Wat is de “grote reset”? Extreemrechtse groepen en hun complottheorien

Wat is de “grote reset”? Extreemrechtse groepen en hun complottheorien

22 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Extreemrechtse groepen hebben eraan gewerkt om de samenzwering van de “grote reset” om te zetten in een paraplu voor hun politieke agenda.

Wie zou niet onthullen wat uit het zicht wordt gehouden door degenen die niet het beste met ons voor hebben? Hoewel niet alleen extreem-rechts beweert op de hoogte te zijn van sinistere complotten, zorgen ze zeker voor een gestage stroom van dergelijke onthullingen.

Onder de recente valt de ” grote vervanging ” op als een poging om tot de verbeelding van het publiek te spreken. Volgens deze etno-nationalistische theorie wordt de “inheemse Europese – bijvoorbeeld blanke – bevolking vervangen door niet-Europese immigranten.” Maar sinds de tweede helft van 2020 maakt de samenzweringstheorie van de ‘grote reset’ (TGR) ook op internet de ronde.

Wereld Economisch Forum

In 2020 werd de noodzaak van een reset gepresenteerd door Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF), in termen van het opnieuw vormgeven van het kapitalisme in een post-pandemische wereld. Volgens het WEF is er een “dringende behoefte aan wereldwijde belanghebbenden om samen te werken om tegelijkertijd de directe gevolgen van de COVID-19-crisis te beheersen. Om de toestand van de wereld te verbeteren, start het World Economic Forum het initiatief The Great Reset. “

Het World Economic Forum brengt elk jaar in Davos spraakmakende figuren uit de politiek en het bedrijfsleven samen. Dus nu het WEF het initiatief pusht, is het geen verrassing dat het een geschenk is geworden voor complottheoretici. “Globalisten” zijn ervan beschuldigd de COVID-19-pandemie te hebben gebruikt – of zelfs te orkestreren – om de wereldeconomie weer op te bouwen en de controle over te nemen, waarbij een liberaal-kosmopolitische elite de volgende stap zet in een zoektocht om weerstand te overwinnen.

In een artikel voor The Intercept over TGR vertelt Naomi Klein, een Canadees-Amerikaanse schrijver en activist, over de moeilijkheden om vanuit een progressief perspectief kritisch met het WEF-project om te gaan. Ze wijst er ook op dat het initiatief “een rebranding in het kader van het coronavirus biedt van alle dingen die Davos sowieso doet”. In haar typische stijl vat Klein het plan samen als ‘sommige goede dingen die niet zullen gebeuren en sommige slechte dingen die zeker zullen gebeuren en, eerlijk gezegd, niets bijzonders in ons tijdperk van’ groene ‘miljardairs die raketten voorbereiden op Mars.’ ‘

Dus hoewel er voldoende ruimte is voor kritiek, hebben extreemrechtse groepen eraan gewerkt om van TGR een paraplu voor hun politieke agenda te maken. Wereldwijd zouden lezers dergelijke pogingen kunnen zijn tegengekomen. In november 2020 begon een video van de Canadese premier Justin Trudeau tijdens een VN-bijeenkomst te circuleren. In de clip zegt Trudeau dat de pandemie een gelegenheid bood voor een ‘reset’. Nadat de video viraal ging, verklaarde hij dat het denken over een dergelijke reset in termen van een complottheorie voortkomt uit mensen die “op zoek zijn naar redenen voor dingen die hen overkomen … we zien dat veel mensen ten prooi vallen aan desinformatie.”

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Het imperium is de wortel van de vijandelijkheden tussen de VS en China

Extreem rechts

Tegen deze achtergrond vat het volgende in het kort de belangrijkste aspecten van TGR samen, zoals deze circuleerden onder Duitssprekend extreemrechts. De voorpagina’s van Compact , een Duits radicaal-rechts tijdschrift, en het maandblad van de extreemrechtse Nationale Democratische Partij van Duitsland (NPD) hebben de complottheorie geïllustreerd. Een uitloper van de Oostenrijkse identiteitsbeweging publiceerde een webpagina , verspreidde folders en organiseerde informatiehokjes genaamd “info-zones” over TGR. Deze voorbeelden stellen dat de samenzwering probeert de vorm van globalisering die vóór de pandemie bestond, op steroïden te zetten. In plaats van de globalisering te beperken, waarvan sommigen beweren dat deze de wereldwijde verspreiding van het coronavirus mogelijk heeft gemaakt, wordt er zelfs meer van hetzelfde oude medicijn toegediend.

In een interview met de NPD-maandblad zegt Alexander Dugin, de Russische extreemrechtse ideoloog, dat TGR zowel de laatste poging van ‘globalisten’ is als ‘de laatste strijd’ die openlijk totalitair is en wordt gekenmerkt door censuur, politieke onderdrukking en moord. Met de overdreven hulp van de media zouden homogene meningen heersen.

Verschillende bronnen gebruiken de term Gleichschaltung , het proces waardoor de nazi’s totale controle over de Duitse samenleving verwierven, om te beschrijven wat er zich vandaag afspeelt. Compact magazine beweert dat we al in 1934 zijn (en niet in 1933 toen de nazi-partij de eerste stappen in de richting van Gleichschaltung zette) toen blijkbaar de wereldwijde, totalitaire overname vorig jaar begon. Het is niet verwonderlijk dat het WEF, de Europese Unie en politici zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel de schurken van het verhaal zijn.

Aangezien TGR geacht wordt het publiek nog dichter bij een wereldregering te brengen, brengt het niet alleen soevereiniteit en democratie in gevaar, maar ook volkeren en culturen. Dat wil zeggen, complottheoretici beweren dat TGR ernaar streeft bestaande banden en structuren te vernietigen door herhaalde lockdowns om oproepen uit te lokken voor en een nieuwe wereldorde te installeren. Of, zoals Martin Sellner het verwoordt in een video gewijd aan TGR, “hier zien we een van de basisprincipes van universalistische, globalistische, totalitaire ideologen. Overigens ook een basisprincipe van de vrijmetselarij, uitgedrukt, geheel vrij van complottheoretische verkeerde sporen: de wereld moet worden opgebouwd. “

Kader

Hoewel zulke extreemrechtse opvattingen nauwelijks nieuws zijn, is misschien wel de meest interessante aanval gericht tegen het transhumanisme. Door de digitale met de fysieke wereld samen te voegen, maakt de heersende elite, volgens de website van Great Reset Stoppen , “totale bewaking” mogelijk. Als gevolg hiervan wordt een wereldwijde dictatuur mogelijk en wordt een eens geworteld, cultureel wezen veranderd in een “sociaal geïsoleerde consumentenslaaf”. Zo iemand is iemand zonder eigendom en privacy, en iemand die niet eens aangemoedigd wordt om anderen persoonlijk te ontmoeten en met hen om te gaan. Daarom staan ​​Amerikaanse technologiebedrijven ook op de lijst met schurken.

Dit is allemaal niet nieuw, maar TGR biedt een raamwerk voor een breed scala aan extreemrechtse ideeën, een retorische ruimte waarin diverse claims kunnen worden gedaan. Deze omvatten zowel de “grote vervanging” als de “patriottische” oppositie tegen klimaatbeleid en Big Pharma en Big Tech. Deze keer kunnen degenen die zich bezighouden met het “onthullen” van sinistere complotten zelfs verwijzen naar wat rechtstreeks wordt gezegd door het World Economic Forum. Of TGR de verhalen van extreemrechts zal verenigen en een breder publiek zal aanspreken, valt nog te bezien.Lees ook:  AMERIKA aan de vooravond van een burgeroorlog: ONGEACHT WIE de verkiezing wint, er zal GEEN vreedzame machtsoverdracht zijn

Comments

comments