#overgewicht #fieldlab Geschil over vaccinoctrooi Wat zit er achter de TRIPS Waiver

#overgewicht #fieldlab Geschil over vaccinoctrooi Wat zit er achter de TRIPS Waiver


De VS maken de weg vrij om de bescherming van intellectuele eigendomsrechten voor Covid-19-vaccins op te schorten. De WTO worstelt al meer dan twintig jaar over de toegang tot medicijnen. Naar de achtergronden.

Justus Dreyling is gepromoveerd in de politieke wetenschappen en is sinds 2019 verantwoordelijk voor internationale regelgeving bij Wikimedia. Daarvoor deed hij onderzoek naar handel en internationale regels voor intellectueel eigendom aan het Otto Suhr Instituut van de Vrije Universiteit van Berlijn. Hij twittert als @ 3_justus en doet verslag van de onderhandelingen bij de World Intellectual Property Organization (WIPO) in de Blackbox Geneva- serie .

In Duitsland en andere EU-lidstaten lijkt een terugkeer naar – hoe dan ook – normaliteit, dankzij vaccinatiecampagnes, heel dichtbij. In veel ontwikkelingslanden, zoals Brazilië en India, is het onwaarschijnlijk dat de situatie zo snel zal verbeteren vanwege een gebrek aan vaccinatiecapaciteiten.

Volgens de huidige verwachtingen zal op zijn vroegst in 2023 een aanvaardbaar vaccinatieniveau worden bereikt in de landen van het zuiden van de wereld. Artsen Zonder Grenzen vreest dat dit in deze landen kan leiden tot virusstammen die immuun zijn voor de huidige vaccins . Dit is ook de reden waarom een ​​coalitie van staten rond India en Zuid-Afrika sinds oktober 2020 pleit voor een tijdelijke vrijstelling van internationale verplichtingen voor bepaalde intellectuele eigendomsrechten.

De TRIPS-verklaring van afstand

Het voorstel , getiteld “Afstand van sommige bepalingen van de TRIPS-overeenkomst voor de preventie, beheersing en behandeling van Covid-19”, voorziet in de mogelijkheid om afstand te doen van bepaalde intellectuele eigendomsrechten voor de duur van de coronapandemie. Dit geldt voor producten en technologieën die COVID-19 helpen voorkomen, beheersen of behandelen. Met name ontwikkelingslanden moeten tijdig zelf vaccins, diagnostica of therapieën kunnen produceren. 

De geïndustrialiseerde landen, met name de VS en de EU-lidstaten, hadden het verzoek om een ​​TRIPS-ontheffing aanvankelijk afgewezen. Woensdagavond was er een U-bocht.

In een verklaring van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Katherine Tai , “de speciale omstandigheden van de pandemie COVID-19 vragen om speciale maatregelen”. Hoewel de Amerikaanse regering rond president Joe Biden gelooft in intellectuele eigendomsrechten, is ze bereid patenten en andere relevante intellectuele eigendomsrechten op te schorten om de pandemie te bestrijden en de wereldwijde beschikbaarheid van vaccins te waarborgen.

Wat is TRIPS?

De afkorting TRIPS staat voor de overeenkomst over handelsgerelateerde aspecten van intellectuele eigendom die in 1995 van kracht werd: Overeenkomst over handelsgerelateerde aspecten van intellectuele eigendomsrechten. Onder druk van de VS, de EU en Japan (en de daar gevestigde bedrijven) werd TRIPS gekozen als een van de drie pijlers van de nieuw opgerichte Wereldhandelsorganisatie – naast de vrijhandelsregels voor goederen (GATT) en diensten (GATS).

Door de inwerkingtreding van TRIPS moesten vrijwel alle staten voldoen aan bepaalde normen voor de bescherming van intellectueel eigendom. Daartoe bundelde de TRIPS-overeenkomst veel bestaande regels op het gebied van internationaal intellectueel eigendomsrecht in één contract. Naleving van de regels in TRIPS was nu een voorwaarde voor deelname aan internationale vrijhandel – een bron van inkomsten die maar weinig landen willen of kunnen missen.

Het geschil over toegang tot medicijnen

TRIPS is een controversieel onderwerp sinds de ondertekening van het contract . Voorheen konden landen als India generieke geneesmiddelen produceren en zo ook andere landen in het zuiden van de wereld voorzien van alternatieven voor een goedgekeurd medicijn die identiek waren in termen van actieve ingrediënten. Deze mogelijkheid beperkte TRIPS dramatisch.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De zieke wereld van vaccinproducenten

Al in 1998 was er een knal. Om de gevolgen van de hiv-pandemie beter te kunnen opvangen, had Zuid-Afrika het gemakkelijker gemaakt om dwanglicenties voor antiretrovirale middelen af ​​te geven door de wet te wijzigen. TRIPS ziet expliciet dwanglicenties tegen een passende vergoeding als een instrument om de levering van publieke goederen te verzekeren – vooral als ze de volksgezondheid dienen. Staten kunnen fabrikanten daarom opdracht geven om generische geneesmiddelen te produceren, op voorwaarde dat ze de feitelijke octrooihouder daarvoor compenseren. Geïndustrialiseerde landen zoals Canada hadden herhaaldelijk van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

De farmaceutische industrie had echter een storm tegen de Zuid-Afrikaanse regering en diende een grondwettelijke klacht in. De VS en de EU dreigden ook met handelssancties om Zuid-Afrika van zijn koers te weerhouden. De geïndustrialiseerde landen gaven alleen toe onder aanzienlijke druk van het maatschappelijk middenveld. In 2001 hebben de leden van de WTO de Doha-verklaring aangenomen, die de flexibiliteit van TRIPS onderstreept. Vanwege de sancties die nog steeds van kracht waren, maakten slechts enkele landen gebruik van deze mogelijkheid.

Hoe gaat het vanaf hier?

De verklaring van de Amerikaanse regering om de weg vrij te maken voor de TRIPS-ontheffing kwam als een verrassing. WTO-directeur-generaal Ngozi Okonjo-Iweala heeft waarschijnlijk ook een doorslaggevende rol gespeeld. Ze had herhaaldelijk de urgentie benadrukt van de kwestie van toegang tot vaccins .

Hoe de afstandsverklaring eruit zou kunnen zien, is echter nog onduidelijk. De mening van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger heeft betrekking op intellectueel eigendom (en niet alleen op patenten) met betrekking tot vaccins, wat ruimte laat voor interpretatie. Het is echter nauwer gedefinieerd dan het oorspronkelijke voorstel van India en Zuid-Afrika, dat zowel vaccins als medicijnen en technologieën voor de behandeling van infecties en tests omvatte.

“De volgende stap zijn op tekst gebaseerde onderhandelingen om vorm te geven aan de feitelijke vrijstelling zodra alle WTO-leden hiermee instemmen”, legt Sean Flynn, directeur van het Program on Information Justice and Intellectual Property aan de American University in Washington, DC uit. na verloop van tijd blokkeren enkele belangrijke WTO-leden de overgang naar op tekst gebaseerde onderhandelingen. Deze leden zullen van hun standpunt moeten afwijken. Anders zou de kwestie ook door middel van een stemming kunnen worden gepusht, wat echter maar zeer zelden gebeurt in de WTO. “

Enkele EU-lidstaten zijn donderdagochtend toegetreden tot het standpunt van de VS, waaronder Frankrijk. De federale regering is tot dusver vrij voorzichtig geweest. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde op Twitter aan dat ze het voorstel van de VS zou bespreken en een pragmatische oplossing zou zoeken. Hoe een gemeenschappelijk standpunt van de EU-lidstaten eruit zou kunnen zien, staat op dit moment nog open.

Betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld

Bij onderhandelingen zit de duivel in de details. De farmaceutische industrie torpedeert het voorstel al maanden en zal pleiten voor zo zacht mogelijke bepalingen. Vertegenwoordigers van de filmindustrie in de VS spraken zich ook uit tegen de verklaring van afstand , omdat ze vreesden dat deze zou kunnen worden uitgebreid tot het auteursrecht.

Daarom zal het nu afhangen van de inzet van het maatschappelijk middenveld van organisaties die al jarenlang pleiten voor toegang tot medicijnen, zoals Artsen Zonder Grenzen of Knowledge Ecology International . Kennis van vaccins en therapieën is de sleutel tot het beëindigen van de pandemie. Om deze reden ondersteunt Wikimedia Duitsland ook de eisen voor een TRIPS-afstandsverklaring.

Lees ook:  Greta krijgt merkbescherming voor "Fridays for Future" verzekeringen, financiën en onroerend goed inbegrepen


Comments

comments