Sociale ongelijkheid: De moordenaars in het donker

Sociale ongelijkheid: De moordenaars in het donker

12 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Politiegeweld resulteerde in doden en gewonden in Colombia – trigger is de exploderende sociale ongelijkheid

als gevolg van de coronamaatregelen.

De wanhoop en machteloosheid van de mensen en de feitelijke ernst van de situatie worden gebagatelliseerd of vertekend door de Colombiaanse en Europese reguliere media. In plaats daarvan dragen ze bij aan de verslechtering van de sociale situatie door framing en desinformatie door de demonstranten “aanvallers, vandalen en terroristen” te noemen in plaats van “studenten en arbeiders”.

Andrés Garcia (1), ingenieur en beroepsmuzikant uit Cali, geeft ons in dit interview een intiem inzicht in hoe hij zijn land, zijn stad en zijn medemensen ervaart in deze tijden van nood. Het is een alledaags leven dat wordt gekenmerkt door angst voor het eigen leven en politieke machteloosheid. Hij schetst het beeld van een diep verdeelde samenleving waarin het niet langer gaat om onderdrukte burgers die van hun basisrechten zijn beroofd en die in opstand komen tegen een corrupte, militaire staat, maar waarin mensen van elke sociale klasse elkaar aan stukken scheuren.

Christina Winterholler: Hoe is de huidige situatie?

Andrés García: Gisteravond viel de politie de demonstranten aan met traangas en wapenstokken en schoot ook mensen op straat. Het is opgenomen in de video’s die ik je heb gestuurd. Je vermoordt gewoon mensen op die manier. Het is een bloedbad. Mensen die opnamen maken van de gebeurtenissen, worden ook aangevallen.

In een van de wijken, in Siloé – het is een zeer problematische wijk – heeft de politie een soort blokkade opgezet en zijn er geen video’s of livestreams meer uit de buurt. De online signaaloverdracht is geblokkeerd en niemand weet wat er precies aan de hand is.

Het punt is dat deze politieoperaties alleen ‘s nachts plaatsvinden, overdag is het relatief rustig, maar zodra het donker wordt, dat is hier vanaf 18.00 uur, 18.30 uur het geval, beginnen de politieoperaties opnieuw. De politieagenten zijn niet als zodanig te herkennen, omdat ze zich in het donker bewegen zonder identificatie. Ze gebruiken de duisternis om onopgemerkt te blijven – het is natuurlijk moeilijker om ‘s nachts en in het donker foto’s te maken – terwijl de helft van de inwoners van Cali slaapt en geen idee heeft wat er aan de hand is.

Lees ook:  How dare you! Greta Thunberg doet lekker zielig in ‘overvolle Duitse trein’ terwijl DB eersteklas coupé regelde

Hoe zit het met de voedselvoorziening?

Op dit moment zijn de supermarkten leeg en wordt er niet aangevuld. Er is ook geen benzine meer. We hebben thuis wat voorraden en gisteren hebben we veel kunnen kopen bij een boer die ons meestal van groenten voorziet.

Hoe wordt bericht in de media gedaan?

De officiële mediaberichten zijn niet waar. Zo meldt Caracol Televisión, een televisie- en radiostation, dat de rust hier in Cali is hersteld. Waar dan, waar is vrede? Dat is een leugen. Het is oorlog daarbuiten. De omroep RCN vervormt de berichtgeving met video’s waarin de demonstranten worden afgebeeld als “de slechteriken” en de regering als bezorgd om hun volk.

Welke groepen zijn bij deze protesten betrokken en wat zijn hun doelen?

Er zijn verschillende groepen en ze zijn niet allemaal wie ze zeggen te zijn. Dat maakt het ingewikkeld of juist onmogelijk om bepaalde acties toe te wijzen aan een groep, omdat er veel infiltraten zijn.

Voor een beter begrip: er zijn de gewone studenten. Dit zijn studenten van de openbare universiteit, Universidad del Valle, maar ook studenten van andere universiteiten hebben zich aangesloten. Guerrillastrijders, d.w.z. ondergrondse strijders, leden van de paramilitairen, een groep uitgerust met militaire geweldsmiddelen en leden van bepaalde bendes mengen zich echter met de studenten en het is onmogelijk om ze uit elkaar te houden.

Als het dan om geweld gaat, zoals de vernieling van openbare eigendommen, worden de studenten verantwoordelijk gehouden. Natuurlijk zijn er altijd enkelen die profiteren van de protesten en hun vernielzucht de vrije loop laten, maar de meerderheid van de demonstranten en degenen die dit protest hebben geïnitieerd, zijn mensen die vreedzaam hun ongenoegen uiten en meer gerechtigheid eisen.

Wat betreft Siloé, de buurt die ik eerder noemde, hier wonen sociaal uitgesloten mensen en de meesten van hen hebben maar heel weinig middelen, ook al werken ze hard en eerlijk. Er is veel stigma aan dit gebied verbonden, omdat hier de kantoren van huurmoordenaars ( oficinas de sicarios ) zijn gevestigd. De politie valt daar meestal niemand lastig omdat het ook voor hen een gevaarlijke plek is.

Het is in dit milieu dat contractmoordenaars, guerrilla-milities, enz. Bewegen. De politie ging gisteren en vandaag naar binnen. De inwoners van Siloé hebben wapens en voeren gevechten met de politie, en politieagenten zijn omgekomen. Over het algemeen is het aantal niet-gemelde slachtoffers hoog, maar officiële rapporten geven aan dat het er maar een paar zijn. Volgens wat ik hier via verschillende kanalen leer, kan het werkelijke aantal slachtoffers helemaal niet overeenkomen met de officiële gegevens.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDe rellen zijn niet beperkt tot Siloé, maar zijn verspreid over verschillende punten van de stad: Puerto Rellena, Paso del Comercio, Sameco, La Luna, Loma de la Cruz en in het zuiden van de stad, waar de Universiteit van del Valle is gevestigd. . Er wonen mensen met veel geld, dit protest is een doorn in het oog en ze willen dat de staking en de demonstraties van studenten en arbeiders stoppen. Voor deze mensen zijn de demonstranten niets meer dan rebellen, vandalen, ongeschoolden, delinquenten en criminelen. Dit zijn hun concepten, dit is hun frame waarmee ze de demonstranten zien.

Lees ook:  Van Russiagate tot Ukrainegate

Er zijn blokkades in het noorden en in het centrum van de stad, maar ook op de toegangswegen naar de stad. Overal zijn er rellen.

Dan zijn er de paramilitairen die de guerrillastrijders bestrijden. De paramilitairen gedragen zich op dezelfde manier als het leger, maar ze zijn niet te onderscheiden van gewone mensen, zoals ze verschijnen in burgerkleding, zonder uniform of enige identificatie. Er wordt aangenomen dat de paramilitaire troepen oorspronkelijk zijn ontstaan ​​om de guerrilla’s af te weren. Maar de waarheid is dat het moordenaars zijn.

De paramilitaire troepen zijn een strijdmacht die zich buiten het wettelijke kader beweegt. Wat betreft de guerrillagroepen, we hebben de FARC ( Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia ) en de ELN ( Ejército de Liberación Nacional ). Dan zijn er de milities, de uitlopers van de guerrillastrijders in de steden. Ten slotte zijn er de politie en het leger. Deze vermengen zich met de demonstranten als gewone deelnemers en hun bedoelingen zijn twijfelachtig.

Zie je, er zijn veel verschillende en tegengestelde gemeenschappen van belang. Zoals we weten, is oorlog big business en dit is waar de drugshandel een hoge vlucht neemt. Ik weet niet hoe deze drugshandelgroepen onderling georganiseerd zijn, maar hun doel, met betrekking tot de demonstraties, is om de studenten en andere deelnemers die opkomen voor hun rechten in diskrediet te brengen.

Ik ken veel van deze studenten en kunstenaars die hier op straat vreedzaam demonstreren. Het zijn normale mensen, goede mensen. Waarom worden ze zonder reden aangevallen door de ESMAD ( Escuadrón Móvil Antidisturbios , komt overeen met een mobiele taskforce, honderd)? Er zijn in feite afspraken gemaakt tussen de demonstranten en de politie, een soort pact dat zegt: we gaan zo ver en steken deze weg niet over, maar deze afspraken worden voortdurend verbroken en een of ander ESMAD-lid begint traangas te schieten, en dus de situatie escaleert.

Dan zijn er ook nog mensen die tijdens de demonstraties opzettelijk privé- en openbaar bezit, supermarkten en pakhuizen vernielen. Dit maakt de eigenaren en eigenaren natuurlijk woedend, en in de veronderstelling dat ze studenten oproer, steunen ze het optreden van de staat en eisen en pleiten ze voor geweld door de politie en het leger. Dus we zitten tegen elkaar op en merken het niet eens.

Wie er ook achter zit, hij of zij is erin geslaagd om ons, de bevolking, te verdelen. In plaats van onze krachten te bundelen en constructief te gebruiken, omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, omdat we allemaal worden uitgebuit, bestormen we elkaar met haat en eisen we de dood van de ander.

Om nog eens terug te komen op ESMAD: hoe zijn hun aanvallen op de demonstranten?

Lees ook:  Wat een hardere EU betekent voor Azië

Het beeld is als volgt: de demonstranten eisen luidkeels het aftreden van president Iván Duque, ze schreeuwen en houden hun posters in de lucht. En plotseling, uit het niets, vliegen projectielen met traangas de menigte in. We kunnen aannemen dat vrijheid van meningsuiting en protest tegen willekeurige overheidsmaatregelen een fundamenteel recht is van elke burger, toch? Waarom vallen ze ons aan?

Het is altijd hetzelfde en slechts een kwestie van tijd voordat de politie de aanslagen begint. De politie ziet de demonstranten ook als relschoppers. De agenten wachten gewoon om een ​​van deze vandalen aan te vallen. De aanval wordt vaak uitgelokt door zelfgemaakte explosieven die geluid maken en worden gebruikt door geïnfiltreerde deelnemers. Dit zal ertoe leiden dat de politie vervolgens zonder waarschuwing schiet en jou doodt.

Welke wapens gebruikt de politie tegen de demonstranten?

Hun toegestane wapens zijn wapenstokken en pistolen met traangasprojectielen. Het is hun echter verboden om deze traangaskanonnen rechtstreeks op mensen te richten. Maar je doet het toch. Ze hebben er enkele jonge mensen mee vermoord. Als je het gebruikt om op de tempel van een persoon te mikken en de trekker overhaalt, dood je ze. Op dit moment zijn er echter totaal andere wapens in gebruik: oorlogswapens, ik ken hun namen niet, met een bereik tot 500 meter. Politieagenten hier in Colombia mogen dit type wapen normaal gesproken niet gebruiken. Dat toont aan dat ze hier zijn om te doden. Dat is uw bevel.

Van wie kwam deze bestelling?

Niemand zegt dat. Het leger handelt gewoon. En hoge militaire officieren voeren het bevel. Niemand zegt het hardop, maar dat is het handschrift van Álvaro Uribe. Mensen gaan ervan uit dat hij hierbij betrokken is. Gezien de huidige achtergrond van zijn oproep om wapens te gebruiken tegen de demonstranten op Twitter, vermoedt dat iedereen hier.

Wie heeft momenteel gezag in de stad?

De gouverneur en burgemeester worden tijdelijk uit hun ambt ontheven. De militaire commandant Eduardo Zapateiro heeft aangekondigd dat de orde binnen 24 uur in de stad zal worden hersteld. Zo niet, dan zei hij dat hij zou aftreden. De sociale zuivering van het verzet is begonnen.

Hoe gaat het persoonlijk met je?

Op dit moment ben ik bang om op klaarlichte dag op straat te worden neergeschoten. Ik voel me flauwgevallen en diep verdrietig. Hoe kunnen mensen hun medemensen gewoon zo neerschieten, niets voor mij, niets voor jou? Koelbloedig, voorbij rijdend, zonder enige emotie. Het is voor mij onbegrijpelijk.

Hoe kom je de dag door?

Ik ga niet meer de deur uit. Ik probeer van gedachten te veranderen terwijl ik mijn instrument bespeel, maar het is moeilijk. Ik breng veel tijd achter de computer door om op de hoogte te blijven. Ik probeer mijn vrienden en collega’s die nog steeds deelnemen aan de protesten zo goed mogelijk te ondersteunen met de laatste informatie van thuis uit, ondanks de vele doden. Ik huil veel.

Bedankt dat je met ons hebt gepraat, Andrés.

Bronnen en opmerkingen:

(1) Naam gewijzigd door de redactieComments

comments