#vaccinatie #coronavaccinatie Heeft COVID echt invloed op uw hart?

#vaccinatie #coronavaccinatie Heeft COVID echt invloed op uw hart?

26 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

Het lezen van een recent artikel met de kop Setting the Record straight: er is geen “COVID-hart” teleporteerde me terug naar 2020. Het was geen comfortabele reis.

In januari 2020 had ik een praatje over een virus in Wuhan met mijn plaatselijke directeur volksgezondheid. Eind februari was ik elke nacht uren aan het doomscrollen op Twitter en zag ik hoe de ramp zich in Noord-Italië ontvouwde.

Cardiologen zoals ik hadden te maken met een lawine van COVID. Meerdere tweets suggereerden dat veel COVID-patiënten cardiale complicaties leden. Verhalen van patiënten die alleen een hartaanval leken te hebben om het personeel dat hen behandelde te infecteren, kwamen zeer vaak voor, evenals meldingen van mensen met hartfalen veroorzaakt door coronavirusinfectie van de hartspier.

Silia DeFilippis, MD on Twitter: “Seeing a lot of CV complications of #COVID19 in real-time with myocarditis, ventricular arrhythmias and more. Hard to know what the role of MCS should be. @hfcollaboratory @laurenranard @scottdsolomon @NYPCUCVI A Heart Attack? No, It Was the Coronavirus https://t.co/DMb9KMgNLU / Twitter”

Seeing a lot of CV complications of #COVID19 in real-time with myocarditis, ventricular arrhythmias and more. Hard to know what the role of MCS should be. @hfcollaboratory @laurenranard @scottdsolomon @NYPCUCVI A Heart Attack? No, It Was the Coronavirus https://t.co/DMb9KMgNLU

Het was allemaal behoorlijk overtuigend en zelfs niet zo verwonderlijk. Zelfs vóór COVID geeft mijn ziekenhuis elke week mensen op met hartproblemen als gevolg van virale infecties – hoewel vaak zonder veel duidelijk bewijs. Meestal zijn deze mild. Er is een grote kans dat u een krassende pijn op de borst heeft gehad tijdens een zware verkoudheid die waarschijnlijk een virale ontsteking van de buitenste laag van het hart was – een aandoening die bekend staat als pericarditis .

Maar soms, om redenen die we niet begrijpen, virale infecties kan leiden tot zeer ernstige hartproblemen, het nabootsen van een hartaanval, waardoor ritme kwesties, of zelfs fataal hartfalen. Dus een virus als SARS-CoV-2 dat zich hecht aan het slijmvlies van bloedvaten, kan waarschijnlijk hartcomplicaties veroorzaken.

Overvloed aan studies

Zoals veel artsen op een universiteit, ging ik fulltime naar de NHS en maakte ik me klaar om COVID onder ogen te zien. Mijn collega’s en ik begonnen alles te lezen wat we konden vinden over het effect van COVID op het hart. Tegelijkertijd begonnen we het virus uit de eerste hand te zien. Een tijdschrift vroeg ons om de opkomende gegevens te beoordelen. Het leek op dat moment een goed idee.

In mei 2020 waren er verschillende gepubliceerde ‘casusrapporten’ (beschrijvingen van afzonderlijke gevallen) van COVID-patiënten met een enorm scala aan cardiale complicaties, en al meerdere beoordelingen met tientallen artikelen (alle gepubliceerd in 2020) waarin mogelijke complicaties en oorzaken van COVID werden beschreven. hart. Het woord “potentieel” wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, maar is cruciaal.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Wat is er vreemd aan Woodwards verhaal over Trump en Corona

Tegen de tijd dat we ons manuscript instuurden in mei 2020, vond een zoekopdracht naar “COVID” en “cardiovasculair” op PubMed – een website voor het zoeken naar medische en life sciences tijdschriftartikelen – 653 publicaties. Ons ziekenhuis had 1.450 COVID-patiënten behandeld. Velen van hen waren erg ziek en hadden vreselijke longproblemen – velen stierven. Hoewel het hart aan het einde van het leven moet falen, zagen we niet de lawine van directe hartcomplicaties die we hadden verwacht.

Tegen de tijd dat we in juli werden uitgenodigd om een ​​herzien manuscript in te dienen, waren er 3.055 publicaties van de PubMed-zoekopdracht, waarvan er vele nog steeds aanleiding gaven tot grote bezorgdheid over het hoge percentage directe hartcomplicaties met COVID. Dit omvatte de onderzoeken die nu in het bovengenoemde artikel worden ondervraagd. Maar ook waren verschillende spraakmakende papers ingetrokken of herzien om fouten te corrigeren die waren gemaakt in de begrijpelijk hectische haast om te publiceren.

We hebben een aantal fouten gevonden. Een casusreeks met iemand die op de intensive care lag voor een pericardoperatie en vervolgens het zustervirus opliep dat Mers veroorzaakt (Mers-CoV), werd verschillende keren ten onrechte aangehaald als bewijs van de cardiale complicaties die kunnen worden veroorzaakt door deze familie van virussen.

Tegen de tijd dat we ons laatste manuscript opnieuw indienden in september 2020, maakte ik me al zorgen dat we het probleem zouden vergroten om nog een paper te schrijven, terwijl er al te veel waren om te lezen. We hebben onze recensie als ondertitel “veel publicaties, meerdere onzekerheden” genoemd.

Hoewel we meldingen hebben opgenomen van complicaties die we waren tegengekomen, met name bloedstolsels die verband houden met COVID, concludeerden we dat “onze vrees voor een groot aantal ernstige cardiale complicaties van COVID tot dusverre niet is uitgekomen”. Het is exact nul keer geciteerd. Die zoektocht in PubMed vindt nu 6.810 publicaties, waaronder de onze.

Occam’s scheermes

Op de medische school leerde ik over “het scheermes van Occam” – het idee dat de meest economische verklaring meestal de juiste is. In de geneeskunde wordt dit vaak geïnterpreteerd als een instructie om bij iemand met meerdere problemen naar één oorzaak te zoeken. Maar dit werkt alleen op tv-shows zoals House , waarin de bovennatuurlijk begaafde Dr. House meestal de obscure, unieke oorzaak ontdekt van de meerdere symptomen van zijn patiënt.

Patiënten hebben vaker twee of zelfs drie veelvoorkomende ziekten tegelijk dan een zeldzaam probleem dat allemaal dezelfde problemen veroorzaakt. Maar als een toeval ‘interessant’ is, is de kans veel groter dat het in een casusrapportage terechtkomt. Vandaar de correlaties tussen hartproblemen en COVID die in de literatuur verschenen.

Dus er is geen COVID-hart? Eigenlijk denk ik van wel, maar ernstige vormen ervan komen niet zo vaak voor als ik had verwacht en moeilijk te zien aan de indirecte effecten van een ernstige ziekte door welke oorzaak dan ook: COVID, kanker of auto-ongeluk.Lees ook:  Kan het nieuwe coronavirus wereldwijd 50 miljoen mensen doden?

Comments

comments