Europese plan om de regels voor de vennootschapsbelasting te uniformeren en miljarden terug te verdienen, staat voor grote hindernissen

Europese plan om de regels voor de vennootschapsbelasting te uniformeren en miljarden terug te verdienen, staat voor grote hindernissen

31 mei 2021 0 Door Indignatie redactie

De laatste poging van de Europese Commissie om het ontwijken van vennootschapsbelasting en winstverschuiving aan te pakken, zou unanieme goedkeuring vereisen van de EU-lidstaten, waarvan sommige als belastingparadijzen dienen.

De Europese Commissie stelde voor om het belastingstelsel van het blok te vernieuwen en deze week een enkel regelboek voor vennootschapsbelasting in te voeren dat zou voorkomen dat Europese regeringen met elkaar concurreren om zakelijke investeringen aan te trekken door de belastingtarieven te verlagen.

Het nieuwe voorstel , het derde dat de commissie in de afgelopen tien jaar heeft gedaan, riep op tot een uniforme manier om bedrijven te belasten waar ze inkomsten genereren in plaats van waar ze hun hoofdkantoor vestigen ー dat vaak in een rechtsgebied met een laag belastingtarief ligt.

“Onze belastingregels moeten een inclusief herstel ondersteunen, transparant zijn en de deur sluiten op het gebied van belastingontwijking”, zei handelscommissaris Valdis Dombrovskis in een verklaring.

Irene Tenagli, voorzitter van de Commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement, verwelkomde het voorstel als een manier om het herstel van de economie van het blok, die getroffen is door de COVID-19-pandemie, te ondersteunen.

“We kunnen herstel niet goed ondersteunen met een systeem waarmee honderden miljarden euro’s aan potentiële belastinginkomsten verloren gaan door ontduiking en fraude”, zei ze tijdens een persbijeenkomst.

Maar sommige voorstanders en waarnemers van belastingrecht blijven sceptisch over de reikwijdte van het voorstel en de kans dat het door alle lidstaten wordt goedgekeurd, een essentiële vereiste.

“De grote vraag voor ons is of de Europese Commissie bereid is om gedurfde en ambitieuze maatregelen te nemen om grootschalige belastingontwijking van bedrijven een halt toe te roepen”, zegt Tove Maria Ryding, manager belastingbeleid en belangenbehartiging bij het European Network on Debt and Development, een groep van meer dan 50 maatschappelijke organisaties.

Bekend als “Business in Europe: Framework for Income Taxation”, of BEFIT, zal het voorstel in 2023 worden afgerond. Het omvat ook een plan om het toezicht van de autoriteiten op lege vennootschappen te versterken om zo een einde te maken aan belastingontwijking en -ontduiking.

Elk jaar, Europa verliest tussen de $ 40 miljard en $ 85 miljard in de vennootschapsbelasting te vermijden, volgens schattingen aangehaald door de commissie. En sommige van de rechtsgebieden die op agressieve wijze multinationals aantrekken met sweetheart-deals en zeer lage belastingtarieven, bevinden zich in het hart van Europa.

“De Commissie zit in het nauw vanwege het feit dat EU-besluiten over belasting eenparigheid van stemmen vereisen, en verschillende EU-lidstaten, zoals Luxemburg en Ierland, blijven zich gedragen als belastingparadijzen”, zei Ryding.

In het Paradise Papers- onderzoek van 2017 rapporteerde het International Consortium of Investigative Journalists hoe Apple in staat was om tot tweederde van zijn wereldwijde winst te kanaliseren naar in Ierland geregistreerde dochterondernemingen die bijna geen belasting betaalden.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  US State Department beschuldigt Rusland van Coronavirus desinformatiecampagne

Onlangs ontdekte de nieuwsorganisatie Investigate Europe dat, ondanks het rapporteren van hoge winsten tijdens de COVID-19-pandemie, de balans van Amazon in 2020 voor zijn in Luxemburg gevestigde overkoepelende onderneming, die zijn Europese activiteiten dekt, een verlies van meer dan $ 1 miljard liet zien. Hierdoor kon het bedrijf belastingvoordelen verkrijgen, aldus het rapport.

Het ICIJ-onderzoek Lux Leaks uit 2014 bracht enkele van de strategieën naar voren die veel bedrijven gebruiken om hun belastingaanslagen drastisch te verlagen.

De stap van de commissie volgt op een initiatief van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling die, indien goedgekeurd, een minimumtarief zal vaststellen voor multinationale ondernemingen over de hele wereld.

Eerder dit jaar stelden de VS voor om een ​​wereldwijd minimum belastingtarief van 21% voor bedrijven vast te stellen. De ministers van Financiën van Frankrijk, Duitsland en andere EU-landen zeiden dat ze het plan steunen. Volgens de Guardian doet het VK dat niet .

De door de commissie voorgestelde hervorming zou de vennootschapsbelastingtarieven van individuele landen niet raken. De winsten en verliezen van bedrijven uit hun Europese activiteiten zouden worden opgeteld en de nettowinst zou vervolgens over de afzonderlijke landen worden verdeeld.

Volgens Rasmus Corlin Christensen, een onderzoeker aan de Copenhagen Business School en de auteur van een studie over de rol van de EU in het internationaal belastingbeleid, kan de politieke rol van de commissie de belastinghervormingsinspanningen echter beladen maken en sommige Europese lidstaten vervreemden.

“Door aan te dringen op implementatie via een richtlijn, riskeert de commissie de EU-belastingparadijzen de macht te geven om zich op EU-niveau te verzetten tegen een wereldwijd minimumbelastingakkoord dat ze op OESO / G20-niveau niet konden weerstaan,” zei Christensen.

Hoewel ambtenaren van de Commissie dergelijke uitdagingen erkenden, vertelden zij Politico dat de voorgestelde Europese belastingagenda wellicht meer kansen heeft om door te gaan als de OESO-landen overeenstemming bereiken over de wereldwijde belastingovereenkomst, die medio 2021 wordt verwacht.Lees ook:  Christenen in de tweede kamer NIET TE VERTROUWEN

Comments

comments