Andere regimes zullen ook vliegtuigen kapen

Andere regimes zullen ook vliegtuigen kapen

25 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Als Wit-Rusland ermee wegkomt, zullen autoritaire dictators over de hele wereld een nieuw onderdrukkingsinstrument hebben.

Zelfs wanneer onze meest fundamentele beschavingswaarden in twijfel zijn, zijn er een paar sets regels en voorschriften die we toch kunnen delen. Bijvoorbeeld de wetten van de zee of de normen voor het gedrag van luchtverkeersleiders. Piloten van welke nationaliteit dan ook, zelfs wanneer ze naar Caracas, Havana of Pyongyang vliegen, hebben geen reden om aan te nemen dat de instructies die ze van de grond krijgen politiek of bedrieglijk zijn, of bedoeld om een ​​ander doel te bereiken dan een veilige landing.

Nu heeft de dictator van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, die basisveronderstelling doorbroken in een stunt zonder precedent. Gisteren hebben de luchtvaartautoriteiten daar meegewerkt aan de kaping van een Ryanair-vliegtuig dat door het Wit-Russische luchtruim vloog op weg van Athene, Griekenland, naar Vilnius, Litouwen. De Wit-Russische luchtverkeersleiding vertelde de piloten ten onrechte dat het vliegtuig een bom aan boord had. Volgens de Wit-Russische staatsmedia werd het vliegtuig vervolgens door een MiG-straaljager “geëscorteerd” naar Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland.

In werkelijkheid was er geen bom, de dreiging was nep en Minsk was niet eens de dichtstbijzijnde luchthaven; nadat het vliegtuig was geland, haastte niemand zich om de passagiers in veiligheid te brengen. Het echte punt van de oefening werd duidelijk nadat twee passagiers waren verwijderd. Een van hen was Roman Protasevich, een Wit-Russische oppositieblogger en journalist. De andere was zijn vriendin, Sofya Sapega. Protasevich was een van de oorspronkelijke redacteuren van Nexta, een blogkanaal van Telegram dat een van de belangrijkste bronnen van openbare informatie werd tijdens massale demonstraties tegen het regime die afgelopen zomer in Minsk plaatsvonden. Protasevich vluchtte in 2019 het land uit en leeft sindsdien in ballingschap. Bij verstek had de Wit-Russische staat hem tot ‘ terrorist ‘ verklaard. ” Terwijl hij werd weggevoerd, zei hij tegen een van de andere passagiers: ” Ik sta voor de doodstraf .” Zeker, een gevangenisstraf in Wit-Rusland kan onderhevig zijn aan ondervragingen in Sovjetstijl, isolement en marteling .

Sommige details blijven onduidelijk. Ryanair handhaafde een bizarre, steenachtige stilte in de uren na de kaping en gaf een verklaring af die zo flauw was dat het had kunnen verwijzen naar routineonderhoudsproblemen. Pas vanmorgen noemde de CEO van de Ierse discountluchtvaartmaatschappij het incident ‘door de staat gesponsorde kaping’. Maar wat er is gebeurd, lijdt geen twijfel. Het Wit-Russische regime maakte misbruik van luchtverkeersleidingsprocedures die bedoeld zijn om piloten te informeren over echte noodsituaties om een ​​dissident te ontvoeren. Met andere woorden, dit is een verhaal dat hoort naast het Russische gebruik van radioactieve gifstoffen en zenuwgassen tegen vijanden van het Kremlin in Londen en Salisbury, Engeland ; De brute moord op Saudi-Arabiëvan een van zijn burgers in een consulaat in Istanbul; Iraanse moordaanslagen op dissidenten in Nederland en Turkije; en de ontvoering en detentie door Peking van Chinese staatsburgers die in het buitenland wonen en buitenlandse burgers van Chinese afkomst. De mensenrechtenorganisatie Freedom House noemt deze nieuwe praktijken “transnationale repressie” en heeft meer dan 600 voorbeelden verzameld .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Als tegenwicht tegen autoritarisme neemt de macht van het volk toe

Al deze gevallen maken deel uit van wat een nieuwe norm aan het worden is: autoritaire staten die hun vijanden achtervolgen, voelen niet langer de behoefte om paspoorten, grenzen, diplomatieke gebruiken of – nu – de regels van de luchtverkeersleiding te respecteren. In deze nieuwe wereld zijn dictators steeds beter bereid om politieke dissidenten waar dan ook te arresteren of te vermoorden, ongeacht het staatsburgerschap dat ze hebben of welke buitenlandse wetten of bureaucratische procedures hen theoretisch zouden kunnen beschermen. Soms zetten deze regimes druk op andere landen om hen te helpen. Andere keren ontvoeren ze mensen zonder hulp. De prijs die ze daardoor moeten betalen, in sancties of in slechte relaties met de buitenwereld, stoort hen duidelijk niet meer.

Dit specifieke incident is opmerkelijk omdat Loekasjenko, in tegenstelling tot de leiders van Saoedi-Arabië, Rusland en China, zo weinig invloed heeft in het buitenland. Wit-Rusland heeft weinig handel slagkracht, geen belangrijke investeringen in New York of Londen, geen oligarchen die eigenaar zijn van de Britse voetbal teams in het buitenland en helpen normaliseren bewind van de dictator. Dat Loekasjenko nu bereid is om een ​​Europees vliegtuig dat in Europa geregistreerd is en die voornamelijk burgers van de Europese Unie van het ene EU-land naar het andere vervoert, ten onrechte vast te houden en mogelijk in gevaar te brengen, betekent dat hij voorbereid is op een totale breuk met Europa – en dat hij er volledig vertrouwen in heeft. Russische economische en politieke steun als het gebeurt. Het hoofd van RT, de door de Russische staat gesponsorde internationale televisiezender, heeft al getweetdat de kaping haar Wit-Rusland “jaloers” maakt. Loekasjenko, schreef ze, ‘presteerde prachtig’. Een andere hoge Russische functionaris noemde de kaping ‘haalbaar en noodzakelijk’. Maar dat is niet verrassend: autocraten die andere autocraten steunen die het internationaal recht overtreden, is nog een onderdeel van de nieuwe norm.

In de uren na het incident reageerde ook een groot aantal westerse leiders op sociale media. De secretaris-generaal van de NAVO, de president van de Europese Commissie en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken behoorden tot degenen die de kaping veroordeelden . De premier van Litouwen ging naar het vliegtuig toen het uiteindelijk in Vilnius landde, vele uren achter op schema. Letland heeft de ambassadeur van Wit-Rusland al uitgezet ; Groot-Brittannië heeft de Wit-Russische nationale luchtvaartmaatschappij al verboden . In de komende dagen zullen er meer repercussies komenzal worden gecoördineerd, mogelijk met inbegrip van nieuwe economische sancties tegen Wit-Rusland, of de opschorting van vluchten naar het land. Een ander vreemd incident van vandaag diende er ook voor om de Europeanen eraan te herinneren dat Wit-Rusland niet alleen een wetteloze, gevaarlijke plaats is, maar ook een wetteloze, gevaarlijke plaats direct aan de EU-grens: een Lufthansa-vliegtuig dat vanuit Minsk naar Frankfurt zou vliegen, liep vertraging op, opnieuw vanwege een vermeende bom gevaren. Sommige waarnemers vreesden dat de passagiers gegijzeld zouden worden. Net zoals de Russische invasie van Oekraïne uiteindelijk een terugslag veroorzaakte in de rest van het continent, zal de mensenrechtenramp in Wit-Rusland onvermijdelijk gevolgen hebben voor andere Europeanen.

En niet alleen Europeanen: in autocratische hoofdsteden over de hele wereld kijken dictators en hun slaven ook toe om te zien hoe het Westen reageert – of Loekasjenko ermee wegkomt en of dit nieuwe onderdrukkingsmiddel misschien ook voor hen beschikbaar zal komen. Anderen zullen steevast proberen het te gebruiken, al was het maar omdat het een boodschap naar hun dissidente en ballingsgemeenschappen stuurt: je bent niet veilig. Je bent nooit veilig. Zelfs niet als u in een democratie leeft; zelfs niet als u politiek asiel heeft; zelfs niet als u in een commercieel vliegtuig zit, duizenden meters boven de grond.Lees ook:  Welke prijs heeft de nieuwe democratie? Goldman Sachs komt Europa slopen

Comments

comments