Snelle groei: de Nigeriaanse maffia neemt Europa over


De Italiaanse geheime dienst heeft de Nigeriaanse maffia omschreven als “de meest gestructureerde en dynamische” van alle buitenlandse criminele organisaties die in Italië actief zijn. Beetje bij beetje verovert ze Europa.

Een van de snelst groeiende criminele netwerken in Europa is de Nigeriaanse maffia, die zijn criminele activiteiten over het hele continent verspreidt. Het is opgebouwd uit rivaliserende groepen, zoals de Black Axe, Vikingen en Maphite. Recentelijk voerden autoriteiten in Italië, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Malta een internationale operatie uit tegen twee van de belangrijkste Nigeriaanse maffiagroepen. De politie beschuldigde de bendes van mensenhandel, drugshandel, diefstal, afpersing, seksueel geweld en prostitutie.

Volgens een rapport van juni 2019 in de Washington Post over de Nigeriaanse maffia in Italië:

“Ze hebben grondgebied van het noorden in Turijn tot het zuiden in Palermo. Ze smokkelen drugs en handelen in vrouwen en gebruiken die als prostituees in de straten van Italië. Ze vinden nieuwe leden in de kaste van verontwaardigde migranten die ze illegaal rekruteren in de asielzoekerscentra van de Italiaanse staat. “

Nigeriaanse maffia die vrouwen verhandelt

Volgens het rapport smokkelt de Nigeriaanse maffia “tienduizenden vrouwen”. De Italiaanse inlichtingendienst heeft de groep beschreven als “de meest gestructureerde en dynamische” van alle buitenlandse criminele organisaties die in Italië actief zijn, aldus de Washington Post .

“Sommige experts zeggen dat tussen 2016 en 2018 tot 20.000 Nigeriaanse vrouwen, waarvan sommigen minderjarigen, naar Sicilië kwamen voor mensenhandel in Italië en thuis in samenwerking met Nigerianen.

Het is geen wonder dat de Nigeriaanse groep zo prominent is geworden in Italië: het land was een van de Europese toegangspoorten voor migranten die naar Europa kwamen.

Wat de Nigeriaanse misdaadnetwerken onderscheidt, is de ernstige wreedheid ervan – de Italiaanse politie heeft ze als “stedelijke guerrillaoorlogvoering gebruikt” beschreven om het grondgebied in Italië vast te houden – en hun gebruik van voodoo-rituelen. Volgens een rapport uit juli 2017 van de Internationale Organisatie voor Migratie van de VN (IOM) leggen slachtoffers van sekshandel een eed af die is bezegeld “met een voodoo- ritueel of een initiatierite (het slachtoffer stemt ermee in om hun toestemming te respecteren)”, en “angst voor represailles door mensenhandelaars tegen familieleden van het slachtoffer in hun land van herkomst”.

Het aantal slachtoffers neemt explosief toe

Volgens het IOM- rapport van 2017:

“In de afgelopen drie jaar heeft IOM Italië een stijging van bijna 600 procent gezien van het aantal potentiële slachtoffers van sekshandel dat over zee in Italië aankomt. Deze opwaartse trend zette zich voort in de eerste zes maanden van 2017, waarbij de meeste slachtoffers uit Nigeria kwamen ”.

In haar rapport schat de IOM dat 80 procent van de meisjes die uit Nigeria komen vaak minderjarig zijn – het aantal is dramatisch gestegen van 1.454 in 2014 naar 11.009 in 2016 – “potentiële slachtoffers van mensenhandel voor seksuele uitbuiting”.

De Nigeriaanse maffia heeft zijn activiteiten niet beperkt tot alleen Italië. Het heeft zich noordwaarts verspreid in Europa naar Duitsland en Zweden . In Londen werd een drietal Black Axe-leden schuldig bevonden aan het witwassen van bijna £ 1 miljoen gestolen via telefoon- en e-mailfraude. De Nigeriaanse maffia, in het bijzonder de groep Black Axe, heeft zich ook verspreid naar Canada, waar ze verscheen in een rapport van de Globe and Mail beschrijft 2015 als ‘doodscultus’ uit Nigeria, waar ze te maken krijgen met ‘decennia van moorden en verkrachtingen’ in conjunctie wordt gebracht, “en haar leden moeten een bloed eed afleggen”.

In de Verenigde Staten koppelde de FBI onlangs een aantal financiële zwendel aan Black Axe. Volgens het nieuwsbericht “is de groep verantwoordelijk voor het verlies van miljoenen dollars door allerlei gesofisticeerde oplichting in de Verenigde Staten en de rest van de wereld.”

De Nigeriaanse maffia woedt ook in Zweden

In Zweden heeft de politie Black Axe als “een van de meest effectieve misdaadsyndicaten ter wereld” genoemd . Zweedse media publiceerden onlangs een verhaal over hoe Black Axe werkt: een 16-jarig Nigeriaans meisje kreeg een baan als kapper in Zweden beloofd. Toen ze daar aankwam, dwong Black Axe haar om als prostituee te werken nadat ze een voodoo-ritueel had doorlopen. “We hebben nu je bloed”, zeiden de leden van Black Axe, “als je wegrent, zullen we je altijd vinden”.

In 2018 werden drie Nigeriaanse vrouwen vervolgd in Malmö omdat ze Nigeriaanse vrouwen naar Zweden hadden gelokt met de belofte van werk en hen vervolgens tot prostitutie hadden gedwongen nadat ze een voodoo-ritueel hadden doorlopen waarbij ze een rauw kippenhart aten. Volgens het Zweedse Openbaar Ministerie is het voodoo-ritueel een manier om slachtoffers van mensenhandel die in voodoo geloven, te controleren en uit te buiten.

Soortgelijke rituelen bestonden in 2018 in het VK , toen een mensenhandelaar Nigeriaanse vrouwen van Nigeria naar Duitsland probeerde te smokkelen, en in Spanje , ook in 2018, waar een smokkel van 12 Nigerianen werd gearresteerd omdat ze vrouwen in prostitutie hadden omgezet, gedwongen en onderworpen aan soortgelijke voodoo-riten. In Duitsland belanden volgens een recent rapport van Deutsche Welle steeds meer Nigeriaanse vrouwen als prostituees in een van de grootste rosse buurten van Duitsland in Duisburg, en volgens Barbara Wellner van Solidariteit met vrouwen in nood: “Nigeriaanse mensenhandelaren zijn verantwoordelijk voor smokkel in de meeste gevallen ”.

Toenemende activiteiten ook in Duitsland

Het aantal Nigeriaanse vrouwen dat in Duitsland in de prostitutie wordt ontvoerd is nog steeds relatief laag, maar is de afgelopen jaren gestegen, blijkt uit een rapport van Info-Migrants uit maart 2019. In 2013 was slechts 2,8% afkomstig van de bekende slachtoffers uit Nigeria. Dat is gestegen tot 5% in 2016 en 8% in 2017. Volgens het rapport geciteerd door Andrea Tivig van de vrouwenrechtenorganisatie Terre des Femmes , gebruiken de mensenhandelaars het asielstelsel:

“Ik heb in Italië meldingen gehoord van mensenhandelaars die slachtoffers van mensenhandel vertelden om asiel aan te vragen en vervolgens een status te krijgen zodat ze hier in Duitsland kunnen blijven, maar ze worden nog steeds uitgebuit in de prostitutie.”

De Nigeriaanse maffiagroepen vormen slechts een deel – zij het een zeer verontrustend – deel van het algemene beeld van geïmporteerde criminele bendes van migranten in Europa. Zoals het Gatestone Institute heeft gemeld, vormt bendecriminaliteit al een bedreiging voor Europese burgers. In november 2018 schreef Naser Khader, lid van het Deense parlement voor de Conservatieve Partij en mede-oprichter van de moslimhervormingsbeweging, in de Deense krant Jyllands – Punt :

“Naast een gedeelde voorliefde voor misdaad, is de cultuur van de immigrantenbendes een cocktail van religie, clanlidmaatschap, eer, schaamte en broederschap … hoe harder en brutaler [je bent], hoe sterker je bent, en dan je wordt je bewust van jezelf en trekt meer [mensen] aan ”.

In Zweden is misdaad door bendes door migranten een bijna onoverkomelijk probleem geworden: sommige commentatoren daar noemen de situatie ” oorlog “. Denemarken vecht in toenemende mate tegen bendes tegen migranten. In Duitsland, waar de migrantenbendes bekend staan ​​als criminele familieclans , verwachten de autoriteiten dat ze het probleem de komende decennia zullen bestrijden.

In politieke debatten krijgen de nadelige gevolgen van migratie voor criminaliteit, met name bendecriminaliteit, lang niet de aandacht die ze verdienen – of helemaal niet. Maar ze zouden moeten.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord