Benjamin Netanyahu’s negen politieke levens

Benjamin Netanyahu’s negen politieke levens

22 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

De enige winnaar in de voortdurende confrontatie tussen Israël en Hamas is Benjamin Netanyahu.

Toen Benjamin Netanyahu in maart 2009 voor de tweede keer premier werd, duurde het niet lang nadat Israël drie weken aanhoudende luchtaanvallen had uitgevoerd op de enclave Gaza. Meer dan 1100 Palestijnen stierven in die campagne. Ongeveer een dozijn Israëli’s kwamen ook om, vier door eigen vuur, de rest door raketten die uit Gaza kwamen.

Operatie Cast Lead, zoals het werd genoemd, moest de offensieve capaciteiten van Hamas uitschakelen, een Palestijnse factie met politieke en militaire vleugels die het jaar ervoor Gaza had overgenomen. De Israëlische operatie omvatte ook een grondoffensief met duizenden troepen en tanks. Er was niets chirurgisch aan de stakingen of de interventie. Minstens de helft van de Palestijnse slachtoffers  waren naar schatting  burgers. Het door de VN gesponsorde Goldstone-rapport  vermeldt  “acties die neerkomen op oorlogsmisdaden” die door beide partijen zijn gepleegd.

Vanaf het begin zette het conflict David op tegen Goliath, met hun bijbelse rollen omgedraaid. Israël zette een overweldigende kracht in bovenop de economische blokkade die het Gaza had opgelegd nadat Hamas het overnam. Het was de Israëlische Goliath die in januari 2009 een eenzijdig staakt-het-vuren afkondigde vanuit wat zij beschouwde als een sterke positie. Hoewel de Palestijnse David niet in de buurt kwam van het uitschakelen van de Israëlische reus, slaagde Hamas er wel in om de aanval te overleven. Sindsdien heeft het de controle over Gaza behouden.

Straffeloos handelen

Operatie Cast Lead vond plaats tijdens de lame-duck-periode voordat Barack Obama het overnam van George W. Bush. De regering-Bush volgde tientallen jaren van het buitenlands beleid van de VS door Israël tijdens het conflict te steunen, net als het Congres. De regering-Obama week niet wezenlijk af van deze consensus, maar probeerde wel bescheiden het speelveld te egaliseren door kritiek te uiten op het agressieve nederzettingenbeleid van Israël en door wat meer hulp te bieden aan de Palestijnse Autoriteit.

Netanyahu begreep, toen hij het overnam in 2009, dat Israël grotendeels ongestraft kon optreden in Gaza. Vanwege zijn militante en fundamentalistische oriëntatie genereerde Hamas niet veel warme, vage gevoelens in het Westen, of zelfs in sommige delen van de Palestijnse gemeenschap. Israël voelde zich dus zelfverzekerd genoeg om het VN-onderzoek te negeren en de milde kritiek van de regering van Obama van zich af te schudden. Ondertussen bleef het zijn politiezorg op de Westelijke Jordaanoever uitbesteden aan de Palestijnse Autoriteit (gedetailleerd weergegeven in het Israëlische tv-programma “Fauda”).

In november 2012 lanceerde Israël een nieuwe aanval op Hamas en Gaza, Operatie Pillar of Defense, die eindigde met een  staakt-het-  vuren dat grotendeels door Egypte werd bemiddeld. Deze keer was Netanyahu echter afgestemd op de politieke voordelen van het aanvallen van zijn aartsvijand. De premier had al opgeroepen tot vervroegde verkiezingen, die zouden plaatsvinden in januari 2013. Het bombardement van een week op Hamas – bovenop de uitwisseling die de Israëlische soldaat Gilad Shalit in 2011 bevrijdde – maakte het voor Netanyahu relatief gemakkelijk om de verkiezingen te winnen. en een nieuwe regering vormen.

Het staakt-het-vuren van 2012 duurde niet lang. Beide partijen gingen door met sporadische aanvallen en Israël handhaafde zijn economische blokkade van Gaza. Een verzoening tussen Hamas en Fatah leidde in juni 2014 tot een eenheidsregering voor de Palestijnen, die Netanyahu zag als een bedreiging voor zijn verdeel-en-heers-tactiek.

Dit alles diende als achtergrond voor een aanhoudende derde ronde tussen Israël en Hamas die plaatsvond in de zomer van 2014. Het was weer een scheef conflict waarbij meer dan 2.200 inwoners van Gaza en 73 Israëli’s omkwamen . Een ander VN-rapport bevatte gedetailleerde informatie over mogelijke oorlogsmisdaden aan beide kanten. En Netanyahu’s Likud  behaalde  in maart opnieuw een politieke overwinning bij de nationale verkiezingen, nadat de premier had  gezworen  dat hij een Palestijnse staat zou voorkomen als hij won.

Politieke overlevende

Bibi is een politieke overlevende. Hij is nu de langstzittende premier van Israël. Hij heeft sociale protesten doorstaan, een reeks beschuldigingen van corruptie en de aanhoudende veroordeling van internationale autoriteiten voor beleid dat de rechten van Palestijnen vertrapt en militaire acties waarbij tientallen burgers zijn omgekomen.

Een belangrijke reden voor zijn politieke lange levensduur is de ineenstorting van Israëlisch links. De Labour-partij heeft een catastrofale daling van het aantal stemmen gezien en heeft nu slechts één zetel meer in de Knesset dan de andere linkse partij, Meretz (samen hebben de twee partijen 13 zetels, minder dan de helft van wat Likud alleen controleert). ). Om de centristische partijen af ​​te weren, heeft Netanyahu op een gegeven moment gerekend op de politieke steun van actoren verder aan zijn rechterkant, zoals de  Religieuze Zionistische Partij  en Yisrael Beiteinu van Avigdor Lieberman.

Maar het is echt Hamas geweest die Bibi’s huid keer op keer heeft gered. In 2009 diende Hamas als rechtvaardiging om het land in een nog hardere richting te sturen. In 2012 doodde de Israëlische regering  Hamas-commandant Ahmed Jabari , die de raketaanvallen vanuit Gaza veroorzaakte die op hun beurt dienden als voorwendsel voor Operatie Pillar of Defense. Dit jaar kon Netanyahu weer op Hamas rekenen om raketaanvallen te lanceren als reactie op de verdrijving van Palestijnen door Israël uit Oost-Jeruzalem, dat zelf deel uitmaakt van een veel bredere poging om Palestijnen te verdrijven ten gunste van Joodse kolonisten, evenals een  politie-inval op al-Aqsa. moskee  tijdens Ramadan-gebeden.

De Palestijnse Autoriteit protesteerde tegen beide acties. Net als de Arabische wereld, de internationale gemeenschap en demonstranten in de hele Verenigde Staten. Maar het was Hamas en zijn voortdurende zoektocht om het gezicht te worden van het Palestijnse verzet dat opnieuw heeft gediend als het aambeeld voor Bibi’s hamer. In de jaren tachtig hielpen Israëlische hardliners  bij de oprichting van  de organisatie om de Palestijnse beweging te verdelen en te verzwakken.

Hamas is sindsdien een geschenk aan hardliners. En, nogmaals, de Palestijnen hebben het meest geleden onder deze confrontatie. In het huidige conflict is het dodental in Gaza gestegen tot boven de 200, waarvan de helft vrouwen en kinderen. Ongeveer een dozijn Israëli’s zijn omgekomen bij het raketvuur vanuit Gaza. De enige winnaar: Benjamin Netanyahu.

Wat is de volgende stap voor Netanyahu?

Netanyahu is erin geslaagd zichzelf te verkopen als onmisbaar voor Israëlisch rechts, dat in opkomst is sinds hij in de jaren negentig op het politieke toneel verscheen. Zijn alliantie met Trump leverde bijna alles op wat de rechtervleugel van Israël wilde van de Verenigde Staten. De regering-Trump gaf toestemming voor de annexatie van de Golanhoogvlakte door Israël en de overdracht van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Het steunde zonder voorbehoud de Joodse nederzetting van de bezette Palestijnse Gebieden. Het verwijderde de financiering en erkenning van Palestijnse entiteiten.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De evangelicalen die bidden voor oorlog met Iran

Zoals hij in 2015 beloofde, heeft Netanyahu de doelpalen in de strijd van Israël met de Palestijnen zodanig verplaatst dat de tweestatenoplossing praktisch van de politieke agenda is verdwenen. Nu Israël Gaza blokkeert en zich terugtrekt op Palestijns grondgebied op de Westelijke Jordaanoever, hebben Palestijnen steeds minder een staat om in te staan. De Palestijnse Autoriteit, geleid door Mahmoud Abbas zolang Netanyahu premier is, is niet in staat geweest om te stoppen Bibi.

Abbas en zijn Fatah-partij hebben zoveel steun onder de Palestijnen verloren dat ze dit jaar de verkiezingen moesten uitstellen om een ​​regelrechte afwijzing bij de peilingen te voorkomen. Alleen Hamas, met een fanatisme dat gelijk is aan dat van Netanyahu, heeft aanzienlijke weerstand geboden.

Netanyahu is zeven jaar jonger dan Joe Biden en drie jaar jonger dan Donald Trump. Hij is niet van plan zich binnenkort op een olijfboerderij terug te trekken. Hij blijft aan de macht, niet alleen omdat hij houdt van de voordelen van het kantoor, zoals Trump, of omdat hij een visie heeft om ‘beter terug te bouwen’ zoals Biden. Bibi droomt ervan  om  zoveel mogelijk van de Westelijke Jordaanoever te annexeren , Hamas militair en politiek te verslaan en de Palestijnse gemeenschap terug te brengen tot niets meer dan een bron van goedkope arbeidskrachten voor Israëlische boerderijen en fabrieken. Bijna alles wat hij geopolitiek heeft gedaan, is in dat opzicht gericht geweest, zoals het onderhandelen over diplomatieke erkenningsovereenkomsten met Arabische staten (VAE, Marokko) en het op prijs stellen van Jared Kushners ‘deal van de eeuw’ om Palestijnse soevereine aspiraties te kopen met de vrijgevigheid van de Golf.

Natuurlijk zou Netanyahu ook graag een regime-verandering in Iran en de castratie van Hezbollah in Libanon zien, maar die langetermijndoelen zijn voor een groot deel afhankelijk van factoren die buiten zijn directe controle liggen. Trump was een ideale partner om deze dromen te realiseren. Bibi had ongetwijfeld gedacht dat hij tijdens de tweede termijn van Trump genoeg feiten ter plaatse zou kunnen blijven veranderen om Palestina terug te brengen tot het niveau van Abchazië of, beter nog, de voormalige staat Biafra. Maar voor de kiezers in een paar sleutelstaten, kreeg Netanyahu bijna wat hij wilde.

Ondertussen heeft Israël alleen al in de afgelopen twee jaar vier nationale verkiezingen gehad, en de enige constante was Bibi. Alleen de beschuldigingen van corruptie zouden zijn carrière moeten hebben gedoemd. Hij wordt geconfronteerd met drie gevallen van omkoping, fraude en vertrouwensbreuk. Op Trumpiaanse wijze heeft Bibi geprobeerd de rollen om te draaien door te  beweren  dat de beschuldigingen een “poging tot staatsgreep” zijn. Bij de meest recente verkiezingen wonnen Netanyahu en zijn bondgenoten niet genoeg stemmen om een ​​nieuwe coalitieregering te vormen. Oppositieleider Yair Lapid kreeg de kans om een ​​anti-Netanyahu-coalitie te vormen die het politieke spectrum overspant. Hij zat midden in het vormen van deze logge coalitie toen de huidige crisis gunstig (voor Netanyahu) uitbrak.

Biden tegen Bibi

Joe Biden is uit hetzelfde hout gesneden als Obama als het gaat om het Amerikaanse beleid ten aanzien van Israël. Eenmaal verkozen, herstelde Biden snel de hulp aan Palestijnse organisaties en hervatte hij de diplomatieke betrekkingen met de PLO, hoewel beide inspanningen nu  botsen tegen de  bepalingen van de regering-Trump.

Maar in andere opzichten heeft Biden duidelijk gemaakt dat hij geen extra druk op Israël wil uitoefenen. Hij gaat de bewegingen van Trump op de Golanhoogten en Jeruzalem niet terugdraaien. Hij mist zelfs de lauwe vastberadenheid van Obama om de Israëlische nederzettingen terug te dringen. In de huidige vuurzee is hij bereid om een ​​wapenstilstand te steunen, maar tot nu toe laat hij het aan de strijders over om hun eigen weg naar een nederzetting te vinden.

Netanyahu had zich misschien zorgen gemaakt dat hij te maken zou hebben met “Obama deel twee” met Biden. In plaats daarvan wordt hij geconfronteerd met een Amerikaanse president die geen echt belang heeft bij het investeren van politiek kapitaal om een ​​Israëlisch-Palestijnse deal te bereiken. Het Midden-Oosten klopt aan de deur van Amerika en Biden doet alsof hij zich concentreert op huisreparaties.

Het probleem voor Biden is dat anderen de consensus over het buitenlands beleid over Israël willen veranderen. Kritiek op het Israëlische beleid wordt steeds gebruikelijker in het Congres, met verschillende Amerikaanse politici die  nu bereid zijn  de sociaal-etnische verdeeldheid in het land bij zijn echte naam te noemen: apartheid. Het verzet tegen een wapenpakket van meer dan 700 miljoen dollar tegen Israël won terrein binnen de Democratische Partij voordat de regering-Biden  erin slaagde  de voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis te overtuigen om zijn pleidooi om de deal uit te stellen ongedaan te maken.

Ondertussen verspreiden protesten uit solidariteit met de Palestijnen zich over de Verenigde Staten, met een  verbazingwekkende 4.000 mensen die  mobiliseren in Patterson, New Jersey. Zelfs binnen de Amerikaans-joodse gemeenschap is de afkeer van Netanyahu en de richting die hij Israël heeft ingeslagen voelbaar geworden. Peter Beinart, die door Israëls bezettings- en nederzettingenbeleid werd gedwongen om zijn liberale zionisme opnieuw te evalueren,  schreef onlangs  in The New York Times ter ondersteuning van een Palestijns recht op terugkeer als een eerste stap in het terugdraaien van het historische onrecht dat Netanyahu alleen maar heeft verergerd.

Maar Beinart is natuurlijk niet de Israëlische premier. Evenmin is hij de Amerikaanse president of zelfs maar het hoofd van de American Israel Public Affairs Committee. Zijn opvattingen, hoe prijzenswaardig ook, missen enige grip onder de machtigen in Washington en Jeruzalem – voorlopig tenminste.

Cyclus van geweld

Net voordat het huidige geweld uitbrak, zag Netanyahu het vooruitzicht van een brede coalitie die een nieuwe regering vormt en hem uit zijn positie verdrijft. Die coalitie viel uiteen kort nadat het conflict was begonnen. Dus ofwel zal Netanyahu  erin slagen om nog  een paar politici te overtuigen om zich bij zijn kamp aan te sluiten, ofwel komen er binnenkort weer nieuwe verkiezingen. Hoe dan ook, zoals in 2013, zal Netanyahu waarschijnlijk zijn greep op de macht verstevigen dankzij zijn harde benadering van Hamas.

Het is moeilijk om niet te concluderen dat de Israëlische premier opzettelijk de spanningen heeft aangewakkerd en het conflict heeft geëscaleerd voor zijn eigen politieke voordeel. Bibi kwispelt de hond praktisch sinds hij aantrad. Na elke cyclus van verdeeldheid zaaiende politiek binnen Israël en broedermoordgeweld tussen Israël en Palestina, is Netanyahu als overwinnaar tevoorschijn gekomen. Om de cyclus van geweld te doorbreken die de regio in 2009, 2012, 2014 en nu vandaag heeft overspoeld, moet de Israëlische oppositie Netanyahu voor eens en voor altijd politiek breken.

Gezien hoe rechts het politieke klimaat in Israël is geworden, zal het verslaan van Netanyahu de nederzettingen niet onmiddellijk beëindigen, de blokkade van Gaza opheffen of het recht op terugkeer voor Palestijnen inluiden. Inderdaad, veel Israëli’s zijn bereid om politieke krachten te steunen die nog meer rechtse en militanter zijn dan Netanyahu. Maar de tientallen jaren van Netanyahu’s regering waren een verschrikkelijk tijdperk voor Palestina, een tweede nakba, een dood door duizend bezuinigingen. Als Bibi met pensioen gaat, ontstaat er in ieder geval een kans op iets nieuws – misschien wel iets beters.Lees ook:  Oplichter 'Van Lienden hield 9 miljoen over aan omstreden mondkapjesdeal'

Comments

comments