MDMA kan helpen bij de behandeling van PTSS, maar pas op voor beweringen dat ecstasy een wondermiddel is

MDMA kan helpen bij de behandeling van PTSS, maar pas op voor beweringen dat ecstasy een wondermiddel is


Recente klinische onderzoeken, waaronder een die binnenkort in Nature Medicine zal worden gepubliceerd , hebben gesuggereerd dat MDMA in combinatie met psychotherapie kan helpen bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis of PTSD. Het nieuws zorgde voor veel optimisme en opwinding in de media , en ook in de wetenschappelijke gemeenschap.

Als psychiater en expert in neurobiologie en behandeling van PTSD denk ik dat deze ontwikkelingen belangrijk kunnen zijn, maar niet de grote doorbraak die sommige mensen suggereren. Deze benadering is geen nieuwe magische kogel.

Een veteraan bespreekt zijn ervaring met PTSD.

PTSD, een aandoening van emotionele herinneringen

Posttraumatische stressstoornis is het resultaat van blootstelling aan extreem traumatische ervaringen, zoals natuurrampen, ongevallen met motorvoertuigen, mishandeling, beroving, verkrachting, strijd en marteling. Op basis van het type en de ernst van het trauma kunnen mensen PTSD ontwikkelen, een toestand van verhoogde angst die flashbacks, nachtmerries en het vermijden van elke herinnering aan trauma omvat.

In de neurowetenschappelijke wereld zien we PTSD als een aandoening van emotionele herinneringen, waarbij het terugroepen van een traumatische herinnering hoge angst kan veroorzaken alsof de gebeurtenis zich in het hier en nu afspeelt. Mensen met PTSD ontwikkelen vaak angstreacties op alles wat hen op afstand aan het trauma herinnert. We zien PTSD ook als een stoornis van contextverwerking: een persoon reageert op een hard geluid in een veilige burgeromgeving dezelfde emotionele reactie als op het slagveld.

De huidige behandelingen voor PTSD zijn effectief

Behandelingen voor PTSD omvatten meestal antidepressiva en psychotherapie .

Psychotherapie is een van de meest effectieve behandelingen voor PTSD, omdat het traumatische herinneringen en gerelateerde emotionele en cognitieve reacties aanpakt. Dat wil zeggen, een persoon met PTSD kan de ervaring van een trauma combineren met een slecht persoon zijn. Psychotherapieën richten zich op deze denkprocessen, of cognities, veroorzaakt door trauma.

Traumatherapeuten gebruiken ook exposure-therapie om mensen geleidelijk te helpen zichzelf bloot te stellen aan situaties die ze vermijden of aan de herinneringen die hen beangstigen, totdat ze ontdekken dat deze situaties veilig zijn. Het doel is ook om de hersenen van de persoon met PTSD te helpen de traumatische herinneringen los te koppelen van de negatieve emoties die ze oproepen. Dit proces wordt het uitsterven van angstherinneringen genoemd . En het is hier waar onderzoekers en anderen hopen dat MDMA en andere medicijnen zullen helpen, door het uitsterven van deze angstherinneringen te versterken.

MDMA: Het zal op zichzelf niet werken om PTSD te behandelen

Blootstellingstherapie aan traumatische herinneringen is voor sommige patiënten een moeilijk en vermoeiend proces. Onderzoekers werken aan het identificeren van medicijnen die de effecten van psychotherapie kunnen versterken en het uitsterven van traumatische herinneringen sneller of effectiever kunnen laten gebeuren.

MDMA, of 3,4-methyleendioxymethamfetamine , is een middel dat een breed scala aan neurotransmitters of hersenchemicaliën beïnvloedt die de signalering tussen neuronen vergemakkelijken, waaronder serotonine, dopamine en noradrenaline . Niemand weet precies hoe MDMA het lerende brein in therapie beïnvloedt, maar er zijn enkele theorieën. MDMA kan psychotherapie versterken door angst tijdens het oproepen van traumaherinneringen te verminderen , de patiënt te helpen zich beter te voelen over zichzelf en anderen, de band met de therapeut te vergroten en het leren over uitsterven te verbeteren.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Het privéleger van de president

Recente klinische onderzoeken suggereren dat het gebruik van MDMA in combinatie met zorgvuldig geleverde psychotherapie de resultaten voor de patiënt zou kunnen verbeteren . Bovendien lijken deze effecten maanden na de behandeling aan te houden. Gezien deze positieve resultaten, begonnen de onderzoeken aan een multisite fase 3 klinische studie met 90 patiënten met ernstige PTSD, waarvan 67 met significant verminderde symptomen.

Het is erg belangrijk op te merken dat MDMA niet wordt aanbevolen als een op zichzelf staande behandeling voor welke aandoening dan ook, en dat in deze onderzoeken alleen “MDMA-ondersteunde” psychotherapie wordt onderzocht.

Doorbraken breken soms harten

Hoewel deze rapporten veelbelovend klinken, sta ik sceptisch tegenover baanbrekende medische uitspraken. Door de geschiedenis van de psychiatrie zijn mensen te enthousiast geworden over veelbelovende behandelingen zoals psychoanalyse, ketamine , cannabinoïden , virtual reality, propranolol , opioïden en geheugenversterkende middelen voor de behandeling van PTSD en andere psychiatrische stoornissen.

Hoewel elk van deze behandelingen sommige patiënten hielp, was geen enkele een wondermiddel. Velen, waaronder opioïden, propranolol en geheugenversterkende middelen, vonden hun weg uit de onderzoekslaboratoria niet naar de echte klinische wereld.

Voor MDMA hebben we nog steeds geen solide mechanistische verklaring voor hoe dit medicijn snelle effecten zou kunnen hebben bij het versterken van langdurige effecten van therapie.

Er is een groot verschil tussen een sterk gecontroleerde onderzoeksstudie met een beperkt aantal deelnemers en de complexiteit van echt klinisch werk. Veel psychiatrische of medische aandoeningen waaraan veel patiënten lijden, zijn bijvoorbeeld uitgesloten van de klinische onderzoeken. Ook worden psychotherapieën in hun ideale vorm afgeleverd. In het geval van geneesmiddelen zoals ketamine en MDMA is het bijna onmogelijk om deze onderzoeken te verblinden – dat wil zeggen om zowel de patiënt als de arts in het duister te houden over wie het proefmedicijn of een placebo heeft gekregen. De meeste patiënten, en dus waarschijnlijk therapeuten, zullen weten of de patiënt het psychoactieve middel of de placebo heeft gekregen.

De gevolgen van trauma omvatten een spectrum van symptomen, van nul tot extreem hoog niveau. Om consistent taalgebruik in onderzoek te hebben, trekken we een denkbeeldige lijn op dit spectrum – zeg maar 70% – en duiden we degene die boven de lijn staat aan als PTSD. Dat wil niet zeggen dat iemand bij 65% of 60% geen klachten of ongerief heeft. Geen van de bestudeerde benaderingen heeft tot dusver de symptomen volledig uitgeroeid. Ze vertoonden gewoon een grotere afname van de symptomen in vergelijking met een placebo.

Potentiële risico’s en gevaren van MDMA

Hoewel geneesmiddelen die selectieve serotonine-opnameremmers of SSRI’s worden genoemd, en psychotherapie relatief veilig zijn, hebben middelen zoals cannabis, ketamine en MDMA veel risico’s. De eerste is verslaving. Hoewel patiënten in de klinische onderzoeken slechts een beperkt aantal doses krijgen, is het waarschijnlijk dat iemand die een groot gevoel van verlichting ervaart van een medicijn dat in de kliniek wordt gegeven, het op straat zal zoeken.

We hebben nog steeds te maken met de vreselijke opioïde- en benzodiazepine- pandemie, de medicijnen waar mensen een paar decennia geleden zo enthousiast over waren. Longitudinale onderzoeken naar de risico’s van toekomstig middelengebruik met MDMA ontbreken momenteel. Dit kan nog ingewikkelder zijn bij mensen met een voorgeschiedenis van problemen met voorgeschreven of illegale drugsmisbruik, of bij mensen met persoonlijkheidsstoornissen.

Hoewel de hype vaak suggereert dat het medicijn zelf de remedie is, is het belangrijk om te onthouden dat wat in deze onderzoeken werkte, drugs en psychotherapie samen betrof.

Het is ook van vitaal belang om mensen eraan te herinneren geen genezing van straatdrugs te verwachten. In het beste geval zullen de effecten zo goed zijn als de therapie die wordt geboden. Dus een ongeschoolde persoon die therapie, consultatie of zelfs vriendschap verleent met behulp van dergelijke middelen, kan veel meer kwaad dan hulp veroorzaken. Er kunnen negatieve herinneringen ontstaan ​​waarmee de ongeschoolde persoon niet de expertise heeft om mee om te gaan. Het is ook belangrijk om te weten dat drugs die op straat worden verkregen, heel anders kunnen zijn dan wat in onderzoek wordt gebruikt. Onzuiverheden kunnen veel schade aanrichten.

Wij in de wereld van psychiatrische behandelingen zijn hier al vaak geweest. En in sommige gevallen betalen we nog steeds een hoge prijs voor de eerste opwinding.Lees ook:  Het vervelende geheim achter Aramco, ISIS en Trump in Syrië

Comments

comments