RyanAir-kaping Dubbele standaarden in de Europese lucht

RyanAir-kaping Dubbele standaarden in de Europese lucht

24 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

EU en NAVO boos over de noodlanding van een burgervliegtuig in Minsk. Bij een soortgelijk incident in 2013 bleven ze stil. Bondgenoten waren toen verantwoordelijk

De noodlanding van een Ryanair-vliegtuig in Wit-Rusland lijkt een geplande actie te zijn geweest door de aanwezige media om de antiregeringsbloggers Roman Protasewitsch in handen te krijgen. De afmetingen en mogelijke gevolgen van dit incident moeten ongetwijfeld worden opgehelderd.

Desalniettemin is de heftigheid van de reacties van de Europese Unie, EU-staten en de NAVO verbazingwekkend als je ze vergelijkt met de beoordelingen van deze actoren nadat NAVO-staten de toenmalige Boliviaanse president Evo Morales dwongen om in juli 2013 in Wenen te landen.

In het huidige geval hebben beide allianties – EU en NAVO – de tussenstop van het Ryanair-vliegtuig met harde woorden veroordeeld . Een woordvoerder van de EU kondigde aan dat het onderwerp op de agenda van een reeds geplande speciale top van de staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten op maandag en dinsdag deze week zal worden geplaatst. Hierin zouden ook sancties tegen het politieke leiderschap in Minsk kunnen worden besproken.

Het feit dat naast de EU ook de NAVO zich als transatlantisch militair bondgenootschap heeft uitgesproken, zal waarschijnlijk bijdragen aan de escalatie. Daar spraken ze van een “ernstig en gevaarlijk incident”. U koos voor een militair jargon – misschien omdat u het anders niet gewend bent – dat anders alleen wordt gebruikt bij luchtruimschendingen of soortgelijke incidenten. De NAVO en de EU spraken zich uit voor een internationaal onderzoek.

In 2013 hebben NAVO-staten samengespannen

Maar dat is niet alles:

  • De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas riep op tot “duidelijke gevolgen”. De SPD-politicus voegde eraan toe: “Het feit dat een vlucht tussen twee EU-landen gedwongen werd een tussenstop te maken onder het voorwendsel van een bommelding, is een ernstige inmenging in het burgerluchtverkeer in Europa.”
  • In Frankrijk riep het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag de Wit-Russische ambassadeur bijeen. In Parijs sprak men van een “onaanvaardbaar” proces.
  • De EU-vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken Josep Borrell eiste dat de leiders in Minsk de blogger onmiddellijk vrijlaten .

En als er in de huidige zaak een arrestatie heeft plaatsgevonden en deze juridisch anders moet worden beoordeeld dan het Morales-incident in 2013, ligt de politieke dubbele standaard voor de hand.

In 2013 hebben verschillende NAVO-landen – eerst en vooral de VS, daarna Portugal, Frankrijk, Italië en Spanje – samengespannen om de zittende president van Bolivia uit de lucht te halen. Uit Bolivia en Zuid-Amerika werd in ieder geval de beschuldiging geuit dat de crash van de Morales-jet op zijn minst goedkeurend werd geaccepteerd vanwege de kortstondige in kaart gebrachte kettingsluiting van verschillende nationale luchtruimten.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De effecten van het online censureren van extreemrechts

Terwijl de VN duidelijk de schending van de wet verklaarden – en, zoals vaak het geval is, zonder verdere gevolgen , zagen de nu verontwaardigde actoren op dat moment geen behoefte aan verdere opheldering. De federale overheid nam destijds ook de noodlanding van het Morales-vliegtuig rustig aan. Een vertegenwoordiger van het federale ministerie van Buitenlandse Zaken antwoordde op een vraag van Ingrid Hönlinger , lid van de Bondsdag :

De weigering van de Boliviaanse president Evo Morales om begin juli 2013 door sommige Europese staten over te vliegen, was noch het onderwerp van besprekingen tussen de federale regering en de Amerikaanse regering, noch was het een probleem in de contacten met de betrokken Europese staten.

Antwoord van staatssecretaris Harald Braun op 24 juli 2013

Je zou kunnen zeggen dat er destijds geen arrestatie was. Dit geldt natuurlijk alleen omdat de gezochte persoon, de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, niet aan boord was met Evo Morales.

Dit is hoe Evo Morales zijn noodlanding in Wenen in 2013 beoordeelde

Achteraf beoordeelde Morales het incident in het Telepolis-interview eind 2015 :

Evo Morales: Ik denk dat het een strafmaatregel was van de VS en enkele Europese bondgenoten. U beschuldigde mij ervan dat ik deze jonge activist, Edward Snowden, aan boord had. Ik werd door de olie-exporterende landen naar Rusland uitgenodigd. Toen alle vergaderingen voorbij waren en de top voorbij was, ging ik weer weg, maar toen we in de buurt van Lissabon wilden landen, kon ik dat niet doen, het was verboden. Plots werd er gezegd dat we niet naar Italië mochten, zelfs niet naar Frankrijk.

Er was alleen de weg terug naar Rusland, en ik denk dat de brandstof daarvoor niet genoeg zou zijn geweest. Dus zei ik: “Waarom vragen we Oostenrijk niet om ons te laten landen vanwege een technische noodsituatie?” Gelukkig werd dit voor ons goedgekeurd en konden we dus in Wenen landen. Ik denk dat de president en de regering van Oostenrijk ons ​​leven hebben gered.

Maar hoe konden de VS met zo’n inlichtingenapparaat – de CIA, het Pentagon, de DEA en al het andere – geloven dat we deze jongen aan boord hadden? Ik kan dat niet begrijpen, want het komt er uiteindelijk op neer: dat het Amerikaanse geheime dienstapparaat geen intelligentie heeft.

En nog een ding geloof ik: als Dilma (Rousseff, de president van Brazilië) of Cristina (Fernández der Kirchner, de president van Argentinië) of misschien (de president van Colombia Juan Manuel) Santos had gevlogen en deze man daadwerkelijk aan boord had gehad, zou men hebben ingegrepen. Maar omdat er een indiaan in het vliegtuig zat, moesten we worden geïntimideerd zodat we ons anti-imperialisme konden opgeven. Het was een kaping van de presidentiële machine, zo zie ik het.Onze misdaad is om anti-imperialisten te zijn.

Natuurlijk vroegen ze ons later gratie, sorry. Ze wisten het niet, zo werd gezegd, alsof ze niet wisten dat de VS ook de leiding hebben over het Europese grondgebied. Er was geen andere manier om het uit te leggen. Niet alle Europeanen vallen onder de duim van de Amerikaanse regering. Maar het zou belangrijk zijn dat we ons allemaal bevrijden en onze soevereiniteit verdedigen, niet alleen in Latijns-Amerika, maar ook in Europa, waartoe ook Oostenrijk behoort, dat ons leven heeft gered.

Evo Morales

Harald Neuber )Lees ook:  Kwijtschelding belastingschuld : begin van het einde

Comments

comments