De ECB berooft ons van de toekomst

De ECB berooft ons van de toekomst

17 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Een huis kopen en vermogen opbouwen wordt voor de jongere generatie steeds moeilijker. Dit heeft te maken met de ECB, wiens uiterst soepele monetaire beleid een motor is van ongelijkheid – en dus van sociale spanningen.

Uit een studentenstudie van adviesbureau Ernst & Young in 2018 bleek dat meer dan 40 procent van de studenten een baan in de publieke sector aantrekkelijk vindt. Dat is 25 procent meer vergeleken met hetzelfde onderzoek twee jaar eerder. In de studie van 2020 blijft de openbare dienstverlening de meest populaire bedrijfstak onder studenten. Het is ook interessant dat de jongere generatie de factor “werkzekerheid” duidelijk boven andere plaatst, zoals “salaris en mogelijke salarisverhogingen” en “compatibiliteit van gezin en werk”.

De onderzoeken weerspiegelen de groeiende afhankelijkheid van de jongere generatie van de staat – een generatie die schijnbaar veiligheid en comfort heeft ingeruild voor risico en innovatie. Het is zeer de vraag of de redenen voor deze ontwikkeling alleen met gemak of zelfs luiheid kunnen worden verklaard. Volgens een ander onderzoek is bijna 46 procent van de 15- tot 30-jarigen “bang voor de toekomst”; de pandemie heeft deze angsten alleen maar verergerd . Het is daarom misschien verstandig of zelfs rationeel dat jongeren in deze onzekere tijden de veiligste weg willen inslaan: die van het ambtenarenapparaat. Dit heeft echter enorme gevolgen voor de ontwikkeling van de Duitse economie en samenleving op de lange termijn.

Voor mijn generatie lijkt de droom van het hebben van een huis, het krijgen van kinderen en het opbouwen van rijkdom precies dat: een droom. Terwijl de stemmen luider worden om de schuld te geven in de steeds meer geglobaliseerde wereld, wordt zelden besproken dat de nieuwste ontwikkelingen meer het resultaat zijn van de ‘ verstoring van de economische orde’.” zijn. Bureaucraten aan de Sonnemannstrasse 20 in Frankfurt am Main beweren dat ze de Europese economie in eenvoudige modellen kunnen samenvatten – de economie kan zoals gepland worden beïnvloed met richtlijnen en maatregelen. Tijden verlagen de rente met X, Y procentpunten om de economie te stimuleren; een noodprogramma introduceren voor de terugkoop van obligaties – dan komt de welvaart naar ons toe. Deze simplistische – of zelfs naïeve – veronderstelling heeft talloze bijwerkingen. Omdat het markteconomieproces uiteindelijk bestaat uit eindeloze interacties tussen individuen in de samenleving. Niemand, en zeker geen economische formule, kan deze interactie voorspellen en een plan maken voor alle mogelijke uitkomsten. In plaats van duidelijke randvoorwaarden te creëren, Om de goede werking van de economie te waarborgen, overreguleert en verstoort de ECB ons markteconomieproces. Het is de Europese Centrale Bank (ECB) en haar uiterst soepele monetaire beleid die leiden tot “toenemende sociale en politieke spanningen ” , zei prof. dr. Schnabl , hoofd van het Instituut voor economisch beleid aan de Universiteit van Leipzig. Omdat het Europese monetaire beleid een aanjager van ongelijkheid is – met een aantal bijwerkingen die onze jongere generatie het meest treffen.

Het aantal particuliere investeerders in Duitsland blijft een van de laagste in Europa. De Duitse middenklasse blijft afhankelijk van spaarrekeningen . Maar dankzij de lage rentetarieven, inflatie en andere vergoedingen zien Duitse spaarders vaak een devaluatie van hun spaargeld, als waardestijging. Alleen mensen die aandelen en onroerend goed bezitten, kunnen hiervan profiteren, en de meesten behoren tot de rijke klassen. Het kunstmatige rentebeleid moet ervoor zorgen dat de burger minder spaart, maar meer consumeert. In een gezonde economie neemt de consumptie af naarmate de besparingen toenemen – dus een lagere rente duidt op een toename van de besparingen (en dus een hogere consumptie in de toekomst). Het lage rentebeleid van de ECB verstoort echter de rente, een marktfenomeen dat eigenlijk als informatiedrager voor de economie zou moeten dienen. Het lage rentebeleid geeft dus de verkeerde signalen af ​​aan de economie; de renteverlaging is niet gebaseerd op een verhoging van de besparingen, maar op een besluit van de ECB.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Californië heeft een groot daklozen probleem

Het goedkope geld behoedt banken en bedrijven voor faillissementen en voorkomt zo mogelijke bankcrises en werkloosheid. De ECB hoopt dat de lage rente de groei en investeringen op gang zal houden. Dit heeft echter een impact op de productiviteit – aangezien banken heel gemakkelijk leningen verstrekken, verdwijnt de productiviteitsdruk op bedrijven (ze kunnen indien nodig gemakkelijk toegang krijgen tot de leningen). Dit leidt tot een verkeerde allocatie van middelen: grote, onproductieve bedrijven worden gefinancierd in plaats van kleine, wendbare en nieuwe bedrijven. Als gevolg hiervan worden banken en bedrijven uiteindelijk zombified .

Andere gevolgen van goedkoop geld zijn terug te vinden in de vastgoedprijzen. Door de kunstmatige hausse stijgen de vastgoedprijzen, wat op zijn beurt weer speculanten aantrekt. En wie een hogere prijs heeft betaald voor een woning, verwacht ook hogere huurinkomsten. De groep die het meest lijdt, is weer de jonge generatie die naar de grote steden trekt om te studeren en te werken. Zelfs als de vastgoedprijzen weer zouden dalen, hoeven de huren niet per se ook te dalen, zoals Japan bijvoorbeeld laat zien:

“In Japan […] zijn de huizenprijzen in 2013 met 44 procent gedaald. De huren, die zelden dalen, zijn tussen 1998 en 2013 met 4 procent gedaald ”, schrijft prof. Dr. Schnabl .

Terwijl de oude generatie dacht dat het mogelijk was om hun eigen huis te financieren, kunnen jongeren het niet langer betalen – met stijgende vastgoedprijzen en huurprijzen wordt de beslissing om een ​​gezin te stichten steeds moeilijker. De zombificatie van de economie heeft invloed op de productiviteit, en dit heeft een directe invloed op toekomstige lonen. Helaas beschouwt de meerderheid van de mensen deze situatie als een mislukking van het markteconomieproces, en niet als een kunstmatige verstoring die door de banken wordt veroorzaakt. Zoals we in Berlijn al moesten meemaken, leidt dit tot een verdere verdeeldheid in de samenleving. Eigendom wordt aangevochten en de grondwet wordt vertrapt. Maar niemand trekt de bevoegdheden van de ECB in twijfel.

We leven in het beste tijdperk in de menselijke geschiedenis, technologische en medische vooruitgang maken ons leven gemakkelijker en brengen mensen dichter bij elkaar. Ondanks het feit dat de vrijemarkteconomie miljoenen mensen uit de armoede heeft gehaaldheeft ertoe geleid dat steeds meer jonge mensen bang zijn voor hun toekomst en de mogelijkheid om hun dromen te realiseren. Hoewel concurrentie ons enorme voordelen heeft gebracht, zoals lagere prijzen voor medicijnen, koelkasten of supercomputers die in onze portemonnee passen, wordt het steeds moeilijker om de levensstandaard van de vorige generatie op andere gebieden, zoals onroerend goed of het creëren van rijkdom, te handhaven – de gebieden van alle plaatsen die het meest te lijden hebben onder overheidsingrijpen. Risico’s nemen, ondernemerschap en innovatie moeten opnieuw lonen. Er zijn geen nieuwe prikkels nodig, maar wel het wegnemen van obstakels. De staat kan niet langer de meest aantrekkelijke werkgever zijn.

Gelukkig kent menselijke innovatie geen grenzen. Terwijl de ECB de gelddrukmachine warm houdt en onze toekomst in gevaar brengt, duiken er voortdurend nieuwe alternatieven op die het geldmonopolie in twijfel trekken. Cryptocurrencies zoals Bitcoin kunnen ons in de nabije toekomst een alternatief bieden voor de verzwakte staatsvaluta ‘s . Europa heeft meer concurrentie nodig, en dat zou ook voor de munt moeten gelden. En misschien – heel misschien – zou de discussie over de afschaffing van de ECB ( EINDE DE ECB! ) Zijn welverdiende plaats in het publieke discours moeten innemen .Lees ook:  Agressieve migranten: de reguliere media zullen u deze foto's nooit laten zien

Comments

comments