Stop de genocide van Palestina door Israël

Stop de genocide van Palestina door Israël

14 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Internationale standpunten en acties met betrekking tot het Israëlisch-Palestijnse conflict

Met de recente aanvallen van Israël op Palestijnen en de reactie van zowel Palestijnse organisaties als de Palestijnse bevolking, zijn de internationale diplomatieke inspanningen ook versneld.

UWI heeft samen met indignatie daarom een ​​dossier opgesteld over de positie en acties van grote internationale actoren en landen

Egypte: frequente bemiddelaar voor het staakt-het-vuren

Egypte, zuiderbuur en enige uitgang van de Gazastrook, steunt de tweestatenoplossing met een soevereine Palestijnse staat in de grenzen van 1967.

Minister van Buitenlandse Zaken Shoukry heeft over de recente aanslagen verklaard dat Egypte de wrede praktijken van Israël veroordeelt en beschouwt deze als een schending van het internationaal recht, waardoor de kansen op het bereiken van een tweestatenoplossing en een bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit in de regio worden ondermijnd ”.

Egypte streeft in deze kwestie een actieve diplomatie na. Het heeft verschillende bijeenkomsten gehouden met Jordanië, Frankrijk en Duitsland. Deze landen hebben op 1 april een gezamenlijke verklaring afgelegd aan de VN, waarin ze hun steun betuigen aan de tweestatenoplossing en het zogenaamde vredesproces in het Midden-Oosten.

Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sinds de escalatie contact opgenomen met verschillende internationale actoren, waaronder zijn Israëlische tegenhanger,

Turkije, Saoedi-Arabië , Duitsland en de Europese Unie, evenals de VS.

Egypte heeft ook geprobeerd een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël te bewerkstelligen, zo meldt de Israëlische pers, tot nu toe niet gelukt.

Een Egyptische delegatie heeft eerst een ontmoeting gehad met Hamas-functionarissen en reisde donderdag naar Tel Aviv, maar het voorstel voor een staakt-het-vuren werd door Israël afgewezen. Het ministeriële kabinet voor politieke en veiligheidszaken, dat eind woensdag werd gehouden, besloot unaniem om alle pogingen tot staakt-het-vuren die Israël ontving, te verwerpen, zei de Israëlische minister van Inlichtingen Eli Cohen donderdag.

Caïro had verschillende keren eerder bemiddeld bij wapenstilstanden tussen Palestijnen en Irsael. 

Koninkrijk Jordanië: buurman van Jeruzalem en bewaarder van heilige plaatsen

Het Koninkrijk Jordanië is het oostelijke buurland van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever en heeft sinds het Israëlisch-Jordaanse vredesakkoord uit 1994 de voogdij over de islamitische heilige plaatsen in Jeruzalem die onder İsraëlische aanvallen kwamen te staan.

Jordanië verdedigt ook de tweestatenoplossing en heeft, net als Egypte, ook diplomatieke betrekkingen met Israël. Demonstranten hebben in de hoofdstad Amman de uitzetting van de Israëlische ambassadeur geëist .

Jordanië heeft sterke banden met de Palestijnse Autoriteit onder leiding van Mahmud Abbas van Al Fatah, en geen officiële banden met de Hamas die de Gazastrook besturen.

De Jordaanse regering noemde de aanval van Israël “barbaars”, terwijl koning Abdullah “Israël ervan beschuldigde de demografische status van Jeruzalem te veranderen”.

De Jordaanse koning heeft diplomatieke contacten onderhouden met verschillende regionale landen, waaronder Bahrein, Oman, Egypte, Tunesië en Irak.

Libanon: officieel in staat van oorlog met Israël

Libanon is de noordelijke buur van Israël, maar de twee landen hebben geen diplomatieke betrekkingen en bevinden zich technisch gezien in staat van oorlog . Israël viel Libanon in 2006 aan en werd verslagen, maar de oorlog werd niet afgesloten met een vredesakkoord.

Libanon verdedigt ook de tweestatenoplossing. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft commentaar geleverd op de Israëlische aanslagen door deze te beoordelen als “etnische zuivering”. Het heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om “dringende en onmiddellijke maatregelen te nemen om de herhaalde aanvallen van de Israëlische vijand op het broederlijke Palestijnse volk en de Al-Aqsa-moskee af te schrikken”, en benadrukte “de noodzaak om de voortdurende Israëlische onverzettelijkheid het hoofd te bieden en de Israëlische nederzetting te stoppen. verplaatsingsactiviteiten in de bezette stad Jeruzalem. “

Syrië: actief vechten tegen Israël

Een ander land dat in oorlog is met Israël is Syrië. Israël heeft de Golanhoogvlakte bezet, die Damascus op Syrisch grondgebied claimt, en heeft de afgelopen jaren verschillende keren militaire en civiele posities in Syrië aangevallen.

Syrië verdedigt ook de onafhankelijke Palestijnse staat in de grenzen van 1967 en roept de Israëlische strijdkrachten op zich hierachter terug te trekken.

Op 12 mei bracht de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken een bezoek aan Damascus en ontmoette hij de Syrische president Assad, waar ook de Palestijnse kwestie werd besproken.

Syrië heeft lang de Hamas gesteund, die een vertegenwoordiging in Damascus had. Met het uitbreken van de oorlog in Syrië in 2011, bekritiseerde Hamas de reactie van de regering van Assad op protesten en sloot later haar kantoor in Damascus.

Maar recente rapporten geven aan dat Iran een toenadering start tussen de Syrische regering en Hamas, ondersteund door bemiddeling van de Libanese Hezbollah.

Iran: Israël bestaat niet

Iran is een bondgenoot van Syrië en steunt zowel de Libanese Hezbollah- als de Islamitische Jihad-organisaties die een gewapende strijd tegen Israël en voor Palestina leiden.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif sprak met Hamas-leider Ismail Haniye en verzekerde hem van “Irans volledige steun voor de legitieme rechten van het Palestijnse volk en de Palestijnse zaak.”

Teheran ondersteunt tot dusver zeer actief de oprichting van een Palestijnse staat. In tegenstelling tot andere regionale landen heeft het geen diplomatieke banden met Israël en erkent het het land helemaal niet.

Het standpunt van Iran is daarom, indien per brief ingenomen, een soort eenstaatoplossing, met als enige staat Palestina.

De leider van de Islamitische Revolutie, Ayatollah Khamenei zei: “Israël verstaat alleen de taal van geweld”.

De Iraanse president Rouhani zei: “De bittere gebeurtenissen van de afgelopen dagen en de misdaden van het zionistische regime herinneren ons meer dan ooit aan de noodzaak van eenheid en samenwerking tussen islamitische landen om het hoofd te bieden aan het pesten en bezetten van de zionisten”.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif ontmoette in Damascus verschillende vertegenwoordigers van Palestijnse verzetsorganisaties.

Iran heeft over deze kwestie ook verschillende diplomatieke contacten met alle regionale landen gehad en heeft er bij de Organisatie voor Islamitische Samenwerking op aangedrongen een actievere houding aan te nemen.

Turkije: regionale initiatieven, massademonstraties en voorstel om Turkse soldaten naar Jeruzalem te sturen

De Turkse regering en de publieke opinie reageerden ook met regelrechte afwijzing en protest tegen de Israëlische aanvallen.

Fahrettin Altun on Twitter: “Imagine a state that steals and occupies land.Imagine innocent civilians denied basic human rights. Imagine women, children, and elderly harassed daily.Imagine the human dignity of a people violated.We will defend Palestinian rights! pic.twitter.com/zKuOBeZx7e / Twitter”

Imagine a state that steals and occupies land.Imagine innocent civilians denied basic human rights. Imagine women, children, and elderly harassed daily.Imagine the human dignity of a people violated.We will defend Palestinian rights! pic.twitter.com/zKuOBeZx7e

Turkije verdedigt ook de tweestatenoplossing met Palestina in zijn grenzen van 1967. Het Turkse voorzitterschap heeft een breed scala aan diplomatieke contacten onderhouden, te beginnen met de president van de Palestijnse Autoriteit Abbas en Hamas-leider Haniyye.

Verder heeft Turkije contact opgenomen met alle regionale landen, Pakistan, Algerije, Europese landen en Rusland.

Turkije heeft de Organisatie voor Islamitische Samenwerking opgeroepen om een ​​gezamenlijk antwoord te coördineren en heeft een kortetermijnvoorstel ingediend om Turkse soldaten als vredesmacht naar Jeruzalem te sturen.

Een eerdere uitnodiging aan de Israëlische minister van Energie voor Antalya werd door Ankara ingetrokken.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde: De gebeurtenissen “hebben opnieuw het belang aangetoond van de internationale bescherming van Palestijnse burgers in het kader van de besluiten van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking en de Algemene Vergadering van de VN, die werden aangenomen onder leiding van ons land in 2018. De enige manier om dergelijke incidenten in de bezette gebieden te voorkomen, is door Israël verantwoordelijk te houden voor zijn acties in de internationale fora. “

oreign Minister Cavusoglu zei dat zijn regering presenteerde de OIC het voorstel om een internationale vredesmacht te vestigen in Jeruzalem. Çavusoğlu voegde eraan toe dat dit voorstel door OIC-landen naar de VN zal worden gestuurd en zal worden gepresenteerd aan de buitengewone Algemene Vergadering.

De Turkse president Erdoğan sprak op 12 mei met de Russische president Vladimir Poetin, waar hij de oprichting van een internationale vredesmacht met goedkeuring van de VN voorstelde.

T.C. Cumhurbaşkanlığı on Twitter: “Cumhurbaşkanı @RTErdogan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. pic.twitter.com/Jwe8QM9X4G / Twitter”

Cumhurbaşkanı @RTErdogan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. pic.twitter.com/Jwe8QM9X4G

Rusland: tweestatenoplossing en kwartetbijeenkomst

De Russische president Vladimir Poetin bevestigde de steun van zijn land voor een tweestatenoplossing in een telefoongesprek met de Turkse president Erdoğan op 12 mei. Het Kremlin riep op tot de-escalatie en verklaarde het volgende:

“Tegelijkertijd namen ze nota van de Russische en Turkse principiële steun voor een dual-state oplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict, gebaseerd op de universeel erkende normen van het internationaal recht. Ze benadrukten ook de speciale rol van het internationale kwartet van bemiddelaars in het vredesproces (Rusland, de EU, de VN en de Verenigde Staten). “

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov sprak met de pers na een telefoontje met VN-secretaris-generaal Guterres. Lavrov zei: “we zijn tot een gemeenschappelijk begrip gekomen dat het bijeenroepen van een kwartet van internationale bemiddelaars, waaronder Rusland, de Verenigde Staten, de VN en de EU, de belangrijkste taak is die voor ons ligt.”

Lavrov stelde voor “een dialoog tot stand te brengen tussen het Kwartet en de Arabische landen die hun betrekkingen normaliseerden en diplomatieke banden met Israël tot stand brachten. Plus, de Palestijnen en Israëli’s zelf. “

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Trump's nieuwjaarsmoord op Soleimani blaast uiteindelijk het nep-Russiagate-verhaal op

China: tweestatenoplossing en VN-initiatief

De Volksrepubliek China sprak ook zijn steun uit voor de tweestatenoplossing. Woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Hua Chunying zei op 13 mei “zoals we bij vele gelegenheden hebben benadrukt, gezien de aanhoudende spanningen, China van mening is dat de Veiligheidsraad iets moet doen om de inzet en krachtige steun voor de tweestatenoplossing te bevestigen.”

De woordvoerder “veroordeelt ook geweld tegen burgers”. Als voorzitter van de VN-Veiligheidsraad in mei heeft China de raad al bijeengeroepen voor een spoedvergadering, waar een verklaring werd opgesteld. “De meeste landen steunden dit ontwerp en riepen op tot vervroegde vrijlating. De Raad heeft er echter nog geen consensus over bereikt vanwege de obstructie van een bepaald land ”, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in verwijzing naar de VS die zijn veto uitspraken over de verklaring.

China heeft samen met Tunesië en Noorwegen opgeroepen tot een nieuwe vergadering van de VN-Veiligheidsraad op 14 mei. Deze bijeenkomst vindt plaats voor het publiek en met deelname van Israëlische en Palestijnse deelnemers.

Maar Amerikaanse diplomaten wezen de bijeenkomst af, waarbij staatssecretaris Blinken zei: “Ik denk dat we naar begin volgende week kijken. Ik hoop dat dit de diplomatie wat tijd zal geven om enig effect te sorteren ”. Een Chinese diplomaat bevestigde dat de ontmoeting niet zou plaatsvinden.

In een commentaar in de Chinese Global Times schreef Li Weijan dat het Israëlisch-Palestijnse conflict “niet alleen door de VS moet worden bepaald. China en Rusland moeten de internationale gemeenschap blijven oproepen om bij multilaterale gelegenheden meer aandacht aan het probleem te besteden. “

China heeft van oudsher goede betrekkingen met Palestina en zeer ontwikkelde economische betrekkingen met Israël.

Europese landen: steun aan de tweestatenoplossing, maar eerst solidariteit met Israël

Europese landen steunen officieel de tweestatenoplossing. De Europese Unie is een belangrijke speler geweest bij de financiële steun aan Palestijnse organisaties, met name de Palestijnse Autoriteit, terwijl de Westelijke Jordaanoever ook door Israël economisch wordt belegerd.

De hoge vertegenwoordiger van de Europese Commissie, Josep Borrell, legde op 12 mei een verklaring af waarin hij zei dat “de ernstige escalatie in Israël en de bezette Palestijnse gebieden, inclusief de grote toename van geweld in en rond Gaza, moet stoppen”. De vertegenwoordiger “erkende de noodzaak van Israël om de burgerbevolking te beschermen”, maar riep op tot “maximale terughoudendheid” bij het gebruik van geweld.

Josep Borrell Fontelles on Twitter: “Talked to President Mahmoud Abbas and expressed dismay at loss of lives. Every effort must be made to de-escalate the situation. The status quo of the holy sites must be respected. / Twitter”

Talked to President Mahmoud Abbas and expressed dismay at loss of lives. Every effort must be made to de-escalate the situation. The status quo of the holy sites must be respected.

Josep Borrell noemde de uitzetting van Palestijnse families uit de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem “illegaal volgens het internationaal humanitair recht”.

Borrell sprak donderdag met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Ashkenazi en “bevestigde opnieuw de steun van de EU aan de Israëlische veiligheid en veroordeelde het willekeurige afvuren van raketten door Hamas”.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Haas zei: “Hamas heeft bewust en gewillig voor de recente escalatie gezorgd”. Hij riep op tot de onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden, verwees naar het werk van Duitsland in kwartet met Frankrijk, Egypte en Jordanië, en zei dat het probleem alleen kan worden opgelost met een “onderhandelde tweestatenoplossing”.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian legde een soortgelijke verklaring af en verklaarde dat het kwartet werkt aan “de hervatting van de dialoog tussen de partijen met het oog op een eerlijke en duurzame oplossing van het conflict, in overeenstemming met het internationaal recht, resoluties van de Veiligheidsraad en internationaal overeengekomen parameters ”.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab maakte soortgelijke opmerkingen en veroordeelde de raketaanvallen van Hamas en riep op tot terughoudendheid en een diplomatieke oplossing.

Dominic Raab on Twitter: “The UK condemns the firing of rockets at Jerusalem and locations within Israel. The ongoing violence in Jerusalem and Gaza must stop. We need an immediate de-escalation on all sides, and end to targeting of civilian populations / Twitter”

The UK condemns the firing of rockets at Jerusalem and locations within Israel. The ongoing violence in Jerusalem and Gaza must stop. We need an immediate de-escalation on all sides, and end to targeting of civilian populations

Raab nam ook contact op met het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en de Palestijnse autoriteiten.

Meerdere stemmen in het VK eisten een sterkere reactie. Voormalig Labour Leader Jeremy Corbin, nog steeds parlementslid, nam deel aan pro-Palestijnse protesten voor Downing Street en zei: “Onze solidariteit hier in Londen is om de permanente vrede tot stand te brengen waarin het Palestijnse volk nooit meer zal worden bezet.”

De voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Alan Duncan bekritiseerde de regering van zijn land omdat ze “een morele blinde vlek had over de benarde situatie van de Palestijnen”.

De invloedrijke Britse krant The Guardian verklaarde ondertussen dat het “een van de ergste beoordelingsfouten” was om meer dan 100 jaar de Balfour-verklaring te steunen, waarin werd opgeroepen tot de oprichting van een Joodse staat in Palestina. De krant zei op 7 mei in een hoofdartikel dat “Israël vandaag niet het land is dat de Guardian voorzag of zou hebben gewild”.

De Verenigde Staten: benadrukten Israëls “recht op zelfverdediging” en blokkeerden VN-werk te midden van een toenemend binnenlands debat

De Amerikaanse regering-Biden heeft verklaard de tweestatenoplossing te steunen voordat ze wordt gekozen. In april kondigden de VS ook aan de hulp van 235 miljoen US-dollar aan Palestijnen te herstellen, die onder de Trump-regering werd geannuleerd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken beschreef het herstel van fondsen ook als een middel om “vooruitgang te boeken in de richting van een onderhandelde tweestatenoplossing”.

Maar gezien de Israëlische aanvallen op de heilige plaatsen van Jeruzalem, verklaarde Blinken in een telefoongesprek met Netanyahu “de sterke steun van de Verenigde Staten voor het recht van Israël om zichzelf te verdedigen.”

In ontmoetingen met de pers heeft president Biden ook benadrukt dat “Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen als er duizenden raketten op uw grondgebied vliegen.”

Karen Travers on Twitter: “More from Pres Biden:”Israel has the right to defend itself when you have thousands of rockets flying into your territory.” https://t.co/5iXNaZmpOW / Twitter”

More from Pres Biden:”Israel has the right to defend itself when you have thousands of rockets flying into your territory.” https://t.co/5iXNaZmpOW

De VS hebben ook het werk van de VN-Veiligheidsraad op dit gebied geblokkeerd door hun veto uit te spreken tegen een gezamenlijke verklaring van Noorwegen en Tunesië en gesteund door de leden van de Raad. In de ontwerpverklaring van de Veiligheidsraad, gezien door AFP, wordt Israël opgeroepen “te stoppen met nederzettingen, vernielingen en uitzettingen”, ook in Oost-Jeruzalem. Het ontwerp roept ook op tot “terughoudendheid, afzien van provocerende acties en retoriek, en het handhaven en respecteren van de historische status quo op de heilige plaatsen.”

Het ontwerp is op 10 mei aan de VN-Veiligheidsraad voorgelegd, net voor de recente escalatie van botsingen in de Gazastrook. Door een veroordeling van de VN-Veiligheidsraad van Israëls activiteiten in Oost-Jeruzalem te blokkeren, heeft de regering-Biden in feite groen licht gegeven voor Israëls verdere agressie.

De VS stopten op 14 mei ook een andere VN-Veiligheidsraad over deze kwestie, zoals hierboven vermeld. De VS, die momenteel geen ambassadeur in Israël hebben, hebben een gezant naar de regio gestuurd, een handeling die de Los Angeles Times aankondigde als “de VS versnelt de reactie op het Israëlisch-Palestijnse conflict na een trage start”.

Het Amerikaanse beleid ten aanzien van Israël en Palestina heeft inmiddels in Washington zelf tot veel discussie geleid. De voormalige president Trump zei dat Biden “aanvallen aanmoedigt door Israël niet te steunen”, gesteund door de Republikeinse Partij.

Een brief geschreven door gepensioneerde generaals en admiraals, die worden beschouwd als Trump-loyalisten, opgeroepen om “door te gaan met de vredesinitiatieven in het Midden-Oosten, de” Abraham-akkoorden “en steun voor Israël”.

Democraten aan de andere kant bekritiseerden Biden voor een neutraliteit die in feite de Israëlische bezetting ondersteunt. Ocasio-Cortez, een hooggewaardeerde democraatvertegenwoordiger, noemde de verklaring van president Biden “fout”.

Alexandria Ocasio-Cortez on Twitter: “Blanket statements like these w/ little context or acknowledgement of what precipitated this cycle of violence – namely, the expulsions of Palestinians and attacks on Al Aqsa – dehumanize Palestinians & imply the US will look the other way at human rights violations. It’s wrong. https://t.co/afCgoGdiMG / Twitter”

Blanket statements like these w/ little context or acknowledgement of what precipitated this cycle of violence – namely, the expulsions of Palestinians and attacks on Al Aqsa – dehumanize Palestinians & imply the US will look the other way at human rights violations. It’s wrong. https://t.co/afCgoGdiMG

Amerikaanse media melden dat de zogenaamde Progressives meer dan ooit de Israëlische politiek en de Amerikaanse benadering daarvan willen bekritiseren.

De invloedrijke krant Washington Post publiceerde intussen op 11 mei een hoofdartikel met de titel “Nieuwe Israëlisch-Palestijnse strijd dient aan beide kanten politieke agenda’s”.

Het hoofdartikel zet een enorme stap weg van de onvoorwaardelijke steun van Israël, met de vermelding “Mr. Netanyahu zou kunnen profiteren van de complicatie van lopende onderhandelingen door zijn politieke rivalen om een ​​nieuwe regering te vormen, die hem, als hij slaagt, niet meer zou kunnen ontsnappen aan vervolging op beschuldigingen van corruptie ”.

Het hoofdartikel suggereert “steun aan de bemiddeling van Caïro” en waarschuwt voor “hernieuwde betrokkenheid” bij het langstervende Israëlisch-Palestijnse “vredesproces”Lees ook:  Rood alarm voor verslaggevers: Trumpers vernietigen bewijs op weg naar buiten

Comments

comments