De “TikTok intifada”

De “TikTok intifada”

21 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Gewoonlijk worstelen Palestijnen en hun bondgenoten om hun verhaal online te laten doorbreken. Niet meer.

Israël heeft ongetwijfeld het militaire voordeel in zijn voortdurende conflict met Hamas. Maar in de strijd om het publieke verhaal van het conflict onder controle te krijgen, lijkt de rand van Israël aan het slippen.

In eerdere conflictronden kon de Israëlische regering vaak profiteren van de veel gebruikte officiële sociale mediakanalen, evenals verklaringen van leiders, om het verhaal in haar voordeel vorm te geven en zichzelf af te schilderen als een natie die ten onrechte wordt aangevallen met de enige. doel om zichzelf te verdedigen.

Maar deze keer hebben Palestijnen die zich uitspreken tegen de Israëlische bezetting en de overweldigende militaire bombardementen op Gaza veel meer succes gehad bij het vertellen van hun kant van het verhaal op sociale media – waardoor de voorsprong van Israël in de strijd om perspectieven werd uitgehold en een enthousiast publiek werd gewonnen in de ONS.

Van het maken van solidariteitsvideo’s op TikTok tot het gebruik van Twitter om internationale protesten te organiseren tot het plaatsen van video’s op Instagram met Israëlische luchtaanvallen op Gaza, Palestijnen en mensen over de hele wereld die sympathie hebben voor hun benarde situatie, hebben van sociale media een centraal wapen gemaakt in de verhalende strijd tegen Israël. Die wapens worden op veel fronten ingezet: verschillende platforms gebruiken om meerdere doelgroepen te bereiken – in de regio en over de hele wereld – terwijl ze ook apps gebruiken om acties onderling te coördineren.

De meerderheid gebruikt het om de beweringen van de Israëlische regering te weerleggen en een pro-Palestijns verhaal te promoten, hoewel sommigen de sociale media prijzen om de acties van Hamas te prijzen.

“Het is net een TikTok-intifada”, zei Michael Bröning, uitvoerend directeur van het kantoor van de Duitse denktank Friedrich-Ebert-Stiftung in New York, waarbij hij de Arabische term gebruikte om eerdere Palestijnse opstanden te beschrijven.

Sociale media speelden een centrale rol in eerdere oorlogen tussen Israël en Gaza, waar clips op YouTube en berichten op Facebook en Twitter bedoeld waren om gebeurtenissen in realtime te rapporteren. Maar door de opkomst van nieuwe platforms zoals Telegram en TikTok hebben meer – en jongere – mensen de mogelijkheid gekregen om online met deze opflakkering bezig te zijn. En nu sociale mediaplatforms een belangrijk bezorgsysteem zijn voor nieuwsconsumptie , kunnen veel van de apps de complexiteit van de regio in realtime ervaren, waarbij ze de gebruikelijke gemakkelijke verhaallijnen vertroebelen.

“Er is een penetratie van het reguliere verhaal”, zei Marwa Fatafta, een in Berlijn gevestigde beleidsanalist bij Al-Shabaka, een op Palestijnen gerichte denktank met het hoofdkantoor in New York City. “Mensen kunnen met hun eigen ogen zien, zonder gecensureerd te worden, wat er van minuut tot minuut gebeurt.”

Maar Palestijnen hebben ook ontdekt dat de verspreiding van sociale media een “tweesnijdend zwaard” is, in de woorden van twee experts. Extreemrechtse Israëlische Joodse bendes hebben naar verluidt aanvallen op Israëlische Arabieren gecoördineerd via de berichten-app Telegram, bijvoorbeeld, en leugens over de Palestijnse “dreiging” die zich wild heeft verspreid op WhatsApp . “Palestijnen komen eraan, ouders beschermen uw kinderen”, stond er in een bericht.

“We krijgen meer ongefilterde perspectieven van de Israëlische kant”, zei Emerson Brooking, een senior fellow bij de denktank van de Atlantic Council in Washington, DC, en co-auteur van LikeWar: The Weaponization of Social Media . Het uiteindelijke resultaat is dat “het niet twee kanten zijn die hun perspectieven presenteren. Het is veel rommeliger en veel minder gecentraliseerd dan voorheen. “

Door die rommeligheid konden Palestijnse stemmen en hun verhalen tijdens de crisis naar boven komen, terwijl het gebruikelijke monopolie van de Israëlische regering op het berichtenverkeer verzwakte. Het is een troef die de Palestijnen niet willen verliezen.

‘Wij zijn de zwakken. Sociale media – onze camera’s en onze video’s – is een van de weinige middelen die we hebben. Ze hebben de wapens en de wetten en de infrastructuur ”, zegt Inès Abdel Razek, directeur van de belangenbehartiging van het Palestijnse Instituut voor Publieke Diplomatie. “Palestijnen willen gewoon uitleggen waarom dit gebeurt en contextualiseren.”

Palestijnen winnen de online oorlog tegen de Israëlische regering

Het online activisme van Mohammed El-Kurd , wiens familie in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem op het punt staat uit hun huis te worden gezet door rechtse Israëlische kolonistenorganisaties, maakte hem meteen een beroemdheid. Als dichter gebruikte hij zijn faciliteit met woorden en sociale media – namelijk Instagram – om zijn zaak tegen de Israëlische bezetting en voor de inwoners van zijn gebied te verdedigen.

Nu vragen nieuwsorganisaties over de hele wereld hem om interviews, waardoor hij een platform krijgt om zijn zaak te verdedigen – en die van de Palestijnen in het algemeen.

“Het is niet echt een uitzetting, het is een gedwongen etnische verplaatsing, om precies te zijn, want een uitzetting impliceert wettelijke autoriteit”, vertelde hij vorige week aan CNN , waarin hij de poging beschreef om zijn familie uit hun huis in Sheikh Jarrah te verdrijven. “Hoewel de Israëlische bezetting volgens internationaal recht geen legitieme jurisdictie heeft over de oostelijke delen van bezet Jeruzalem, impliceert dit ook de aanwezigheid van een huisbaas.”

De dag na zijn interview verwijderden Israëlische troepen hem uit Sheikh Jarrah – een moment vastgelegd op sociale media .

Jalal on Twitter: “Sheikhb Jarrah resident @m7mdkurd was just attacked and kicked out of his entire neighbourhood by Israeli forces! pic.twitter.com/8IY0KblCh8 / Twitter”

Sheikhb Jarrah resident @m7mdkurd was just attacked and kicked out of his entire neighbourhood by Israeli forces! pic.twitter.com/8IY0KblCh8

De wrok van de Israëlische autoriteiten kan zijn voortgekomen uit het feit dat El-Kurd erin is geslaagd om het Palestijnse standpunt over een gevoelige kwestie te distilleren in de Amerikaanse media, waar de Palestijnse benarde situatie minder vaak wordt gehoord dan de Israëlische.

Ondertussen blijven Palestijnen in Gaza video’s uploaden die hun ervaringen onder bombardementen laten zien. Een TikTok-video van vorige week, die meer dan 4 miljoen keer is “geliked”, toont naar verluidt Gazanen die na een luchtaanval rennen. Een andere populaire TikTok-video bevatte beelden van huilende Palestijnse kinderen en de vernietiging van een hoogbouw na een Israëlische aanval.

No Title

No Description

Het zijn echter niet alleen beelden van lijden die de op Palestijnen gerichte TikTok domineren. Beautybloggers zoals Miryam Beauty plaatsen video’s waarin ze hun gezicht schilderen in de kleuren van de Palestijnse vlag, een manier om steun voor die zaak te tonen zonder een woord te hoeven zeggen.

No Title

No Description

Met deze uploads kunnen Palestijnen die vechten met de politie in Oost-Jeruzalem, de aanvallen van Israël in Gaza weerstaan ​​en het conflict van veraf bekijken om met een gemeenschappelijke stem te spreken. “Het Palestijnse sentiment is gewekt en verenigd”, zei Fatafta. “Er is een nieuw identiteitsgevoel en een nieuw gevoel van begrip en solidariteit met Palestijnen.”

Er is nog een reden voor het Palestijnse succes online, vertelde Thomas Zeitzoff van de Amerikaanse Universiteit me, namelijk dat hun benarde situatie tegen staatsgeweld velen in de VS doet denken aan de Black Lives Matter-beweging. Dat heeft progressieven in het Congres bijvoorbeeld ertoe gebracht om wat ze online zien expliciet te koppelen aan de strijd voor raciale gerechtigheid thuis .

“We moeten erkennen dat Palestijnse rechten ertoe doen. Palestijnse levens zijn belangrijk ”, schreef senator Bernie Sanders (I-VT) vorige week in de New York Times .

Beroemdheden, die de neiging hebben gevoelige mondiale conflicten te vermijden, zijn ook binnengewandeld. Twee van hen zijn Gigi en Bella Hadid, supermodellen met een Palestijnse vader. Gigi plaatste vorige week meer dan 66 miljoen Instagram-volgers op haar: “Je kunt niet kiezen wiens mensenrechten er meer toe doen.”

Het lijkt erop dat beroemdheden en politici de Palestijnse stem verheffen, de kwestie op de markt hebben gebracht. Het Amerikaanse Instagram-account @diet_prada plaatste een cartoon waarin zijn bijna 3 miljoen volgers werden gevraagd “Sta achter de onderdrukten” – en noemde Israëli’s de “onderdrukkers”.

Dat verhaal moet natuurlijk nog steeds concurreren met pro-Israëlische inhoud op sociale mediaplatforms. Het probleem voor Israël is dat, als het gaat om officiële regeringsverslagen, pogingen om het gesprek naar de pro-Israëlische kant te sturen, vaak uiteindelijk het tegenovergestelde doen.

Israëls sociale mediaspel is momenteel zwak

Israëlische overheidsaccounts op Twitter, Instagram en elders, die miljoenen volgers hebben, maken het gemakkelijk voor de officiële lijn om een ​​publiek te bereiken. Maar dat is niet altijd een goede zaak.

Neem deze threadpost van het geverifieerde Twitter-account van de staat Israël, dat rijen en rijen met niets anders dan raketemoji’s bevat – 12 volledige tweets waard.

gaza

Als je eenmaal op de bodem van de draad zit, wordt het duidelijk dat de emoji’s bedoeld zijn om alle raketten te vertegenwoordigen die Hamas zonder onderscheid op Israël heeft gelanceerd, waarbij ze de burgers van het land bedreigen en doden.

Israel ישראל on Twitter: “Just to give you all some perspective, these👆are the total amount of rockets shot at Israeli civilians. Each one of these rockets is meant to kill. #IsraelUnderAttack / Twitter”

Just to give you all some perspective, these👆are the total amount of rockets shot at Israeli civilians. Each one of these rockets is meant to kill. #IsraelUnderAttack

Maar temidden van een conflict dat ook een overweldigende Israëlische luchtbombardement op Gaza heeft gezien, zag het officiële Twitter-account van het land niets anders dan rijen en rijen van wat op het eerste gezicht ook heel veel kan lijken op gevechtsvliegtuigen die bij velen de verkeerde snaar hebben geraakt op sociale media, waaronder sommigen die misschien niet de moeite namen om helemaal naar beneden te scrollen naar de tweet met uitleg over de thread.

Anderen maakten eenvoudigweg bezwaar tegen wat leek op een flagrante poging om zich uitsluitend te concentreren op de acties van Hamas zonder enige context. Enkele van de reacties waren brutaal:

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Terwijl de regering-Biden afwacht, neemt het geweld toe in de apartheidsstaat Israël

El Señor Oscuro del Có on Twitter: “Meanwhile in Palestine 💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀👶💀👶💀👶💀👶💀👶💀👶💀👶💀👶💀💀💀💀👶💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀👶💀💀💀👶💀💀💀💀💀💀👶💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀👶💀👶 / Twitter”

Meanwhile in Palestine 💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀👶💀👶💀👶💀👶💀👶💀👶💀👶💀👶💀💀💀💀👶💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀👶💀💀💀👶💀💀💀💀💀💀👶💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀👶💀👶

Het was verre van de eerste keer dat een officieel Israëlisch verslag erin stapte.

Een Instagram-bericht van het officiële account van de Israel Defense Forces toonde twee gestapelde foto’s van een hoog gebouw in Gaza. De eerste, in het Hebreeuws met “Before” gelabeld, toonde dat het gebouw hoog stond. De tweede, met het opschrift ‘After’, toonde het gebouw als een puinhoop. De tekst bij de afbeeldingen prees de “belangrijke prestatie” van de IDF om nog een toren met meerdere verdiepingen in Gaza te vernietigen, waarvan werd gezegd dat deze “werd gebruikt door terroristische organisaties”.

Ook hier, hoewel sommige supporters de post prezen, walgden veel mensen van de opschepperige toon.

Rebecca Fishbein on Twitter: “The IDF turned the bombing of an apartment complex in Gaza into a meme. pic.twitter.com/BI3XcxoSOV / Twitter”

The IDF turned the bombing of an apartment complex in Gaza into a meme. pic.twitter.com/BI3XcxoSOV

“[E] heel vaak denk ik dat er een limiet is aan de pure vreugde die iemand kan ervaren in menselijk lijden, barst de IDF social media manager door,” schreef een Twitter-gebruiker .

En dan is er Gal Gadot , de Israëlische actrice die beroemd is vanwege haar rol als Wonder Woman, die tweette dat hoewel “Israël het verdient om als een vrije en veilige natie te leven, onze buren hetzelfde verdienen.”

Gal Gadot on Twitter: “💔 pic.twitter.com/cLgDdn70No / Twitter”

💔 pic.twitter.com/cLgDdn70No

Gadot schakelde opmerkingen over de tweet uit vanwege alle vitriool die ze ontving, waarbij sommigen beweerden dat de voormalige Israëlische militaire soldaat ” propaganda ” voor haar land verspreidde. Toch was dit een veel meer afgemeten opmerking dan wat ze in 2014 schreef tijdens de laatste keer dat de Israëlische regering tegen Hamas vocht.

“Ik stuur mijn liefde en gebeden naar mijn mede-Israëlische burgers”, schreef ze destijds op haar officiële Facebook-pagina . “Vooral voor alle jongens en meisjes die hun leven riskeren om mijn land te beschermen tegen de gruwelijke daden van Hamas, die zich als lafaards verschuilen achter vrouwen en kinderen.”

Dus zelfs wanneer beroemdheden meewegen of officiële sociale media-accounts een meer rechtlijnige benadering volgen en proberen de benarde situatie van Israëlische burgers te laten zien die onder constante raketaanvallen van Hamas leven, slagen de resultaten vaak niet in hetzelfde niveau van sympathie en verontwaardiging, simpelweg omdat Israël overweldigend is. offensieve en defensieve militaire capaciteiten – inclusief het krachtige Iron Dome-systeem , dat een enorm percentage (maar niet alle) van de raketten die Hamas afvuurt onderschept – zorgt voor een enorme ongelijkheid in het aantal doden en gewonden aan beide kanten.

Donderdag was het dodental meer dan 200 voor Palestijnen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever en meer dan 10 in Israël.

Officiële socialemedia-accounts van regeringen overal ter wereld hebben vaak moeite om over te komen als oprechte of humoristische of allesbehalve stijve, gescripte propaganda. Maar als je de bezettende macht bent met een verbluffend krachtig leger midden in een bloedige oorlog waar het grootste deel van de slachtoffers aan de andere kant ligt, is het moeilijk om over te komen als de goede man, zelfs als er echt leed aan je zijde is. kant ook.

Israël doet het in ieder geval beter met Westerse en Engelssprekende gebruikers van sociale media dan Hamas. Phillip Smyth, een Soref-fellow bij het Washington Institute for Near East Policy in Washington, DC, vertelde me dat Hamas zich niet online op dat publiek richt. “Veel van hun sociale media zijn intern gericht”, zei hij, hoewel de militante groep af en toe video’s maakt om Israël te beschimpen. “Er is een constante propagandastroom die Hamas voert.”

Gedeeltelijk door het ontwerp bereiken de sociale media-inspanningen van Hamas bepaalde Palestijnen na het conflict niet. “Ik zie niet in dat Hamas sociale media effectief gebruikt, omdat het me niet raakt”, zegt Dana El Kurd, een assistent-professor aan het Doha Institute of Graduate Studies in Qatar. “Het is gewoon niet daarbuiten, en ik beschouw mezelf als behoorlijk aangesloten.”

Toch worstelt Israël nu om de alledaagse Palestijnen op sociale media te verslaan, ondanks de zwakte van Hamas.

Daarom geloven weinig experts dat de pogingen van de Israëlische regering om het verhaal in hun voordeel te beïnvloeden, meer impact zullen hebben dan wat de Palestijnen online zeggen. “Het is geen gelijkwaardige oorlog”, zei Gabriel Weimann, hoogleraar communicatie aan de Haifa Universiteit in Israël, zaterdag tegen de BBC . “Van Israëlische kant zie je een tegenstroom, die ik moet zeggen, is minder krachtig, helemaal niet georganiseerd, en als je het mij vraagt ​​minder overtuigend.”

“Misschien omdat in Israël niemand dacht dat TikTok een krachtig of belangrijk platform zou zijn”, vervolgde hij.

Samengevat zijn experts met wie ik sprak het er unaniem over eens dat 2021 het jaar is dat de Palestijnen bewezen hebben dat ze konden concurreren met de Israëlische regering in de verhalende strijd.

Maar als Palestijnen de overwinning proeven, is die zeker niet zo zoet als zou kunnen zijn.

De Palestijnse opkomst op sociale media wordt betwist door Israëli’s

Terwijl Palestijnen sociale media kunnen gebruiken voor hun doeleinden, kunnen gewone Israëli’s dat ook – en dat is niet altijd geweldig voor de Palestijnse beweging.

Met behulp van Facebook en Telegram hebben Israëlische Joodse bendes naar verluidt gewelddadige campagnes tegen Israëlische Arabieren georganiseerd. Sommige groepen slaagden erin , waaronder een bende vorige week die eigendommen van Arabieren vernielde in de stad Bat Yam voordat ze een chauffeur in elkaar sloegen die vermoedelijk een Arabier was. “We kijken in realtime naar een lynchen”, zei een verslaggever die de scène zag ontvouwen buiten de camera. “Er is hier geen politie.”

אור רביד | Or Ravid on Twitter: “בת ים, הערב: זה לא ניסיון דריסה, זה פחד של הנהג מההמון הקיצוני. לינץ’ בנהג ממוצא ערבי, למה? כי הוא ערבי. תוהו ובוהו. pic.twitter.com/o5Z0iLCd5n / Twitter”

בת ים, הערב: זה לא ניסיון דריסה, זה פחד של הנהג מההמון הקיצוני. לינץ’ בנהג ממוצא ערבי, למה? כי הוא ערבי. תוהו ובוהו. pic.twitter.com/o5Z0iLCd5n

Belangrijk is dat er ook incidenten zijn waarbij Israëlische Arabische bendes zich in meerdere steden richten op Israëlische Joden , waaronder het slaan van een man van in de dertig in Acre tot een levensbedreigende toestand.

Deze en andere voorbeelden laten zien dat bepaalde sociale mediaplatforms “kunnen dienen als een quasi NextDoor-app voor gemeenschappelijk geweld”, zei Zeitzoff van de Amerikaanse Universiteit. Ze leggen ook de diepe verdeeldheid binnen de Israëlische samenleving bloot .

Er is ook een probleem met verkeerde informatie.

Prominente Israëlische functionarissen en figuren, waaronder een woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu, deelden een video van 28 seconden op Twitter en beweerden dat deze liet zien dat Palestijnse militanten raketten afvuren op Israëli’s vanuit een burgergebied. Maar die video was eigenlijk van 2018, en de militanten bevonden zich waarschijnlijk in Syrië of Libië, niet in Gaza.

Arieh Kovler, een in Israël gevestigde politiek analist die verkeerde informatie bestudeert, vertelde me echter dat hij niet zeker weet of de Israëlische leiders opzettelijk hun publiek misleiden. Hij zei dat iedereen het te druk heeft om de waarheidsgetrouwheid te controleren van de video’s die ze delen – er is tenslotte een oorlog aan de gang. Bovendien delen mensen vaak video’s die voor hen een waarheid vertegenwoordigen die ze geloven.

Kovler bootste dat denkproces na: misschien schiet Hamas geen raketten af ​​vanuit een overvol bevolkingscentrum, maar het lijkt iets dat ze zouden doen, dus ik zal de video toch delen.

Kovler denkt ook niet dat het probleem van verkeerde informatie zo erg is als wordt beschreven . Hij runt een Facebook-groep van 90.000 mensen genaamd ” Secret Jerusalem “, waar inwoners en toeristen details over de stad kunnen posten. Kovler zei dat hij zelden verkeerde informatie op zijn pagina hoefde te verwijderen met betrekking tot het huidige conflict, en merkte op dat hij dit veel vaker moest doen wanneer leden anti-vaccinatie-inhoud plaatsten tijdens de pandemie.

Toch is het feit dat alledaagse Israëli’s kunnen coördineren tegen Palestijnen, hun eigen opvattingen kunnen delen en verkeerde informatie kunnen verspreiden, is slechts één uitdaging waarmee de Palestijnen worden geconfronteerd in de verhalende strijd online.

En sommige berichten van niet-gouvernementele pro-Israëlische accounts kunnen behoorlijk overtuigend zijn. Een bijzonder opvallende TikTok beweert een Israëlische soldaat te tonen die een Palestijnse vrouw beschermt tegen stenen die door andere Palestijnen zijn gegooid in de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever.

En sommige berichten van niet-gouvernementele pro-Israëlische accounts kunnen behoorlijk overtuigend zijn. Een bijzonder opvallende TikTok beweert een Israëlische soldaat te tonen die een Palestijnse vrouw beschermt tegen stenen die door andere Palestijnen zijn gegooid in de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever.

Toch zien de meeste experts dat Israël de verhalende oorlog waarschijnlijk zal blijven verliezen. “Deze meer complexe informatieomgeving zal in het nadeel van Israël werken”, zei Brooking, de Atlantic Council fellow.

Natuurlijk betekent de verhalende overwinning heel weinig als ze niet voorkomt dat Israëlische bommen vallen.

Aja Romano en Rebecca Jennings hebben bijgedragen aan dit rapport.Lees ook:  Sylvana Simons zet zichzelf voor schut

Comments

comments