“Mensenrechten of gelijkheid: als de #UEFA erover valt, is het een schwalbe”


 2 total views,  2 views today

De Allianz Arena in München zal vanavond toch niet versierd worden met de regenboogkleuren. De UEFA verbiedt het stadsbestuur om dat te doen. Het druist in tegen “de politieke neutraliteit van de sport”. Mocht er een rangschikking bestaan van de meest hypocriete organisaties, de UEFA en de FIFA zouden onbedreigd op 1 staan.

Vanavond treffen Duitsland en Hongarije elkaar in de laatste wedstrijd van de groepsfase. De stad München wilde het voetbalstadion in de regenboogkleuren hullen. Als protest tegen een nieuwe anti-homowet van Viktor Orban die verbiedt dat Hongaarse jongeren informatie krijgen over homoseksualiteit en geslachtsveranderingen. Een statement van een stad, niet van een voetbalbond. De UEFA voelde zich toch machtig genoeg om een rode kaart te trekken. Het initiatief druist in tegen de lijn dat politieke en religieuze statements niet passen in de sport. Nochtans is het geen politiek statement, zoals ook de Belgische Voetbalbond gisteravond benadrukte, maar een initiatief om aandacht te vragen voor het respect voor de mensenrechten.

De ingreep van de UEFA is wel politiek. Blijkbaar vindt de Europese voetbalbond dat die verheven is boven de lokale besturen. Elke beslissing die de FIFA en de UEFA nemen, is ook politiek. Het geeft regimes en hun bedrijven van kwalijke signatuur de mogelijkheid om zich positief te profileren. Kijk naar de EK-sponsors die bij elk interview in beeld komen. Gazprom, ook gekend van de Champions League en de economische sterkhouder van Poetin. Tiktok, de lange arm van China. Qatar Airways, de hub van een regime dat de Taliban steunt en waar het WK gespeeld mag worden. En zo kunnen we nog een eind doorgaan.

Het zal de UEFA worst wezen. Hongarije pompt onder het motto brood en spelen massa’s geld in het voetbal. Wie dat doet, is het vriendje van de UEFA en de FIFA. Daarvan steken ze de percentjes in hun zak. Mensenrechten of gelijkheid: als de UEFA erover valt, is het een schwalbe. Om het geweten te sussen, zullen ze nog wel wat sterren laten opdraven die neen tegen racisme zeggen in een blitse promoclip. Die sterren zouden na de beslissing van gisteren beter twee keer nadenken of ze hun naam nog willen verbinden aan die hypocriete club, de UEFA.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord