“Geschokt en met afschuw vervuld”: nieuwsagentschap Gaza wordt live vernietigd op tv

“Geschokt en met afschuw vervuld”: nieuwsagentschap Gaza wordt live vernietigd op tv

16 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Het personeel van AP en Al Jazeera werd gedwongen te evacueren vóór Israëlische luchtaanvallen.

Het Israëlische leger heeft zaterdag een Gaza-toren met de grond gelijk gemaakt die kantoren huisvestte voor Al Jazeera en de Associated Press, terwijl het zijn campagne tegen de militante Hamas-groep blijft escaleren .

Het elf verdiepingen tellende al-Jalaa-gebouw, dat ook woonhuizen omvatte, stortte in na te zijn geraakt door een Israëlische luchtaanval, waarvan de Israel Defense Forces zaterdag in een tweet zei dat het bedoeld was om zich te richten op “Hamas militaire inlichtingenmiddelen” die naar verluidt in de toren waren gevestigd.

Kalvin Ng on Twitter: “Israeli air strikes just destroyed the building housing Al Jazeera’s bureau, other media offices and people’s homes in Gaza #gaza #IsraelPalestine @AJENews @AJEnglish pic.twitter.com/5erQekL187 / Twitter”

Israeli air strikes just destroyed the building housing Al Jazeera’s bureau, other media offices and people’s homes in Gaza #gaza #IsraelPalestine @AJENews @AJEnglish pic.twitter.com/5erQekL187

De verwoesting van het gebouw werd live gedekt door Al Jazeera , en de AP zei zaterdagochtend in een verklaring dat het “geschokt en geschokt” was door de aanval.

“We hebben ternauwernood een vreselijk verlies aan mensenlevens vermeden. Een tiental AP-journalisten en freelancers waren in het gebouw en gelukkig konden we ze op tijd evacueren, ” zei Gary Pruitt, president en CEO van AP . “De wereld zal minder weten over wat er in Gaza gebeurt vanwege wat er vandaag is gebeurd.”

Volgens de AP waarschuwde de IDF AP-journalisten en andere bewoners van het gebouw van de inkomende aanval ongeveer een uur voordat drie Israëlische raketten de toren troffen, en er zijn geen slachtoffers van de aanval gemeld.

Tijdens een persconferentie op zaterdag verwierp IDF-woordvoerder luitenant-kolonel Jonathan Conricus het etiketteren van de al-Jalaa-toren als een ‘mediatoren’.

“Het is geen mediacentrum,” zei hij. “Het is een toren die door Hamas werd gebruikt voor drie hoofddoeleinden … maar uit oogpunt voor de veiligheid van burgers, niet-strijders, natuurlijk journalisten, kregen deze mensen genoeg tijd om het gebouw te evacueren.”

Conricus leverde echter geen bewijs om de beweringen van de IDF over Hamas-activiteit in de toren te ondersteunen, daarbij verwijzend naar ‘bronbeveiliging’.

In een tweet na de staking op zaterdag zei perssecretaris Jen Psaki van het Witte Huis dat de regering-Biden “rechtstreeks aan de Israëli’s had meegedeeld dat het waarborgen van de veiligheid en beveiliging van journalisten en onafhankelijke media een hoofdverantwoordelijkheid is.”

Liz Sly on Twitter: “They just took down the rest of the media building in Gaza pic.twitter.com/8pvJOxUSML / Twitter”

They just took down the rest of the media building in Gaza pic.twitter.com/8pvJOxUSML

Al Jazeera-journalisten veroordeelden ook de vernietiging van het bureau, en Al Jazeera waarnemend directeur-generaal Mostefa Souag beschreef de aanval als een “flagrante schending van de mensenrechten” en een “oorlogsmisdaad”.

“Als je ziet journalisten doet live updates van Gaza, zijn ze meestal staan op het dak van dat gebouw,” Al Jazeera Engels anker Halla Mohieddeen zei dat als het gebouw werd vernietigd in de lucht. “Dus dat is een mijlpaal, een instelling die nu met de grond gelijk is gemaakt in Gaza.”

Mediagebouwen zijn geen nieuw doelwit voor de IDF

De zaterdagstaking die de kantoren van Al Jazeera en AP-bureaus in Gaza verwoestte, is niet de eerste keer dat het Israëlische leger mediagebouwen in de regio heeft aangevallen. Woensdag vernietigde de IDF wat de chef van het Washington Post in Beiroet, Liz Sly, op Twitter omschreef als “het belangrijkste mediagebouw in Gaza”, en de IDF heeft in de afgelopen jaren ook soortgelijke stakingen gepleegd.

Volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten ‘huis [d] een paar torens die dinsdag en woensdag door de IDF zijn verwoest meer dan een dozijn internationale en lokale media.’

In een artikel van donderdag veroordeelde Ignacio Miguel Delgado, een CPJ-vertegenwoordiger voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, de stakingen als “volkomen onaanvaardbaar … vooral omdat de Israëlische autoriteiten weten waar die media zijn gehuisvest.”

In 2019 werden de Gaza-kantoren van het Anadolu Agency, een Turks staatsmediakanaal, verwoest door het Israëlische leger, en in 2012 werden twee andere mediagebouwen, waarin Britse, Duitse en Saoedische nieuwsuitzendingen waren ondergebracht, getroffen door ‘puntige aanvallen’. volgens Reuters .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Sociale mediaplatformen die als nooit tevoren censureren, leiden tot geweld tegen hen

Net als bij de staking van zaterdag, zegt de IDF echter dat die gebouwen het doelwit waren vanwege de aanwezigheid van Hamas, en dat burgers de kans kregen om te evacueren.

“Het gebouw bevatte civiele media kantoren, die Hamas huiden achter en doelbewust gebruikt als menselijk schild”, de officiële IDF Twitter-account zei zaterdag van de vernietiging van al-Jalaa Tower.

“[Gaza] is een buitengewoon moeilijke gevechtsruimte waar Hamas, door hun strategie, door opzet, alles doet om hun eigen militaire infrastructuur in de civiele infrastructuur te verankeren,” vertelde Conricus aan verslaggevers. “Alles is gemengd. Er is niet één duidelijk militair doelwit. “

Israel Defense Forces on Twitter: “After providing advance warning to civilians & time to evacuate, IDF fighter jets struck a multi-story building containing Hamas military intelligence assets.The building contained civilian media offices, which Hamas hides behind and deliberately uses as human shields. pic.twitter.com/zeDjEquePD / Twitter”

After providing advance warning to civilians & time to evacuate, IDF fighter jets struck a multi-story building containing Hamas military intelligence assets.The building contained civilian media offices, which Hamas hides behind and deliberately uses as human shields. pic.twitter.com/zeDjEquePD

In een verklaring zaterdag zei Bob Menendez (D-NJ), voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, dat hij “diep verontrust” was door de IDF-aanvallen op mediagebouwen.

“Ik geloof ook dat er een volledige verslaglegging moet zijn van de acties die hebben geleid tot burgerdoden en vernietiging van mediakanalen”, zei hij.

IDF-luchtaanvallen in Gaza nemen toe

De luchtaanval die de al-Jalaa-toren verwoestte, was slechts een van de vele die op vrijdag en zaterdag Gaza als doelwit hadden als onderdeel van een IDF-offensief tegen Hamas. Van de ene op de andere dag ontketende een spervuur van Israëlische luchtaanvallen zo’n 450 raketten – evenals artillerie- en tankgranaten van Israëlische grondtroepen aan de grens met Gaza – op een Hamas-tunnelnetwerk in Gaza.

De luchtaanvallen volgen op een dodelijke week van escalerende botsingen nadat de spanningen in Jeruzalem maandag overstroomden met een Israëlische politie-inval in de al-Aqsa-moskee en vergeldingsraketaanvallen door Hamas.

Naast het conflict tussen Israël en Hamas, is Israël ook geteisterd door ongewoon, intern geweld tussen menigten Joodse en Arabische extremisten, zoals Zack Beauchamp van Vox zaterdag uitlegde .

Volgens de IDF veroorzaakten de luchtaanvallen van de ene op de andere dag in Gaza “vele kilometers van de [tunnel] infrastructuur instorten” en waren “een psychologische klap voor Hamas en hun leiderschap.”

Er zijn echter vragen over hoe de IDF mogelijk heeft geprobeerd internationale media te manipuleren toen de aanval op Gaza vrijdag begon.

Aanvankelijk meldden veel internationale nieuwsuitzendingen, waaronder de New York Times, dat de IDF een grondaanval op Gaza had uitgevoerd nadat het IDF Twitter-account had getweet dat “IDF-lucht- en grondtroepen momenteel aanvallen in de Gazastrook.”

Een inval van de IDF in Gaza zou een grote escalatie van het conflict hebben betekend. Een dergelijke inval vond echter niet plaats – en nieuwe berichtgeving op zaterdag suggereert dat de IDF opzettelijk mediakanalen zou hebben misleid om Hamas-militanten in een kwetsbare positie te lokken, zodat ze het doelwit konden worden van luchtaanvallen.

Volgens de New York Times beschreven Israëlische media de foutieve berichten in internationale nieuwsuitzendingen als onderdeel van een “geplande truc” van de IDF, met een kop die verklaarde dat “dit is hoe de tunnels dodelijke vallen werden voor terroristen in Gaza.”

Conricus, de IDF-woordvoerder, ontkende misleidende internationale media tijdens een persconferentie op zaterdag en beschreef de verwarring als een “eerlijke fout”.

“We onderhouden onze relaties met internationale media zeer duur”, zei Conricus. “We werken er hard aan om ze zo te houden … helaas gebeuren er fouten.”

Palestijnse slachtoffers zijn ook blijven toenemen naarmate IDF-luchtaanvallen in Gaza toenemen. Minstens tien mensen, waaronder acht kinderen, werden ‘s nachts gedood door Israëlische raketten in een vluchtelingenkamp in Gaza, en meer raakten gewond.

Volgens Al Jazeera zei de IDF dat zijn troepen “niet op burgers gericht zijn, maar dat de strijders van Hamas, de groep die de Gazastrook regeert, zich onder hen hebben verstopt”.

Een woordvoerder van de United Nations Relief and Works Agency, of UNRWA, heeft die uitleg vrijdag echter afgewezen.

“Dit is totale desinformatie, dat Hamas [is] ondergedoken in VN-kampen en dat dat de reden is voor het slaan van … extreem dichtbevolkte vluchtelingenkampen”, vertelde Tamara Alrifai, directeur strategische communicatie van UNRWA, aan Al Jazeera .

Volgens de AP zijn vanaf zaterdagmiddag minstens 145 mensen vermoord in Gaza, waaronder 41 kinderen. Volgens Conricus van de IDF zijn 10 burgers en één IDF-soldaat gedood in Israël.Lees ook:  Willem Engel van Viruswaarheid wil 'volksrevolutie'

Comments

comments