De 1,5 miljoen kindslaven achter je chocoladereep


Rechtszaak citeert wereldwijde snoepbedrijven; Streeft naar vrijheid, compensatie voor kinderen die gedwongen worden tot gevaarlijk werk op cacaoplantages

De volgende keer dat je een hap neemt van een chocoladereep, denk dan eens aan de kleine handen die de cacaobonen hebben gekweekt.

Industriële voedingszwaargewichten zoals Nestlé USA, Hershey en MARS Inc. vertrouwen op cacao die wordt verbouwd in Ivoorkust, Ivoorkust, om hun lekkernijen te maken. En de West-Afrikaanse natie vertrouwt op tot slaaf gemaakte kindarbeiders om zijn cacaogewassen te verbouwen, een bekend feit in de snoepwereld dat de cacao tegen gunstig lage prijzen houdt voor de grote bedrijven.

Een civiele rechtszaak tegen de grote chocoladebedrijven werpt een sterk licht op de hele candybar-industrie. Het schetst de relaties tussen de snoepmakers en de cacaoplantages in West-Afrika, die 70% van de cacaovoorraad in de wereld leveren. De helft wordt geteeld in Ghana en Ivoorkust. De meeste Amerikaanse chocolade wordt gemaakt van cacaobonen uit Ivoorkust.

In cacaoproducerende regio’s van Ghana en Ivoorkust doet meer dan 43% van alle kinderen tussen 5 en 17 jaar die in agrarische huishoudens wonen gevaarlijk werk.

De eisers zijn acht voormalige tot slaaf gemaakte kinderen die, volgens de rechtbankpapieren, vanuit hun thuisland Mali werden verhandeld en verkocht aan cacaoplantages in het naburige West-Afrikaanse land.

“Deze rechtszaak tegen de cacao- en chocolade-industrie gaat over veel meer dan de acht Malinese burgers die werden verhandeld en uitgebuit als kindslaven om cacao te oogsten”, zegt Fernando Morales-de la Cruz, oprichter van Cacao for Change en Cartoons for Change. Beide organisaties in Straatsburg, Frankrijk, proberen het bewustzijn van kinderarbeid in zowel de cacao- als de koffiehandel te vergroten.

bedrijfsmodel

“Het bedrijfsmodel van de chocolade-industrie is wreed, uitbuitend en illegaal omdat het wereldwijd tussen de 2,2 en 3 miljoen kinderen uitbuit, naast miljoenen boeren en landarbeiders, allemaal om cacao te kopen voor minder dan een derde van de werkelijke prijs,” Morales-de la Cruz zei.

Hij merkte op dat een aantal chocoladebedrijven hun inkomsten via Zwitserland laten lopen om belastingen te ontwijken in landen zoals de Verenigde Staten, waar ze hun winst verdienen door chocoladesuikergoed te verkopen. “Met hun Swissploitation-bedrijfsmodel ‘bespaart’ het kartel van cacaobedrijven meer dan $ 20 miljard per jaar door goedkope cacao te kopen,” zei hij.

Dit is het Internationaal Jaar voor de uitbanning van kinderarbeid, zoals uitgeroepen door de Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties . De tijd is rijp om aan te dringen op het beëindigen van het profiteren van uitbuitende en gedwongen kinderarbeid.

Vergis je niet, chocolade is big business. De wereldwijde chocolademarkt is een bedrijf van $ 136 miljard. Naar verwachting zal het tegen 2025 groeien tot 182 miljard dollar .

De eisers hebben de rechtszaak slechts enkele dagen geleden ingediend bij de Amerikaanse districtsrechtbank in Columbia, waarbij ze om verschillende redenen voor het Amerikaanse rechtssysteem hebben gekozen. In 2000 vaardigden het Congres en president Bill Clinton een historische wet uit tegen mensenhandel, bekend als de Trafficking Victims Protection Act of TVPA. Het is vijf keer opnieuw geautoriseerd, meest recentelijk in 2019, waarbij het Congres $ 250 miljoen uittrekt voor de inspanning. Die wet geeft ons extraterritoriale bevoegdheid.

Onze regering weet het

Sinds de jaren negentig erkennen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Arbeid het bestaan ​​van kinderslavernij in de cacao-industrie in Ivoorkust. In 2004 schatte State dat er minstens 15.000 kindarbeiders werkten op cacao-, koffie- en katoenboerderijen. Zoals de foto hierboven laat zien, hanteren deze kinderen machetes om hun gevaarlijke oogst te doen.

Uit een onderzoek van de Tulane University in 2015 bleek dat het aantal kinderen dat betrokken was bij de ‘ergste vormen van kinderarbeid’ op cacaoplantages tussen 2009 en 2014 aanzienlijk groeide.

In oktober 2020 verscheen een nieuw rapport van het National Opinion Research Center (NORC) van de Universiteit van Chicago, gefinancierd door Labour, waaruit blijkt dat kinderarbeid in de cacaoproductiesector weer is toegenomen sinds de Tulane-studie.

In het oogstseizoen 2018-2019 steeg de prevalentie van kinderen die betrokken zijn bij gevaarlijke kinderarbeid in de cacaosector in Ivoorkust en Ghana tot bijna 1,5 miljoen kinderen. Dat is ook 1.000 keer de officiële Amerikaanse schatting in 2004. Ivoorkust heeft minder dan 26 miljoen mensen.

Gevaarlijk werk

Uit het onderzoek bleek ook dat in cacaoproducerende regio’s van Ghana en Ivoorkust meer dan 43% van alle kinderen tussen de 5 en 17 jaar die in agrarische huishoudens wonen, zich bezighoudt met gevaarlijk werk – niet alleen kinderarbeid, maar ook gevaarlijke kinderarbeid.

Als we een periode van 10 jaar vergelijken met het oogstseizoen 2018-2019, vond het NORC-rapport een stijging van 14% in kinderarbeid en een stijging van 62% van de productie in dezelfde periode.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord