Na een “burgeroorlog” -brief: de Franse stafchef roept de betrokken soldaten op af te treden

Na een “burgeroorlog” -brief: de Franse stafchef roept de betrokken soldaten op af te treden

13 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Zondag waarschuwden Franse militaire functionarissen in een open brief opnieuw voor de gevaren van het islamisme. Er broeit een “burgeroorlog”. De stafchef van het Franse leger, generaal François Lecointre, heeft de ondertekenaars van de brief nu verzocht af te treden. De soldaten hadden hun “verplichting tot discretie” geschonden.

Drie weken geleden hadden gepensioneerde Franse generaals een open brief uitgegeven waarin ze waarschuwden tegen de “desintegratie” van Frankrijk door het islamisme, waardoor een groot debat ontstond . Zondag schreven Franse militairen opnieuw een open brief, die ook werd gepubliceerd in het conservatieve tijdschrift Valeurs Actuelle s .

Daarin beschuldigt het leger de Franse regering ervan “concessies” te doen aan het islamisme. Ze waarschuwen ook voor een “burgeroorlog” die op komst is. In tegenstelling tot de eerste brief, die voornamelijk werd ondertekend door gepensioneerde generaals, willen de opstellers van de nieuwe brief anoniem blijven uit angst voor sancties. Daarnaast is er een petitie bijgevoegd bij de nieuwe brief, die dinsdagavond bijna 250.000 keer was ondertekend. Bovendien zouden de auteurs dit keer actieve leden van de Franse strijdkrachten zijn.

In antwoord op de nieuwe brief schreef de chef-staf van het Franse leger, generaal François Lecointre, op zijn beurt een brief aan alle militairen. In zijn brief roept hij volgens berichten in de media de ondertekenaars op om af te treden:

“De meest verstandige stap is zeker om de instelling te verlaten en vrijuit uw ideeën en overtuigingen te uiten”, aldus Lecointre.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenHoewel de stafchef geen sancties tegen de ondertekenaars dreigde, beschuldigde hij hen ervan hun ‘discretieplicht’ te hebben geschonden. De ‘persoonlijke overtuigingen’ van de betrokken soldaten hadden het leger in een ongewenst politiek debat gebracht, schrijft Lecointre. En verder:

“Elke soldaat geniet vrijheid van denken, maar moet een duidelijk onderscheid maken tussen burgerlijke en militaire taken.”

De auteurs van de tweede brief beschrijven zichzelf als deel van de jongere generatie soldaten die vochten in Afghanistan, Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek en beweerden te hebben deelgenomen aan binnenlandse terrorismebestrijdingsoperaties. In de brief beschuldigen de soldaten de regering ervan te verzoenend te zijn met het islamisme:

“Jullie, de strijdende soldaten, gaven hun huid om het islamisme te vernietigen waaraan jullie op onze grond concessies doen.”

De reactie van de Franse regering op de eerste brief wordt ook bekritiseerd in de nieuwe brief:

‘Hebben zij, de veteranen, voor u gevochten om van Frankrijk een mislukte staat te maken?’

Een woordvoerder van de partij La République en Marche van president Emmanuel Macron zei dat de brief een “media-grap” was om de “rechtsextremistische leider Marine Le Pen” te helpen, die volgend jaar opnieuw meedoet aan de presidentsverkiezingen. Frankrijk heeft onlangs een controversiële wet aangenomen om “islamistisch separatisme” te bestrijden. Als gevolg hiervan braken in verschillende islamitische landen protesten uit, waarvan sommige gewelddadig.Comments

comments

Lees ook:  De "Catalaanse kwestie" - crisis van het politieke systeem in Spanje