Een geopolitieke lezing van de EK 2021 voetbal

Een geopolitieke lezing van de EK 2021 voetbal

8 juni 2021 0 Door Indignatie redactie

Robert Schuman , de Franse minister van Buitenlandse Zaken en een van de architecten van het huidige Europese project, voorspelde: “Voordat het een militaire alliantie of een economische entiteit is, moet Europa een culturele gemeenschap in de hoogste zin van het woord zijn.”

Journalist en historicus David Goldblatt haalt dit citaat terug in zijn briljante essay The Age of Football. Het wereldwijde spel in de eenentwintigste eeuw (2019) . Nu “de geopolitiek van voetbal” populair begint te worden onder de wetenschappelijke gemeenschap die de invloed van sport op de samenleving bestudeert – waarin professoren Simon Chadwick en Paul Widdop een referentie zijn in de Angelsaksische literatuur – draagt ​​Goldblatt daaraan bij met een bijna perfecte röntgenfoto van het politieke en culturele belang van voetbal in Europa en de wereld.

Een meer dan interessante lezing voor een zomer waarin we zullen leven, als de COVID-19-pandemie ons verlaat, een Olympische Spelen, een America’s Cup en natuurlijk een Eurocup voetbal. Met betrekking tot de oprichting van deze culturele gemeenschap die Europa zou moeten zijn, vertelt Goldblatt ons, “en als televisieshow heeft voetbal maar één concurrent gehad: het Eurovisie Songfestival.”

De existentiële crisis van het Europese project

Zeker, het huidige project van de Europese Unie, waarvan we dachten dat het nooit achteruit zou kunnen gaan, is ondergedompeld in een existentiële crisis waarin het debat over de grenzen weer aan kracht begint te winnen, niet alleen met betrekking tot de manier waarop het buitenlands en buitenlands beleid is gestructureerd. veiligheid, of nabuurschapsbeleid, maar ook tot het ontstaan ​​van nieuwe grenzen binnen wat voorheen een ruimte van vrij verkeer was: Brexit is de eerste waarschuwing voor de neergang van het pan-Europese ideaal dat Robert Schuman voor ogen had.

Goldblatt schrijft dat “het moderne voetbal begon in 1954 met de oprichting van de UEFA, met een Franse regering en met dezelfde transnationale ambitie en ideeën die de parallelle totstandkoming van de Europese Economische Ruimte vormden.” Maar ook voetbal in Europa is het symbolische slagveld geweest waar Westfaals Europa zijn grote geschillen heeft bijgelegd.

Het huidige Europese integratieproject is niet het eerste, en zal ook niet het laatste zijn in de geschiedenis: de Europese samenleving heeft altijd geleefd op zoek naar een identiteit, of geprobeerd om meerdere territoriale identiteiten verenigbaar te maken, vanaf de tijd van het Romeinse Rijk tot de Merovingische en Karolingische voorstellen, tot het Europa van Napoleon dat eindigde met de Waterloo-ramp (1815).

Het werk van professor Chris Wickham The Legacy of Rome (2014) helpt ons vroege pan-Europese projecten op een uitzonderlijke en multidimensionale manier te begrijpen. In de 20e eeuw, van de Grote Oorlog tot de drama’s van het nazisme en het stalinisme, heeft Europa altijd geleefd tussen integratie of oplegging.

Maar wanneer de betrekkingen tussen naties de oorlog hebben verlaten om te proberen de verschillen glad te strijken door middel van woorden of het beheer van markten, onder de nieuwe vormen van publieke diplomatie, is sport naar voren gekomen als een transcendentale troef die het mogelijk maakt om geopolitieke relaties te ordenen. Professor Stuart Murray heeft hierover een baanbrekende monografie.

In juni 2006 publiceerde de journalist Oriol Dotras een prachtig artikel met de titel ” De dag dat Van Basten de oorlog tegen Duitsland won “. De belangrijkste wedstrijd van de Eurocup 1988 was niet de finale, waarin Nederland de USSR versloeg (2-0), maar de halve finale waarin het team van Rinus Michels de gastheer, de BRD, met 1-2 versloeg met een doelpunt in de 87e minuut van Marco Van Basten.

Het was moeilijk om de Duitse bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog te helen en de WK-finale van 1974 , die Johan Cruijff’s Nederland verloor van de Mannschaft (het Duitse team), was een klap die moeilijk te vergeten is voor de collectieve verbeelding van de Nederlanders, een land dat niet kan wedijveren met de economische of militaire macht van Duitsland, maar wel zijn grote sportieve rivaal kan worden.

In een team waar ook Frank Rijkaard, Ronald Koeman of Rudd Gullit speelden, heelde Van Basten oorlogswonden, net als de Duitsers, die altijd terughoudend waren om hun nationalisme te uiten na de grote gruwel en de daaruit voortvloeiende nazi-schaamte, vonden ze jaren later op het WK in Duitsland 2006 – dat Italië won – het moment van zijn nationale ontwaking, de ideale ruimte voor sport om het publieke gejuich te rechtvaardigen, uitgedost met driekleurige vlaggen.

Er zijn meerdere essays en wetenschappelijke artikelen verschenen die ingaan op de relatie tussen politiek, identiteit en voetbal in Europa. Van Goldblatt tot Simon Kuper en zijn referentie Voetbal tegen de vijand (1994); Franklin Foers briljante kroniek How Football Explains the World (2004) of, lokaal, de Atlas of a spherical passion (2017), geschreven door historicus en journalist Toni Padilla.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  EU verbergt technologie voor immigratiebeheer voor het publiek

Daarin staan ​​meerdere voorbeelden van hoe geopolitiek het Europese voetbal heeft gevormd (of vice versa?) En zelfs journalisten-veteranen hebben ons uitgelegd hoe het WK 1994 in de Verenigde Staten aan de ene kant heeft gediend, zodat de Stoichkov’s Bulgarije en Hagi’s Roemenië verdedigen hun behoefte om Europeaan te zijn na de snelle en chaotische overgang van communisme naar hyperkapitalisme en, aan de andere kant, om Amerikanen te leren dat “een andere sport mogelijk is” – waardoor de titel van het grote succes de mijne wordt. door Carles Viñas en Natxo Parra over de geschiedenis van St. Pauli (2017).

Euro 2020 – of 2021 om precies te zijn – zal het eerste zijn dat we zullen meemaken nadat het VK de Europese Unie heeft verlaten. In de groepsfase wacht ons een interessant Engeland versus Schotland.

De partij zal ongetwijfeld een geopolitieke lezing hebben op een moment dat de Schotse regering al een tweede onafhankelijkheidsreferendum op tafel heeft gelegd op basis van haar Europeanisme, terwijl tegelijkertijd de rivaliteit tussen de twee naties niet kan worden begrepen zonder de traceerbaarheid die wordt geboden door de partij. historische analyse. Uitstekend, bijvoorbeeld die van John E. Elliot in Catalans and Scots: Union and Discord (2018): From Stirling to Falkirk to the Battle of Bannockburn (1314) om de Schotse collectieve verbeelding en de meer algemeen bekende nationale mythen op te bouwen : William Wallace en Robert I Bruce.

Voorbij de mythe, vandaag, nu het Verenigd Koninkrijk zich heeft afgescheiden van continentaal Europa en het Atlanticisme omarmt, is er meer sportief gewicht gewonnen in de instellingen van het prachtige spel. De Champions League-finale van 2021 tussen Manchester City en Chelsea – waarvan Simon Chadwick een röntgenfoto maakte voor The Conversation als een geschil tussen “olie- en gas” -magnaten – wordt vergezeld door de bewering van de regering van Boris Johnson om sport een van de sleutels te maken tot de nieuwe Britse post- Brexit en post-pandemische wereldwijde positioneringsstrategie.

Zo niet, lees dan het rapport Global Britain in a competition age: the Integrated Review of Security, Defence, Development and Foreign Policy (2021), gepubliceerd door Downing Street en dat veel van de druk zou kunnen verklaren die de Britse Big Six hebben ondergaan om te vertrekken. het project van de Europese Super League.

Voetbal, in het Brexit-argument

In feite was al in de Brexit-campagne de culturele betekenis die voetbal heeft in de Britse en Europese collectieve verbeelding deel van het argument. The Daily Mirror meldde in mei 2016 dat voormalig premier Gordon Brown in zijn campagne voor Remain zei: “De aanwezigheid in de UEFA Champions League is het begin van voetbalsucces geworden: wanneer Europa het toppunt van ambitie is in het voetbal en we concurreren zo fel om daar te komen, waarom proberen we het op andere gebieden van het Britse leven te verwerpen?

Op vrijdag 18 juni zal het Engeland tegen Schotland van dit Europees Kampioenschap passies doen ontwaken en nationale mythen verheerlijken. We zullen koppen zien die onvermijdelijk “voetbal, politiek en identiteit” met elkaar verbinden , en parafraseren de titel van de nieuwste academische monografie die is uitgegeven door James Carr, Daniel Parnell, Paul Widdop, Martin J. Power en Stephen R. Millar.

Maar merkwaardig genoeg zal deze culturele en identiteitsstrijd worden beleefd op een van de momenten dat meer Noord-Amerikaans kapitaal heeft geïnvesteerd in het Europese voetbal, vooral het Britse, en op het moment dat investeringsfondsen in het voetbal een stabiele industrie beginnen te vinden in de ene investeren.

Terwijl de disneyisering van voetbal in de kantoren wordt beleefd , blijven de grote internationale competities in Europa lezingen houden die dichter bij het culturele zijn; Hoewel winstmaximalisatie is opgelegd als basis van het nieuwe sportmanagement (in de Verenigde Staten of Azië), blijft de Eurocup de ruimte om vlaggen, nationale mythen te tonen en een gemeenschappelijk pan-Europeanisme in diversiteit tot uitdrukking te brengen.

Leg aan de nieuwe eigenaren van de mondiale sport – allemaal vermeld op de Forbes-lijst van de grote “sportimperiums” – uit waarom voetbal in Europa niet kan worden begrepen “als een relatie tussen zwart en wit” – citerend journalist Ramon Besa – , van winnen of verliezen, of meer of minder binnenkomen, is gewoon een kwestie van je willen verdiepen in de ‘nieuwe geografieën’ – een beroep doend op het concept van Joan Nogué – die zijn historische evolutie heeft gevormd. Voetbal in Europa komt het dichtst in de buurt van wat we zouden kunnen beschouwen als een glokaal fenomeen .Lees ook:  Anti-immigratie, xenofobie om de Nederlandse verkiezingen te domineren: DENK-partij

Comments

comments