Israël is aan het uiteenvallen

Israël is aan het uiteenvallen

16 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

De golf van rellen die Israëlische steden overspoelt, weerspiegelt de schade die is aangericht door een decennium van verdeeldheid zaaiende rechtse regering.

Bat Yam is een Israëlische buitenwijk aan zee, net ten zuiden van Tel Aviv. Het staat vooral bekend om zijn mooie strand.

Woensdagavond barstte Bat Yam uit in geweld. Een menigte joodse extremisten omsingelde een man waarvan ze dachten dat hij een Arabier was, en sloegen hem genadeloos. Kan, de openbare omroep van Israël, zond live beelden uit van de niet bij naam genoemde man die werd geslagen met een vlaggenmast onder de Israëlische vlag.

“We kijken naar een lynchen”, zei Kan-verslaggever Daniel Elazar tijdens de uitzending.

Wat er in Bat Yam is gebeurd, is geen op zichzelf staand incident. De huidige gevechten tussen Israël en Palestijnse militanten in Gaza hebben geleid tot een uitbarsting van geweld in Israëlische steden, met duellerende joodse en Arabische bendes die door de straten zwerven, eigendommen vernielen en onschuldigen slaan.

In de stad Lod, het epicentrum van het gemeenschappelijk geweld, heeft een gewapende Arabische menigte dinsdag drie synagogen in brand gestoken . Als vergelding hebben Joodse bendes woensdag Arabische gebouwen in brand gestoken. Het geweld is sindsdien voortgezet, in Lod en andere plaatsen zoals Bat Yam. Premier Benjamin Netanyahu heeft gewaarschuwd dat troepen kunnen worden ingezet om de gevechten te onderdrukken , een opvallende dreiging gezien het feit dat Israël momenteel in oorlog is in Gaza.

Hoewel gevechten tussen Israël en Hamas helaas veel voorkomen , is dit soort straatgeweld binnen de internationaal erkende grenzen van Israël dat niet. Niets van deze omvang gebeurde in de voorgaande drie oorlogen in Gaza; in feite is er zoiets niet gebeurd sinds een golf van etnische rellen in oktober 2000 . Zelfs toen waren de centra van het huidige geweld – zogenaamde ” gemengde steden ” zoals Lod, met een groot aantal zowel Arabische als Joodse burgers – relatief kalm.

“Ik denk niet dat we sinds de oprichting van de staat Israël dit soort huiselijk geweld hebben gezien”, vertelt Ami Ayalon, de voormalige directeur van de Shin Bet (het Israëlische FBI-equivalent). “We zijn niet ver van … geen burgeroorlog, maar een niveau van geweld waarvan ik niet weet of we het kunnen beheersen.”

Uiteindelijk is het huidige geweld het resultaat van de langdurige marginalisering van de Arabische minderheid in Israël.

Arabieren, die 20 procent van de Israëlische bevolking uitmaken, zijn de afgelopen jaren in zekere zin meer geïntegreerd met hun joodse buren. Maar tegelijkertijd is het Israëlische Joodse leiderschap meer rechts en naakt racistischer geworden, waarbij Netanyahu de Arabische politieke partijen in 2019 bestempelde als een ” existentiële bedreiging ” en vervolgens ervoor koos om samen te werken met de Joodse suprematiepartij Otzma Yehudit (Joodse macht). bij de verkiezingen van maart 2021.

Zijn regering keurde in 2018 een wet goed die Israël definieert als de natiestaat van het Joodse volk, waarbij Arabieren impliciet worden gedefinieerd als tweederangsburgers. De regering heeft de etterende problemen in de Arabische gemeenschap grotendeels genegeerd, waaronder langdurige discriminatie en armoede, die hebben geleid tot de opkomst van de georganiseerde Arabische misdaad en een schokkende piek in moorden .

En Netanyahu’s beslissing om de voortdurende Joodse kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever toe te staan ​​- grondgebied dat bedoeld is om deel uit te maken van een toekomstige, soevereine Palestijnse staat – heeft grote aantallen Arabieren, van wie velen zich identificeren als ‘Palestijnse burgers van Israël’, ervan overtuigd dat de staat is niet in staat hen als volwaardige en gelijkwaardige burgers te zien.

“Als ik het in één zin zou moeten samenvatten: ja, Netanyahu is volledig de schuldige”, zei Yaël Mizrahi-Arnaud, een research fellow bij het Forum for Regional Thinking, een Israëlische denktank.

Het geweld op de Israëlische straten tijdens dit conflict vertegenwoordigt al deze trends die tot een hoogtepunt komen. Het is de giftige kruising van zowel het blijvende probleem van de marginale status van de Arabische Israëli’s als de afgelopen 12 jaar van heerschappij door een extreemrechtse regering – een die haar best heeft gedaan om de banden te doorbreken die de diverse samenleving van Israël met elkaar verbinden.

Hoe Arabieren Israëlisch werden

Vóór de oprichting van Israël was gemeenschappelijk geweld tussen Joodse immigranten en inwoners van Arabieren verre van ongehoord.

In 1921 vielen bendes Arabieren in de stad Jaffa Joden aan, uit angst dat de Joodse immigratie naar de toenmalige Britse kolonie Palestina hen zou verdringen, wat zou leiden tot Joodse vergelding. De Britse koloniale autoriteiten hebben de Arabische bendes met geweervuur ​​uiteengedreven; tegen het einde ervan waren ongeveer 100 mensen omgekomen .

De onderliggende oorzaak van dit conflict, zoals doorgaans het geval is, waren dubbele aanspraken op het land. De meeste Joden die naar Palestina kwamen, waren Europese migranten, die een ruimte wilden vrijmaken van vervolging. Inheemse Arabieren zagen de droom van deze migranten van een Joodse staat als een bedreiging voor hun eigen status.

In theorie moest de oprichting van Israël dit conflict oplossen: het VN-plan van 1947 voor het land verdeelde wat nu Israël is in twee blokken van vergelijkbare grootte, een voor Joden en een voor Arabieren.

palestina

Maar tegen de tijd dat Israël zich in 1948 formeel onafhankelijk verklaarde, was het verdelingsplan ingestort in bloedige Arabisch-Joodse gevechten – zowel gewapende oorlogvoering als gemeenschappelijke rellen. Tegen het einde van de gevechten waren ongeveer 700.000 Palestijnen ontheemd – een verpletterende gebeurtenis die Palestijnen tegenwoordig de ‘Nakba’ of catastrofe noemen .

Maar meer dan 150.000 Arabieren bleven binnen door Israël gecontroleerd gebied, wat een vraag stelde aan de oprichters van Israël: hoe moet een Joodse staat niet-Joden op zijn grondgebied behandelen? Jarenlang was het antwoord “niet goed”: tot 1966 werd een groot deel van de Arabische bevolking van Israël formeel onder militair bewind geplaatst en onderworpen aan formele juridische discriminatie . Maar dat jaar maakte Israël een einde aan het militaire bewind en stelde het Israëlische leven open voor Arabieren – die sindsdien een aanzienlijk deel van de Israëlische samenleving zijn geworden.

Veel Arabische burgers van Israël leven nog steeds in aparte gemeenschappen; als geheel lijden zij onder discriminatie en structurele achterstand. Ongeveer 36 procent van de Arabieren leeft onder de armoedegrens, vergeleken met ongeveer 18 procent van de Joodse Israëli’s. Israël heeft een van de hoogste percentages universitaire studies ter wereld, maar slechts 9 procent van de Arabische Israëlische mannen heeft een bachelordiploma .

Discriminerende wetten voor landgebruik en door de gemeenschap gemotiveerde ontwikkeling – Joden die naar zwaar Arabische wijken zoals Jaffa in Tel Aviv verhuizen in een poging de demografie te veranderen – zorgen ervoor dat ze zich belegerd en vervreemd voelen van de staat. Uit een enquête van 2020 door het Israel Democracy Institute (IDI), een onpartijdige denktank, bleek dat slechts 35 procent van de Arabieren het ermee eens was dat “het regime in Israël democratisch is ten opzichte van Arabische burgers”.

Maar op andere manieren zijn Arabische Israëli’s in toenemende mate geïntegreerd in de reguliere Israëlische samenleving. Joden en Arabieren hebben meer contact dan ooit tevoren, en uit onderzoeken komt steeds meer bewijs naar voren dat Joden en Arabieren elkaar zien als burgers die betrokken zijn bij een gezamenlijk streven. Uit de IDI-peiling bleek dat 81 procent van de Arabieren gelooft dat “de meeste Arabische burgers van Israël willen integreren in de Israëlische samenleving en er deel van willen uitmaken”.

En regelrecht gemeenschappelijk geweld tussen Joden en Arabieren is zeldzaam geweest. De rellen van oktober 2000 begonnen met pro-Palestijnse demonstraties aan het begin van de Tweede Intifada – het bloedigste conflict tussen Israëli’s en Palestijnen in de moderne geschiedenis. Gedurende de rest van die oorlog, en tijdens alle daaropvolgende oorlogen, hebben Joodse en Arabische burgers samengewoond in Israël – niet precies in harmonie, maar in relatieve vrede.

Tot vorige week.

Hoe de rellen zijn gebeurd

Het geweld van de afgelopen week heeft niet één enkele oorzaak. Het is de samenkomst van meerdere trends en gebeurtenissen tegelijk, een soort perfecte storm die de huidige cyclus van geweld veroorzaakte.

En Netanyahu draagt, meer dan wie dan ook, de verantwoordelijkheid voor deze duistere convergentie.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De Nederlandse democratie is op sterven na dood

Ten eerste, en het meest duidelijk, hebben de afgelopen jaren van de Israëlische politiek een toename van anti-Arabische opruiing gezien. Tijdens de verkiezingen van 2015 voerde Netanyahu bijvoorbeeld een naakt discriminerende campagne – waarbij hij zijn joodse volgelingen waarschuwde dat Arabieren “massaal” naar buiten kwamen.

Zijn regeringscoalities omvatten anti-Arabische politici zoals Avigdor Lieberman – die heeft voorgesteld om delen van de Arabische bevolking uit Israël over te brengen naar een hypothetische Palestijnse staat. Racistische organisaties zoals Lehava, waarvan de leden onlangs in de straten van Jeruzalem ‘Dood aan Arabieren’ zongen , zijn in kracht toegenomen ; extreemrechtse joodse terroristen zijn aangemoedigd .

De toenemende anti-Arabische opruiing komt tot uiting in de wetgeving. Adalah, een groep die zich richt op Arabische burgerlijke gelijkheid in Israël, telde meer dan 65 discriminerende Israëlische wetten die tussen 1948 en 2020 zijn aangenomen . Hiervan is ongeveer de helft van kracht sinds Netanyahu’s huidige ambtsperiode begon in 2009.

Het meest opvallende hiervan is een nieuwe basiswet (het ruwe equivalent van een grondwetswijziging) die Israël definieert als “de natiestaat van het Joodse volk”. De wet had weinig onmiddellijk praktisch resultaat, maar een immense symbolische betekenis, alles behalve expliciet de Arabieren in een tweederangs burgerschap dwingend.

“De [natiestaat] wet zegt heel duidelijk dat een Joodse Amerikaan een betere positie heeft in de staat Israël dan ik”, Aida Touma-Suleiman, een Arabisch lid van de Knesset (Israëls parlement) van de Gezamenlijke Lijst, een Arabische politieke factie, vertelde me vorig jaar. “We zijn geen tweederangs burgers. We zijn misschien de vijfde of zesde graad. “

De anti-Arabische regeringsagenda van de regering-Netanyahu heeft elementen van zowel de Joodse als de Arabische bevolking geradicaliseerd.

Een paper uit 2017 van Sammy Smooha , een professor aan de Universiteit van Haifa die Joods-Arabische relaties bestudeert, vergeleek de oorspronkelijke opiniepeilingen van zowel Joden als Arabieren in 2015 en 2017. Op 54 van de 154 vragen die aan Arabische respondenten werden gesteld, werd hun houding tegenover samenleven was verduisterd (ze verbeterden alleen op 20). Evenzo gaven 36 van de 94 vragen die aan joodse respondenten werden gesteld, een afname aan (waarvan er slechts vier duiden op verbetering).

Smooha’s conclusie was duidelijk: “Het regeringsbeleid van de-democratisering en het vergroten van de kloof [tussen] Arabieren en Joden is geslaagd.”

Onder omstandigheden van toenemend wantrouwen zullen zowel joodse als Arabische extremisten zich meer gemachtigd voelen om geweld te plegen tegen de andere groep. Dat dit gebeurde op hetzelfde moment dat de Arabieren meer geïntegreerd raakten in de joodse mainstream, is niet helemaal een toeval.

“De aanvallen op Palestijnse burgers in Israël zijn gedeeltelijk een racistische terugval tegen hun versnelde economische integratie, grotere politieke, culturele en media-aanwezigheid”, schrijft Yair Wallach , een hoofddocent Israëlische studies aan de London School of Oriental and African Studies. “Palestijnen zijn meer zichtbaar dan tien jaar geleden, en dat maakt de racisten bang.”

Ten tweede is de Arabische gemeenschap de afgelopen jaren bijzonder onrustig geweest door een explosie van gewelddadige criminaliteit – een probleem waar de regering-Netanyahu weinig aan heeft gedaan.

Na hardhandig optreden tegen de joodse georganiseerde misdaad in de vroege jaren 2000, namen Arabische syndicaten het grootste deel van de illegale handel in Israël over . Het resultaat is escalerend geweld in Arabische gemeenschappen dat de afgelopen jaren epidemische vormen heeft aangenomen. In 2019 waren Arabieren het slachtoffer van 71 procent van alle moorden in Israël.

De misdaadgolf heeft de vervreemding van een deel van de Arabieren van de Israëlische staat vergroot, die er niet in is geslaagd het adequaat aan te pakken. Tegelijkertijd heeft het sommige Arabieren – met name een onderafdeling van jonge mannen – meer gewend gemaakt aan geweld en beter toegerust om wapens te bemachtigen. De rellen in plaatsen als Lod waren een deprimerend voorspelbaar resultaat.

“Het grootste probleem van de Arabische sector is het probleem van misdaad en geweld. En er was geen duidelijk en specifiek overheidsbeleid om dit probleem op te lossen ”, zegt Arik Rudnitzky, een expert op het gebied van Joods-Arabische relaties bij IDI. “Tot op zekere hoogte hebben we deze dag des oordeels bereikt toen de illegale wapens gericht waren tegen Joodse burgers.”

Ten derde, en ten slotte, waren de gebeurtenissen die de huidige ronde van gevechten tussen Israël en Palestijnse militanten in Gaza begonnen – conflict over Jeruzalem – een gevaarlijke reeks conflicten die Netanyahu liet escaleren. En precies het soort dingen dat Palestijnse burgers van Israël zou provoceren.

In april blokkeerde de Israëlische politie in Jeruzalem de Damascuspoort, een populaire ontmoetingsplaats voor Arabieren tijdens de ramadan, wat leidde tot protesten. Een poging van Joodse kolonisten om oude Arabische inwoners van Sheikh Jarrah, een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem, uit te zetten, leidde tot spanningen, wat leidde tot gewelddadige confrontaties met de Israëlische politie. Arabische jongeren vielen ultraorthodoxe joden in de stad aan, en joodse extremisten vielen Arabische inwoners aan. Dit alles culmineerde in een gewelddadige Israëlische politie-inval in de al-Aqsa-moskee , de heiligste plaats van Jeruzalem voor moslims, gelegen op de Tempelberg (de heiligste plaats ter wereld voor Joden).

De Arabieren in Oost-Jeruzalem zijn in veel opzichten verschillend van de Arabieren in de rest van Israël – om te beginnen zijn de meeste geen Israëlische staatsburgers. Maar Jeruzalem is belangrijk voor iedereen, het religieuze en nationalistische centrum van de Palestijnse verbeelding. De gevechten in de stad wakkeren het Arabische sentiment in Israël aan, wat in combinatie met een groeiende identificatie met de Palestijnse zaak – wat de Palestijnse politiek expert Khaled Elgindy noemt “een nieuw pan-Palestinianisme” – om de Arabische bevolking woedend te maken.

Kortom, er is geen enkele reden waarom de rust tussen Israëlische joden en Arabieren op zo’n vreselijke manier is verbroken. Maar Netanyahu is sinds 2009 de premier van Israël; door openlijke handelingen en selectieve passiviteit, duwde hij de Joodse en Arabische burgers van Israël uit elkaar – waardoor het geweld van de afgelopen week mogelijk werd.

Het uiteenvallen van Israël

Het is niet duidelijk hoe lang het geweld op Israëlische straten zal duren, of hoe het zal eindigen. Maar experts waarschuwen nu al dat, zelfs als het snel afloopt, de gevolgen jarenlang kunnen weergalmen.

In de afgelopen maanden is er een groeiende bereidheid van de kant van de Israëlische Arabische politieke partijen om deel uit te maken van de politieke mainstream. Ra’am, een islamistische Arabische partij onder leiding van Mansour Abbas, is in onderhandeling met zowel Netanyahu als zijn belangrijkste rivaal – de centristische Yair Lapid – om de volgende regering van Israël te vormen.

Wiskundig gezien hebben beide mannen Abbas nodig om een ​​meerderheidsregering in de Knesset te vormen. Als gevolg hiervan waren zelfs rechtse partijen zoals Netanyahu’s Likud aan het opwarmen voor het idee om formeel samen te werken met een Arabische partij als onderdeel van een regeringscoalitie – een buitengewone en ongekende ontwikkeling in de Israëlische politiek. Het was een teken dat, temidden van de verslechterende problemen in de Joods-Arabische relaties, sommige dingen misschien beter zouden worden.

Maar het gemeenschappelijke geweld in de straten van Israël heeft deze consensus misschien verbroken. Naftali Bennett, een extreemrechtse politieke leider en een wisselstem in de huidige Knesset-onderhandelingen, sloot onlangs uit om lid te worden van een coalitie met Abbas – bewerend dat zijn partij de actie (vermoedelijk militaire en politie-inzet) die nodig was om de orde in de straten.

In een tijd waarin Arabisch-Joodse samenwerking op het hoogste niveau van de Israëlische politiek meer dan ooit noodzakelijk lijkt, worden Arabieren opnieuw uitgesloten van de Israëlische regering – een omkering van fragiele opmars die langer zou kunnen duren dan de huidige gevechten.

“Er zijn zeven decennia van wantrouwen en discriminatie jegens Israëlische Arabieren geweest en we hebben eindelijk deze groene scheuten van vooruitgang gezien”, zei Michael Koplow, de beleidsdirecteur van het Israel Policy Forum. “Ik ben bang dat dit zal worden uitgeroeid.”

Dit is uiteindelijk de situatie die Netanyahu heeft gecreëerd.

Zelfs wanneer hij de Arabieren probeert te bereiken, bijvoorbeeld door Abbas in zijn coalitie op te nemen, spannen gebeurtenissen die in gang worden gezet door zijn verdeeldheid zaaiende bestuursstijl samen om hem te blokkeren. Zijn populistische “de-democratisering” van de Israëlische samenleving, zoals Smooha het uitdrukt, had tot doel de Israëli’s tegen elkaar op te zetten – Arabieren en Joodse linksen als zondebok voor de problemen van het land.

Dit is een effectief middel geweest om rechtse en centrumrechtse kiezers aan te sturen voor zijn politieke zaak, waardoor hij meer dan een decennium in functie kan blijven. Maar het heeft enorme kosten met zich meegebracht: een aanval op de burgerlijke overeenkomsten die ten grondslag liggen aan de Israëlische samenleving, de basisnormen van wederzijdse tolerantie en respect die vereist zijn voor democratisch samenleven.

Het uitbreken van gemeenschappelijke rellen is een politieke mislukking – een onvermogen of onwil van de staat om het vertrouwen van de burger te bevorderen en gewelddadige extremisten in bedwang te houden. De relschoppers zijn moreel verantwoordelijk voor hun eigen acties, maar die acties zijn een symptoom van diepere breuklijnen in de Israëlische samenleving.

Het Israëlische politieke systeem lijdt al aan een diepe tegenstrijdigheid: het is een democratie voor Israëlische burgers en een militaire dictatuur voor de Palestijnen. Deze dubbele identiteit oefent grote nadruk uit op de stabiliteit van het hele systeem . Door op de sociale breuklijnen binnen Israël te drukken, heeft Netanyahu de gemeenschappelijke spanningen verergerd in precies het gebied waar het het meest onder druk staat door de bezetting – Joods-Arabische relaties.

Als gevolg hiervan zijn de sociale afspraken van het land aan het ontrafelen. En zowel onschuldige joden als Arabieren lijden.Lees ook:  VARKENSBAAI 2.0 Hoeveel wist de Trump-regering over de mislukte poging tot staatsgreep in Venezuela?

Comments

comments