#testsamenleving #coronavaccinatie #vaccinatie Kunnen mensen die tegen COVID-19 zijn ingeënt het coronavirus nog verspreiden?

#testsamenleving #coronavaccinatie #vaccinatie Kunnen mensen die tegen COVID-19 zijn ingeënt het coronavirus nog verspreiden?

26 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Toen de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention op 13 mei 2021 hun richtlijnen over het dragen van maskers veranderden , waren veel Amerikanen een beetje in de war. Nu kan iedereen die volledig is gevaccineerd deelnemen aan binnen- en buitenactiviteiten, groot of klein, zonder een masker te dragen of fysieke afstand te nemen.

  • Vaccins kunnen goed zijn om te voorkomen dat u ziek wordt, terwijl ze tegelijkertijd niet per se voorkomen dat u geïnfecteerd raakt of de kiem verspreidt.
  • Voorlopig bewijs lijkt te suggereren dat de COVID-19-vaccins het minder waarschijnlijk maken dat iemand die is gevaccineerd het coronavirus zal overdragen, maar het bewijs is nog niet ijzersterk.
  • Niet-gevaccineerde mensen moeten nog steeds ijverig zijn met het dragen van een masker, fysieke afstand nemen en andere voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus.

Toen de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention op 13 mei 2021 hun richtlijnen over het dragen van maskers veranderden , waren veel Amerikanen een beetje in de war. Nu kan iedereen die volledig is gevaccineerd deelnemen aan binnen- en buitenactiviteiten, groot of klein, zonder een masker te dragen of fysieke afstand te nemen.

Anthony Fauci, medisch hoofdadviseur van president Biden, zei dat de nieuwe richtlijn ” gebaseerd is op de evolutie van de wetenschap ” en “dient als een stimulans” voor de bijna tweederde van de Amerikanen die nog niet volledig zijn gevaccineerd om door te gaan en het schot.

Maar sommige mensen kunnen niet worden gevaccineerd vanwege onderliggende aandoeningen. Anderen met een verzwakt immuunsysteem, door kanker of medische behandelingen, worden mogelijk niet volledig beschermd  door hun vaccinaties . Kinderen van 12 tot 15 jaar kwamen pas op 10 mei 2021 in aanmerking voor het Pfizer-BioNTech-vaccin. En er zijn nog geen COVID-19-vaccins toegestaan voor de bijna 50 miljoen kinderen in de VS jonger dan 12 jaar.

Aangezien de beperkingen worden opgeheven en mensen hun masker thuis beginnen te laten, maken sommige mensen zich zorgen: kunt u COVID-19 opvangen van iemand die is ingeënt?

Vaccins voorkomen niet altijd een infectie

Onderzoekers hadden gehoopt veilige COVID-19-vaccins te ontwerpen die zouden voorkomen dat ten minste de helft van de gevaccineerde mensen COVID-19-symptomen zou krijgen.

Gelukkig hebben de vaccins de verwachtingen ruimschoots  overtroffen . Bij 6,5 miljoen inwoners van Israël van 16 jaar en ouder bleek het Pfizer-BioNTech mRNA COVID-19-vaccin bijvoorbeeld 95,3% effectief te zijn na beide injecties. Binnen twee maanden waren onder de 4,7 miljoen volledig gevaccineerde infecties het aantal detecteerbare infecties met een factor 30 gedaald. Evenzo testte in Californië en Texas slechts 0,05% van de volledig gevaccineerde gezondheidswerkers positief op COVID-19.

Vaccinontwikkelaars hopen vaak dat hun vaccins, naast het voorkomen van ziekte, ” steriliserende immuniteit ” zullen bereiken , waarbij de vaccinatie voorkomt dat de kiem überhaupt in het lichaam kan komen. Deze steriliserende immuniteit betekent dat iemand die is gevaccineerd het virus niet zal opvangen of verder zal overdragen. Om een ​​vaccin effectief te laten zijn, hoeft het echter niet te voorkomen dat de kiem een ​​geïmmuniseerd persoon infecteert.

Het door Salk geïnactiveerde poliovaccin stopt bijvoorbeeld niet volledig de groei van poliovirus in de menselijke darmen. Maar het is buitengewoon effectief in het voorkomen van de verlammende ziekte omdat het antilichamen activeert die voorkomen dat het virus de hersenen en het ruggenmerg infecteert. Goede vaccins zorgen voor een effectieve en duurzame training van het immuunsysteem van het lichaam, dus wanneer het daadwerkelijk de ziekteverwekkende ziekteverwekker tegenkomt, is het klaar om een ​​optimale respons op te bouwen.

Als het gaat om COVID-19, zijn immunologen nog steeds aan het uitzoeken wat zij de ” correlaten van bescherming ” noemen , factoren die voorspellen hoe beschermd iemand is tegen het coronavirus. Onderzoekers zijn van mening dat een optimale hoeveelheid ” neutraliserende antilichamen “, het type dat niet alleen het virus bindt, maar ook infectie voorkomt, voldoende is om herhaalde infecties af te weren . Wetenschappers beoordelen ook nog steeds de duurzaamheid van de immuniteit die de COVID-19-vaccins bieden en waar het in het lichaam werkt.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  OPERATIE LOCK STEP: WERELD ONDER KRIJGSWET

Kan een gevaccineerd persoon het coronavirus verspreiden?

Immunologen verwachten dat vaccins die beschermen tegen virale ziekten ook de overdracht van het virus na vaccinatie verminderen. Maar het is eigenlijk lastig om erachter te komen of gevaccineerde mensen de kiem niet verspreiden.

COVID-19 vormt een bijzondere uitdaging omdat mensen met asymptomatische en presymptomatische infecties de ziekte kunnen verspreiden – en onvoldoende opsporen en testen van contacten betekent dat mensen zonder symptomen zelden worden gedetecteerd . Sommige wetenschappers schatten dat het aantal asymptomatische COVID-19-infecties in de totale populatie 3 tot 20 keer hoger kan zijn dan het aantal bevestigde gevallen. Onderzoek suggereert dat ongedocumenteerde gevallen van COVID-19 bij mensen die ofwel asymptomatisch waren of een zeer milde ziekte hadden, verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor tot 86% van alle infecties , hoewel andere studies de hoge schattingen tegenspreken .

In één onderzoek testte de CDC vrijwillig medisch personeel en andere eerstelijnswerkers op acht locaties in de VS gedurende drie maanden wekelijks op SARS-CoV-2-infecties, ongeacht de symptomen of vaccinatiestatus. De onderzoekers ontdekten dat volledig geïmmuniseerde deelnemers 25 keer minder kans hadden om positief te testen op COVID-19 dan degenen die niet waren gevaccineerd. Bevindingen als deze impliceren dat als gevaccineerde mensen überhaupt zo goed beschermd zijn tegen besmetting, het onwaarschijnlijk is dat ze het virus verspreiden . Maar zonder contactopsporing om de overdracht in een grotere populatie te volgen, is het onmogelijk om te weten of de aanname waar is.

Wat we zeker weten, is dat als iemand na vaccinatie ziek wordt van COVID-19, bij wat een “doorbraakinfectie” wordt genoemd, de symptomen milder zullen zijn . Studies hebben aangetoond dat mensen die positief testten op COVID-19 nadat ze slechts hun eerste vaccindosis hadden gekregen, lagere niveaus van virus in hun lichaam hadden dan niet-gevaccineerde mensen die positief testten. De onderzoekers geloven dat de verminderde viral load erop wijst dat gevaccineerde mensen die het virus oplopen, minder besmettelijk zullen zijn omdat ze veel minder virus zullen hebben dat naar anderen kan worden verspreid.

Een preprint-studie die nog niet door vakgenoten is beoordeeld, suggereert dat het Moderna mRNA COVID-19-vaccin coronavirusbestrijdende antilichamen in de orale en nasale vloeistof kan produceren . Aangezien dat is waar SARS-CoV-2 zijn intrede doet , zouden antilichamen in de mond en neus moeten voorkomen dat het virus het lichaam binnendringt , wat effectief zorgt voor “steriliserende immuniteit”. Dit zou ook betekenen dat gevaccineerde mensen het virus waarschijnlijk niet via ademhalingsdruppels zouden verspreiden.

Deze stukjes bewijs zijn veelbelovend. Maar zonder meer studies kunnen wetenschappers nog niet concluderen dat COVID-19-vaccins echt beschermen tegen alle overdracht. Studies die proberen om deze vraag rechtstreeks te beantwoorden door middel van het traceren van contacten, zijn nog maar net begonnen: onderzoekers zullen COVID-19-infecties volgen bij gevaccineerde en niet-gevaccineerde vrijwilligers en hun nauwe contacten.

Bescherming en preventie gaan hand in hand

Vaccins helpen de verspreiding van een infectieziekte te vertragen door de infectieketen te doorbreken. Degenen die besmet zijn, hebben uiteindelijk steeds minder onbeschermde mensen om het virus aan door te geven. Dit is hoe een vaccin de immuniteit van de kudde verhoogt – gevoelige en nog niet geïmmuniseerde mensen worden omringd door een “kudde” mensen die immuun zijn geworden dankzij vaccinatie of een eerdere infectie. Maar studies suggereren dat, om een ​​combinatie van biologische en sociale redenen , het onwaarschijnlijk is dat vaccinatie alleen immuniteit van de kudde tegen COVID-19 bereikt en het coronavirus volledig bevat.

In feite kan vaccinatie alleen lang duren om een ​​ziekte uit te roeien. Zelfs ziekten die bijna “geëlimineerd” zijn – zoals waterpokken, mazelen en kinkhoest – kunnen weer de kop opsteken met afnemende immuniteit en dalende vaccinatiegraad.

De recente uitbraak van infecties onder de gevaccineerde New York Yankees laat zien dat gevaccineerde mensen niet alleen nog besmet kunnen raken, maar dat ze het coronavirus ook kunnen overdragen op nauwe contacten. Sterk geteste groepen, zoals professionele sportteams, benadrukken het feit dat milde, asymptomatische infecties onder gevaccineerde personen in de algemene bevolking zelfs vaker voorkomen dan gerapporteerd. Een vergelijkbare uitbraak bij luchthavenpersoneel in Singapore laat zien dat zelfs onder de volledig gevaccineerde, nieuwe en meer besmettelijke varianten zich snel kunnen verspreiden.

De ontspannen richtlijnen van de CDC over maskering zijn bedoeld om gevaccineerde mensen gerust te stellen dat ze veilig zijn voor ernstige ziekten. En zij zijn. Maar het beeld is minder duidelijk voor de niet-gevaccineerde die met hen omgaan. Tot een bijna kudde-immuniteit tegen COVID-19 is bereikt en er duidelijk bewijs is dat gevaccineerde mensen het virus niet verspreiden, zijn ik en veel epidemiologen van mening dat het beter is situaties te vermijden waarin er een kans op besmetting bestaat. Vaccinatie in combinatie met voortdurende maskering en sociale afstand is nog steeds een effectieve manier om veiliger te blijven.Lees ook:  Blootgesteld: Corona-gastgegevens van restaurants worden door de politie gebruikt voor onderzoeksdoeleinden

Comments

comments