De zwarte lijst van het Europese bankwezen


De Europese Unie heeft de financiële wereld door elkaar geschud door een groep grote banken uit te sluiten van deelname aan het op de markt brengen van obligaties die worden aangeboden om het economisch herstel van de lidstaten te bevorderen. Volgens berichten in verschillende zakelijke publicaties worden de tien banken eruit gepikt vanwege hun betrokkenheid bij zaken waarin ze werden beschuldigd van het manipuleren van de obligatie- en valutamarkten. Met andere woorden, ze worden gestraft voor wangedrag.

Hoewel deze stappen misschien geen grote impact hebben op de banken – waaronder de Amerikaanse giganten JPMorgan Chase, Citigroup en Bank of America – stuurt de EU een belangrijke boodschap over wangedrag van bedrijven.

Grote bedrijven zijn gaan aannemen dat ze zich in wezen uit de juridische problemen kunnen redden door boetes en schikkingen te betalen die groter zijn geworden maar nog verre van serieus bestraffend zijn. Zoals Violation Tracker documenteert, zijn de grote banken bewijsstuk A voor dit fenomeen.

Uit de database blijkt dat de financiële sector de afgelopen twee decennia in totaal meer dan $ 300 miljard aan Amerikaanse boetes heeft betaald , verreweg meer dan enig ander deel van de economie. Bank of America staat bovenaan de lijst van boetebetalers, met een totaal van $82 miljard . JPMorgan staat op de tweede plaats met $35 miljard en Citigroup staat op de vierde plaats met $25 miljard .

Banken van buiten de VS die door de EU worden uitgekozen, hebben ook aanzienlijke Amerikaanse boetes opgelopen, afgezien van wat ze elders hebben betaald. Deutsche Bank heeft bijvoorbeeld 18 miljard dollar uitbetaald en NatWest (voorheen de Royal Bank of Scotland) 13 miljard dollar .

De actie van de EU is gericht op een bepaalde reeks schandalen waarin deze banken zouden hebben samengespannen om markten te manipuleren. Het gaat onder meer om gevallen van manipulatie van valutamarkten . In 2015 betaalden Citigroup, JPMorgan, Barclays en Royal Bank of Scotland elk honderden miljoenen dollars aan schikkingen om de strafrechtelijke vervolging van het Amerikaanse ministerie van Justitie op te lossen.

In tegenstelling tot veel andere situaties waarin grote bedrijven uitstel van vervolging of niet-vervolgingsovereenkomsten krijgen aangeboden, moesten de banken in dit geval schuldig pleiten aan de misdrijflasten. Maar verder dan de dwangsommen waren er weinig consequenties. De banken kregen een proeftijd opgelegd, in de veronderstelling dat ze hierdoor zouden ophouden met hun slechte gedrag. Toch bleven alle banken in de daaropvolgende jaren overtredingen van de regelgeving optekenen.

Reuters schat dat de banken die op de zwarte lijst staan ​​ongeveer 86 miljoen euro aan syndicatievergoedingen mislopen. Dit is een stuk minder dan wat de banken aan boetes hebben betaald. Maar als banken beginnen in te zien dat wangedrag ertoe leidt dat ze worden uitgesloten van zakelijke kansen, kan dat een meer aansporing zijn om corrupt gedrag te voorkomen.

Het dilemma voor beleidsmakers is dat wangedrag in de financiële sector zo wijdverbreid is dat het moeilijk is om dienstverleners met schone handen te vinden. Hoewel de EU de tien banken buiten beschouwing liet, wendde de EU zich tot een groep anderen om de schuldenkwestie af te handelen. Dat waren onder meer HSBC en BNP Paribas, die hun eigen substantiële bedrijfsrapporten hebben . Misschien is een grotere zwarte lijst nodig.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord