#fvd #haga #baudet Je zag kortgeleden al dat er onenigheid was binnen Forum voor Democratie

#fvd #haga #baudet Je zag kortgeleden al dat er onenigheid was binnen Forum voor Democratie

13 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Breuk in Forum voor Democratie: drie Kamerleden vertrekken en beginnen eigen fractie ze zijn het niet eens met de complottheorieën van hun leider Thierry baudet.

Een breuk bij Forum voor Democratie. Wybren van Haga laat weten dat er de afgelopen tijd binnen de fractie van FvD een verschil van inzicht is ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt. Van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim gaan als zelfstandige fractie door.

Van Haga laat in een verklaring weten dat de afsplitsing in ‘goede harmonie met de FvD-fractie’ is besloten. “Het oorspronkelijke verkiezingsprogramma van FvD blijft leidend bij het Kamerwerk en het belang van alle Nederlanders staat nog steeds op de eerste plaats.”

De partij heeft inmiddels ook gereageerd. Forum voor Democratie laat in een verklaring weten de afsplitsing te betreuren. “Maar hun beslissing staat hen uiteraard vrij.” Forum laat weten in de toekomst constructief met de drie te willen blijven samenwerken.

Forum voor Democratie on Twitter: “Reactie FVD op besluit Van Haga, Ephraim en Smolders: pic.twitter.com/83WYI1Pp3S / Twitter”

Reactie FVD op besluit Van Haga, Ephraim en Smolders: pic.twitter.com/83WYI1Pp3S

Vertrouwensbreuk

“Je zag kortgeleden al dat er onenigheid was binnen Forum voor Democratie”, zegt politiek verslaggever Floor Bremer. “Het begon met de poster van Forum over 5 mei.” Op die poster, die via sociale media werd verspreid, maakte FvD van 5 mei een gelegenheid om ’75 jaar vrijheid te herdenken’, en dus niet het vieren van de bevrijding. “Eerste Kamerlid Theo Hiddema sprak zich daar over uit. En vervolgens nam ook Wybren van Haga in een debat afstand van die poster”, zegt Bremer.

Lees ook:  Datalek Donorregister zeg maar dag tegen je privacy : harde schijven met 6,9 miljoen formulieren kwijt

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren“Daarna waren er geruchten over een wijnproeverij bij de Forum-fractie en dat medewerkers daar besmet waren geraakt met corona. Gisteren zei Thierry Baudet in de gang van de Tweede Kamer dat hij mogelijk corona heeft gehad. Hij lag een paar dagen met griepverschijnselen op bed, maar hij heeft zich niet laten testen. Vervolgens zou Baudet spreken in de Tweede Kamer en kwam er wat reuring omdat andere Kamerleden zich afvroegen of Baudet nou corona had of niet. Baudet en Van Haga zijn uiteindelijk door de Kamervoorzitter bij zich geroepen. Dat was ook een teken aan de wand. Het is inmiddels de zoveelste ruzie in de partij met afslitsingen tot gevolg. Het solistische en impulsieve optreden van Baudet staat een stabiele partij in de weg.”

Volgens Bremer hebben de afgesplitste Kamerleden een behoorlijk mandaat. “Wybren van Haga was de nummer twee op de lijst van de Tweede Kamerverkiezingen. Hij was ontzettend populair.” Van Haga behaalde meer dan 200.000 stemmen, net iets minder dan Thierry Baudet. Bij de verkiezingen won Forum acht zetels, wat vooral werd toegeschreven aan zijn verzet tegen de coronamaatregelen.

Kiplekker

Juist over het naleven van de coronamaatregelen in de Kamer ontstond gisteren discussie tijdens het debat over de kabinetsformatie. Van Haga had Kamervoorzitter Bergkamp beloofd dat Baudet een verklaring zou afleggen over de geruchten dat hij een paar weken terug geveld was door het coronavirus.

Lees ook:  Hongarije Eurovisie is een 'homoseksuele vloot'

Baudet begon echter aan zijn bijdrage alsof hij van die afspraak met Van Haga niets wist. Na overleg met de Kamervoorzitter verklaarde hij dat hij zich “kiplekker” voelde. Na afloop gaf hij D66-Kamerlid Paternotte een schouderklopje, die dat niet op prijs stelde. Ook dat moest Van Haga proberen te sussen door te zeggen dat Baudet het niet kwaad bedoelde.

Er zijn bij het presidium van de Tweede Kamer, waar Van Haga deel van uitmaakt, klachten binnengekomen van medewerkers van de Tweede Kamer over het niet naleven van de coronaregels door verschillende mensen van FvD. Die klachten worden op dit moment onderzocht.Comments

comments