Cultuurwetenschapper draait volledig door: traditionele kaartspellen zijn racistisch en seksistisch

Cultuurwetenschapper draait volledig door: traditionele kaartspellen zijn racistisch en seksistisch


Stel je jezelf tijdens het spelen van kaarten bloot aan racistische en seksistische vibraties die de samenleving vergiftigen en een achterhaalde orde versterken? Ja, benadrukt een Duitse literatuur- en cultuurwetenschapper. Maar in Zwitserland is er al een remedie met een diverse Jass-set.

‘De koning is meer waard dan de dames, zoals het woord heer het idee van heerschappij suggereert. Bovendien staat de hiërarchie die adellijke titels de grootste waarde geeft voor een lang vergeten politieke orde en haar sociale realiteit ”, zegt cultuurwetenschapper Susan Arndt van de Universiteit van Bayreuth. De kaarten zijn ook duidelijk racistisch:

“Het gaat er niet alleen om wie er getoond wordt en hoe, maar wie er helemaal niet vertegenwoordigd is. En dit zijn mensen die niet blank zijn. “

Kaartspellen zijn “gewoon niet ongevaarlijk”

Arndt, wiens werkterrein West-Afrikaanse vrouwenliteratuur en “kritisch witheidsonderzoek” omvat, accepteert het argument van de fabrikanten dat ze de traditie van dit spel willen behouden niet. Dit zou “langverwachte discussies vertragen”. Uiteindelijk is het echter een kwestie van “het handhaven van een traditionele machtsconstellatie die blanke mannen als superieure norm stelt”.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenJe zou kunnen stellen dat er, nu de samenleving een pandemie bestrijdt en de daarmee gepaard gaande economische gevolgen, veel belangrijkere kwesties zijn. Maar ook hier heeft de wetenschapper een passend antwoord op. De boodschap die het kaartspel uitzendt is “niet ongevaarlijk”.

Omdat er staat: “Vrouwen hebben minder waarde, minder belang in de samenleving – en er hoeft helemaal geen rekening te worden gehouden met niet-heteroseksuele mensen of zwarte mensen. Zulke beelden stollen in ons onderbewustzijn. ”Zelfs in het dagelijks leven heeft dit gevolgen.

Er zijn al tekenen van concurrentie

In Zwitserland, dat affiniteit heeft met de markteconomie, is er geen vraag waarnaar geen aanbod zou zijn. De 22-jarige ontwerper en fotograaf Alain Wohlgemuth uit Zürich presenteerde nu “Däandro Jass” om meer diversiteit in het Zwitserse nationale spel te brengen. In de variant zijn er niet alleen vrouwen en mannen, maar ook mensen van andere etniciteiten en andere genderidentiteiten. Tegenover de tabloidweergave zei hij:

“Ik probeerde ook transseksuele mensen te integreren”

Hij liet 100 sets maken en na een week waren ze allemaal verkocht. Op dit moment is nog niet te zeggen of de “verschillende” kaarten ook daadwerkelijk een bestseller zullen worden. Omdat de competitie meteen werd aangekondigd: drie studenten van de Universiteit van St. Gallen willen een spel maken met puur vrouwelijke karakters.Lees ook:  Is er een burgeroorlog op komst in de VS

Comments

comments