Waarom zijn Indiërs zo boos op Bill Gates?


 12 total views,  2 views today

Het laatste verzet tegen de Gates Foundation in India is het resultaat van jarenlange bezorgdheid van mensenrechtenactivisten en het maatschappelijk middenveld.

𝕯r. Dheèкsha Şhreè 🐘 on Twitter: “#ArrestBillGatesThe Destructive Dictator Bill Gates. Vandana shows his real ugly face. pic.twitter.com/fnrAg9sD3Z / Twitter”

ArrestBillGatesThe Destructive Dictator Bill Gates. Vandana shows his real ugly face. pic.twitter.com/fnrAg9sD3Z

Vorige maand haalden de echtscheiding en beschuldigingen van seksueel wangedrag van Bill Gates de krantenkoppen in de westerse media. Maar in India liggen de miljardair-filantroop en zijn stichting al maanden onder kritiek om totaal verschillende redenen. Indiërs hebben opgeroepen tot arrestatie van Gates wegens vermeende schendingen van medische ethiek en wetten door de Bill and Melinda Gates Foundation (BMGF) in het land. #ArrestBillGates was in mei trending op Indiase Twitter, onderdeel van een campagne waarin de Indiase autoriteiten werden opgeroepen om de BMGF en Gates aan te klagen voor het uitvoeren van illegale medische proeven op kwetsbare groepen in twee Indiase staten.

Dit is niet de eerste keer dat de BMGF of Bill Gates aan de ontvangende kant staat van publieke woede in India. Deze laatste uitbarsting maakt deel uit van de voortdurend groeiende woede tegen Gates en zijn stichting in India. Al in april 2021, Gates ontving flak voor zijn terughoudendheid over het delen van COVID-19 vaccin technologieën met ontwikkelingslanden uiten landen als India. Na hevige publieke kritiek in India en in het buitenland steunde BMGF Chief Executive Officer Mark Suzman officieel een tijdelijke vrijstelling van vaccin-IP.

Gates is ook bekritiseerd door Indiase boerengroepen, die al zes maanden protesteren aan de grens van de nationale hoofdstad New Delhi. De boeren protesteren tegen controversiële wetten ter bevordering van de privatisering van de landbouw die zijn aangenomen door de hindoe-nationalistische regering, en ze zien Gates als een aanhanger van dergelijke inspanningen. Dainik Jagran, een van de grootste Hindi-kranten in het land, meldde op 8 juni dat boeren een beeltenis van Bill Gates hebben verbrand op een van de protestlocaties vanwege zijn steun voor de privatisering van de landbouw in India.

Indiase maatschappelijke organisaties maakten vorige maand bekend dat Microsoft India onterecht zal profiteren van secties 4-2, 5, 7 en 17-2a van de controversiële Farmers’ Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Act van 2020, een van de wetten die boeren hebben tegen geprotesteerd. Boerenorganisaties en belangenbehartigingsgroepen voor internetprivacy toonden aan dat een memorandum van overeenstemming (MOU) ondertekend tussen Microsoft India en het Indiase ministerie van Landbouw het bedrijf van Gates mogelijk toegang zou kunnen geven tot een database van 50 miljoen Indiase boeren en hun landregistraties die door de overheid worden bijgehouden. Het is belangrijk om hier te vermelden dat BMGF ook betrokken is bij verschillende landbouwprogramma’s in het hele land .

Bill Gates en de nauwe relatie van de BMGF met de Indiase premier Narendra Modi is geen geheim. In september 2019 reikte de BMGF de “Global Goalkeeper Award” uit aan Modi voor de Swachh Bharat Abhiyan (SBM of Clean India Mission), een vlaggenschipprogramma dat in vijf jaar 110 miljoen toiletten bouwde . Hoewel SBM de algemene gezondheidsindicatoren in India heeft verbeterd, werd het programma in 2017 bekritiseerd door Leo Heller, de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten op veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. “Open defecatievrij mag niet mensenrechtenvrij zijn”, schreef Heller als onderdeel van zijn einde van zijn missie in India.

Sudhanshu Kumar on Twitter: “We can’t stand this evil man.#ArrestBillGates#CrimesAgainstHumanity pic.twitter.com/F0ued7pNbE / Twitter”

We can’t stand this evil man.#ArrestBillGates#CrimesAgainstHumanity pic.twitter.com/F0ued7pNbE

De stap van de BMGF werd ook bekritiseerd door verschillende mensenrechtenorganisaties in India en in het buitenland, wat wees op Modi’s harde optreden tegen burgerlijke vrijheden en afwijkende meningen in India . Ondanks hevige kritiek en protesten ging de BMGF door met het toekennen van de prijs aan Modi.

Toen Gates in november 2019 India bezocht, ontmoette hij Modi en verschillende andere overheidsfunctionarissen. Dit markeerde ook de herintreding van de BMGF in het Indiase ministerie van Volksgezondheid door de goedkeuring door de regering van Modi van een Memorandum of Cooperation (MoC) tussen het Department of Health & Family Welfare (DOHFW), de regering van India en de BMGF inzake samenwerking in het gebied van gezondheid. De toenmalige Indiase minister van Binnenlandse Zaken Rajnath Singh, een van de machtigste leden van Modi’s kabinet, drong er in 2017 tijdens een bijeenkomst in New Delhi op aan om 1.000 dorpen in centraal India te adopteren die werden getroffen door links-extremisme.

In zijn exclusieve interview met de Press Trust of India (PTI) tijdens zijn bezoek in november 2019 prees Gates drie vaccinfabrikanten in India: het Serum Institute of India (SII), Bharat Biotech en Biological-E. Alle drie particuliere en for-profit vaccin fabrikanten hebben begunstigden van ‘s werelds grootste COVID-19 ingeënt programma door de regering van India. SII ontvangt sinds november 2012 BMGF-subsidies . Het ontving in oktober 2020 een extra subsidiebedrag van $ 4 miljoen. Bharat Biotech ontving in november 2019 een financiering van $ 19 miljoen van het BMGF . Biological-E Limited is sinds 2013 Ba MGF-begunstigde . ontving in april 2021 een financiering van #37 miljoen dollar van BMGF.

Het vaccinatieprogramma afhankelijk van deze BMGF grantees is bekritiseerd in India als gevolg van de ontoegankelijkheid, woekerwinsten, en stimulering van de vrije markt beleid voor levensreddende vaccins. Ondanks financiering van de stichting en zelfs door de Indiase overheid, maken de particuliere vaccinfabrikanten hoge winstmarges op de Indiase vaccinmarkt. India’s oppositiepartij, de Congrespartij (INC), heeft beschuldigd vaccin fabrikanten van het vergaren van de winst van $ 17 miljard uit COVID-19 vaccins. Na kritiek van het Indiase Hooggerechtshof, het maatschappelijk middenveld en politici heeft Modi het omgedraaidmeerdere clausules uit het vaccinatiebeleid van het land en de prijs van het vaccin beperkt om winstbejag te voorkomen. Er blijven echter veel problematische aspecten in het COVID-19-vaccinbeleid.

Niet alleen het maatschappelijk middenveld, boerengroepen en mensenrechtenactivisten hebben hun bezorgdheid geuit en hun woede geuit over de BMGF en Gates in India. De oppositie is zelfs afkomstig van Modi’s politieke bondgenoten. In april 2018 drong Swadeshi Jagran Manch (SJM) – een dochteronderneming van de hindoe-nationalist Rashtriya Swayam Sevak Sangha (RSS) – er bij Modi op aan om de toenmalige vertegenwoordiger van BMGF India, Nachiket Mor, te verwijderen uit het bestuur van de Reserve Bank of India (RBI), daarbij verwijzend naar een conflict van belang . SJM beweerde dat de BMGF werkte om de belangen van buitenlandse multinationals te bevorderen, en drong er bij de regering van de Indiase ministeries van landbouw, gezondheid, planning, kinderwelzijn en financiën op aan om “dergelijke outfits op afstand te houden”. SJM verzocht Modi ook om het accepteren van de prijs die hij van de BMGF . had gekregen te heroverwegen in september 2019 om dezelfde reden.

De BMGF was ook onder de scanner geplaatst door de vorige centrale regering onder leiding van het INC. In 2013 hield de Indiase parlementaire vaste commissie voor gezondheid en gezinswelzijn, bestaande uit leden van verschillende politieke lijnen, het door de BMGF gefinancierde programma voor geschikte technologie in de gezondheidszorg (PATH) schuldig aan het schenden van regelgevende en ethische normen die zijn vastgelegd door de Indiase en Amerikaanse regeringen voor klinische proeven. De commissie onderzocht de rol van de BMGF en PATH in de proef met HPV-vaccins op kinderen in het Khammam-district van Andhra Pradesh en het Vadodra-district van Gujarat, waarbij zeven kinderen stierven. Hoewel de regering bij de sterfgevallen geen verband met de vaccins vond, ontdekte ze in het daaropvolgende onderzoek wel ethische tekortkomingen. De regering van India reageerde door de BMGF te beperken tot het immunisatieprogramma van het land. Maar jaren later bleef de BMGF samenwerken met het Indiase ministerie van Volksgezondheid via de Immunization Technical Support Unit (ITSU).

In 2021 zijn de BMGF en zijn begunstigden in heel India actief op het gebied van sanitaire voorzieningen, gezondheid, landbouw en gezinsplanning. Sinds Modi aan de macht kwam, heeft de stichting 363 subsidies goedgekeurd van overheidsdiensten, ngo’s, denktanks, particuliere bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen in India. Naarmate de woede tegen de Modi-regering groeit vanwege de slechte behandeling van de pandemie en de economische crisis, suggereren trends dat de weerslag tegen de aan de regering gelieerde BMGF ook evenredig zal toenemen.

Sudhanshu Kumar on Twitter: “We can’t stand this evil man.#ArrestBillGates#CrimesAgainstHumanity pic.twitter.com/F0ued7pNbE / Twitter”

We can’t stand this evil man.#ArrestBillGates#CrimesAgainstHumanity pic.twitter.com/F0ued7pNbE

Tribal Army on Twitter: “This is the untold story of how @BillGates funded NGO PATH killed tribal girls in India in unauthorised clinical trials and got away with it. #ArrestBillGates https://t.co/yYqCRZ4Ah3 / Twitter”

This is the untold story of how @BillGates funded NGO PATH killed tribal girls in India in unauthorised clinical trials and got away with it. #ArrestBillGates https://t.co/yYqCRZ4Ah3

Sunil Astay on Twitter: “It is shameful for a person like @BillGates to conduct a vaccine trial on illiterate women of the same caste for centuries. Take strict action soon US administration. Raise the voice of Bill Gates by raising the whole world.#ArrestBillGates @POTUS@KamalaHarris @WhiteHouse pic.twitter.com/o92DfTyGB8 / Twitter”

It is shameful for a person like @BillGates to conduct a vaccine trial on illiterate women of the same caste for centuries. Take strict action soon US administration. Raise the voice of Bill Gates by raising the whole world.#ArrestBillGates @POTUS@KamalaHarris @WhiteHouse pic.twitter.com/o92DfTyGB8

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord