals restaurants en hotels.

Zal de Amerikaanse regering mij dwingen een vaccinpaspoort te gebruiken?

Nee. Ambtenaren van het Witte Huis hebben herhaaldelijk gezegd dat de Amerikaanse regering mensen niet zal dwingen om zich te laten vaccineren, en dat ze geen vaccinatiepaspoorten zal afgeven.

Ondertussen zijn veel door het bedrijfsleven geleide vaccinpaspoortinitiatieven optioneel, en met vaccinpaspoort-apps kunnen mensen meestal toegang krijgen tot een locatie door bewijs te leveren van een negatieve Covid-19-test als ze niet zijn gevaccineerd.

Ik ben ingeënt en ik zou graag meer dingen willen gaan doen. Hoe kan ik een vaccinpaspoort krijgen?

Hoe u een vaccinpaspoort krijgt, hangt af van een aantal factoren, waaronder waar en hoe u bent ingeënt. Omdat er geen gecentraliseerd vaccinatierecordsysteem op federaal niveau is, kunt u mogelijk helemaal geen vaccinpaspoort krijgen. Dus uw CDC-kaart is misschien wel het op één na beste.

Om erachter te komen wat er voor u beschikbaar is, logt u in op uw account bij de zorgverlener die u het vaccin heeft gegeven – misschien is het Walmart of een regionaal gezondheidssysteem. Als u niet zeker weet of u een account heeft, controleer dan uw e-mails en sms-berichten. Niet alle zorgverleners geven digitale vaccinatierecords uit, maar sommigen, waaronder Walgreens, zullen dit in de nabije toekomst doen .

Als u in New York woont en u beide doses in de staat heeft gekregen, zou u de Excelsior Pass-app moeten kunnen gebruiken om uw vaccinatiestatus te bevestigen. De staat legt uit hoe het opzetten van een Excelsior Pass hier .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Amerikaanse waanideeën over COVID-19

De CommonPass en Clear’s Health Pass zijn ook beschikbaar via hun respectievelijke apps. Om een ​​Health Pass te krijgen, kunnen zowel iOS- als Android-gebruikers de Clear-app gebruiken . Zowel de CommonPass als de Health Pass werken met het digitale vaccinatierecordsysteem van Walmart en met een groeiende lijst van andere zorgverleners en locaties.

De Travel Pass-app van de International Air Transport Association (IATA) kan worden gedownload op iOS en de organisatie verwacht later een Android-versie te lanceren. Hoe nuttig die app zal zijn, hangt af van met welke luchtvaartmaatschappij u vliegt en welke vereisten het land waarnaar u reist, heeft geïmplementeerd.

Als u ten slotte alleen een kopie van uw digitale vaccinatierapport wilt, neem dan contact op met de plaats waar u bent ingeënt of met uw nationale gezondheidsautoriteit om te zien welke opties beschikbaar zijn.

Wat kan ik doen met een vaccinpaspoort?

Op dit moment kunnen vaccinpaspoorten niet op veel plaatsen worden gebruikt, maar er zijn enkele tekenen dat ze op grotere schaal kunnen worden gebruikt.

De Excelsior Pass in New York is op sommige locaties gebruikt, waaronder Madison Square Garden, Barclays Center en Yankee Stadium . Regering van Hawaii, David Ige, heeft onlangs plannen aangekondigd om een proefprogramma voor vaccinpaspoorten uit te rollen, zodat toeristen uiteindelijk niet in quarantaine hoeven te gaan nadat ze de staat zijn binnengekomen, en de regering van North Carolina, Roy Cooper, heeft gezegd dat hij “discussies voert ” over “vaccinpaspoorten. “

Meer dan 20 luchtvaartmaatschappijen experimenteren ook met vaccinpaspoorten, waaronder de IATA’s Travel Pass en de CommonPass. U kunt de CommonPass momenteel bijvoorbeeld gebruiken op een beperkt aantal vluchten van United en Lufthansa van Duitsland naar de VS. U kunt ook de CommonPass gebruiken om de Covid-19-screeninglijn over te slaan om Aruba binnen te komen .

Ondertussen wordt Clear’s Health Pass gebruikt door entiteiten die zo gevarieerd zijn als het 9/11 Museum en de NBA. Sommige cruisemaatschappijen hebben aangekondigd dat ze ook hun activiteiten willen hervatten door een bewijs van vaccinatie voor passagiers te eisen, zodat vaccinpaspoorten binnenkort in de havens kunnen verschijnen.

Vaccinpaspoorten lijken nuttig. Dus wat zijn de nadelen?

Sommigen zijn bang dat het instellen van vaccinpaspoorten twee klassen mensen zal creëren: degenen die zijn gevaccineerd en degenen die dat niet zijn. Begin april zei de WHO het gebruik van vaccinpaspoorten niet te ondersteunen . Het wereldwijde gezondheidsagentschap heeft gezegd dat het wacht op meer informatie over overdracht, en dat vaccinpaspoorten, gezien het beperkte aanbod van vaccins wereldwijd, ertoe kunnen leiden dat meer bevoorrechte mensen preferentiële toegang krijgen tot vaccins om te reizen, eerder dan mensen die een groter risico lopen. .

Een ander punt van zorg is privacy en veiligheid. Sommigen zijn bang dat het werken met een app betekent dat hun gezondheidsgegevens in gevaar komen. Een privacyadvocaat vertelde bijvoorbeeld aan de Washington Post dat het hem slechts 11 minuten kostte om een ​​neppe Excelsior-pas te maken door de gegevens van iemand anders op sociale media op te zoeken.

Hoewel de Amerikaanse regering en de WHO hebben gezegd dat ze werken aan normen voor vaccinpaspoorten, hebben ze die richtlijnen nog niet vrijgegeven. Dat betekent dat talloze initiatieven vooruitgang boeken en met hun eigen regels en normen komen.

Over het algemeen is de uitdaging om vaccinpaspoorten het beste te laten werken de totstandbrenging van een gestandaardiseerd systeem dat toegang heeft tot vaccinatiegegevens van een grote verscheidenheid aan vaccinatiesites en voor een groot aantal locaties. Op dit moment lijkt het onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren.

Dus waarom willen conservatieven vaccinpaspoorten verbieden?

Nu vrijwillige digitale vaccinpaspoort-apps zijn ontstaan, is het debat over de technologie verward over wat deze vaccinpaspoorten doen.

In het bijzonder hebben conservatieven bezwaren geuit tegen het idee van vaccinpaspoorten, daarbij verwijzend naar de vrees voor overheidstoezicht en dwang. Republikeinen en conservatieven hebben vaccinpaspoorten ” on-Amerikaans ” en ” Orwelliaans ” genoemd en vergeleken het idee zelfs met nazi-Duitsland . Dat is ondanks het feit dat het Witte Huis herhaaldelijk heeft gezegd dat het geen nationale database met vaccinatierecords zal creëren, wat zou betekenen dat een federaal opgesteld vaccinpaspoort niet zou kunnen werken.

Sommige conservatieve leiders hebben niettemin maatregelen genomen om het gebruik van deze instrumenten te beperken. In Florida ondertekende gouverneur Ron DeSantis een uitvoerend bevel dat overheidsinstanties en bedrijven verbiedt om bewijs van vaccinatie tegen Covid-19 te vragen. In Texas voerde gouverneur Greg Abbott een soortgelijk bevel in, waardoor entiteiten die openbare middelen aannemen en overheidsinstanties geen vaccinatiecertificering nodig hebben. Rep. Andy Biggs, een Republikein uit Arizona, heeft een wetsvoorstel ingediend om federale agentschappen te verbieden deel te nemen aan een vaccinpaspoortprogramma (nogmaals, de Amerikaanse regering heeft gezegd dat ze geen plannen heeft om dit te doen). De gouverneurs van Arizona en Montana hebben soortgelijke uitvoeringsbesluiten uitgevaardigd, en wetgevers in verschillende staten overwegen hun eigen voorstellen om vaccinpaspoorten te beperken .

Sommigen zijn bang dat overdrijving van wat deze verschillende digitale vaccingegevens en vaccinpaspoorten inhouden, sommige mensen zou kunnen ontmoedigen om zich te laten vaccineren. Uit opiniepeilingen blijkt dat vooral onder Republikeinen de aarzeling over vaccins groot is, ondanks het feit dat voormalig president Donald Trump zijn aanhangers eindelijk aanmoedigde om de kans te wagen.

Zullen vaccinpaspoorten de wereld helpen om te ‘heropenen’?

Op dit moment is het niet duidelijk hoeveel vaccinpaspoorten of gemakkelijkere toegang tot vaccinatiegegevens de heropening van de Amerikaanse economie zouden helpen. Natuurlijk heeft het controleren op vaccinatie of de Covid-19-teststatus sommige locaties helpen heropenen. Naarmate vaccinaties zich blijven verspreiden, is het mogelijk dat meer werkplekken en scholen zullen zoeken naar certificering dat mensen de kans hebben gekregen.

Maar de uitrol van deze systemen was verwarrend, vooral met zoveel verschillende, soms overlappende initiatieven. Toenemende oppositie tegen het idee van vaccinpaspoorten heeft de vooruitzichten dat dergelijke apps kunnen worden gebruikt om sommige bedrijven te helpen heropenen, alleen maar gedimd.

Het verbod van gouverneur DeSantis op het controleren van vaccinatierecords heeft cruisemaatschappijen bijvoorbeeld in een moeilijke situatie gebracht . Florida is een populaire plaats om aan boord te gaan, en sommige cruisemaatschappijen hoopten dat het verplicht stellen van vaccins voor alle passagiers en bemanning aan boord zou helpen om hun industrie weer op gang te brengen. Nu, sommige van die schepen moeten misschien een andere manier vinden.

Correctie: een eerdere versie van dit stuk bevatte een verwijzing naar het opzetten van CommonPass met Apple Health- of CommonHealth-apps. Dit is momenteel geen mogelijkheid, maar die mogelijkheid zal naar verwachting in de nabije toekomst aan de CommonHealth-app worden toegevoegd.

 

Lees ook:  5G gevaar: honderden gerespecteerde wetenschappers klinken het alarm over gezondheidseffecten als 5G-netwerken gaan groeien


Comments

comments