Piraterij in Wit-Rusland; Het wapen tegen de dictatuur

Piraterij in Wit-Rusland; Het wapen tegen de dictatuur

24 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

De vrije wereld reageert zoals gewoonlijk: walging en verontwaardiging. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg spreekt van een “ernstig en gevaarlijk incident”, de voorzitter van de Europese Commissie noemt het een ontvoering, en “sancties” worden gehoord door Buitenlandse Zaken.

De noodlanding van een civiel vliegtuig in het luchtruim boven Wit-Rusland en onderweg van het ene EU-land naar het andere is inderdaad een daad van staatspiraterij, en de vermeende bommelding is zo transparant dat het belachelijk wordt gemaakt. We zullen zien welke sancties de welsprekende EU oplegt. Mensen zullen glimlachen in Minsk.

De beraadslagingen in Minsk vóór de daad lieten kennelijk zien dat het nauwelijks erger kon zijn dan na de bloedige massademonstraties vorig jaar. Daarentegen is er een “vangst” die zijn vruchten heeft afgeworpen: een van de belangrijkste activisten van de oppositie is uitgeschakeld. Warschau slaat daarmee de spijker op zijn kop: “staatsterreur”.

Moed is gevaarlijk voor dictaturen

De publieke media in dit land hebben het nog steeds over een autoritair land. Misschien was dat het wel. Wit-Rusland is een klassieke dictatuur en dictator Alexander Loekasjenko gebruikt alle middelen om de oppositie het zwijgen op te leggen. De nieuwste “buit” is een jonge oppositiepoliticus die gevaarlijk is voor het stalinistische regime omdat hij systematisch de stilte verbreekt.

Niets is gevaarlijker voor een dictatuur dan de moed hebben om de waarheid te vertellen en te verspreiden. Zie de broers en zussen van Scholl, zie Navalny, zie de burgerrechtenactivisten in Oost-Europa in het verleden, zie de demonstranten vandaag in Hong Kong , Myanmar of elders. Haar woorden van waarheid zijn oproepen tot vrijheid. De Amerikaanse staatssecretaris George Shultz bedacht deze formule met het oog op de Sovjet-Unie: “De Sovjets zijn meer bang voor informatieraketten dan voor onze kruisraketten”. Ze blazen elke dictatuur op.

De Wit-Russische oppositie-activist Roman Protasevich, die werd gearresteerd na de noodlanding in het vliegtuig, is een blogger, oprichter en hoofd van de nieuwszender Nexta, die de berichtenservice van Telegram gebruikt om mensen in Wit-Rusland te informeren. De dictatuur van Alexander Loekasjenko is niet gewapend tegen zijn informatieraketten. Dus je volgt de vrijheidsstrijders persoonlijk.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  'Dit is het probleem', zeggen critici terwijl de politie-unie ontslagen officieren werft voor nieuwe banen in Florida

Accounts vergrendelen is niet voldoende

Dat geldt ook voor het brein van alle hedendaagse dictators, Xi Jinping uit China. Hij gebruikt alle technologische middelen om de informatiestroom in het Rijk van het Midden te volgen. De tirannen van deze wereld oriënteren zich door hem. Loekasjenko beschikt niet over deze technologie, die de Chinezen grotendeels hebben gestolen en gekopieerd. Dus valt hij de hoofden van vrijheid aan, de jongeren die technologie in de tegenovergestelde zin gebruiken, namelijk om de waarheid en dus vrijheid over te brengen.

De kwestie van sancties houdt hiermee verband. Het is niet voldoende om dictators als Loekasjenko en zijn handlangers te verbieden naar de vrije wereld te reizen; ze reizen er sowieso zelden naartoe. Het is ook niet voldoende om de rekeningen van deze onderdrukkers in de EU en de VS te blokkeren; ze hebben hun geld allang elders geparkeerd.

Iedereen die dictators wil bestraffen en niet alleen hun onderdrukte volkeren, moet de oppositie steunen, naast visumweigering en accountbevriezing, zodat ze, uitgerust met de juiste technologie, de ideeën van vrijheid in hun land kunnen verspreiden. Tegelijkertijd moet de dictators de toegang tot moderne technologie worden ontzegd, zodat ze geen controle kunnen uitoefenen.

China let goed op

U hoeft er niet aan vast te houden, doe het gewoon. Dit betekent dat de vervolging en arrestatie van activisten van de oppositie op niets uitloopt, omdat er andere geesten zijn die ideeën over vrijheid naar de mensen brengen.

Viktor Hugo zei ooit: geen leger is zo sterk als een idee waarvoor de tijd rijp is. Vrijheid is zo’n idee, het zou een nobele taak zijn om haar uur tot stand te brengen. Ze zullen niet worden vervuld met louter woorden en gewaagde maar ondoelmatige sancties. Het is ook in het belang van de vrije wereld. Men kan er zeker van zijn dat de Chinese en Russische collega’s van Loekasjenko de voortzetting van de piratenact nauwlettend volgen.Lees ook:  Nederlandse overheid meent alle rechten en privacy te mogen schenden ten behoeve van hun hogere ‘reset’ doel

Comments

comments