De nakba (catastrofe in het Arabisch) begint weer

De nakba (catastrofe in het Arabisch) begint weer

16 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Mijn Grootouders Leefden Door De Nakba.

Op 15 mei rouwen Palestijnen over de hele wereld om de Nakba, of “catastrofe” in het Arabisch. De Nakba verwijst traditioneel naar een donkere periode in onze geschiedenis in 1947 en 1948, toen zionistische milities ongeveer driekwart miljoen Palestijnen – inclusief mijn grootouders – uit hun huizen verdreven. Het geweld tegen Palestijnen werd gekenmerkt door verontrustende verslagen van bloedbad , psychologische martelingen en aanranding . Zionistische kolonisten trokken de huizen binnen waar ze de Palestijnen vandaan verdreven, en sindsdien zijn ze niet gestopt met het verdrijven van Palestijnen. De Nakba is aan de gang, opzettelijke etnische zuivering: wat we deze week in Gaza en Jeruzalem zien, is daar het bewijs van.

De voortdurende Nakba blijkt uit het feit dat die 750.000 vluchtelingen uit 1948 meer dan 7 miljoen zijn geworden . De Nakba heeft deze week een fanatieke groep Israëli’s ertoe aangezet om “hun namen uit te wissen” terwijl het terrein van de Al Aqsa-moskee in brand stond. De oneindige Nakba omvat elke aanval op Gaza , elk vermoord en weeskind , elke sloop van een huis . Laat me op deze Nakba-dag duidelijk zijn: onze erfenis is er niet een van “botsingen” en terreur. Al 73 jaar verzetten Palestijnen zich met elke ademhaling tegen kolonialisme en onteigening.

In april 1948 rolden gewapende milities die later het Israëlische leger zouden worden, door het dorp Jaffa en dwongen 120.000 Palestijnen te vluchten voor hun leven . Mijn grootouders behoorden tot de verbannen massa. Toen ik ouder werd, leerde ik het aangrijpende verhaal over hoe ons gezin vluchteling werd. Mijn hele leven heb ik me voorgesteld hoe dit voor hen was: welke gedachten raasden door hun hoofd toen geweld hun buurt overspoelde, welke bezittingen ze uit hun huizen wisten te halen toen ze voor de laatste keer vertrokken. Helaas hoef ik het me vandaag niet meer voor te stellen – ik zie het nu gebeuren in Sheikh Jarrah.

De inwoners van Sheikh Jarrah zijn overlevenden van de oorspronkelijke Nakba en hun nakomelingen. Ze werden in het kader van een internationale overeenkomst hervestigd in het dorp Jeruzalem . Sindsdien zijn kolonisten vastbesloten om het trauma van de Nakba te reproduceren voor gezinnen zoals Nabil al-Kurd, wiens kinderen, Muna en Mohammad , dag en nacht vechten om hun onteigening te voorkomen.

In 2020 beval het Israëlische Hooggerechtshof de families van Sheikh Jarrah om niet alleen hun huizen te verlaten, maar ook om de juridische kosten te betalen van de kolonisten die hen verdreven . De uitzettingen werden uitgesteld toen hun zaak internationale aandacht kreeg, maar de beslissing blijft staan. Het lot van de inwoners van Sheikh Jarrah is zo kwetsbaar als een zeepbel die op een borduurmotief balanceert. Meer dan ooit kunnen we niet aarzelen in onze steun.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  ECB jaagt op onze pensioen en Spaargeld: NL-pensioen is geen EU-pensioen het is ons loon

Palestijnen over de hele wereld zijn uitgebarsten uit protest tegen de aanhoudende Nakba. Waar ik woon in Boston, verzamelde een menigte zich op Copley Square om een ​​einde te eisen aan de Israëlische oorlogsmisdaden. Palestijnen, antizionistische joden en mensen uit een breed scala van gemeenschappen kwamen naar buiten. Sprekers brachten de strijd voor Palestijnse bevrijding in verband met de voortdurende beweging voor vrijheid van zwarten van staatsgeweld. Solidariteit door strijd zit diep, en met goede reden. De VS financieren het Israëlische leger jaarlijks met een kolossale 3,8 miljard dollar – en dat is slechts directe financiering. Politie-afdelingen zoals de Boston Police Department verspillen openbare middelen door agenten naar Israël te sturen om strategieën te leren voor het vergroten van de discriminatie, bewaking en intimidatie waarmee onze gemeenschappen al worden geconfronteerd.

Veel van de groepen het stimuleren van de Israëlische extremistische kolonisten beweging zijn gevestigd in de Verenigde Staten . en geregistreerd als Amerikaanse non-profitorganisaties . De financiers van de Palestijnse onteigening krijgen een belastingvoordeel voor elke cheque die ze uitschrijven. De gemiddelde Amerikaan betaalt ongeveer evenveel aan de moordmachine van Israël als aan het openbare bibliotheeksysteem . Al dit geld zou in plaats daarvan naar onze gemeenschappen moeten gaan. Als u dat nog niet bent, is het tijd om aandacht te besteden aan wat Israëlische begunstigden doen met Amerikaanse dollars .

Maar alles bij elkaar genomen, zouden mensen in de VS de aanhoudende catastrofe die tegen de Palestijnen wordt aangericht moeten afkeuren, niet alleen omdat we het financieren, maar ook omdat het de juiste keuze is om zich tegen dit geweld te verzetten.

Tegenwoordig herdenken Palestijnen in alle uithoeken van de diaspora de Nakba, maar we hebben ook jouw erkenning nodig. Moedig uw congresvertegenwoordigers aan om alle hulp aan Israël stop te zetten. Steun de beweging voor boycot, desinvestering en sancties . Gedurende het grootste deel van de vorige eeuw hebben Palestijnen een eindeloze catastrofe doorstaan ​​- vooral op de momenten dat de wereld haar blik laat vallen – dus kijk niet weg.

Lea Kayali is een Palestijnse gemeenschapsactivist, schrijver en digitale organisator. Ze is geïnteresseerd in overheidstoezicht op activisten, politieke belangenbehartiging voor Arabische, Midden-Oosterse, islamitische en Zuid-Aziatische gemeenschappen en wereldwijde solidariteit. Volg haar op Twitter:  @LeaKayali .Lees ook:  Duitse migratieonderzoeker verwacht immigrantenaandeel van 40 procent

Comments

comments