Onderzoekers naderen naar verluidt Trump Org. alsof het een maffiafamilie is

Onderzoekers naderen naar verluidt Trump Org. alsof het een maffiafamilie is

1 juni 2021 0 Door Indignatie redactie

Aanklagers lijken het gebruik van afpersingsstatuten tegen Trump en zijn zakenimperium te onderzoeken.

Aanklagers lijken hun onderzoek naar het zakenimperium van de voormalige president Donald Trump te behandelen alsof het een maffiafamilie is , volgens verschillende rapporten deze week. 

Manhattan District Attorney Cy Vance overweegt waarschijnlijk strafrechtelijke vervolging rond het idee dat de Trump Organization een ‘corrupte onderneming’ is volgens een afpersingsstatuut van de staat New York dat lijkt op de federale RICO-wet – een afkorting voor de Racketeering Influenced and Corrupt Organisations Act, die was werd in 1970 aangenomen om de wijdverbreide georganiseerde misdaad aan te pakken – vertelden verschillende juridische experts en voormalige aanklagers aan Politico.

“Geen enkele zichzelf respecterende officier van justitie zou afzien van de beschuldiging van bedrijfscorruptie”, zei Robert Anello, oud-advocaat van New York City. ‘Ik weet zeker dat ze daarover nadenken.’

De wet, in de volksmond bekend als ‘kleine RICO’, treedt in werking als aanklagers kunnen vaststellen dat een organisatie of bedrijf ten minste drie afzonderlijke misdrijven heeft gepleegd – een ‘patroon van crimineel gedrag’ in juridische termen. Een straf onder het statuut kan leiden tot maximaal 25 jaar gevangenisstraf – met een verplicht minimum van één jaar.

Vance heeft zelfs een ervaren officier van justitie en een expert in witteboordencriminaliteit, Mark Pomerantz, ingehuurd om zijn team te versterken, meldde de New York Times in februari.

Trump zelf heeft een lange geschiedenis met verschillende prominente maffielfamilies in New York City – hij bouwde zijn kenmerkende Trump Tower in Manhattan met de hulp van een concreet bedrijf gerund door Anthony “Fat Tony” Salerno en Paul Castellano, die destijds bazen waren van de Genovese en Gambino-families,  meldde Business Insider.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Indrukwekkend: De mars van vrijheid komt aan in Barcelona na 100 km wandelen

En net als bij de onderzoeken die Salerno en Castellano achter de tralies hebben gezet, lijkt het erop dat officieren van justitie hopen te vertrouwen op de getuigenis van “familieleden” zoals Alan Weisselberg , CFO van de Trump Organization , een van de langstlopende werknemers van het bedrijf. Zijn voormalige schoondochter, Jennifer Weisselberg, werkt mee aan het onderzoek van Vance en zegt dat ze gelooft dat de vader van haar ex-man Trump zal aanvallen vanwege zijn leeftijd en afkeer om enige tijd in de gevangenis door te brengen.

De New Yorkse procureur-generaal Letitia James, die onlangs ermee instemde om met Vance samen te werken in haar afzonderlijke onderzoek naar de zakelijke transacties van Trump, heeft volgens de New York Times ook de zoon van Trump, Eric, gedwongen om deel te nemen aan een afzettingsinterview .

Maar de beslissing om aanklachten voor afpersing in te stellen, brengt zijn eigen risico’s met zich mee, en veel juridische experts zeggen dat officieren van justitie beter af zijn om eenvoudige aanklachten te zoeken voor specifieke misdrijven die gemakkelijker te procederen zijn.

“Waarom zou je iets te veel opladen en iets ingewikkelder maken dat redelijk eenvoudig zou kunnen zijn?” Jeremy Saland, een voormalig officier van justitie in het kantoor van de officier van justitie in Manhattan, vertelde Politico. ‘Waarom zou je het water vertroebelen? Waarom zou je een advocaat iets geven dat een jury in verwarring zou kunnen brengen en zou kunnen kraaien dat ze een aanklacht sloeg in een motie om te ontslaan?’

Trump heeft herhaaldelijk elk vergrijp ontkend en de onderzoeken verworpen als politiek geïnspireerde “heksenjachten”.Lees ook:  Trump schaart zich in financieel verantwoord rijk

Comments

comments