ePrivacy-uitzondering EU keurt screening van privéchats goed

ePrivacy-uitzondering EU keurt screening van privéchats goed


Aanbieders zoals Facebook, Skype of Gmail mogen privévideo’s en afbeeldingen screenen op mogelijke gevallen van kindermishandeling. De EU-instellingen komen een uitzondering overeen die dit toelaat. Binnenkort volgt een scanplicht.

Tijdens de onderhandelingen heeft de Europese Commissie met de Raad en het Parlement overeenstemming bereikt over een uitzondering op de e-privacyrichtlijn, waardoor providers zoals Facebook, Gmail of Skype in de toekomst privéchats kunnen screenen. Een wetswijziging heeft dit sinds enkele maanden illegaal gemaakt. De uitzondering moet opnieuw toestaan ​​dat video’s en afbeeldingen in privéberichten worden gecontroleerd op mogelijke inhoud van kindermisbruik en gerapporteerd worden aan de wetshandhavingsinstanties.

Een aanzienlijke versterking van de gegevensbescherming ging vooraf aan de uitzondering waartoe nu is besloten. De Europese code voor elektronische communicatie breidde de wettelijke bescherming van privéberichten in de e-privacyrichtlijn uit tot zogenaamde over-the-top-diensten. Chats op Facebook, LinkedIn en talloze andere diensten genieten dus wettelijk dezelfde status als normale telefoongesprekken – ze worden mogelijk niet over het algemeen gecontroleerd.

Politie-autoriteiten en kinderrechtengroepen klaagden vervolgens dat dit het onmogelijk maakte om de hash-waarden van audio- en videogegevens te vergelijken met databases met bekende inhoud van kindermisbruik. Dergelijke scans van nieuwsinhoud worden al jaren gedaan door grote providers. Terwijl Facebook ze tijdelijk opschortte vanwege de wetswijziging, negeerden Google en Microsoft de juridische vraagtekens en gingen door met scannen. Technisch gezien is dit alleen mogelijk met niet-versleutelde inhoud, maar de EU-staten overwegen al mogelijke maatregelen voor toegang tot versleutelde inhoud .

Lees ook:  Dat Nederland absoluut geen intenties heeft de migratie stop te zetten, of zelfs maar te verminderen, dat wordt steeds duidelijker

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDe EU-instellingen hebben in een spoedprocedure tot deze uitzondering besloten. Acteur Asthon Kutcher , wiens kinderrechten-ngo Thorn misbruik wil voorkomen door zwakkere IT-beveiliging , raakte zelfs betrokken bij het debat .

Scant ook op vermoedelijke verzorging

De uitzonderingsregel die nu is aangenomen, staat het scannen van inhoud op kindermishandeling de komende drie jaar toe, kondigde het Portugese voorzitterschap van de EU-Raad aan . In tegenstelling tot de eisen van het EU-parlement , bevatten de afspraken ook maatregelen tegen grooming. Een studie van de onderzoeksdienst in het Parlement had automatische scans van sms-berichten voor grooming geïdentificeerd als een mogelijke schending van grondrechten vanwege hun gevoeligheid voor fouten en potentieel voor misbruik.

De Europese Commissie zou graag zien dat de uitzondering in de komende weken wordt gevolgd door een nieuw wetsvoorstel, dat de toestemming voor vrijwillig scannen moet vervangen door de verplichting om berichten te screenen op vermoeden van kindermishandeling. Hierop is bijvoorbeeld kritiek van Europarlementariër Patrick Breyer , die dit omschrijft als een onevenredige inbreuk op de privacy en waarschuwt voor foutieve algoritmen die onschuldige verdenkingen kunnen oproepen.Comments

comments