Anti-moslimagitatie na bloedige daad in Würzburg


De mesaanval door een 24-jarige Somaliër in het centrum van Würzburg veroorzaakte schok en afschuw onder de bevolking. De man stak een vrouw uit Latijns-Amerika, een gepensioneerde en een student neer en verwondde zes andere vrouwen, van wie sommigen ernstig.

Op vrijdagavond 25 juni kreeg de jongeman verschillende messen te zien in het warenhuis Woolworth op de Barbarossaplatz. Plots greep hij het grootste keukenmes en stak hij de verkoopster neer en vervolgens twee andere klanten. Alle drie de vrouwen werden zo zwaar gestoken door het mes dat ze ter plaatse stierven. Daarna rende hij de straat op en viel andere voorbijgangers aan. Verschillende mannen ontmoetten hem hier en gebruikten stoelen, takken en boodschappentassen om te voorkomen dat hij hem opnieuw zou aanvallen totdat de politie arriveerde. Dit overweldigde hem met een schot in het been en arresteerde hem. Maar liefst 300 politieagenten werden ingezet.

Diezelfde avond bestormde een politiedetachement de kamer in de daklozenopvang waar de man het laatst had gewoond. Er zijn twee mobiele telefoons in beslag genomen, waarvan de inhoud volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken nog moet worden geëvalueerd en vertaald. Er werd ook een gebedskleed gevonden en volgens de politie en een rechercheur van een warenhuis riep de dader “Allahu akbar” en zei dat hij zijn “persoonlijke jihad” uitvoerde.

De Somali was echter al meerdere keren opgemerkt als geestelijk gestoord. In januari 2021 bedreigde hij huisgenoten in de daklozenopvang met een mes. Pas medio juni 2021 ging hij spontaan op de passagiersstoel van een vreemde auto in Würzburg zitten om een ​​ritje te maken. Na beide incidenten werd hij opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, maar werd telkens snel weer vrijgelaten.

Er zijn dus veel aanwijzingen voor een acute en onbehandelde geestesziekte. Desalniettemin grepen verschillende politici, gesteund door de krant Bild , onmiddellijk de kans om de aanval te instrumentaliseren voor anti-islamitische agitatie.

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) trok zondagavond de conclusie dat veel zaken wijzen op een verband met “islamitisch terrorisme”. In een “live talk” van de krant Bild beweerde Herrmann dat er aanwijzingen waren “dat het een islamitische aanval zou kunnen zijn”. Hij wees erop “als eerste op vrijdagavond”, zei Herrmann.

Hubert Aiwanger (Vrije Kiezers), minister van Economische Zaken en vice-premier van Beieren, ging nog verder. Hij eiste dat de vluchtelingenwet wordt gewijzigd en dat ook vluchtelingen met subsidiaire bescherming worden uitgezet. “Zodra zulke mensen psychologische rapporten nodig hebben”, zegt Aiwanger, “moet je echt gaan nadenken of we van zulke mensen af ​​kunnen”.

Over de slachtoffers beweerde AfD-fractieleider Alexander Gauland zaterdag: “Deze drie mensen zouden nog steeds kunnen leven zonder Merkels onverantwoordelijke beleid van open grenzen.”

Ten slotte beweerde de ‘terreurexpert ‘ van de krant Bild , Björn Stritzel, onder de kop ‘ISIS-aanval in Würzburg?’ Dat alleen al de oorsprong uit Somalië een indicatie is van islamistisch terrorisme. “Aangezien de dader uit Somalië komt, is dat natuurlijk duidelijk (…) In een samenleving waarin deze ideologie alomtegenwoordig is, is het voor mensen heel moeilijk om eraan te ontkomen.”

Wat opvalt aan al deze opmerkingen is dat ze de werkelijkheid volledig verhullen. Ze gaan niet in op de traumatiserende omstandigheden die deze man moet hebben doorgemaakt in de burgeroorlog in Somalië en op zijn vlucht naar Duitsland, noch vermelden ze het feit dat hij de afgelopen zes jaar in Duitsland heeft doorgebracht.

Waren het niet alleen de ervaringen in Somalië en op de lange ontsnappingsroute over de Middellandse Zee die hem getraumatiseerd hadden, maar ook het gebrek aan vooruitzichten en een constante dreiging waaraan hij in Duitsland werd blootgesteld? Ondanks de wrede burgeroorlog in zijn thuisland, had hij hier slechts subsidiaire bescherming gekregen, wat betekent dat hem in feite geen opleiding, studies, vast werk, huisvesting en een grondige medische behandeling werden gegeven.

Premier Markus Söder (CSU) heeft pro forma afstand genomen van Aiwanger en Herrmann. Hij steunt echter actief het kapitalistische winst-voor-leven-beleid, zoals vooral bleek tijdens de coronapandemie. De afgelopen 16 Corona-maanden waren een moeilijke tijd, vooral voor vluchtelingen. Er waren tal van corona-uitbraken in de accommodaties en de angst voor besmetting was gegrond.

Het is ook een tijd van toenemend racisme, de AfD-agitatie en de dreiging van fascistische aanvallen. Het Beierse vluchtelingenbeleid wordt gekenmerkt door ongekende menselijke minachting, ondanks de pandemie worden vluchtelingen herhaaldelijk op chartervluchten gedeporteerd naar Afghanistan, maar ook naar Somalië en Ethiopië.

Twee jaar geleden, toen een Eritreeër uit Zwitserland verschillende reizigers aantrof voor een ICE die arriveerde in het centraal station van Frankfurt , analyseerde de WSWS zorgvuldig de omstandigheden waaraan deze vluchteling, net als zoveel anderen, jarenlang was blootgesteld en kwam tot de conclusie: “Dit alles maakt de verschrikkelijke daad onvergeeflijk. Maar het werpt een scherp licht op de omstandigheden waaronder miljoenen vluchtelingen wereldwijd leven en op de schaduwen die oorlog en vlucht jaren later nog kunnen werpen in een sfeer van door de staat gesponsorde angst en ophitsing van vluchtelingen.”

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord