Matthijs, hengelend naar de emotie, ving meestal bot bij Máxima

Matthijs, hengelend naar de emotie, ving meestal bot bij Máxima

18 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Leuke vrouw, die Máxima. Zelfbewust, verstandig, niet voor één Matthijs van Nieuwkerk te vangen. De koningin is zichzelf en ze begrijpt wat haar rol is. In Nederland, in het staatsbestel en ook in een als interview vermomd verjaardagsgesprek.

Vijftig jaar werd ze en dus liet de koningin van Nederland zich strikken voor een ontmoeting met de voormalige koning van vooravond. Van Nieuwkerk kan nogal ronken, het is bekend. En ook maandagavond sprak hij weer regelmatig over Máxima in relatie tot zichzelf. Opzichtig bewonderen, doordraven, driedubbele bijzinnen in vragen waarvan de pointe allang en breed duidelijk is: Van Nieuwkerk is er groot mee geworden, dit is waar hij goed in is.

Koningin Máxima kan Van Nieuwkerk wel aan, als je het zo zou willen zien. Precies genoeg gaf ze van zichzelf bloot om het interview interessant te houden, om de kijker het gevoel te geven te kijken naar meer dan domweg communicatie. Maar, Lips kan niet anders zeggen, veel meer dan dat was het niet. Van Nieuwkerk, hengelend naar de emotie, ving meestal bot.

Gevoeligheden werden het grootste deel van het gesprek zorgvuldig vermeden. Alleen toen Van Nieuwkerk over de populariteitscijfers begon, ‘een klif die we samen moeten omzeilen’, sprak de lichaamstaal van de koningin boekdelen. Ze had al sorry gezegd, noemde het nu een inschattingsfout, maar benadrukte meer dan eens dat het natuurlijk wel mocht, die vakantie naar Griekenland middenin een pandemie. “Maar het was niet solidair.”

Lees ook:  Prominente CDA’er klapt uit de school over zo stoned als een garnaal zijnde prinses Mabel die slaapkamer Mark Rutte wilde binnendringen

Toen Van Nieuwkerk vervolgens met frisse tegenzin ook nog over de speedboot van 2 miljoen euro begon, was Máxima er wel een beetje klaar mee. Wat moeten we daarvan denken? “We moeten naar de toekomst kijken,” zei Máxima.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenEen historisch interview is het niet geworden, tenminste niet als het aan Lips ligt. Maar toch heeft hij er met plezier naar gekeken, zo is Lips dan ook weer wel.

Interview met jarige koningin Máxima trekt 3,2 miljoen kijkers

Naar het interview ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van koningin Máxima op NPO 1 hebben maandagavond 3,2 miljoen mensen gekeken. Presentator Matthijs van Nieuwkerk sprak haar op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. In de daglijst van de Stichting KijkOnderzoek (SKO) staat het verjaardagsgesprek op de eerste plek.

De vorstin sprak met Van Nieuwkerk uitgebreid over haar man en hun drie dochters, haar werk voor de Verenigde Naties en het Oranje Fonds. Maar ook gevoelige onderwerpen zoals de zelfmoord van haar jongere zus Inés en de aanschaf van een dure speedboot kwamen aan de orde. De vanwege de coronamaatregelen omstreden reis van haar gezin naar Griekenland noemde ze een inschattingsfout. “Het mocht, maar het was alleen niet solidair”, zei de vorstin.

De tweede aflevering van Dionne dichtbij Máxima staat met ruim 1,6 miljoen kijkers op de derde plaats van de kijkcijferlijst. Tussen de twee programma’s rond Máxima in staat het NOS Journaal van 20.00 uur met 2,3 miljoen tv-kijkers.

Zondagavond werd de muzikale show Koningin Máxima, een leven vol muziek (NPO 1) door ruim 1,4 miljoen tv-kijkers gevolgd.Lees ook:  Koninklijk Huis betrokken bij zaak Transavia-piloot Julio Poch?

Comments

comments