Waarom de Al-Aqsa- moskee vaak een plaats van conflict is geweest

Waarom de Al-Aqsa- moskee vaak een plaats van conflict is geweest

14 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Het geweld dat zich vanuit Jeruzalem verspreidde naar steden in Israël en de Palestijnse gebieden, waarbij tot nu toe minstens 60 doden vielen , heeft zowel historische als hedendaagse wortels.

In de afgelopen weken laaiden de spanning op over de uitzetting van Palestijnse families in Sheikh Jarrah, Oost-Jeruzalem, de Israëlische autoriteiten die de toegang tot het belangrijke Damascus Gate-plein tijdens de ramadan blokkeerden, en een mars van duizenden Israëlische ultranationalisten door de stad op 6 mei. 2021, ter viering van ” Jeruzalemdag “, die de verovering van Oost-Jeruzalem in 1967 markeert.

Maar het enige incident dat tot een aanzienlijke escalatie leidde, was dat Israëlische veiligheidstroepen met rubber beklede kogels, traangas en verdovingsgranaten afvuurden op aanbidders die zich op 7 mei bij de Al-Aqsa-moskee hadden verzameld.

Masjid al Aqsa on Twitter: “Palestine Information Network *AQSA UPDATE*After Taraweeh last night and into the wee hours of this morning, Masjid al-Aqsa was transformed into exactly the same theatre for Israeli attacks as yesterday morning. pic.twitter.com/yv455UeQvI / Twitter”

Palestine Information Network *AQSA UPDATE*After Taraweeh last night and into the wee hours of this morning, Masjid al-Aqsa was transformed into exactly the same theatre for Israeli attacks as yesterday morning. pic.twitter.com/yv455UeQvI

Als een geleerde van de wereldwijde islam geef ik inleiding tot de islam en neem ik een discussie over Al-Aqsa op als onderdeel van de syllabus. Dat komt omdat Al-Aqsa een diepe religieuze betekenis heeft voor moslims over de hele wereld. Maar het is ook belangrijk om de opmerkelijke politieke relevantie ervan voor Palestijnen te benadrukken. Deze twee feiten maken het een brandpunt van conflicten.

De nachtelijke reis van Mohammed

De Masjid al-Aqsa, of simpelweg Al-Aqsa, betekent ‘de verste moskee’ of ‘het verste heiligdom’ en verwijst naar de moskee met loden koepels binnen het heilige district van Haram al-Sharif – ‘de edele omheining’. Het district omvat de Rotskoepel, de vier minaretten, de historische poorten van de compound en de moskee zelf.

Genoemd in soera 17, vers 1 van de koran, is de moskee verbonden met het verhaal van Mohammeds ‘Isra’ – de ‘nachtreis’ van Mekka naar Jeruzalem – dat hem gedeeltelijk bevestigt als de laatste en meest gezaghebbende van de profeten voor moslims. . De koran zegt dat de profeet ” s nachts werd gedragen van de heilige moskee [in Mekka] naar de verste moskee [al-Aqsa], waarvan we het terrein hebben gezegend. ”

Van daaruit wordt aangenomen dat Mohammed naar de hemel is opgestegen – de Mir’aj genaamd. De Rotskoepel – Qubbat as-Sakhra – zou de rots beschermen van waaruit Mohammed fysiek opsteeg .

De oorsprong van de moskee gaat terug tot de zevende eeuw. Het werd voor het eerst gebouwd in het jaar 637 , slechts vijf jaar na de dood van de profeet. Het is meerdere keren verwoest, herbouwd en gerenoveerd.

Het huidige gebouw dateert grotendeels uit de 11e eeuw en biedt onderdak aan dagelijkse gebeden en vrijdagbijeenkomsten die grote menigten trekken. Het ligt naast belangrijke joodse en christelijke religieuze plaatsen, met name de plaats van de eerste en tweede joodse tempels.

Soms werden de Rotskoepel – een heiligdom – en Al-Aqsa – een moskee – verward als één en dezelfde. Hoewel ze deel uitmaken van hetzelfde “Edele Heiligdom”, zijn het twee verschillende gebouwen met verschillende geschiedenissen en doeleinden.

De term Al-Aqsa wordt echter soms gebruikt om het hele “Noble Sanctuary” -complex aan te duiden. Oorspronkelijk wordt aangenomen dat de term “het verste heiligdom” Jeruzalem als geheel verwees .

Plaats in de islamitische geschiedenis

Na Mekka en Medina beschouwt de overgrote meerderheid van de moslims wereldwijd Jeruzalem als de derde heiligste plaats op aarde .

Er wordt vaak naar verwezen in de islamitische traditie en hadith – verslagen van iets wat de profeet Mohammed zei, deed of stilzwijgend goedkeurde – men gelooft dat terwijl hij in Mekka was, Mohammed de gebeden van zijn gemeenschap oorspronkelijk op Al-Aqsa richtte.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  President John F. Kennedy: "Kinderen zijn de meest waardevolle hulpbron ter wereld en de beste hoop voor de toekomst"

In het jaar 622 vluchtte de gemeenschap uit Mekka vanwege vervolging, op zoek naar een toevluchtsoord in Medina in het noorden. Na iets meer dan een jaar daar, geloven moslims dat God Mohammed instrueerde om terug te keren naar Mekka voor gebeden. In soera 2, verzen 149-150, zegt de koran: “wend je gezicht naar de heilige moskee [de Kaaba in Mekka] … waar je ook bent, wend je gezicht er naar toe.”

Niettemin zijn Jeruzalem en zijn heilige plaatsen – met name Al-Aqsa en de Rotskoepel – al 15 eeuwen lang plaatsen van islamitische bedevaart.

Al-Aqsa

De ‘meest gevoelige plek’ in conflict

Gezien de heilige betekenis ervan, was er grote bezorgdheid over het lot van het district na de overwinning van Israël in de Arabisch-Israëlische oorlog van 1967 en de daaropvolgende annexatie van Oost-Jeruzalem .

Hoewel Israël de jurisdictie van de moskee en het complex heeft verleend aan een islamitische waqf – “schenking” – heeft Israël nog steeds toegang tot het terrein en voeren veiligheidstroepen regelmatig patrouilles uit en voeren huiszoekingen uit binnen het district. Onder het behoud van de wet op de heilige plaatsen heeft de Israëlische regering ook toegang verleend aan verschillende religieuze groepen, zoals christelijke pelgrims.

Veel Israëli’s respecteren de heiligheid van de plaats. Het opperrabbinaat van Israël zei dat het in 2005 voor Joden verboden is om op het terrein te lopen vanwege zijn heiligheid. Desalniettemin pleiten bepaalde ultraorthodoxe joodse groepen controversieel voor meer toegang tot en controle over de site , in een poging de historische Tempelberg terug te winnen, die door Joden wordt beschouwd als de plek waar God zijn volledige aanwezigheid belooft.

Beschreven als ” de meest gevoelige site in het Israëlisch-Palestijnse conflict “, is het vaak het toneel geweest van politieke handelingen.

Bijvoorbeeld, in augustus 1969 probeerde een Australische christen genaamd Dennis Michael Rohan Al-Aqsa in brand te steken , waarbij hij de historisch belangrijke en ingewikkeld gesneden minbar – of “preekstoel” – van Saladin, een gekoesterd stuk islamitische kunst, vernietigde.

Op 28 september 2000 kwamen de Israëlische oppositieleider Ariel Sharon en een delegatie bewaakt door honderden Israëlische oproerpolitie het politiebureau binnen . Dit leidde tot protesten en gewelddadig optreden door de Israëlische autoriteiten, waarbij meerdere slachtoffers vielen. Veel moslims over de hele wereld beschouwden dit als een ” ontheiliging” van de heilige moskee , en de gebeurtenis hielp de Tweede Intifada of de Palestijnse opstand aanwakkeren.

De spanningen bereikten opnieuw een hoogtepunt na een aanval op Yehuda Glick, een controversiële rechtse rabbijn, in het najaar van 2014. Als reactie hierop sloten de Israëlische autoriteiten voor het eerst sinds 1967 de toegang tot Al-Aqsa af . In maart en april van dat jaar gebruikte de Israëlische politie traangas en verdovingsgranaten op Palestijnen in Al-Aqsa , wat internationale verontwaardiging veroorzaakte.

Talloze andere incidenten tussen Israëlische troepen en gelovigen hebben zich de afgelopen jaren bij Al-Aqsa voorgedaan .

Gecontroleerde toegang tot de site herinnert de Palestijnen aan hun relatieve machteloosheid in hun lopende landgeschillen met de Israëlische autoriteiten. Tegelijkertijd resoneren de aanvallen op Al-Aqsa met moslims over de hele wereld die met afgrijzen reageren op wat zij zien als de ontheiliging van een van hun meest heilige plaatsen.

Het verdedigen van Al-Aqsa en vechten voor het recht om er toegang toe te krijgen, zijn volgens mij proxy-conflicten geworden voor zowel Palestijnse claims als de noodzaak om de islam als geheel te verdedigen.Lees ook:  Turkije en Israël: vijanden of geallieerden?

Comments

comments