Nederland: Zes Marokkaanse binationale jihadisten verliezen definitief de Nederlandse nationaliteit


De Nederlandse Raad van State bevestigde dat de wet de herroeping van de nationaliteit van zes Marokkaans-Nederlandse jihadisten die vochten in de gelederen van de Islamitische Staat en andere terroristische groeperingen toestaat en daarmee het besluit van Mark Harbers, voormalig secretaris van Justitie en Veiligheid, goedkeurt. De intrekking van hun nationaliteit is al enkele jaren geleden uitgesproken.

In een uitspraak van vrijdag zei de Raad van State dat de Nederlandse regering legaal heeft gehandeld door zes Nederlands-Marokkaanse binationale burgers hun Nederlandse nationaliteit te ontnemen wegens beschuldigingen dat ze naar Syrië waren afgereisd om zich bij de extremistische groepering aan te sluiten.

Bij de zaak zijn vier mannen en twee vrouwen betrokken. Ze verloren hun Nederlandse paspoort in 2017 en 2018. Drie van hen werden bij verstek veroordeeld voor deelname aan een terroristische groepering, terwijl drie anderen simpelweg hun nationaliteit verloren op basis van officiële inlichtingenrapporten van de Nederlandse inlichtingendienst, de AIVD.

Minstens zeven mensen waren naar Syrië gereisd en vervolgens hun paspoort kwijtgeraakt, voordat ze weer als Nederlands staatsburger werden erkend. Dit herstel wordt verklaard door het feit dat de organisaties waartoe zij behoorden niet op de officiële lijst van terroristische organisaties stonden toen hun paspoort werd ingetrokken, meldt de NOS-zender.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord