“Arresteer Bill Gates” – De stemming in India slaat om


 10 total views,  6 views today

Bill Gates’ Foundation is al meer dan tien jaar actief in India. In 2021 kende het 363 subsidies toe in het land. Dit lijkt het geloof in de liefdadigheid van de weldoener niet te versterken: zijn portret verbrandde tijdens protesten en ook tienduizenden mensen eisen zijn arrestatie.

Volgens de website van de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) werkt het al meer dan tien jaar in India en richt het zich op de ‘meest kwetsbare gemeenschappen’ van het land. Tijdens deze langdurige activiteit, die begon met een hiv-preventie-initiatief, werd het werk dan ook uitgebreid naar een aantal betekenisvol klinkende gebieden:

“Met het doel de levens van miljoenen mensen in India te verbeteren, werken we samen met de Indiase overheid en andere partners aan een verscheidenheid aan kwesties, van gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen tot gendergelijkheid, landbouwontwikkeling en financiële empowerment van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.”

Maar in het land lijkt het beeld van de Amerikaanse miljardair Bill Gates, die meerdere onderscheidingen heeft ontvangen voor zijn voorbeeldige filantropie, en zijn stichting sterk af te wijken van dit beeld van de door onbaatzuchtige vrijgevigheid gemotiveerde beschermheer. De eis voor zijn arrestatie kende vorige maand opnieuw een opleving, zo meldt The Diplomat .

Als onderdeel van een campagne onder de hashtag #ArrestBillGates hebben tienduizenden mensen de autoriteiten in het Zuid-Aziatische land opgeroepen om de BMGF en Gates aan te klagen voor het uitvoeren van illegale medische tests op kwetsbare groepen in twee Indiase staten.

Vlak daarvoor, in april 2021, lag Gates onder vuur omdat hij zich uitsprak tegen de overdracht van COVID-19-vaccintechnologie naar ontwikkelingslanden als India, dat destijds zwaar werd getroffen door een tweede coronagolf. Sinds oktober vorig jaar vragen verschillende staten rond India en Zuid-Afrika om een ​​tijdelijke vrijstelling van internationale verplichtingen voor bepaalde intellectuele eigendomsrechten om de beschikbaarheid van vaccins te garanderen. Maar volgens Gates is het beschermen van intellectueel eigendom (IP) voor COVID-19-vaccins en -medicijnen niet het probleem en “het verplaatsen van een vaccin (…) naar een fabriek in India (…) is alleen mogelijk dankzij onze subsidies en onze deskundigheid”.

India heeft een lange geschiedenis van vaccinontwikkeling die teruggaat tot de jaren 1920, zoals Prabir Purkayastha schrijft op onder meer de Counterpunch-website . Volgens het Global Vaccine Market Report 2020 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn Indiase bedrijven qua hoeveelheid de grootste fabrikanten van vaccins ter wereld. Maar gemeten in termen van winst uit de productie van vaccins, is het wereldwijde aandeel van ‘big pharma’, dwz multinationale ondernemingen, veel groter dan dat van India.

Purkayastha bekritiseerde Gates met gepatenteerde vaccins tegen monopolieprijzen volgens een model dat armere landen tot ondergang drijft. Pas na sterke publieke kritiek in het buitenland steunde BMGF-baas Mark Suzman officieel een tijdelijke ontheffing van het intellectuele eigendom van het vaccin.

Volgens Purkayastha was deze houding ten aanzien van de bescherming van intellectueel eigendom “een infusie van het aids-debat waar westerse regeringen en Big Pharma hadden betoogd dat de ontwikkeling van generieke aidsmedicijnen zou leiden tot de vervaardiging van ondermaatse medicijnen en de diefstal van westers intellectueel eigendom.” . Terwijl tussen 1997 en 2007 in Afrika meer dan tien miljoen mensen stierven aan aids , daalde het dodental in rijke geïndustrialiseerde landen sterk, wat ook wordt toegeschreven aan de bescherming van intellectueel eigendom . En Gates, “die zijn fortuin bouwde op het intellectuele eigendom van Microsoft”, is de grootste pleitbezorger van de bescherming van intellectueel eigendom in de wereld – een mening die wordt gedeeld door verschillende waarnemers – ook door de rol van de Stichting als sponsor van de WHO.

“Met zijn hervonden aureool als een groot filantroop leidt hij de aanval van Big Pharma op de verzwakking van octrooien op het wereldtoneel.”

Volgens voorstanders van octrooivrijstelling op COVID-19-vaccins, intensiveert Gates het problematische lobbyen door farmaceutische bedrijven. De Amerikaanse miljardair – een van de rijkste mensen ter wereld en de grootste particuliere landbouwgrondbezitter in de VS – speelde ook een weinig verdienstelijke rol bij de grote protesten van Indiase boeren van de afgelopen maanden. Boeren zouden naar verluidt een beeltenis van Bill Gates hebben verbrand tijdens de protesten voor het promoten van controversiële wetten ter bevordering van de privatisering van de landbouw ten koste van lokale kleine boeren, schrijft Akshay Tarfe van Oxfam India .

Chon Z on Twitter: “Indian farmers burning effigy of Bill Gates. #ArrestBillGates pic.twitter.com/D9CH8zNETs / Twitter”

Indian farmers burning effigy of Bill Gates. #ArrestBillGates pic.twitter.com/D9CH8zNETs

Want anders dan op de website van MoH wordt getoond , komt de inzet van de Indiase bevolking en de zogenaamde bedreigde of kwetsbare groepen op het gebied van “landbouwontwikkeling” niet primair ten goede. Onderzoek door Indiase maatschappelijke organisaties heeft aangetoond dat Microsoft India zou profiteren van de nieuwe wetgeving door het bedrijf mogelijk toegang te geven tot een database van 50 miljoen Indiase boeren en hun door de overheid beheerde gegevens. Deze waren eerder verzameld in het kader van de digitalisering van de landbouw en een ‘nationale strategie voor kunstmatige intelligentie’ – zonder dat de betrokken boeren vooraf geïnformeerd waren.

“Oorlogsachtige mentaliteit”

De wereldberoemde Indiase natuurkundige Dr. Vandana Shiva bekritiseert de aanpak van Gates. Zoals de wetenschapper, die al lang campagne voert voor biodiversiteit en tegen patenten op vitale hulpbronnen, in een interview uitlegde , is er een “grote maffia” die de economie bedreigt met technocratische oplossingen.

“Net als de kolonialisten creëren deze miljardairs hun eigen regels en wetten die ze aan iedereen opleggen in plaats van dat de betrokkenen zelf de oplossingen zoeken.”

Het rapport “Gates to a global Empire” laat zien hoe Gates – die dus de reputatie had van een meedogenloze techgigant “vóór zijn uitgebreide PR-correctie” en na verschillende antitrustprocedures – zijn strategie om de weg vrij te maken voor het monopolie tegen bijna elke prijs. Microsoft’s imperium, nu geëxporteerd om de wereldwijde ontwikkelingsagenda te beïnvloeden in overeenstemming met zijn zeer specifieke belangen.

Tijdens de Corona-crisis werden een aantal mondiale problemen zoals de milieucrisis en ongelijkheden nog duidelijker, waardoor het verleidelijk werd om “krampachtig en blindelings” eenvoudige, op technologie gebaseerde oplossingen voor complexe problemen te presenteren. Dit zou de oorzaken van huidige problemen vergeten en tegelijkertijd uitleggen tot de oplossing. De retoriek van permanente “vooruitgang” en “innovatie” is gebaseerd op een “oorlogsachtige mentaliteit van individuele doelen en oppervlakkige reactionaire antwoorden die fouten uit het verleden onzichtbaar maken en mislukkingen uit het verleden irrelevant”. Het aandringen op technocratische oplossingen, “aangedreven door een onheilige (of blinde) alliantie tussen wetenschappelijke en technologische instellingen, staten en grote bedrijven”, is nergens duidelijker dan in de landbouw- en genbewerkingsinitiatieven die door Gates en zijn stichting worden gepromoot. Op de lange termijn gaat het om de controle van zaden, inclusief de invloed van de BMGF op relevante onderzoeksinstellingen en dus op de politiek, zoals dr. Shiva uitgebreid in dePublicatie schetsen.

De Swadeshi Jagran Manch (SJM) – een organisatie van de hindoe-nationalist Rashtriya Swayamsevak Sangha (RSS), die niet in oppositie is met premier Narendra Modi – beweerde dat de BMGF de belangen van met name buitenlandse multinationals behartigde. En al in 2013, onder de vorige regering in India, was de Permanente Commissie voor Gezondheid en Gezinswelzijn van het Indiase parlement, die was samengesteld uit leden uit alle politieke richtingen, tot de conclusie gekomen dat het door de BMGF gefinancierde PATH-programma een aantal regelgevende en geschonden ethische normen voor klinische proeven.

Het ging over het testen van vaccins tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat was uitgevoerd door de Amerikaanse non-profitorganisatie Program for Appropriate Technology in Health (PATH). De studie, die werd gefinancierd door de BMGF, werd in 2010 geannuleerd nadat lokale media de dood van zeven deelnemende meisjes hadden gemeld. Hoewel de regering geen direct verband vond tussen alle sterfgevallen en de vaccins, bracht een volgend onderzoek ethische tekortkomingen aan het licht. De doodsoorzaken bleven ookvan twee meisjes die bij het onderzoek betrokken waren, is onduidelijk en werd mogelijk veroorzaakt door koorts, d.w.z. hoge koorts, en een tweede door een vermoedelijke hersenbloeding. Onder de problemen die werden bekritiseerd door de Permanente Commissie voor Gezondheid en Gezinswelzijn van het Indiase parlement, werd een “grove schending van toestemming en de wettelijke verplichting om toestemming te geven” genoemd. De Indiase regering reageerde door de BMGF uit te sluiten van het vaccinatieprogramma van het land. Maar deze jaren bleef hij samenwerken met het Indiase ministerie van Volksgezondheid via de Immunization Technical Support Unit (ITSU). Het verlangen van veel Indiërs naar zelfbeschikking lijkt minder goed te zijn dan andere doelen van de stichting.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord