3 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Van boom tot crash: hoe financiële fraudeur Elon Musk Bitcoin in zijn voordeel manipuleert

musk

 35 total views,  5 views today

De Tesla-baas is het ondernemersicoon van onze tijd en voor sommigen zelfs de Leonardo da Vinci van de 21e eeuw. Anderen noemen de inheemse Zuid-Afrikaan echter een financiële fraude. In feite hadden regelgevers veel eerder en krachtiger moeten reageren op enkele van zijn tweets waarmee hij de prijzen van aandelen en cryptocurrencies manipuleerde.

Wat gaat er eigenlijk om in het hoofd van Elon Musk ? Veel mensen stellen die vraag, en niet alleen omdat de autochtone Zuid-Afrikaan de baas is van twee van de meest waardevolle bedrijven ter wereld, namelijk Tesla en SpaceX. Ondanks zijn enorme succes als ondernemer, lijkt Musk vaak verrassend onstabiel.

Instabiele wereldwisselaar

In augustus 2018 gaf hij een ongewoon openhartig interview met de New York Times dat vragen opriep over zijn gezondheid. Musk meldde dat hij 120 uur per week werkte, sinds 2001 nooit vakantie had genomen en dat jaar zelfs zijn verjaardag bij het bedrijf doorbracht. Hij kan alleen rust vinden met behulp van de slaappil Ambien, die hij mengt met rode wijn. Tijdens het gesprek, zo meldt de krant, stortte Musk meerdere keren in tranen.

Dergelijke emotionele bekentenissen betekenen natuurlijk niet dat de ondernemer korte tijd later niet weer bovenaan staat en zich agressief meldt via de korteberichtendienst Twitter. Dit is echter vaak weer zeer problematisch, omdat Musk de cultstatus die hij geniet met zijn bijna 50 miljoen volgers gebruikt om de prijzen van cryptovaluta’s en aandelen te manipuleren in een mate dat de SEC waarschijnlijk al op het plan stond voor alle anderen heb gebeld.

Opgeblazen balansen

Musk was vooral wild in de eerste helft van 2021. Het begon toen de Tesla-baas in januari de hashtag #Bitcoin aan zijn Twitter-profiel toevoegde. Er volgden talloze tweets waarin hij reclame maakte voor crypto’s en de hausse in digitaal geld echt aanwakkerde.

Het was zeker niet in zijn nadeel. Zo was Tesla’s kwartaalrapport voor het eerste kwartaal van 2021 dat in april werd gepresenteerd massaal opgeblazen door nevenbedrijven die niets te maken hadden met de bouw van elektrische auto’s. Het ging niet langer om winsten uit de handel in emissiecertificaten – zoals in het verleden meestal het geval was – maar ook om gerealiseerde prijswinsten in de driecijferige miljoenenreeks uit Bitcoin-verkopen.

De hype over de leuke cryptovaluta Dogecoin, die geen intrinsieke waarde heeft omdat het, in tegenstelling tot Bitcoin, naar believen kan worden opgeblazen, was nog bizarder. Desalniettemin slaagde Musk er met zijn tweets in om de prijs van enkele centen naar minimaal 0,70 dollar aan de apex te drijven.

U-bocht en crash

Toen, in mei, draaide Musk plotseling 180 graden. De twee maanden eerder door Tesla geïntroduceerde optie om ook de voertuigen van de elektrische autofabrikant met Bitcoin te betalen is ingetrokken. Musk rechtvaardigde dit met de slechte energiebalans van de cryptocurrency, voor wiens creatie – de zogenaamde mining – ongelooflijk complexe computerprocessen nodig zijn.

Het resultaat was een crash op de cryptocurrency-markten, waarbij de Bitcoin-prijs, gezien vanaf het hoogtepunt, soms meer dan gehalveerd was. Een paar dagen geleden voegde Musk er nog meer aan toe en kondigde aan dat Tesla pas weer Bitcoins zou accepteren als de energiebalans van de cryptocurrency is verbeterd.

Naïviteit gespeeld

De schijnnaïviteit waarmee Musk dergelijke uitspraken doet, hoeft hem niet te worden afgenomen. De enorme hoeveelheden energie die nodig zijn om nieuwe bitcoins te minen, worden al jaren in alle grote media gerapporteerd en Musk kwam dit onderwerp eergisteren zeker niet tegen.

De vraag blijft waarom de Amerikaanse Securities and Exchange Commission nog niet heeft ingegrepen tegen deze zeer voor de hand liggende prijsmanipulatie. Of is Musk zo machtig geworden dat er niemand meer is die met hem wil rotzooien?

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments