Tijd om de stilte over de kernwapens van Israël te beëindigen

Tijd om de stilte over de kernwapens van Israël te beëindigen

20 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Hoewel het grote arsenaal aan kernwapens van Israël van elke discussie is uitgesloten, wakkert de regering de verdenking aan van het nucleaire energieprogramma van Iran, schrijft Mehrnaz Shahabi.

Door Mehrnaz SHAHABI (bovenstaande foto Luchtafweergeschut bewaakt de nucleaire faciliteit van Iran in Natanz in 2006. (Hamed Sabre, CC BY 2.0, Wikimedia Commons)

De aanval op de nucleaire verrijkingsfabriek van Natanz in Iran, op 11 april, gericht op ondergrondse centrifuges die onder (IAEA-) veiligheidscontroles opereren  , was een daad van nucleaire terreur met het potentieel om vele duizenden mensen te doden en schade toe te brengen en het milieu onherstelbaar te besmetten.

Hoewel Israël de verantwoordelijkheid niet heeft bevestigd of ontkend, hebben de media de aanval bijna universeel  aan Israël toegeschreven , daarbij verwijzend naar  hoge Amerikaanse en Israëlische inlichtingenfunctionarissen  die de betrokkenheid van Israël bevestigden.

 Volgens  The Jerusalem Post ,

“Voormalig Mossad-chef Danny Yatom uitte in een interview met Army Radio maandag in een interview met Army Radio zijn bezorgdheid over het lek over de Israëlische betrokkenheid bij de Times en waarschuwde dat dit gevolgen zou kunnen hebben voor de operationele capaciteit van Israël. ‘Als dit inderdaad het resultaat is van een operatie waarbij Israël betrokken is, is dit lek zeer ernstig’, zei Yatom. ‘Het is schadelijk voor de Israëlische belangen en de strijd tegen Iraanse pogingen om kernwapens te verwerven. Er zijn acties die in het duister moeten blijven. ” 

Westerse leden van de VN-Veiligheidsraad en ondertekenaars van het  JCPOA , media-instellingen, experts en mensenrechtenorganisaties, dwz de frontlinie-kruisvaarders tegen “Irans nucleaire dreigingen” en “mensenrechtenschendingen”, hebben deze weerzinwekkende misdaad niet veroordeeld. 

Dit is niet de eerste keer dat Israël zich richt op kerncentrales. Het bombarderen van de Osirak-kernreactor in Irak in 1981 en een vermeende kernbrandstoffabriek in  Deir al-Zour in  Syrië in 2007 waren precedenten.  Sinds 2010 is Israël een moordcampagne op Iraanse wetenschappers begonnen die  gericht was op de civiele nucleaire infrastructuur van Iran. 

In juni 2010 werd de  verrijkingsfabriek van Natanz aangevallen door het  Stuxnet-  virus, een kwaadaardige computerworm, gezamenlijk gemaakt door de VS en Israël – die Natanz binnenkwam met de medewerking van de  Nederlandse inlichtingendienst   – waardoor  de centrifuges versnelden totdat ze uiteenvielen. 

Op 2 juli 2020 veroorzaakte een golf van terroristische aanslagen op de industriële, militaire en nucleaire sites van Iran een bomexplosie een krachtige explosie en brand in de kerncentrale van Natanz, die een groot aantal centrifuges vernietigde.  Mossad-chef, Yossi Cohen, vertelde  The New York Times  dat Israël een bom had laten ontploffen  en dat  Amerikaanse en Israëlische functionarissen de zekerheid hadden uitgesproken dat Israël verantwoordelijk was voor de incidenten op de militaire en nucleaire locaties. 

Al deze Israëlische agressie, met mogelijk catastrofale gevolgen voor de mens en het milieu, en die duidelijk in strijd zijn met het internationaal recht en het VN-Handvest, zijn volledig straffeloos beantwoord, vaak met de verklaarde rationele dat Israël probeert Iran en andere landen in het Midden-Oosten te stoppen. landen van het ontwikkelen van kernwapens.

Israël, dat jarenlang de paniekzaaierij en verzinsels tegen Irans civiele nucleaire programma heeft geleid en actief de nucleaire deal van 2015 heeft gesaboteerd, is het ENIGE land in het Midden-Oosten dat over kernwapens beschikt. 

Israël heeft onvermurwbaar geweigerd om toe te treden tot het non-proliferatieverdrag (NPV). Evenmin heeft het het Verdrag inzake biologische wapens ondertekend en geratificeerd, noch het Verdrag inzake chemische wapens geratificeerd.

Gestart een halve eeuw geleden

Het Israëlische kernwapenprogramma begon in de jaren vijftig, bijgestaan ​​door de Fransen  die hielpen bij de bouw van de Dimona-kernreactor en de geheime opwerkingsfabriek voor het scheiden van plutonium uit verbruikte reactorbrandstof. Het programma versnelde in de nasleep van de oorlog van 1967.  Julian Borger in  The Guardian  op 15 januari 2014, gaf een waardevol overzicht van   ‘ De waarheid over Israëls geheime nucleaire arsenaal ‘, waarin hij uitlegde hoe  ‘Israëlische agenten belast met het kopen van splijtbaar materiaal en de modernste technologie hun weg vonden in enkele van de meest gevoelige industriële vestigingen ter wereld. “

Israëls diefstal en geheime verwerving van materiaal en expertise voor zijn kernkoppen door een geavanceerde spionagetroep genaamd Lakam (acroniem voor Science Liaison Bureau), hoewel ruimschoots gedocumenteerd, blijft een publiek geheim. Dezelfde landen die in het geheim Israëls illegale handel in nucleair materiaal en technologie verkochten of er een oogje dichtknijpen – de VS, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk en zelfs Noorwegen – zijn nu de meest fervente protagonisten tegen het Iraanse nucleaire nucleaire programma en blijven een oogje dichtknijpen. oog voor Israëls nucleaire terreur. Borger schrijft:

In 1968 vertelde de CIA-directeur Richard Helms president Johnson dat Israël er inderdaad in was geslaagd kernwapens te bouwen en dat de luchtmacht sorties had uitgevoerd om te oefenen met het laten vallen ervan. … Op een bijeenkomst in 1976…. de plaatsvervangend directeur van de CIA, Carl Duckett, informeerde een tiental functionarissen van de Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission dat de dienst vermoedde dat een deel van de splijtstof in de bommen van Israël wapen-uranium was dat onder Amerika’s neus was gestolen uit een verwerkingsfabriek in Pennsylvania. “

Niet alleen ging er een alarmerende hoeveelheid splijtstof verloren bij het bedrijf, Nuclear Materials and Equipment Corporation (Numec), maar het was ook bezocht door een echte wie-is-wie van de Israëlische inlichtingendienst, waaronder Rafael Eitan, die door het bedrijf werd beschreven als een Israëliër. “chemicus” van het ministerie van defensie, maar in feite een topagent van de Mossad die later Lakam ging leiden. …

Op 22 september 1979 ontdekte een Amerikaanse satelliet, Vela 6911, de dubbele flits die typerend is voor een kernwapenproef voor de kust van Zuid-Afrika. Leonard Weiss, een wiskundige en een expert op het gebied van nucleaire proliferatie, werkte op dat moment als adviseur van de Senaat en nadat hij over het incident was ingelicht door Amerikaanse inlichtingendiensten en de kernwapenlaboratoria van het land, raakte hij ervan overtuigd dat een nucleaire test in strijd was met de Er had een beperkt testverbodverdrag plaatsgevonden. …  Israëlische bronnen vertelden [Seymour] Hersh dat de flits die werd opgevangen door de Vela-satelliet eigenlijk de derde was van een reeks kernproeven in de Indische Oceaan die Israël uitvoerde in samenwerking met Zuid-Afrika. “

Mordechai Vanunu, die in de jaren zeventig als ingenieur in het geheime Negev Nuclear Research Centre bij Dimona had gewerkt, tijdens een reis naar Londen in september 1986,  fluitte de  Sunday Times- journalist Peter Hounam en onthulde 57 heimelijk genomen foto’s en  een gedetailleerd beschrijving  van zijn kennis van het Israëlische kernwapenprogramma, inclusief de scheiding van lithium-6  nodig voor de productie van  tritium,  een essentieel ingrediënt van kernfusiebommen met fusie. Op basis van de door Vanunu verstrekte informatie was het mogelijk om te schatten dat  Israël voldoende plutonium had voor ongeveer 150 kernwapens . 

Vanunu’s onthullingen werden  in oktober 1986 gepubliceerd door  The Sunday Times . Vanunu werd door Mossad-agenten naar Rome gelokt, ontvoerd en op 30 september 1986 naar Israël gebracht.  

Vanunu werd veroordeeld voor spionage en verraad en zat 18 jaar in eenzame gevangenis. Zijn vrijlating op  21 april 2004 heeft Vanunu ervan weerhouden om met journalisten te spreken, Israël te verlaten of naar de Westelijke Jordaanoever te reizen. Vijfendertig jaar na zijn eerste gevangenschap blijven herhaalde hoorzittingen beslissen dat hij gebonden is aan de voorwaarden van zijn vrijlating, niet in staat Israël te verlaten of met journalisten te praten vanwege zijn bezit van geheimen en gevoelige informatie die gevaarlijk zijn voor de veiligheid van de Israëlische staat. 

Iran daarentegen is al lang lid van het NPV. Ondanks een vroege geschiedenis van geheime activiteiten in de jaren negentig om de hardhandige belemmeringen van de VS voor de legitieme aankopen en contracten van Iran voor zijn nieuw ontwikkelde civiele kernenergieprogramma te vermijden, is er geen geloofwaardig bewijs voor een wapendimensie van het nucleaire programma van Iran. . 

Historicus en onderzoeksjournalist Gareth Porter, in zijn baanbrekende boek,  Manufactured Crisis: The Untold Story of the Iran Nuclear Scare   (2014), beargumenteert uitvoerig  hoe wat wordt aangehaald als bewijs van Irans kernwapenambities, zoals de vermeende gesmokkelde laptop en de Parchin-testkamer. , werden verzonnen door Israël en de VS om de gefabriceerde crisis  rond het nucleaire programma van Iran te creëren  

Geschiedenis van samenwerking en concessies

Iran heeft volledig samengewerkt met het IAEA en het Westen om elke bezorgdheid over het nucleaire energieprogramma van Iran weg te nemen en deze pogingen tot transparantie en het opbouwen van vertrouwen zijn door de VS onder druk van Israël gedwarsboomd.  

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Hoe Bolsonaro de exploitatie van Brazilië op lokaal en internationaal niveau handhaaft

In 2002 ‘onthulde’ de National Council of Resistance of Modjahedin-e-Khalgh (MEK), die tot 28 september 2012 op de terroristenlijst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stond, aan het IAEA het bestaan ​​van twee nucleaire sites: Natanz uranium verrijkingsinstallatie en Arak’s zwaarwaterreactor, beide nog in aanbouw. Echter,  werd Iran niet verplicht om inspectie toe te staan of zelfs de IAEA op de hoogte  van het bestaan van deze faciliteiten tot zes maanden vóór de invoering van nucleair materiaal. Iran heeft de in 1992 ingevoerde nieuwe veiligheidscontroleovereenkomst niet ondertekend.

Zoals de Campaign Against Sanctions and Military Intervention in Iran ( CASMII ) verdere kronieken documenteert,

Om het vertrouwen in haar nucleaire programma te vergroten tijdens de twee jaar van onderhandelen met de EU3 (Frankrijk, VK, Duitsland), heeft de Iraanse regering vrijwillig haar nucleaire verrijkingsprogramma opgeschort en in december 2003 ook vrijwillig het aanvullend protocol van de IAEA geïmplementeerd voor meer ingrijpende inspecties tot februari 2006, toen onder druk van de VS het dossier van Iran werd gerapporteerd aan de VN-Veiligheidsraad. “

Iran “bood aan om dit opnieuw te implementeren onder voorbehoud van teruggave van zijn nucleaire dossier van de Veiligheidsraad aan het IAEA”, zegt het document . Het gaat verder:

“Iran heeft westerse bedrijven uitgenodigd om het civiele nucleaire programma van Iran te ontwikkelen. Dergelijke joint ventures zouden de beste zekerheid bieden dat het verrijkte uranium niet naar een wapenprogramma zou worden omgeleid. …. maar de VS en hun bondgenoten hebben het aanbod van Iran afgewezen. “

De nucleaire ruilovereenkomst (Overeenkomst van Teheran), tot stand gekomen door Turkije en Brazilië in 2010, volgens welke Teheran ermee instemde om 1200 kg van zijn laagverrijkte uranium te ruilen met uraniumstaven die al tot 20 procent waren verrijkt voor de behandeling van kanker, was een enorm compromis van de kant van Iran. , opnieuw afgewezen door de VS.

In september 2011, toen de Iraanse president Mahmoud Ahmadi-Nejad, spreken tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, kondigde Iran bereidheid om de verrijking van uranium op te schorten tot het hogere percentage van 20 procent als het Westen voorzien Iran uranium staven verrijkt tot dat niveau  “Als zij geef ons de 20 procent  (verrijkte)  brandstof, dan stoppen we onmiddellijk 20 procent  (verrijking), ”zei hij.

Ook dit aanbod werd door de regering-Obama genegeerd  Op 1 januari 2012 kondigde Iran de binnenlandse tests en productie aan van zijn eerste splijtstofstaven voor de onderzoeksreactor van Teheran.

Gezamenlijk alomvattend actieplan (JCPOA)

Na twee jaar van uitgebreide onderhandelingen bereikten Iran en de leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland in 2015 een tijdgebonden akkoord, dat zwaar – en zeer controversieel in Iran – het Iraanse nucleaire nucleaire programma aan banden legde en het onder de strengste inspecties in de geschiedenis van Iran plaatste. het Internationaal Atoomenergieagentschap, in ruil voor het opheffen van de sancties van de Veiligheidsraad, de VS en de Europese Unie en het erkennen van het recht van Iran op verrijking.

In het licht van krachtige patriottische gevoelens van veel Iraniërs, accepteerde Iran ook de indringende inspecties van het aanvullend protocol, dat toegang zou geven tot alle locaties, inclusief militaire locaties, mocht het IAEA bewijzen van  verdachte nucleair-gerelateerde activiteiten 

Deze concessie wordt, gezien de omstandigheden van de militaire belegering van het land en de nieuwe ervaringen van de agressieve bombardementen op de militaire en kritieke infrastructuur van Irak en Libië, door veel Iraniërs als een gevaarlijke koloniale oplegging ervaren onder omstandigheden waarin de andere partijen bij de Duitsland uitgezonderd, zijn allemaal nucleair bewapend, net als Israël, de belangrijkste regionale tegenstander van Iran.

Hoewel zijn grote arsenaal aan kernwapens vrijgesteld is van enige discussie en vragen, drijft Israël de verdenking en de crisis rond het nucleaire energieprogramma van Iran aan. Volgens  Kelsey Davenport, directeur non-proliferatiebeleid bij de Arms Control Association, “is Iran een uniek geval omdat sommige belangrijke locaties  24 uur per dag worden bewaakt  en inspectieteams voortdurend in Iran zijn om te controleren of het aan de overeenkomst voldoet. “

Alle IAEA-rapporten in het kader van de nucleaire deal, van 2016 tot september 2019, bevestigden dat Iran zijn verplichtingen volledig nakomt. De VS hebben echter vanaf het begin, onder druk van Israël en Saoedi-Arabië, een effectieve opheffing van sancties, met name financiële en bancaire sancties, belemmerd en hebben hun Europese bondgenoten verhinderd om handel te drijven en te investeren in Iran door  een klimaat van onzekerheid en angst te creëren. van secundaire sancties .

De VS hebben in februari 2016 onderdanen van landen die onder de Visa Waiver Program Act vallen, belet de VS binnen te komen zonder visum als ze   na 1 maart 2011 naar Iran waren gereisd . Ook dubbele onderdanen van VWP en Iran werden uitgesloten.

De aankondiging van voormalig president Donald Trump op 8 mei 2018 van de terugtrekking van de VS uit het JCPOA en het opleggen van het “hoogste niveau van economische sancties” aan Iran, werd gevolgd door de toespraak van toenmalig staatssecretaris Mike Pompeo tot de Heritage Foundation in mei. 21  die een “Nieuwe Iran-strategie” presenteert  .

In zijn typische, opgeblazen, bullish stijl presenteerde Pompeo Iran zijn ‘voorwaarden voor overgave’ in de vorm van 12 eisen, waaronder: het stoppen van verrijking en het sluiten van de zwaarwaterreactor van Iran, waardoor ongekwalificeerde toegang tot alle locaties in het land, het stopzetten van het conventionele programma voor defensieve raketten van Iran en het beëindigen van de steun aan strategische regionale bondgenoten die van vitaal belang zijn voor de veiligheid en de nationale en regionale identiteit van Iran. 

Irans reactie op dit beleid van “maximale druk” was om al zijn verplichtingen onder het JCPOA nog een jaar na te komen. Op de verjaardag van de terugtrekking van de VS uit de deal, in mei 2019, stelde Iran een ultimatum dat, tenzij andere ondertekenaars hun agressieve niet-naleving ongedaan maakten  , Iran gebruik zou maken van zijn recht op grond van de artikelen 29 en 37 van het  JCPOA om zich geheel of gedeeltelijk terug te trekken. van zijn toezeggingen in het kader van de deal, en op 1 juli 2019 begon Iran met zijn geleidelijke terugtrekkingen. 

De moord op 3 januari 2020 op de gerespecteerde generaal Qasem Soleimani van Iran, het hoofd van de Qods-strijdmacht die in de voorhoede staat van de strijd tegen ISIS, heeft geleid tot een massale mobilisatie van verdriet en woede van enkele miljoenen in Iran en de hele regio. Het heeft onbedoelde gevolgen gehad voor de daders. Het heeft een meer vastberaden verzet tegen de koloniale overheersing en het dominante koloniale discours gekristalliseerd – een discours dat, ondanks de fluwelen handschoenen, is doorgegaan in de regering van Joe Biden.

De nieuwe regering heeft de voorwaarden van Pompeo voor de overgave van Iran herhaald en de vervulling van zijn verplichtingen, dwz de opheffing van sancties, afhankelijk gesteld van het opgeven van zijn programma voor defensieve raketten, zijn vitale regionale allianties en het verlengen van het tijdsbestek en de verplichtingen van Iran onder het JCPOA.  Het antwoord van Iran was om te weigeren enige eisen te accepteren en aan te dringen op de geverifieerde, volledige opheffing van alle sancties. Geworteld in dit opkomende en groeiende nationale bewustzijn is een stemming zonder compromissen, loze beloften of neokoloniale bedreigingen. 

De reactie van Iran op de nucleaire terreur van Israël op 11 april, die bedoeld was om elke mogelijkheid van de heropleving van de JCPOA die niet voldoet aan de eisen van Israël, te ondermijnen, was het verhogen van het verrijkingsniveau in Natanz tot 60 procent. Dit weerspiegelt het zeer krachtige effect van de golf van antikoloniaal bewustzijn en verzet, die niet in de stemming is voor een ongelijk compromis en begrijpt dat een sterke hefboom het noodzakelijke ingrediënt is bij onderhandelingen, evenals dat een meer gelijkwaardige machtsverhoudingen de enige effectieve garantie voor zelfverdediging.

Op 28 april herhaalde de Israëlische minister van inlichtingen, Eli Cohen, de Israëlische dreiging dat als de VS opnieuw het JCPOA zou betreden en de sancties tegen Iran zou opheffen, Israël de kerncentrales van Iran  zou raken  met langeafstandsraketten. Ook deze dreiging werd beantwoord met stilzwijgende instemming van de kant van de VS en hun westerse bondgenoten, dezelfde soort stilte die is opgetreden bij Israëls voortdurende daden van etnische zuivering, apartheid, sloop van huizen, bouw van nederzettingen, administratieve detentie van kinderen, blokkade van Gaza, gebruik van fosforbommen, overstromingen en vervuiling van landbouwgrond,   overvallen van de Al-Aqsa-moskee in de heilige maand Ramadan, het in  brand steken van bomen en landbouwgewassen  en het  bombarderen van flatgebouwen in de belegerde Gazastrook.  

Israëls vrije vergunning om straffeloos te handelen, glijdt snel af in oorlog. Alleen dwazen zouden geloven dat het aanvallen van Irans verrijkingsfabrieken, zijn kritieke infrastructuur, scheepvaart en wetenschappelijk en militair personeel onbeantwoord zou blijven en niet zou kunnen uitmonden in een destructieve regionale oorlog met mondiale gevolgen, waarvan het gebruik van kernwapens niet kan worden uitgesloten. .

De ernst van wat er op het spel staat, vereist actie. De enige mogelijke weg om een ​​catastrofale oorlog te vermijden en een rechtvaardige vrede in het Midden-Oosten te bereiken, is in eerste instantie de eis dat Israël zijn kernwapens ontwapent en zijn nucleaire faciliteiten onder dezelfde controle plaatst als van Iran wordt geëist. Dat zou in overeenstemming zijn met het al lang bestaande doel,  gesteund  door de VN-Veiligheidsraad, van een kernwapenvrij Midden-Oosten.Lees ook:  Biden: Stop met verstandig te zijn

Comments

comments