Belastingontwijking in de EU Ondanks recordverkopen betaalt Amazon geen vennootschapsbelasting

Belastingontwijking in de EU Ondanks recordverkopen betaalt Amazon geen vennootschapsbelasting


Amazon betaalde vorig jaar geen vennootschapsbelasting in de EU. Met een omzet van 44 miljard euro leed het bedrijf in Luxemburg een verlies van 1,2 miljard euro.

De retailgroep Amazon hoefde in zijn Europese vestigingen in Luxemburg met een recordomzet van 44 miljard euro in het voorgaande jaar geen vennootschapsbelasting te betalen. Dat komt uit een rapport van de Guardian . Integendeel: een bijgevoegd belastingdocument onthult dat Amazon EU Sarl zelfs toekomstige belastingaanslagen kan compenseren met belastingverminderingen van 56 miljoen euro, mocht het winst maken. Ondanks de hoge omzet boekte het Luxemburgse bijkantoor een verlies van 1,2 miljard euro.

Een woordvoerder van Amazon benadrukt dat het bedrijf “alle toepasselijke belastingen betaalt in alle landen waarin we actief zijn”. “De vennootschapsbelasting is gebaseerd op winst en niet op omzet”, vervolgt de woordvoerder. De winsten waren onder meer laag door grote investeringen en lage marges in de detailhandel.

Volgens Paul Monaghan, algemeen directeur van de Fair Tax Foundation, bleek uit de belastinginformatie van het bedrijf in de VS ook dat Amazon meer inkomsten heeft in Duitsland dan in enig ander land buiten de VS. Vorig jaar steeg de omzet van Amazon in Duitsland met ongeveer 33 procent tot ongeveer 24,7 miljard euro.

Achterstallige belastingbetaling is mislukt

Het is niet de eerste keer dat Amazon merkbaar lage belastingen betaalt in de EU. De EU startte al in 2017 een procedure tegen het bedrijf. De groep zou van 2006 tot 2014 voor 250 miljoen euro aan belastingen moeten betalen. Amazon wees de aantijgingen destijds af, onder meer vanwege vermeende juridische en feitelijke fouten. In de EU is de strijd tegen belastingontwijking een van de belangrijkste doelstellingen van het belastingbeleid.

Lees ook:  Waarom Trump de eer opeist voor de Covid-19-vaccins, zou een goede zaak kunnen zijn

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenGisteren gingen duizenden Amazon-werknemers in Duitsland in staking tegen de lage lonen van het bedrijf en het vluchten uit collectieve arbeidsovereenkomsten . Het persteam van Amazon schreef in een verklaring dat ze al boden wat nodig was: “Uitstekende lonen, uitstekende aanvullende voordelen en uitstekende carrièremogelijkheden – en dit alles in een veilige, moderne werkomgeving”. Op de vraag door netzpolitik.org wat de belastingprestaties van Amazon in Duitsland waren voor 2019 en 2020, gaf Amazon geen commentaar.

Noot van de redactie, 5 mei: Om duidelijk te maken dat de belastingen in kwestie vennootschapsbelasting zijn en niet andere soorten belastingen zoals omzetbelasting, hebben we dit in de tekst verduidelijkt. Onze excuses voor de onnauwkeurigheid en bedankt dat u hierop heeft gewezen. Daarnaast hebben we nu een verklaring ontvangen van Amazon, die we in de tekst hebben opgenomen.Comments

comments