European Double-Think geeft China de schuld van het in gevaar brengen van de vrede


De dubbele gedachte en dubbele standaard zijn ronduit absurd. Maar gevaarlijk absurd.

De Europese Unie blonk deze week uit in dubbel denken toen ze China veroordeelde omdat het de “vrede in gevaar bracht” in de Zuid-Chinese Zee, terwijl tegelijkertijd Europese staten een ongekend aantal oorlogsschepen naar de Indo-Pacific regio stuurden.

Duitsland zet binnenkort voor het eerst sinds 2002 een fregat in de Zuid-Chinese Zee in. Frankrijk heeft zojuist een nucleair aangedreven aanvalsonderzeeër teruggestuurd na een patrouille van 100 dagen in de Aziatische regio. Nederland zal zich aansluiten bij een Britse vloot in wat de meest provocerende zeemanoeuvre tot nu toe zou kunnen zijn.

Volgende maand, Groot-Brittannië wordt de verzending van zijn grootste zeevloot sinds 1982 Falklandoorlog, onder leiding van zijn nieuwe vlaggenschip vliegdekschip, HMS Queen Elizabeth. De aanvalsgroep voor vliegdekschepen zal bestaan ​​uit twee torpedobootjagers met geleide raketten, twee anti-onderzeeër fregatten en een nucleaire aanvalsonderzeeër. Aan boord van het vliegdekschip bevinden zich F-35 straaljagers. Ook oorlogsschepen uit de Verenigde Staten en Nederland nemen deel aan de Britse expeditie.

Natuurlijk hebben alle naties recht op vrijheid van navigatie in alle internationale wateren. Los daarvan is de inzet door Europese naties van hun marineschepen op verre zeeën op zich niet verwerpelijk. Rusland en China nemen ook deel aan langeafstandsoefeningen om de zeewaardigheid van bemanning, wapens en uitrusting te testen.

Maar als we het in de rondte bekijken, kan de Europese verzending van oorlogsschepen naar de Zuid-Chinese Zee niet als een onschuldige doorgang worden beschouwd. Het is meer een agressieve buiging van spieren. De Britse vloot is bijvoorbeeld van plan om zijn twee torpedobootjagers de Zwarte Zee in te sturen terwijl ze onderweg zijn naar de Indo-Pacific regio. Die stap komt in een tijd van verhoogde spanningen tussen de NAVO en Rusland over het conflict in Oekraïne. Het is niet duidelijk of de Britten door zullen gaan met de Zwarte Zee-manoeuvre, maar het feit van zijn planning toont in ieder geval aan dat er een latente offensieve berekening is.

De Europese marine-uitstap naar de Zuid-Chinese Zee is een collectief bevestigend antwoord op de opvoering van het vijandige beleid in Washington ten opzichte van China onder de nieuwe regering-Biden. Veel meer dan zijn Republikeinse voorganger is de Democratische president begonnen aan een strategische poging om “bondgenoten te coördineren” in een vijandige houding ten opzichte van China (en Rusland). En Biden verhoogt het aantal Amerikaanse oorlogsschepen dat de wateren rond China binnendringt.

Het lijkt erop dat de Europeanen voldoen aan de eis van Biden voor gecoördineerde actie en retoriek, waaronder het opleggen van sancties voor vermeende schendingen van de mensenrechten en het inzetten van strijdkrachten. De dwaasheid en slaafsheid van de Europeanen is verbijsterend.

De Europese Unie vertrouwt op China als haar grootste handels- en investeringspartner. Groot-Brittannië maakt geen deel meer uit van de EU, maar na de Brexit heeft Londen vooral behoefte aan verbetering van de betrekkingen met China vanwege zijn economisch voordeel. In plaats daarvan zien we echter dat de Europeanen het bevel van Uncle Sam uitvoeren met betrekking tot het tegenwerken van Peking.

In een commentaar voor het hoofdartikel van deze week maakte Mick Wallace, een onafhankelijk Iers lid van het Europees Parlement, de volgende opmerking over de door de VS geleide strijdlust: “Het is zielig dat de EU zich laat meeslepen in een sjofel scenario dat niet werkt. het dient zijn belangen. Maar onderschat nooit de neiging van de EU om het ene te zeggen en het andere te doen. Zelfs als Duitsland zich bezighoudt met symbolische gebaren van militaire steun voor de VS, zullen ze de vitale regelingen met zijn belangrijkste handelspartner – China, niet in gevaar brengen. “

De kans is dus groot dat dit allemaal een beetje theatraal sabelgeratel is. De Europeanen putten een soort fallische voldoening uit het pronken met hun grote kanonneerboten, enzovoort. Ze geven misschien ook toe aan Washington en proberen de Amerikanen zoet te houden voor andere gunsten.

Niettemin zijn de roekeloosheid en moedwillige provocatie verachtelijk. Het is ook irrationeel dubbel denken, zoals Mick Wallace opmerkt.

De Europeanen zeggen dat ze met niemand in conflict willen komen. Toch varen ze met zware wapens halverwege de wereld nabij de Chinese kusten in een feitelijke formatie onder de schijnbare leiding van Washington. Dit terwijl ze een beroep doen op China voor lucratieve handelsmogelijkheden. De Europeanen kunnen het niet beide kanten op hebben. Dit is de 21e eeuw, niet het tijdperk van de 19e-eeuwse opiumoorlogen toen China werd gedwongen door kanonneerbootdiplomatie. (Hetzelfde geldt voor Europa’s hatelijke houding ten opzichte van Rusland met betrekking tot het Nord Stream-2 gasproject.)

China is tegenwoordig een formidabele militaire macht en een vooraanstaande economische supermacht. Europese arrogantie en dubbelzinnigheid riskeren het uitlokken van een totale oorlog.

Men mag ook niet vergeten dat de Amerikanen lijden aan dezelfde dubbelzinnige en blinde arrogantie. Deze week zei president Joe Biden in een belangrijke toespraak voor een gezamenlijke zitting van het Congres, die zijn eerste 100 dagen in functie markeerde, dat de Verenigde Staten niet op zoek waren naar conflict of escalatie met China of Rusland. Dit is terwijl Biden zowel leiders van China als Rusland een slechte mond heeft. En terwijl de VS steeds meer offensieve strijdkrachten inzet, samen met NAVO-bondgenoten, nabij de grenzen van China en Rusland. Biden’s erkende niet-agressie klinkt hol en hypocriet, zo niet ronduit oneerlijk.

Zeker, China heeft verschillende langlopende territoriale geschillen met verschillende buurlanden in de Zuid-Chinese Zee. Maar zoals Peking consequent opmerkt, kunnen deze geschillen worden opgelost door middel van inter-Aziatische onderhandelingen. Het porren in de regio door Washington en zijn Europese bondgenoten is niet bedoeld om nederzettingen te bemiddelen; het draait allemaal om het buigen van spieren, wat de spanningen alleen maar kan verergeren. Onder welk gezag moeten de Amerikanen of Europeanen zich bemoeien? Het koloniale tijdperk is allang voorbij.

De absurditeit van hun argument wordt altijd benadrukt door het scenario in omgekeerde volgorde uit te voeren. Laten we zeggen dat de VS en Mexico een grensspuug hebben. Hoe zou Washington reageren als China en Rusland oorlogsschepen zouden sturen om zogenaamd te bemiddelen? Of, laten we zeggen, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben ruzie over de visrechten in de Noordzee, en opnieuw zetten Peking en Moskou nucleaire aanvalsonderzeeërs in om “vrijheid van navigatie” te waarborgen.

De dubbele gedachte en dubbele standaard zijn ronduit absurd. Maar gevaarlijk absurd.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord