Wat is het Vlaams Legioen waartoe Jürgen Conings behoort?

Wat is het Vlaams Legioen waartoe Jürgen Conings behoort?

23 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Het is een aangebrande naam, die van de groepering waartoe Jürgen Conings behoort. Want in de Tweede Wereldoorlog was het Vlaams Legioen een militie van vrijwilligers die onder het commando van de Duitse SS aan het Oostfront gingen strijden. De vlag die de hedendaagse groepering gebruikt, verwijst naar dat verleden. Ze toont de Odal-rune, een Oudgermaanse letter die geldt als een nazisymbool.

 

Dat hedendaags Vlaams Legioen werd vorig jaar gesticht door Emmanuel M. uit het Limburgse Zutendaal. Hij is de man die in september aan een autokaravaan van het Vlaams Belang deelnam met nazisymbolen op zijn pick-up. Twee jaar eerder had hij al de Britse pers gehaald met een tweet aan het adres van de toen pas verkozen burgemeester van Londen. “Ik hoop dat Sadiq Khan zichzelf opblaast, zoals moslims dat doen”, verkondigde hij.

In december werd Emmanuel M. in de boeien geslagen op verdenking van de brandstichting in het asielzoekerscentrum van Bilzen. Bewezen geraakten die feiten nog niet. De man staat ook bekend als een wapenfanaat, die geregeld naar schietstanden trekt om daar met oorlogswapens te oefenen. Hij zou ook leden van het Vlaams Legioen hebben laten trainen in zijn tuin. Onder de aanwezigen daar was er een Oekraïener uit Tervuren, Alexander G., die ondertussen op verdenking van aanslagplannen opgepakt is.

Lees ook:  Restaurant Turkse vrouw vernield door Turken: ‘Mag niet werken als vrouw’

Of Jürgen Conings er kwam trainen, staat niet vast. Maar een goede vriend deed dat alleszins wel. Mario V. is een oud-militair, die ook in Limburg woont. Op Instagram poseert hij nog met zijn baret van de paracommando’s, maar zijn eed van trouw heeft hij wel verlegd. “Meine Ehre heisst Treue”, zo staat er prominent te lezen — het devies van de SS.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenVolgeling van 22 jaar

Hoeveel daadwerkelijke leden er bij het Vlaams Legioen zijn, valt moeilijk vast te stellen. Maar op Instagram wordt de groepering door 128 mensen gevolgd. En terwijl de meeste neonazistische groepen vooral iets oudere mannen aantrekken, blijkt het Vlaams Legioen ook jong bloed te rekruteren. Zo is er een volgeling van 22 jaar die nog maar pas zijn studies in Maatschappelijke Veiligheid heeft afgerond en bij het leger is gegaan. Op Facebook betuigt hij ook zijn steun aan Schild & Vrienden.

Bij de jongerengroep van Dries Van Langenhove kan Jürgen Conings ook op bijval rekenen. Zo heeft een zeventienjarige aanhanger van Schild & Vrienden uit Ieper ongeveer iedere Instagrampost van Conings geliket. En Carrera Neefs, het lid van Schild & Vrienden dat door Vlaams Belang is buitengegooid nadat ze bloemen op het graf van een SS’er ging legggen, heeft haar Facebookfoto voorzien van de slogan “Jurgens Life Matters”.

Lees ook:  Brandstichting in Wanzleben: Syrische migrant steekt asiel-accommodatie in brand- 100.000 euro schade

Volgens Van Langenhove maakt Neefs geen deel meer uit van Schild & Vrienden “sinds het debacle rond de bloemen” en is de zeventienjarige aanhanger hem onbekend.

Verenigd ongenoegen

Dat er ook een stroom van steunbetuigingen aan de losgeslagen militair ontstaan is buiten duidelijk extreem-rechtse middens, illustreert hoe gemakkelijk alle soorten ongenoegen zich de laatste tijd verenigen. Een Facebookgroep die oproept om “onze held” te redden, heeft al meer dan 13.000 leden verzameld en her en der duikt ook de slogan “Je suis Jürgen” op. Terreurexpert Thomas Renard beschreef dat fenomeen als een gevaarlijke mix van “mensen die zich tegen de gevestigde machten verzetten”.Comments

comments