Amalia ziet voorlopig af van uitkering: ‘Zonder tegenprestatie vind ik toelage ongemakkelijk’

Amalia ziet voorlopig af van uitkering: ‘Zonder tegenprestatie vind ik toelage ongemakkelijk’

11 juni 2021 0 Door Indignatie redactie

Prinses Amalia zal de uitkering die ze van de overheid krijgt na haar achttiende verjaardag terugstorten, tot ze klaar is met studeren. Dat laat premier Mark Rutte weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om een flinke smak geld, Amalia zou in december recht hebben op een toelage van ruim 1,6 miljoen euro.

Amalia heeft Rutte in een handgeschreven brief gevraagd dat de Kamer mede te delen. ‘Gisteren heb ik het nieuws gekregen dat ik geslaagd ben voor mijn eindexamen. Ik hoop na de zomervakantie een ‘gap-year’ te nemen en daarna te gaan studeren. Op 7 december 2021 zal ik achttien worden en volgens de wet een uitkering krijgen, een deel als inkomen en een deel als onkostenvergoeding’, schrijft ze aan hem

‘Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben, zeker in deze onzekere coronatijd.’

Het tweede deel van haar uitkering, de onkostenvergoeding, stort ze terug zolang ze geen hoge kosten maakt vanuit haar functie als prinses. Rutte schrijft terug dat hij ‘begrip en waardering heeft voor uw persoonlijke overwegingen’. ,,Ik wens u een mooi tussenjaar toe, en alle wijsheid bij het kiezen van een toekomstige studie”, aldus Rutte.

Lees ook:  BELACHELIJK niemand zegt iets: Prinses Amalia jaarlijks €263.000,00 uitkering plus 1,2 miljoen euro

Lees hieronder verder

amalia

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenKroonprinses Amalia wordt in december 18 en vanaf dat moment ontvangt ze een vergoeding van de staat. Ze krijgt 296.000 euro inkomen per jaar en 1.338.000 euro voor ‘personele en materiële ondersteuning’ – in totaal ruim 1,6 miljoen euro. Van dit bedrag moet ze bijvoorbeeld woonruimte en beveiliging betalen.

Grondwet

Dat Amalia recht heeft op geld is vastgelegd in de Grondwet en ook de bedragen en systematiek zijn al eerder door het parlement goedgekeurd en vastgesteld in de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis.

Toch zorgt de hoogte van de uitkering vaak voor discussies in de Tweede Kamer. De PvdA vond dat ‘het wel wat minder kan’. Ook de PVV, SP en D66 waren er voorstander van de toelage van de prinses te verlagen. Maar voor de wens van deze partijen was geen meerderheid in de Kamer.

In België besloot kroonprinses Elisabeth vorig jaar van haar toelage af te zien. Ze besloot hiertoe omdat ze voorlopig een zo normaal mogelijk leven wil leiden. Elisabeth, dochter van koning Filip en koningin Mathilde, werd op 25 oktober 2019 18 jaar.Comments

comments