#debat #ombudsman Facebook zal je ertoe aanzetten om artikelen te lezen voordat je ze deelt

#debat #ombudsman Facebook zal je ertoe aanzetten om artikelen te lezen voordat je ze deelt

12 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Het bedrijf zegt ‘beter geïnformeerd delen’ te willen promoten.

De volgende keer dat u een artikel probeert te delen zonder het eerst echt te hebben gelezen, kan Facebook u waarschuwen om nog eens na te denken.

Het sociale mediabedrijf kondigde maandagochtend aan dat het vanaf vandaag een nieuwe functie zal testen die gebruikers ertoe aanzet om daadwerkelijk artikelen te openen en te lezen voordat ze op het platform worden gedeeld. Facebook zal de functie gaan testen op ongeveer 6 procent van zijn wereldwijde gebruikers op Android, vertelde een woordvoerder van het bedrijf aan Recode. Twitter is in juni vorig jaar begonnen met het testen van een vergelijkbare functie en heeft deze in september breder uitgerold naar al zijn gebruikers .

De zet van Facebook is het nieuwste voorbeeld van sociale mediabedrijven die de ongebreidelde verspreiding van desinformatie en schadelijke inhoud op hun platforms proberen te vertragen door gebruikers aan te sporen te vertragen voordat ze inhoud delen. Sommige onderzoekers van sociale media hebben lang gepleit voor dit soort aansporingen, waarvan ze hopen dat ze het aantal reacties van mensen op een provocerende kop zullen minimaliseren zonder echt de vollediger context van het verhaal te krijgen.

Maar aangezien deze functies relatief nieuw zijn, is het onduidelijk hoeveel deze interventies daadwerkelijk zullen werken, of dat mensen de prompts gewoon overslaan en nieuws delen zonder het toch te lezen. En zelfs als iemand op een artikel klikt nadat Facebook hem dat heeft gevraagd, is er geen garantie dat ze het hele verhaal echt zullen lezen – dus dit is geen volledige oplossing.

Facebook maakte het nieuws maandag bekend op een Twitter-account van het bedrijf , inclusief een afbeelding van hoe de prompt eruit zal zien.

Als je een artikel opent zonder erop te klikken, zal Facebook je het volgende vertellen:

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Laat Trump U Niet Afleiden Met Zijn Twitter-Aanval En Oproep Tot Geweld

‘Je staat op het punt dit artikel te delen zonder het te openen. Door artikelen te delen zonder ze te lezen, kunnen belangrijke feiten ontbreken. ” Het bedrijf zal gebruikers vervolgens vragen om het artikel eerst te openen of door te gaan met delen zonder het te lezen.

Facebook reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om verder commentaar, afgezien van het verduidelijken van het percentage gebruikers dat de functie zal testen.

Er zijn enkele vroege tekenen dat, zelfs als functies zoals deze de verspreiding van valse informatie of polariserende inhoud niet volledig zullen stoppen, ze mensen kunnen helpen om op zijn minst meer context over het nieuws van de dag te lezen.

In september deelde Twitter vroege inzichten nadat het begon met het testen van een vergelijkbare functie in zijn Android-app. Uit de gegevens bleek dat de prompts ertoe leidden dat mensen artikelen 40 procent vaker openden.

Vorige week introduceerde Twitter ook een functie om mensen ertoe aan te zetten het tweeten van ‘aanstootgevende of kwetsende taal’ te heroverwegen. En in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 begonnen zowel Twitter als Facebook misleidende informatie op hun platforms te bestrijden door politiek misleidende tweets te labelen en gebruikers ervan te weerhouden deze berichten te ‘liken’ of erop te reageren.

Socialmediabedrijven hebben veel hefbomen die ze kunnen gebruiken om de verspreiding van schadelijke informatie en verdeeldheid zaaiende retoriek te vertragen of te stoppen. Mensen ronduit verbieden – zoals Facebook en Twitter deden met Donald Trump – is er een van, maar het is een controversiële optie, en in veel gevallen een veel te bot instrument. Functies zoals die waarop Facebook maandag begon met testen, die gebruikers “aansporen” om te stoppen met het delen van ongeïnformeerde inhoud, kunnen mogelijk meer bereiken door de manier waarop mensen posten op het platform geleidelijk te veranderen – voordat ze verdeeldheid zaaiende of misleidende inhoud delen.Lees ook:  Digitale zuivering onderweg wereldwijde censuur wordt ingezet

Comments

comments