Memorial Day in de VS: De heersende klasse verklaart de pandemie “voorbij” – ondanks 500 coronadoden per dag

Memorial Day in de VS: De heersende klasse verklaart de pandemie “voorbij” – ondanks 500 coronadoden per dag

2 juni 2021 0 Door Indignatie redactie

Memorial Day wordt in de VS gevierd op de laatste maandag van mei om de slachtoffers van de Amerikaanse oorlogen te herdenken. Dit zijn allemaal imperialistische oorlogen geweest, al meer dan honderd jaar, aangezet door de Amerikaanse kapitalistische elite.

De patriottische toespraken zijn onveranderlijk hypocriet, aangezien degenen die in deze oorlogen stierven over het algemeen tot de arbeidersklasse behoorden, terwijl de voordelen uitsluitend naar de heersende klasse gingen. Het doel van deze oefening is om ideologisch voor te bereiden op de volgende oorlog. Dit werd ook duidelijk door de woorden van president Biden, die een gemene eerbetuiging aan degenen die in uniform waren gevallen, combineerde met bedreigingen tegen China en Rusland.

Maar Memorial Day 2021 had een bijkomend en even laakbaar doel. Het was een poging om de pandemie van het coronavirus te laten vergeten – de 600.000 of meer doden, de 500 doden per dag, de 100.000 nieuwe infecties per maand – ten gunste van een reeks vieringen en spektakels die de pandemie zelf voeden door superverspreiders te gebruiken – Creëer evenementen die mogelijk tientallen, zo niet honderdduizenden meer kunnen besmetten.

“Amerika komt terug”, kondigde NBC zondag aan in het openingssegment van het avondjournaal. “Deze Memorial Day voelt vertrouwd en heeft een vleugje normaliteit”, voegde de show eraan toe. “Het was een vakantieweekend dat de natie nodig had en een herinnering dat het einde in zicht is.” Soortgelijke neppropaganda was te vinden op elk netwerk en in elke grote krant.

Bedrijfs- en overheidsfunctionarissen zongen hetzelfde lied. De Republikeinse gouverneur van Massachusetts, Charlie Baker, die vrijdag de Covid-19-beperkingen van de staat ophief, zei het heel bondig: “Tenzij er iets heel vreemds gebeurt, zou ik zeggen dat het zo goed als voorbij is.” Ongeveer 707.000 mensen liepen het coronavirus op in Massachusetts, een op de tien , en 18.000 zijn overleden. Zonder maskers en afstand, en in een situatie waarin bijna de helft van de bevolking in de Amerikaanse staat nog steeds niet is gevaccineerd, zullen duizenden meer sterven.

Frontier Airlines CEO Barry Biffle juichte: “Nu begint de reisgolf. Memorial Day wordt groot, 4 juli wordt te gek. Dit weekend passeerden meer dan zes miljoen mensen de luchthavens en dit jaar waren er op geen enkel ander moment meer. De luchthavens zijn voor 90 procent bezet en medewerkers van luchtvaartmaatschappijen worden stelselmatig lastiggevallen door passagiers die de weinige overgebleven Covid-beschermende maatregelen niet langer willen accepteren.

Lees ook:  De reguliere media verdoezelen oorlogsmisdaden

De media brengen enthousiast statistieken naar voren over de miljoenen die tijdens de vakantie op vakantie gaan. De stranden zitten weer vol, de bioscopen gaan open en de experts voorspellen een “recordweekend in kaartverkoop”. Volledig bezette overdekte restaurants zijn weer een normaal verschijnsel. Bars en nachtclubs zijn weer open. De beperkingen voor bezoekers van sportstadions worden opgeheven.

De autorace Indy 500, het grootste sportevenement tijdens de pandemie, trok meer dan 135.000 fans naar de Indianapolis Motor Speedway, hoewel het maskervereiste slechts af en toe werd nageleefd. Aangezien de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) de opheffing van de maskervereiste voor volledig gevaccineerde mensen officieel hebben goedgekeurd, moet men er daarentegen op vertrouwen dat iedereen zich eerlijk en eervol gedraagt ​​met betrekking tot hun vaccinatiestatus.

Vooraanstaande Amerikaanse en internationale epidemiologen veroordeelden krachtig de verwijdering door de CDC van de maskervereiste en afstandsregels op 13 mei, en waarschuwen voor de gevaren van dit beleid. “Het is zo’n puinhoop”, zei dr. Eric Feigl-Ding van de COVID-actiegroep. “Het is verschrikkelijk om te vertrouwen op een systeem dat gebaseerd is op eervolle woorden. Dat is het eigenlijke probleem!”

Dr. Yaneer Bar-Yam van EndCoronavirus.org zei: “Het is verschrikkelijk. Ons netwerk en vele anderen zijn verontwaardigd.” Jose-Luis Jimenez, een aerosolfysicus van de Universiteit van Colorado, merkte op: “De CDC heeft de maskervereiste te snel opgeheven, in een tijd waarin te weinig mensen worden gevaccineerd en virusmutaties zoals de Indiase variant zich beginnen te verspreiden in de VS. ”

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenMemorial Day is officieel de herdenkingsdag van degenen die zijn omgekomen in oorlogen. Maar er stierven het afgelopen jaar meer Amerikanen aan het coronavirus dan in alle Amerikaanse oorlogen van de 20e en 21e eeuw samen. Terwijl het officiële dodental in de VS nu 610.000 bedraagt, brengen andere schattingen het werkelijke aantal dichter bij een miljoen. Met het huidige tempo van 500 sterfgevallen per dag worden in 2021 nog eens 112.000 sterfgevallen verwacht. En dit veronderstelt dat er geen nieuwe piek in infecties en sterfgevallen zal zijn als de openbare hygiëne- en beschermingsmaatregelen worden afgeschaft – zoals momenteel gebeurt in het VK.

Lees ook:  Oriëntalisme en de geopolitiek van de Coronavirus-uitbraak

Biden heeft de Amerikaanse vaccinatiecampagne afgeschilderd als een wonder in de gezondheidszorg, terwijl hij impliciet zijn voorganger de schuld geeft van de massale sterfgevallen. Hij geeft nooit toe dat er een kans is op een nieuwe golf later dit jaar. Zeker in een herfst- of wintergolf zouden er onder de regering Biden nog meer Amerikanen kunnen overlijden aan Covid-19 dan onder Donald Trump.

Wereldwijd sterven elke dag meer dan 10.000 mensen, voornamelijk in regio’s waar slechts een klein deel van de bevolking het vaccin heeft gekregen, omdat de rijke landen met hoge inkomens die een beleid van vaccinnationalisme voeren, het oppotten. Hoewel de officiële wereldwijde schatting 3,5 miljoen doden is, suggereren nieuwe studies dat er waarschijnlijk meer dan tien miljoen doden zullen vallen.

De ware omvang en het belang van het eerbetoon dat voornamelijk door de arbeidersklasse tijdens de pandemie werd betaald, werd geïllustreerd door de onthulling van een muurschildering voor de brandweerlieden en eerstelijnswerkers die stierven tijdens de pandemie in Detroit.

Brandweerman Captain Franklin Williams werd geëerd als de eerste brandweerman van Detroit die stierf aan Covid-19. Erick Jones, Detroit Fire Commissioner, zei tijdens de onthulling op zondag: “Deze muurschildering zal een blijvende herinnering zijn aan een man die in de frontlinie bleef om een ​​onzichtbare vijand te bestrijden (…) Sommigen van hen werden ziek, sommigen waren gehospitaliseerd en Franklin bracht het ultieme offer.”

Meer dan 3.600 gezondheidswerkers werden gedood in het eerste jaar van de Covid-pandemie in de Verenigde Staten. Amnesty International (AI) schat het aantal gezondheidswerkers wereldwijd dat het afgelopen jaar aan Covid-19 is overleden op ruim 17.000. Steve Cockburn, directeur economische en sociale rechtvaardigheid bij AI, zei: “Dit is zeker een aanzienlijke onderschatting van het werkelijke aantal, omdat er in veel landen een zekere mate van onderrapportage is.”

Lees ook:  Politieke elite viert feest u bent er in getrapt: geld is niets meer waard en u zit vol met schulden

dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, zei vorige week tijdens zijn openingstoespraak op de 74e Wereldgezondheidsvergadering: “Bijna 18 maanden nadat de kritieke gezondheidscrisis van onze tijd begon, bevindt de wereld zich nog steeds in een zeer gevaarlijke situatie. Tot op heden zijn er dit jaar meer nieuwe besmettingen gemeld dan in heel 2020. Met de huidige trends zal het aantal sterfgevallen de komende drie weken het totale aantal van vorig jaar (…) wereldwijd overschrijden, we blijven in een kwetsbare situatie.”

De officiële vieringen van een geveinsde “terugkeer naar normaal” in de Verenigde Staten drukken de meest in het oog springende vorm van provinciale bekrompenheid uit: dit betreft een wereldwijde pandemie waarin nieuwe varianten in enkele dagen van continent naar continent stromen, uitsluitend door het prisma van nationalisme. De waarheid is dat er in geen enkel land een terugkeer naar normaal kan zijn zolang het coronavirus vrij is om miljarden mensen over de hele wereld te infecteren en te doden, en zichzelf te muteren.

Het echte doel van deze campagne is het afzwakken van de oppositie van de bevolking om kinderen terug te sturen naar onzekere scholen en arbeiders naar onzekere werkplekken, zodat de kapitalistische heersende klasse de grootst mogelijke winsten kan halen uit arbeidsuitbuiting. Het gaat niet om de gezondheid van werkende mensen, maar om de financiële gezondheid van de superrijken.

Werknemers in de Verenigde Staten moeten oproepen tot actie om te voorkomen dat het virus zich verspreidt, zowel binnen de Verenigde Staten als over de hele wereld. Zij en hun klassebroeders en -zusters in elk land worden geconfronteerd met dezelfde dreiging van hun regeringen, en deze laatste spreken namens de financiële oligarchen wanneer zij de behoefte aan winstaccumulatie boven het leven van arbeiders stellen.Comments

comments