De drugsproductie in Afghanistan is een wereldwijde crisis


 2 total views,  2 views today

Er dreigt een ernstige internationale crisis en de basis is Afghanistan, schrijft Brian Cloughley.

In mei 2003 gaf senator Joseph R. Biden uit Delaware getuigenis tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaatscommissie over “Narco-terrorisme: internationale drugshandel en terrorisme – een gevaarlijke mix” en verklaarde dat hij “een aanzienlijk deel van mijn leven had besteed aan het proberen te achterhalen hoe om te gaan met het drugsprobleem en de internationale drugshandel.” Hij zei dat in 2001 was besloten dat Afghanistan niet opnieuw “de grootste opiumproducent ter wereld zou worden”, maar dat dit was gebeurd “in twee korte jaren”. Hij was terecht verontwaardigd dat met betrekking tot de controle op verdovende middelen de regering-Bush “afschuwelijk werk doet – en ik wil het duidelijk maken, afschuwelijk werk – in Afghanistan”.

De heer Biden beschouwde het opiumprobleem in Afghanistan als ernstig en noodzakelijkerwijs een hoge prioriteit op de agenda van Washington voor de toekomst van het land, maar achttien jaar later is het duidelijk dat nu president Biden de drugs van Afghanistan op een laag pitje heeft gezet in het Amerikaanse beleid als het Pentagon trekt zijn troepen terug na zoveel jaren van conflict, chaos, vernietiging en dood. Opvallend is dat wanneer hij geleverd “Opmerkingen over de weg voorwaarts in Afghanistan” in april hij geen enkele vermelding van papaver, opium, drugs of iets anders te doen met Afghanistan booming farmaceutische industrie te maken. Toen hij op 25 juni een ontmoeting had met de Afghaanse president Ashraf Ghani in Washington, las het Witte Huisvan wat er gebeurde was op dezelfde manier verstoken van verwijzing naar een drugsprobleem in het land. Maar de drugsproductie in Afghanistan is een grote en groeiende internationale noodsituatie.

De Amerikaanse speciale inspecteur-generaal voor de wederopbouw van Afghanistan (SIGAR), de heer John Sopko heeft geïdentificeerd acht gebieden met hoog risico voor Afghanistan, variërend van “toenemende onveiligheid” om de bloeiende “illegale handel in verdovende middelen” waarover hij merkt op dat “verschillende Amerikaanse overheidsinstanties hebben getracht de handel in verdovende middelen in Afghanistan aan te pakken door middel van verbodsbepalingen en handhaving van de drugsbestrijding; uitroeiing van papaver; alternatieve ontwikkelingsprogramma’s gericht op het creëren van legitieme mogelijkheden om in hun levensonderhoud te voorzien; en de mobilisatie van Afghaanse politieke en institutionele steun, met weinig resultaat.” Hij waarschuwt dat “de schadelijke effecten van de illegale handel in verdovende middelen in Afghanistan verder reiken dan de gevolgen voor de gezondheid. Het helpt ook opstandelingen te financieren, corruptie te bevorderen en crimineel geweld uit te lokken.”

Sinds 2002 heeft de Amerikaanse regering (lees belastingbetaler) acht miljard dollar uitgegeven om de Afghaanse drugsproductie-industrie te controleren. Zeer weinig mensen kunnen zich voorstellen hoe acht miljard dollar eruitziet, maar het is duidelijk dat het een enorme som geld is die volkomen verspild is omdat, zoals gerapporteerd door Voice of Americaop 3 mei constateerde het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad dat “de opiumteelt in het door conflicten geteisterde Afghanistan in 2020 met 37% is toegenomen in vergelijking met het voorgaande jaar, waardoor naar schatting 6.300 ton opium wordt geproduceerd.” De redenen voor de toename van drugs zijn talrijk, en omvatten “corruptie, instabiliteit en onveiligheid veroorzaakt door opstandige groepen”, maar de basisoorzaken liggen op het niveau van de veldproductie, omdat de werkgelegenheid in plattelandsgebieden klein is, er geen fatsoenlijk onderwijs is (wat Washington ook beweert), en boeren hebben beperkte toegang tot markten voor hun legale producten. Dit alles wordt nog verergerd door een “drastische vermindering van de regenval die heeft geleid tot voedsel- en waterschaarste in 25 provincies.”

Het zou voor de hand te denken dat de werkgelegenheid, onderwijs en marketing waren van het grootste belang om landelijke gemeenschappen, die de Wereldbank berekent zijn 74 procent van de bevolking van het land. Maar zelfs als de planners dit hebben uitgewerkt, zijn ze er niet in geslaagd er iets aan te doen, en het is begrijpelijk, zoals suggestief beschreven in de New York Times in januari, dat zoveel boeren en andere plattelandsbewoners zijn overgestapt op de papaverteelt en drugssmokkel om te overleven.

Papaverteelt is op zichzelf natuurlijk illegaal, maar het bredere juridische, sociale en humanitaire probleem is dat criminelen enorme winsten kunnen maken met de verwerking en verkoop van opium, morfine en heroïne. In een regio die berucht is om corruptie, is er weinig dat een centrale regering kan doen om criminele activiteiten van zo’n lucratieve aard te verlichten, zelfs als de regering zelf niet met corrupte functionarissen wordt bereden.

Omdat de SIGAR platen in zijn 2021 Rapport: “Volgens de laatste Asia Foundation resultaten van de enquête, 85% van de respondenten in 2020 gemeld dat corruptie een groot probleem was in hun dagelijks leven en 95% van de respondenten zei dat de corruptie is een groot probleem in Afghanistan een hele.” De plaats is een gootsteen van smerigheid en ongerechtigheid. Na twintig jaar blijft het een slagveld, met de Taliban onmiskenbaar in de lift. The New York Times meldde:dat in de week van 17-24 juni “minstens 123 Afghaanse veiligheidstroepen en 53 burgers zijn gedood in Afghanistan in de afgelopen week. De afgelopen zeven dagen viel een waterval van meer dan 50 districten, voornamelijk in het noorden van Afghanistan, ten prooi aan de Taliban in een ingrijpend offensief. . .” Maar in het Oval Office op 25 juni verklaarde president Ashraf Ghani, in een al te vaak voorkomende vertoning van een public relations-hype, dat “Vandaag de dag hebben de Afghaanse defensie- en veiligheidstroepen zes districten heroverd, zowel in het zuiden als in het noorden. Het toont onze vastberadenheid”.

Op 22 juni zei Deborah Lyons, hoofd van de VN-bijstandsmissie in Afghanistan, dat alle belangrijke indicatoren voor de veiligheid en ontwikkeling van Afghanistan er “negatief of stagnerend” uitzagen en dat het “mogelijke afglijden naar verschrikkelijke scenario’s onmiskenbaar is”. En een van de meest schrijnende scenario’s is de drugsscene, want er zijn aanwijzingen voor een bredere en zelfs serieuzere dreiging. De BBC merkt op dat „een nieuw rapport . . . waarschuwt dat Afghanistan een belangrijke wereldwijde producent van methamfetamine wordt[bekend als crystal meth]. De papavervelden van het land zijn al de bron van de meerderheid van de heroïne in de wereld, en nu . . . het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving waarschuwt dat crystal meth op den duur een even grote industrie kan worden.” Het gaat inderdaad voorspoedig, want zoals in april werd gemeld : “Indonesische politie neemt 2,5 ton aan crystal meth in beslag die uit Afghanistan is verscheept.”

De directeur van het Waarnemingscentrum waarschuwt : “De mate waarin producenten in een klein hoekje van het land nieuwe technologieën hebben toegepast en methamfetamineproductie hebben opgezet met een mogelijke wereldwijde impact, herinnert eraan hoe ingrijpend de drugsmarkten in korte perioden kunnen veranderen. van tijd. We beginnen nu tekenen te zien dat in Afghanistan geproduceerde methamfetamine op de internationale markt begint te verschijnen. . . er bestaat nu een duidelijke behoefte om na te denken over hoe we reageren op de dreiging die uitgaat van de toenemende methamfetamineproductie in Afghanistan, zowel voor het land zelf als voor de internationale gemeenschap.”

Maar er is geen enkele aanwijzing dat de regering in Washington of de hinkende regering in Kabul enige reactie overweegt op de enorme dreiging die uitgaat van methverslaving over de hele wereld. Er dreigt een ernstige internationale crisis en de basis is Afghanistan.

In 2003 verklaarde president Biden dat hij “een aanzienlijk deel van mijn leven had besteed aan het proberen uit te vinden hoe het drugsprobleem en de internationale drugshandel aan te pakken.” Hij moet nu uitzoeken hoe hij moet omgaan met de naderende internationale drugscrisis, die grotendeels te wijten is aan de onbekwaamheid van de VS-NAVO-landen die bedoeld waren om “de ruimte te creëren en de basis te leggen voor verbeteringen in bestuur en sociaaleconomische ontwikkeling voor duurzame stabiliteit.”

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord