Musk wil geen bitcoin meer voor Tesla-auto’s

Musk wil geen bitcoin meer voor Tesla-auto’s

14 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Elon Musk stopt abrupt met het accepteren van bitcoin om te betalen voor Tesla-auto’s. Is hij er eindelijk achter gekomen dat bitcoin meer elektriciteit per jaar verbruikt dan landen als Zweden of Maleisië?

Na slechts 49 dagen van geluk in een huwelijk huwelijk ligt Elon Musk van het automerk Tesla in scheiding met bitcoin: het accepteren van deze cryptomunt als betaling voor zijn auto’s is alweer voorbij. Het was op 24 maart dat Musk voor het eerst tweette dat Tesla betalingen voor zijn auto’s in bitcoin zou gaan accepteren.

Wat veroorzaakte de abrupte ommezwaai?

Elon Musk beweert dat hij de wereld wil bewegen naar een meer ecologisch duurzame toekomst. Bitcoin is een scherpe tegenstelling met die positie. Het gaat hem vooral over het enorme stroomverbruik dat nodig is bij het mijnen van de cryptomunt (maar ondanks zijn aankondiging wist hij dat natuurlijk al lang….. wij in ieder geval wèl).

Terawatt-uren (TWh) zijn een standaardeenheid die wordt gebruikt om het elektriciteitsverbruik te meten.
Volgens de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) verbruikt de bitcoin meer terawattuur dan landen als Zweden of Maleisië en ligt het dicht bij het verbruik van Egypte (een natie van 104 miljoen mensen). (Zie bijgaande grafiek van CBECI.)

Nog een niet zo leuk feit van de CBECI: “De hoeveelheid elektriciteit die het bitcoin-netwerk in één jaar verbruikt, zou alle theeketels die worden gebruikt om water in het Verenigd Koninkrijk te koken gedurende 33 jaar van stroom kunnen voorzien.”

Lees ook:  De geopolitieke naschokken van de pandemie komen eraan

In november 2018 schreven onderzoekers van Nature, een wetenschappelijk tijdschrift dat stamt uit het jaar 1869, dat de productie van bitcoins “gedurende 30 maanden ongeveer evenveel kooldioxide genereerde als 1 miljoen auto’s in dezelfde periode.”

In ons weekend magazine van volgende week gaan we uitvoerig in op de cryptomunten, en vertellen we o.a. hoe ze “gemaakt worden” en hoe energieverbruik betrokken is bij het “mijnen” ervan. Ook plaatsen wij dan een uitvoerig artikel over Musk en (de toekomst van) Tesla.

Tesla kondigde in zijn 10-K-aanvraag bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission op 8 februari aan dat het een bloedstollende $ 1,5 miljard had geïnvesteerd in bitcoin, een cryptocurrency die de iconische investeerder Warren Buffet “rattengif in het kwadraat” heeft genoemd. In de aanvraag werden voor investeerders ook de risico’s beschreven die aan die bitcoin-inzet zijn verbonden, door het volgende te schrijven:

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenIn januari 2021 hebben we ons investeringsbeleid geactualiseerd om ons meer flexibiliteit te bieden om verder te diversifiëren en het rendement op onze liquide middelen te maximaliseren dat niet vereist is om voldoende operationele liquiditeit te behouden. Als onderdeel van het beleid, dat naar behoren werd goedgekeurd door het auditcomité van onze Raad van Bestuur, kunnen we een deel van dergelijke contanten beleggen in bepaalde alternatieve reserves, waaronder digitale activa, ongemunt goud, op de beurs verhandelde fondsen en andere activa zoals gespecificeerd in de toekomst. Daarna hebben we onder dit beleid in totaal $ 1,5 miljard in bitcoin geïnvesteerd en kunnen we van tijd tot tijd of op lange termijn digitale activa verwerven en houden. Bovendien verwachten we in de nabije toekomst bitcoin te accepteren als een vorm van betaling voor onze producten, onderhevig aan de toepasselijke wetgeving en aanvankelijk op beperkte basis, die we al dan niet na ontvangst kunnen liquideren.

De prijzen van digitale activa liggen in het verleden en kunnen zeer volatiel blijven, ook als gevolg van verschillende bijbehorende risico’s en onzekerheden. De prevalentie van dergelijke activa is bijvoorbeeld een relatief recente trend en de acceptatie ervan op de lange termijn door investeerders, consumenten en bedrijven is onvoorspelbaar. Bovendien kunnen hun gebrek aan een fysieke vorm, hun afhankelijkheid van technologie voor hun creatie, bestaan en transactionele validatie en hun decentralisatie hun integriteit blootstellen aan de dreiging van kwaadwillende aanvallen en technologische veroudering. Tenslotte is het onduidelijk in hoeverre effectenwetten of andere voorschriften van toepassing zijn of in de toekomst van toepassing kunnen zijn op dergelijke activa en in de toekomst kunnen veranderen. Als we digitale activa aanhouden en hun waarden dalen ten opzichte van onze aankoopprijzen, kan onze financiële toestand worden geschaad…

Tenslotte zijn digitale activa, als immateriële activa zonder gecentraliseerde emittenten of bestuursorganen, onderhevig geweest aan, en kunnen in de toekomst mogelijk, onderhevig zijn aan beveiligingsinbreuken, cyberaanvallen of andere kwaadaardige activiteiten, evenals menselijke fouten of computerstoringen die kunnen of vernietiging van privésleutels die nodig zijn om toegang te krijgen tot dergelijke activa. Hoewel we van plan zijn alle redelijke maatregelen te nemen om digitale activa te beveiligen, als dergelijke bedreigingen worden gerealiseerd of de maatregelen of controles die we creëren of implementeren om onze digitale activa te beveiligen, mislukken, kan dit leiden tot een gedeeltelijke of totale verduistering of verlies van onze digitale activa, en kunnen onze financiële toestand en bedrijfsresultaten worden geschaad.

In het eerste kwartaal van dit jaar verkocht Tesla 10 procent van zijn belang in bitcoin en boekte het een winst van ongeveer $ 101 miljoen uit de verkoop, wat het winstbeeld voor het kwartaal netjes ten goede kwam.Comments

comments