Amerika opnieuw dominant (in dodelijk wapenverkoop)

Amerika opnieuw dominant (in dodelijk wapenverkoop)

10 juni 2021 0 Door Indignatie redactie

Boeing, Raytheon, Lockheed Martin en anderen profiteren opnieuw ten koste van zo velen van ons.

Als het gaat om de handel in de werktuigen van dood en verderf, gaat niemand boven de Verenigde Staten van Amerika.

In april van dit jaar publiceerde het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) zijn jaarlijkse  analyse  van trends in de wereldwijde wapenverkoop en de winnaar was – zoals altijd – de VS van A. Tussen 2016 en 2020 was dit land goed voor 37% van de totale internationale wapenleveringen, bijna twee keer het niveau van zijn naaste rivaal, Rusland, en meer dan zes keer dat van Washington’s dreiging du jour, China. 

Helaas was dit geen verrassing voor wapenhandelanalisten. De VS hebben die  toppositie  28 van de afgelopen 30 jaar bezet en hebben enorme verkoopcijfers gepost, ongeacht welke partij de macht had in het Witte Huis of het Congres. Dit is natuurlijk de definitie van goed nieuws voor wapenleveranciers zoals Boeing, Raytheon en Lockheed Martin, ook al is het slecht nieuws voor zovelen van ons, vooral degenen die lijden onder het gebruik van die wapens door militairen in plaatsen zoals Saoedi-Arabië, Egypte, Israël, de Filippijnen en de Verenigde Arabische Emiraten. De recente bombardementen en nivellering van Gaza door het door de  VS gefinancierde en geleverde  Israëlische leger is slechts het laatste voorbeeld van de verwoestende tol die de Amerikaanse wapenoverdrachten in deze jaren hebben geëist.

Hoewel het algemeen bekend is dat de Verenigde Staten aanzienlijke hulp aan Israël bieden, wordt de mate waarin het Israëlische leger afhankelijk is van Amerikaanse vliegtuigen, bommen en raketten niet volledig gewaardeerd. Volgens statistieken die zijn  opgesteld  door de Security Assistance Monitor van het Center for International Policy, hebben de Verenigde Staten de afgelopen twee decennia aan Israël 63 miljard dollar aan veiligheidshulp verleend, waarvan meer dan 90% via de Foreign Military Financiering van het State Department, die fondsen verstrekt aan Amerikaanse wapens kopen. Maar de steun van Washington aan de Israëlische staat gaat veel verder terug. De totale Amerikaanse militaire en economische hulp aan Israël overschrijdt de  $ 236 miljard  (in voor inflatie gecorrigeerde 2018-dollars) sinds de oprichting – bijna een kwart  biljoen  dollar.

King of the Arms Dealers

Donald Trump,  door president Joe Biden soms  aangeduid als ‘de andere man’, omarmde de rol van opperbevelhebber van wapens van harte en niet alleen door massale Amerikaanse wapenhulp voor Israël te ondersteunen, maar in het hele Midden-Oosten en daarbuiten. Tijdens een bezoek  aan Saoedi-Arabië in mei 2017  – zijn eerste buitenlandse reis – zou Trump een gigantische wapendeal  van 110 miljard dollar  met dat koninkrijk aanprijzen. 

Aan de ene kant was de Saoedische deal een publiciteitsstunt die bedoeld was om aan te tonen dat president Trump, in zijn eigen woorden, kon onderhandelen over overeenkomsten die de Amerikaanse economie ten goede zouden komen. Zijn schoonzoon, Jared Kushner, een vriend van prins Mohammed Bin Salman (MBS), de  architect  van de verwoestende interventie van Saoedi-Arabië in Jemen,  belde zelfs  met de toenmalige CEO van Lockheed Martin, Marillyn Hewson. Zijn wens: een betere deal voor het Saoedische regime krijgen over een raketafweersysteem van miljarden dollars dat Lockheed van plan was het te verkopen. Het doel van de oproep was om het grootst denkbare wapenpakket samen te stellen voorafgaand aan de reis van zijn schoonvader naar Riyad.

Toen Trump in Saoedi-Arabië aankwam onder immense  lokale fanfare , melkte hij de deal voor alles wat het waard was. Hij noemde  de toekomstige Saoedische verkoop “enorm”, verzekerde hij de wereld dat ze  “banen, banen, banen” zouden  creëren in de Verenigde Staten.

Dat wapenpakket deed echter veel meer dan Trumps reputatie als dealmaker en banenschepper polijsten. Het was een bevestiging van de wrede oorlog van de door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen, die nu heeft geleid tot de  dood  van bijna een kwart miljoen mensen en  miljoenen  anderen op de rand van hongersnood heeft gebracht. 

En denk geen seconde dat Trump de enige was die die interventie mogelijk maakte. Het koninkrijk had  gedurende de acht jaar van de regering-Obama een recordbedrag  van 115 miljard dollar aan wapenaanbiedingen ontvangen – kennisgevingen aan het Congres die niet altijd resulteren in definitieve verkopen –, waaronder voor gevechtsvliegtuigen, bommen, raketten, tanks en aanvalshelikopters. waarvan sindsdien in Jemen zijn gebruikt. Na herhaalde Saoedische  luchtaanvallen  op burgerdoelen, besloot het buitenlands-beleidsteam van Obama uiteindelijk de steun van Washington voor die oorlogsinspanning te vertragen en in december 2016 over te gaan tot het  stoppen van  een bomverkoop van miljarden dollars. Bij zijn aantreden keerde Trump  echter van koers en duwde die deal naar voren, ondanks Saoedische acties die congreslid Ted Lieu (D-CA) zei:  “lijken mij oorlogsmisdaden.”

Trump maakte in feite overduidelijk dat zijn redenen om Saoedi-Arabië te bewapenen allesbehalve strategisch waren. Tijdens een beruchte bijeenkomst van het Witte Huis in maart 2018 met Mohammed bin Salman,  zwaaide hij zelfs met  een kaart van de Verenigde Staten om te laten zien welke plaatsen waarschijnlijk het meest zouden profiteren van die Saoedische wapendeals, waaronder de verkiezingszwaaistaten Pennsylvania, Michigan en Wisconsin. Hij verdubbelde neer op dat de economische argument na de oktober 2018 moord en verbrokkeling van de Saoedische journalist en  Washington Post  columnist Jamal Khashoggi bij het consulaat van dat land in Istanbul, Turkije, zelfs als oproepen om af te verkopen gesneden om de regeling gemonteerd in het Congres. De president  maakte  toen duidelijk dat banen en winst, en niet mensenrechten, van het grootste belang voor hem waren, en verklaarde:

“110 miljard dollar zal worden besteed aan de aankoop van militair materieel van Boeing, Lockheed Martin, Raytheon en vele andere grote Amerikaanse defensie-aannemers. Als we deze contracten zo dwaas zouden annuleren, zouden Rusland en China de enorme begunstigden zijn – en erg blij om al deze nieuwe zaken over te nemen. Het zou een prachtig cadeau voor hen zijn, rechtstreeks uit de Verenigde Staten!”

En zo ging het. In de zomer van 2019 sprak Trump zijn  veto uit over  een poging van het Congres om een ​​wapenpakket van $ 8,1 miljard te blokkeren dat bommen en steun voor de Royal Saudi Air Force omvatte, en hij bleef het koninkrijk steunen, zelfs in zijn laatste weken in functie. In december 2020 bood hij  voor  meer dan $ 500 miljoen aan bommen aan dat regime na een pakket van  $ 23 miljard  aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), hun partner in de misdaad in de oorlog in Jemen.

Saoedi-Arabië en de VAE waren niet de enige begunstigden van Trumps voorliefde voor het verkopen van wapens. Volgens een  rapport  van de Security Assistance Monitor van het Center for International Policy deed zijn regering in 2020 wapenverkoopaanbiedingen van meer dan 110 miljard dollar aan klanten over de hele wereld, een stijging van 75% ten opzichte van de jaarlijkse gemiddelden die werden bereikt tijdens de regering-Obama. evenals in de eerste drie jaar van zijn ambtstermijn. 

Zal Biden anders zijn?

Voorstanders van het beteugelen van de wapenhandel in de VS namen nota van Joe Biden’s campagne-  belofte  dat hij, als hij zou worden gekozen, “onze waarden niet aan de deur zou controleren” bij het beslissen of hij het Saoedische regime zou blijven bewapenen. Er werd nog meer hoop gewekt toen hij in zijn eerste toespraak over het buitenlands beleid als president  aankondigde  dat zijn regering een einde zou maken aan “steun voor offensieve operaties in Jemen” samen met “relevante wapenverkoop”. 

Die verklaring liet natuurlijk een potentieel gigantische maas in de wet achter over de vraag welke wapens zouden worden overwogen ter ondersteuning van ‘offensieve operaties’, maar het leek op zijn minst een scherpe afwijking van het Trump-tijdperk te markeren. Na de verklaring van Biden werden de wapenverkopen aan Saoedi-Arabië en de VAE inderdaad  opgeschort , in afwachting van een evaluatie van de mogelijke gevolgen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Wat zit er achter de opkomst van islamofobie in Frankrijk?

Drie maanden na Bidens ambtstermijn is de vroege belofte van de president om schadelijke wapendeals in toom te houden echter al aan het uithollen. De eerste klap was het nieuws dat de regering inderdaad door zou  gaan met een wapenpakket van 23 miljard dollar naar de VAE, inclusief F-35-gevechtsvliegtuigen, bewapende drones en maar liefst 10 miljard dollar aan bommen en raketten. De beslissing was op verschillende fronten onverstandig, met name vanwege de rol van dat land in de wrede burgeroorlog in Jemen. Er ondanks terugschroeven zijn troepen op de grond, hij  blijft  aan arm, trein, en de financiering van 90.000 militieleden, met inbegrip van extremistische groepen met links naar de Jemen op basis van Al Qaeda op het Arabisch Schiereiland. De VAE heeft ook  gesteund gewapende oppositietroepen in Libië in strijd met een embargo van de Verenigde Naties,  lanceerden daar  drone-aanvallen waarbij tientallen burgers omkwamen, en trad  op  tegen dissidenten in binnen- en buitenland. Het verricht regelmatig willekeurige arrestaties en maakt gebruik van marteling. Als het bewapenen van de VAE geen kwestie is van “onze waarden aan de deur controleren”, is het niet duidelijk wat het is.

Het strekt tot eer dat de regering-Biden  zich  ertoe heeft verbonden twee Trump-bomovereenkomsten met Saoedi-Arabië op te schorten. Anders is het niet duidelijk welke (indien van toepassing) andere lopende Saoedische verkopen als “aanstootgevend” en geblokkeerd zullen worden beschouwd. Zeker, de nieuwe regering heeft  het  Amerikaanse regeringspersoneel en contractanten toegestaan ​​om de effectiviteit van de Saoedische luchtmacht te helpen handhaven en is zo doorgegaan met het mogelijk maken van voortdurende luchtaanvallen in Jemen, die berucht zijn vanwege het doden van burgers. Het Biden-team is er ook niet in geslaagd om de Saoedi’s krachtig onder druk te zetten om  hun blokkade van dat land te  beëindigen , waarvan de VN-agentschappen hebben  vastgesteld  dat het volgend jaar 400.000 Jemenitische kinderen het risico kan lopen te sterven door hongersnood.

Bovendien heeft de regering-Biden toestemming gegeven voor de  verkoop  van anti-scheepsraketten aan het Egyptische regime van Abdel Fattah al-Sisi, de meest repressieve regering in de geschiedenis van dat land, geholpen door de man die Donald Trump   ‘mijn favoriete dictator’ noemde . De raketten zelf zijn op geen enkele manier nuttig voor interne repressie of de antiterreurcampagne van dat land   tegen de rebellen in zijn deel van het Sinaï-schiereiland – waar burgers zijn gemarteld en gedood en tienduizenden uit hun huizen zijn verdreven – maar de verkoop vertegenwoordigt een stilzwijgende goedkeuring van de repressieve activiteiten van het regime.

Wapens, iemand?

Hoewel de vroege acties van Biden de beloften om een ​​andere benadering van wapenverkoop te nemen, hebben ondermijnd, is het verhaal nog niet voorbij. Belangrijke leden van het Congres zijn van plan  de verkoop van de VAE nauwlettend te  volgen en mogelijk in te grijpen om de levering van de wapens te voorkomen. Er zijn vragen  gerezen  over welke wapens naar Saoedi-Arabië moeten gaan en  hervormingen die de rol van het Congres bij het blokkeren van aanstootgevende wapenoverdrachten zouden versterken, worden door tenminste enkele leden van het Huis en de Senaat onder druk gezet.  

Een gebied waar president Biden gemakkelijk zou kunnen beginnen met het nakomen van zijn campagnebelofte om de schade aan burgers van de Amerikaanse wapenverkoop te verminderen, is de uitvoer van vuurwapens. De regering-Trump heeft de  beperkingen en voorschriften voor de export van een breed scala aan wapens aanzienlijk  versoepeld , waaronder semi-automatische vuurwapens en sluipschuttersgeweren. Als gevolg hiervan steeg dergelijke export   in 2020, met een recordverkoop van meer dan 175.000 militaire geweren en jachtgeweren.

In een duidelijk  deregulerende stemming verplaatste het team van Trump de verkoop van dodelijke vuurwapens van de jurisdictie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat een mandaat had om dergelijke deals te onderzoeken op mogelijke schendingen van de mensenrechten, naar het ministerie van Handel, wiens belangrijkste missie het was om de export van zo ongeveer alles. De “hervormingen” van Trump elimineerden ook   de noodzaak om het Congres vooraf op de hoogte te stellen van grote vuurwapenverkopen, waardoor het veel moeilijker wordt om deals met repressieve regimes te stoppen. 

Zoals hij  beloofde  te doen tijdens zijn presidentiële campagne, zou president Biden de benadering van Trump kunnen omkeren zonder zelfs maar de goedkeuring van het Congres te vragen. De tijd om dat te doen is nu, gezien de schade die dergelijke wapenexport veroorzaakt in plaatsen als de  Filippijnen  en  Mexico , waar door de VS geleverde vuurwapens zijn gebruikt om duizenden burgers te doden, terwijl democratische bewegingen en mensenrechtenverdedigers worden onderdrukt.

Wie profiteert?

Zonder enige twijfel is een belangrijk – of misschien zelfs  het  grootste – obstakel voor de hervorming van het wapenverkoopbeleid en -praktijken de wapenindustrie zelf. Dat omvat grote aannemers zoals Boeing, Lockheed Martin, Raytheon Technologies en General Dynamics die   gevechtsvliegtuigen, bommen, gepantserde voertuigen en andere grote wapensystemen produceren , evenals vuurwapenfabrikanten zoals  Sig Sauer . 

Raytheon valt op in deze menigte vanwege zijn vastberaden inspanningen om de verkoop van bommen naar Saoedi-Arabië door te drukken en de diepe betrokkenheid van zijn voormalige (of toekomstige) werknemers bij de Amerikaanse regering. Een voormalige Raytheon-lobbyist, Charles Faulkner, werkte in het Office of Legal Counsel van het Trump State Department en was  betrokken bij de beslissing dat Saoedi-Arabië dat niet was – dat was het! — het opzettelijk bombarderen van burgers in Jemen. Vervolgens steunde hij het uitroepen van een valse “noodsituatie” om de verkoop van bommen en vliegtuigsteun aan Saoedi-Arabië door te rammen. 

Raytheon heeft zichzelf inderdaad in de regeringshallen geïnsinueerd op een manier die zelfs volgens de minimalistische normen van het eenentwintigste-eeuwse militair-industriële complex diep verontrustend zou moeten zijn. Voormalig Trump defensiesecretaresse Mark Esper was Raytheon chief in-house  lobbyist  voordat hij de administratie, terwijl de huidige Biden defensiesecretaresse Lloyd Austin  geserveerd  op de raad van bestuur van Raytheon’s. Hoewel Austin heeft beloofd zich te  onthouden  van beslissingen waarbij het bedrijf betrokken is, is het een belofte die moeilijk te verifiëren zal zijn.

Wapenverkopen zijn Big Business – de petten zijn een must! – voor de beste wapenmakers. Lockheed Martin haalt ongeveer  een kwart  van zijn omzet van buitenlandse regeringen en Raytheon  vijf procent  van zijn omzet uit Saoedische verkopen. Amerikaanse banen die zogenaamd verband houden met wapenexport zijn altijd het verkoopargument voor dergelijke transacties, maar in werkelijkheid zijn ze sterk overdreven. 

Hooguit is de wapenverkoop  goed  voor iets meer dan een tiende van een procent van de werkgelegenheid in de VS. Veel van dergelijke verkopen houden in feite in dat de   productie geheel of gedeeltelijk wordt uitbesteed aan ontvangende landen, waardoor de impact op de werkgelegenheid hier aanzienlijk wordt verminderd. Hoewel het zelden wordt opgemerkt, creëert vrijwel elke andere vorm van uitgaven  meer banen  dan wapenproductie. Bovendien zou het exporteren van producten met groene technologie veel grotere mondiale markten voor Amerikaanse goederen creëren  , mocht de regering ooit besluiten ze te steunen op een manier zoals ze de wapenindustrie ondersteunt.

Gezien wat er economisch voor hen op het spel staat, geven Raytheon en zijn cohorten enorme bedragen uit om beide partijen in het Congres en in elke regering te beïnvloeden. In de afgelopen twee decennia hebben defensiebedrijven, geleid door de grote wapenexporterende bedrijven, alleen  al $ 285 miljoen aan campagnebijdragen en $ 2,5 miljard aan lobby uitgegeven , volgens statistieken verzameld door het Center for Responsive Politics. Elke verandering in het wapenexportbeleid zal betekenen dat de wapenlobby krachtig moet worden aangepakt en dat er voldoende druk van burgers moet worden uitgeoefend om de aanzienlijke invloed ervan in Washington te overwinnen.

Gezien de politieke wil om dit te doen, zijn er  veel stappen die  de regering-Biden en het Congres zouden kunnen nemen om de op hol geslagen wapenexport te beteugelen, vooral omdat dergelijke deals uniek onpopulair zijn bij het publiek. Uit een peiling van september 2019 van de Chicago Council on Global Affairs bleek bijvoorbeeld dat  70%  van de Amerikanen denkt dat wapenverkoop het land onveiliger maakt. 

De vraag is: kan een dergelijk publiek sentiment worden gemobiliseerd ten gunste van acties om op zijn minst de meest flagrante gevallen van Amerikaanse wapenhandel te stoppen, zelfs als de wereldwijde wapenhandel voortduurt? De dood verkopen zou voor geen enkel land een plezier moeten zijn, dus het stoppen ervan is een doel dat het waard is om voor te vechten. Toch valt nog te bezien of de regering-Biden ooit de wapenverkoop zal beperken of dat ze dit land gewoon zal blijven promoten als ‘s werelds grootste wapenexporteur aller tijden.Lees ook:  We moeten allemaal een verstandig einde eisen aan de blokkades van het coronavirus, anders verliezen we onze vrijheid voor altijd

Comments

comments