Rusland voert druk op tegen critici van het Kremlin

Rusland voert druk op tegen critici van het Kremlin


Het Kremlin negeert de internationale druk om Alexei Navalny vrij te laten, maar voert de binnenlandse repressie op.

Zichtbaar verzwakt na een hongerstaking in de gevangenis, maar toch vol van zijn gebruikelijke ijver, verscheen Alexei Navalny op 29 april via een videoconferentie voor een rechtbank om in beroep te gaan tegen zijn boete voor de laster van een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, net als afdelingen van zijn Anti-Corruption Foundation (FBK ) werden in heel Rusland met luiken gesloten. Dit is nog maar het laatste deel van de campagne van het Kremlin om de druk op het maatschappelijk middenveld en de oppositie in Rusland te vergroten .

Op 20 augustus 2020 werd Navalny in het ziekenhuis opgenomen in de Siberische stad Omsk nadat hij ziek was geworden tijdens een vlucht naar Moskou na een schijnbaar vergiftigingspoging . Na een patstelling met de Russische autoriteiten werd Navalny uiteindelijk met een luchtbrug naar een ziekenhuis in Berlijn gebracht, waar zijn vergiftiging officieel werd bevestigd. De stof werd geïdentificeerd als het zenuwgas Novichok, een chemisch wapen uit het Sovjettijdperk. Het gebruik van Novichok-geïnspireerde roept op tot nader onderzoek van internationale figuren en (veelal westerse) regeringen.

Een gezamenlijk onderzoek door Bellingcat, CNN, Der Spiegel en de Insider “heeft omvangrijke telecom- en reisgegevens ontdekt die” de FSB impliceren bij Navalny’s vergiftiging. Zoals het rapport stelt, “lijkt de vergiftiging van augustus 2020 in de Siberische stad Tomsk te zijn gebeurd na jaren van bewaking, die begon in 2017 kort nadat Navalny voor het eerst aankondigde zich kandidaat te stellen voor president van Rusland.” Bovendien bracht Bellingcat een opname uit waarin Konstantin Kudryavtsev, een FSB-officier, onbedoeld de details van de operatie bekent aan Navalny zelf, die Kudryavtsev belde onder de vermomming van een hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris.

Eenmaal hersteld in Duitsland, vloog Navalny op 17 januari terug naar Rusland, maar werd onmiddellijk na de landing vastgehouden. Na zijn arrestatie werd hij beschuldigd van het overtreden van de proeftijd van een eerdere gevangenisstraf, waardoor Navalny zich periodiek moest melden bij de Russische autoriteiten. Navalny werd veroordeeld tot twee jaar en acht maanden gevangenisstraf, wat leidde tot publieke verontwaardiging en massale protesten in heel Rusland.

In de gevangenis en in slechte gezondheid begon Navalny op 31 maart een hongerstaking waarin medische behandeling door onafhankelijke artsen werd geëist. Op 23 april beëindigde hij de hongerstaking op de 24ste dag na overleg met medisch personeel buiten de gevangenis. Ondanks de slechte publiciteit en internationale verontwaardiging die de zaak heeft teweeggebracht, blijft het Kremlin onbewogen door de groeiende roep om de vrijlating van de potentiële politieke tegenstander van president Vladimir Poetin.

Breuklijnen

De vergiftiging van Alexei Navalny heeft opnieuw de scheuren in de betrekkingen tussen Rusland en het Westen aan het licht gebracht. Vorig jaar heeft de Nationale Veiligheidsraad verklaarde dat het zal “werken met bondgenoten en de internationale gemeenschap aan die in Rusland ter verantwoording te roepen, waar het bewijsmateriaal leidt, en fondsen te beperken om hun kwaadaardige activiteiten.” In reactie op het gebruik van Novichok door Rusland, hebben de Verenigde Staten aanvullende economische sancties ingevoerd, naast maatregelen tegen Moskou vanwege zijn inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016. Officieel aangekondigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken op 2 maart, brengen deze sancties Washington en de Europese Unie samen in hun veroordeling van de poging tot moord en opsluiting van een van de belangrijkste oppositieleden van Rusland.

Zoals verklaard door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony J. Blinken: “De Amerikaanse regering heeft haar autoriteiten uitgeoefend om een ​​duidelijk signaal af te geven dat het gebruik van chemische wapens door Rusland en het misbruik van mensenrechten ernstige gevolgen hebben. Elk gebruik van chemische wapens is onaanvaardbaar en in strijd met internationale normen. ” De actiesdoor Washington genomen omvatten een uitbreiding van eerdere sancties onder de Amerikaanse Chemical and Biological Weapons Control and Warfare Elimination Act van 1991, evenals maatregelen in overeenstemming met Executive Order 13382, die gericht zijn op proliferatoren van massavernietigingswapens. Bovendien is de Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act gebruikt tegen verschillende Russische individuen en tegenstanders die verband houden met het Russische programma voor chemische wapens en de defensie- en inlichtingensector.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Hiroshima en het verzet tegen de historische waarheid

De Verenigde Staten zijn niet het enige land dat zijn afkeuring uitspreekt over de acties van de Russische regering. Vorig jaar, nadat Duitse functionarissen zeiden dat ze “ondubbelzinnig bewijs” hadden van Navalny’s vergiftiging met Novichok, benadrukte bondskanselier Angela Merkel dat er “serieuze vragen zijn die alleen de Russische regering kan en moet beantwoorden”. Ook na laboratoria in Frankrijk en Zweden het gebruik van het zenuwgas bevestigd, de Franse president Emmanuel Macron vrijgegeven een verklaring spoort president Poetin om informatie over de zorgen voor “poging tot moord.”

In het Verenigd Koninkrijk sprak premier Boris Johnson ook zijn bezorgdheid uit. De poging tot vergiftiging van Navalny loopt parallel met de aanval op de Russische dubbelagent Sergei Skripal en zijn dochter in Salisbury, Engeland, in 2018. Toen kwam Novichok voor het eerst op internationale bekendheid, maar slaagde er ook niet in het beoogde slachtoffer te doden. Johnson veroordeelde publiekelijk de veroordeling van Navalny in februari en sloot zich aan bij Merkel , Macron , het Europees Parlement en de VS en riep op tot zijn onmiddellijke vrijlating.

Het Kremlin staat zijn mannetje

Het Kremlin ontkent de beschuldigingen dat het achter de aanval op Navalny zat. In zijn meest recente jaarlijkse toespraak tot de natie berispte president Poetin het Westen voor zijn behandeling van Rusland en waarschuwde hij voor mogelijke gevolgen. De waarschuwingen waren gericht op het overschrijden van een rode lijn van Moskou en kwamen direct nadat de VS hun nieuwste sanctieronde hadden aangekondigd. Zoals Poetin in zijn toespraak zei : “Rusland heeft zijn eigen belangen, die we zullen verdedigen in overeenstemming met het internationale recht. Als iemand dit voor de hand liggende ding weigert te begrijpen, aarzelt om een ​​dialoog te voeren en een egoïstische en arrogante toon kiest, zal Rusland altijd een manier vinden om zijn standpunt te verdedigen. “

Bovendien herleefde de Russische president de beschuldiging van een door de VS gesteund complot om Alexander Loekasjenko te vermoorden, de belegerde Wit-Russische leider die zijn zwakke positie grotendeels te danken heeft aan de steun van het Kremlin in het licht van massale protesten na een betwiste verkiezing vorig jaar. Ondanks de beweringen van Loekasjenko zelf is er echter geen concreet bewijs van het complot zelf of enige betrokkenheid van westerse regeringen. Hoewel Navalny niet expliciet werd genoemd tijdens de toespraak van Poetin, werd er geïmpliceerd dat de oppositiebeweging van het land deel uitmaakt van de westerse strategie om Rusland te destabiliseren – een bekend refrein in het Kremlin.

De sancties die door de Verenigde Staten zijn opgelegd, zijn vergelijkbaar met eerdere rondes die zijn ingevoerd na de vergiftiging van de Skripals, wat een continuïteit met eerdere geschillen aantoont en bevestigt dat het gedrag van het Kremlin grotendeels onveranderd is door internationale verontwaardiging. Evenzo niet succesvol waren de oproepen van vooraanstaande academici, wetenschappers en Nobelprijswinnaars, zowel binnen als buiten Rusland, om er bij het Kremlin op aan te dringen zijn praktijken van het vervolgen van politieke tegenstanders te beëindigen.

Hoewel het Kremlin de internationale druk negeert, voert het de binnenlandse repressie op. Een van de doelwitten is de FBK van Navalny , die aanklagers bestempelden als een extremistische organisatie en opdracht gaven om deze te sluiten. Op 30 april werd Ivan Pavlov , een mensenrechtenadvocaat die de stichting van Navalny vertegenwoordigde, vastgehouden door de FSB. Volgens zijn organisatie, Komanda 29 (Team 29), werd Pavlov beschuldigd van “openbaarmaking van materiaal van het vooronderzoek”.

Onafhankelijke media zijn ook steeds vaker het doelwit geworden. Meduza , dat vanuit Letland publiceert sinds zijn hoofdredacteur Rusland in 2014 verliet, is onlangs aangewezen als buitenlandse agent. Radio Free Europe / Radio Liberty , een onafhankelijke non-profitorganisatie die financiering ontvangt van het Amerikaanse Congres, is ook bedreigd. Roskomnadzor, de Russische media-toezichthouder, heeft een boete opgelegd aan RFE / RL van maximaal $ 1 miljoen voor honderden schendingen van de wet op buitenlandse agenten.

Ondertussen heeft Washington verklaard dat er nog steeds besprekingen gaande zijn voor een mogelijke ontmoeting tussen presidenten Biden en Poetin, wat een goede gelegenheid kan zijn voor de nieuwe bewoner van het Witte Huis om de druk op Moskou op te voeren. Al met al zullen noch de populariteit van Alexei Navalny, noch het toenemende autoritarisme van Vladimir Poetin de katalysator zijn voor onmiddellijke systemische veranderingen in de machtsdynamiek in Moskou of ten opzichte van het Westen.Lees ook:  President Poetin blaft WEF rijken af op het GABFEST in Davos

Comments

comments