Ik heb Covid gehad maar de PCR-test is nog steeds positief, wat moet ik doen om Spanje binnen te komen?

Ik heb Covid gehad maar de PCR-test is nog steeds positief, wat moet ik doen om Spanje binnen te komen?

25 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

MADRID – We kregen recent een vraag binnen van een lezeres die Covid gehad heeft maar bij de PCR-tests nog steeds positief getest wordt. In de theorie zou het voor haar en alle andere Nederlanders en Belgen dus officieel onmogelijk zijn om naar Spanje te reizen omdat de PCR-test niet negatief maar positief is.

Het komt vaker voor dat iemand Covid heeft gehad en inmiddels hersteld is of vrij van het virus en niet besmettelijk is terwijl elke PCR-test toch steeds positief is. Het wordt dan lastig om toch naar Spanje te kunnen reizen omdat alle PCR-tests immers positief zijn en niet negatief wat een eis is.

In dit officiële document (PDF) van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid (Ministerio de Sanidad) is helemaal onderaan bij het tweede punt 26 te lezen dat het reizen met een positieve PCR-test als je Covid hebt gehad mogelijk is. Dat mag echter alleen als de huisarts dat bevestigd met een speciaal document.

Om naar Spanje te mogen reizen heb je dan het volgende nodig:

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren  • PCR-test van maximaal 72 uur oud (positief of negatief)
  • Medisch bewijs dat je Covid hebt gehad maar niet meer besmettelijk bent ook als een PCR-test dat wel aangeeft. In dat document moet in het Spaans of Engels de volgende tekst staan:
Lees ook:  De belachelijk dure tripjes van de Oranjes

DON/DÑA XXXXXXXX PUEDE VIAJAR EN AVIÓN, AL NO SER CONTAGIOSO/A, A PESAR DE PRESENTAR UNA PCR POSITIVA DE COVID-19.

MR/MRS XXXXXXX CAN TRAVEL BY PLANE AS HE/SHE DOESN’T TRANSMIT COVID-19 IN SPITE OF HIS/HER POSITIVE PCR.

Op deze manier zou het totdat het EU Digitale Covid-certificaat op 1 juli beschikbaar is mogelijk moeten zijn om ook met een positieve PCR-test als je Covid hebt gehad naar Spanje te reizen. Als het EU Digitale Covid-certificaat in gebruik wordt genomen staat vermeld of iemand de afgelopen 6 maanden Covid heeft gehad en is het reizen veel makkelijker.

De vraag is nu … wat gebeurt er op de terugreis van het Spaanse vasteland naar Nederland of België? Voor de Balearen en Canarische Eilanden geldt dat voor Nederland geen coronatests en quarantaine meer nodig zijn omdat de Spaanse eilanden een geel reisadvies hebben. We hebben geen informatie kunnen vinden of dit bewijs van een huisarts ook geldig is in Nederland en België.

Bekijk of download het PDF document.Comments

comments