Bitcoin in zwaar weer

Bitcoin in zwaar weer

21 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Terwijl de bitcoin gisteren in een week tijd met 34 procent crashte, dringt het Amerikaanse congreslid Ted Budd er bij de banktoezichthouder op aan om méér Crypto National Bank-charters goed te keuren.

Gisteren maakte de bitcoin duidelijk (voor wie dat nog niet wist) dat het zeker geen stabiele valuta is die kan worden gebruikt om voor producten of diensten te betalen. Het bitcoin-futurescontract van de huidige maand bij de CME schommelde tussen een dieptepunt van $ 30.250 en een hoogste punt van $ 43.530 – een verschil van $ 13.280 in één handelssessie. Vanaf het hoogste punt in de loop van woensdag 12 mei van $ 58.140 tot het einde een week later op woensdag 19 mei, had bitcoin 34 procent van zijn waarde verloren.

Zoals we vaker op onze site hebben uitgelegd denken enkele van de slimste geesten in de investeringsgemeenschap dat de bitcoin erg slecht is voor (in dit geval) de VS. Eén van de meest iconische investeerders in Amerika, Warren Buffet, verklaarde in mei 2018 dat de bitcoin “waarschijnlijk rattengif in het kwadraat” is. In januari van hetzelfde jaar vertelde Buffet bij de zender CNBC in een interview: “In termen van cryptocurrencies kan ik over het algemeen met bijna zekerheid zeggen dat ze tot een slecht einde zullen komen.”

Eveneens in 2018 schreef Bill Harris, de voormalige CEO van Intuit en PayPal, een gedetailleerde kritiek op bitcoin voor Vox, onder de kop: “Bitcoin is de grootste zwendel in de geschiedenis.”

In juli 2019 bood de bekende professor en econoom Nouriel Roubini deze analyse van de bitcoin en cryptocurrencies aan in een Bloomberg News-interview: “Het is geen betaalmiddel, niemand, zelfs deze blockchain-conferentie niet, accepteert Bitcoin voor het betalen van conferentiekosten, omdat je met Bitcoin maar vijf transacties per seconde kunt doen..

Met het Visa-systeem kun je 25.000 transacties per seconde doen… de onzin van crypto. Het is een mislukking. Niemand gebruikt het voor transacties. Het verhandelt de ene sh*tcoin voor de andere sh*tcoin. Dat is de hele handel van valuta in de ruimte waar sprake is van prijsmanipulatie, bedrog, witwassen, pompen en dumpen (pump and dump), frontrunning. Het is gewoon een grote criminele zwendel en niets anders.”

Lees ook:  China virustol stijgt als gevolg van overschakeling naar nieuwe methodiek

Niets van die gezonde logica lijkt doorgedrongen te zijn bij het Amerikaanse congreslid Ted Budd, die het 13e congresdistrict van North Carolina vertegenwoordigt. Tijdens een hoorzitting van het House Financial Services Committee gisteren, die werd gehouden om getuigenis af te nemen van en vragen te stellen aan bankregelgevers, klonk Budd als een lobbyist voor de crypto-industrie. De uitwisseling verliep als volgt met het nieuw aangestelde waarnemend hoofd van het Office of the Comptroller of the Currency (OCC), Michael Hsu:

Budd: “Comptroller Hsu, de OCC heeft een aantal aanvragen ontvangen van crypto-trustbanken, en na voorwaardelijke goedkeuring van drie – ik geloof dat het er drie zijn, u kunt me daarop corrigeren als het een ander aantal is – ik denk dat het Anchorage, Protego, en Paxos zijn. Wat is het tijdschema voor het goedkeuren van de resterende charters die er zijn?”

Hsu: “Ik weet het tijdschema op dit moment niet. Het wordt beoordeeld. Het wordt besproken. Ik ben er net. Dit is mijn tiende dag geloof ik. We hebben dit in de pijplijn om naar te kijken. We gaan het niet overhaast behandelen. Dat kan ik u vertellen…”

Budd: “Ik blijf graag met u daarover in contact…”

Budd vroeg ook specifiek naar Figure Technologies en diens verzoek om een bankcharter. Alsof hij één van de interne advocaten van Figure was, zei Budd dat aangezien Figure van plan is deposito’s aan te nemen, er geen probleem mag zijn met de geschillenkwestie over niet-bewaarplichtige bankcharters. Budd vroeg aan Hsu: “Weet u of die aanvraag op koers ligt?”

Hsu antwoordde dat Figure deel uitmaakte van de aanvragen die worden beoordeeld. (Voor onze abonnee’s hebben wij een video over de hoorzitting van gisteren in het Huis van Afgevaardigden beschikbaar.)

In januari heeft de Conferentie van State Bank Supervisors een rechtszaak aangespannen bij de federale districtsrechtbank om te voorkómen dat de OCC een nationaal bankcharter verleent aan Figure Technologies.

Lees ook:  Honger, gederfd inkomen en toegenomen angst: hoe lockdowns van het coronavirus een enorme druk uitoefenen op jonge mensen over de hele wereld

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenFigure Technologies is opgericht door de prominente Fintech-ondernemer Mike Cagney en heeft volgens een persbericht begin dit jaar $ 100 miljoen ontvangen van JPMorgan om jumbo-hypotheken te financieren. Figure merkte toen op dat dit de 5e financieringsfaciliteit is voor de online kredietverstrekker die al ongeveer $ 1,5 miljard heeft onvangen van de oude partner Jeffries en andere bedrijven op Wall Street.

In films zien we altijd dat advocaten klanten adviseren om alle beschuldigingen die tegen hen worden geuit te ontkennen, aangezien er geen bewijs is dat hen impliceert. Dat is wat de CEO van Figure Technologies, die zoals gezegd eerder de CEO van SoFi was, deed toen hij werd geconfronteerd met claims over seksueel misbruik. Medewerkers zeiden dat hij het personeel op kantoor ongepast seksueel gedrag liet vertonen. Hij werd er ook van beschuldigd een relatie te hebben gehad met een ondergeschikte, maar hij ontkende het.
De New York Times schreef er destijds een sappig artikel over (‘It Was a Frat House’: Inside the Sex Scandal That Toppled SoFi’s C.E.O).
Later, nadat hij zijn functie al had neergelegd, bevestigde hij echter dat de beweringen gegrond waren en de voornaamste reden waren waarom hij ontslag nam. Gelukkig voor hem stond zijn vrouw hem bij en hielp zij hem bij het opzetten van Figure Technologies.

Opvallend is dat hij bij zijn nieuwe onderneming nogal wat vrouwen op leidinggevende posities heeft gezet, te beginnen bij zijn vrouw, June Ou, die fungeert als chief technology officer. Officieel is dat niet omdat ze getrouwd is met de oprichter van het bedrijf maar dat ze  gekwalificeerd is. Alana Ackerson, die de vice-president van SoFi was, fungeert nu als Chief People Officer bij Figure, terwijl Cynthia Chen de Chief Risk Officer is. En niet te vergeten: Sara Priola, de General Counsel.

Dat wat betreft Figure Technologies.

Lees ook:  In de Media’ duiken berichten op die suggereren dat ‘derden’ een rol hebben bij het neerhalen van vlucht 752 van Ukraine in Teheran

Budd richtte zijn aandacht vervolgens op Randal Quarles, de vicevoorzitter voor toezicht bij de Federal Reserve. Budd wilde weten of de Fed de cryptobanken die geen deposito’s accepteren, de toegang tot zijn betalingssysteem zou ontzeggen. Budd vroeg wat de basis daarvoor zou zijn.

Quarles zei dat de kwestie openbaar is gemaakt.

Budd’s thuisdistrict in North Carolina ligt meer dan 800 mijl verwijderd van Wall Street en toch, om de een of andere reden, behoren zes van de grootste banken van Wall Street tot de top 50 van donateurs voor zijn campagne 2019-2020 volgens het Center for Responsive Politics. Die banken omvatten (met de donaties): Bank of America Merrill Lynch, $ 16.250; UBS Americas, $ 15.000; Wells Fargo, $ 10.250; Goldman Sachs, $ 10.000; Morgan Stanley, $ 10.000; Citigroup, $ 9.500; en Bank of New York Mellon, $ 9.000.  N.B.: Het geld komt niet van de bank zelf, maar van hun werknemers en/of hun familieleden en/of haar politiek actiecomité (Political Action Committee).

Op 28 april kondigde Budd zijn kandidatuur aan voor de verkiezing van de Senaat in 2022 in North Carolina ter vervanging van de aftredende senator Richard Burr. Die campagne gaat veel geld kosten en Budd voelt blijkbaar aan dat een voorstander van cryptohandel en cryptobanken zijn, een goede positie is om uit te zetten.

Budd heeft ook de neiging om deel te blijven uitmaken van hard rechts binnen de Republikeinse partij. Hij behoorde tot de 147 Republikeinse wetgevers die bezwaar maakten tegen de certificering van verkiezingsstemmen van de presidentsverkiezingen van 2020 nadat een menigte aanhangers van Trump op 6 januari het Capitool had bestormd.

Terwijl Amerikaanse toezichthouders voorzichtig omgaan met crypto-aangelegenheden uit angst om hard rechts onder de Republikeinse wetgevers tegen zich in het harnas te jagen, heeft China ècht lef getoond om het probleem aan te pakken. Dinsdag bracht de People’s Bank of China een verklaring uit waarin werd herhaald dat cryptocurrencies niet als betaalmiddel kunnen worden gebruikt omdat het geen echte valuta zijn.Comments

comments